Vill inte - kan inte

Fenix

Tillståndet för min mor är ngt lite bättre, men ingen verkar veta vad som är fel och hur hon ska botas. Blir lite förvånad över hur den svenska sjukvården är så dålig, och att ingen verkar ta ngt som helst ansvar för helheten för en patient.
Nåväl, ngn som läst fler av Anders brev? Gör det, tror att många, inte minst de som vill ha ett bättre liv än flaskan, hittar goa saker där. Veckobreven finns sedan flera år tillbaka.
Nattkram
/Fenix

inger

Hej Fenix,

Tack för omtanke. Just nu går det BRA. Men varit lite sådär fram och tillbaka. Inga totala genomklappningar alls men ett par glas då o då. Och eftersom jag druckit som jag gjort så länge är det enda raka för mig att vara helvit läääänge. Ska verkligen kämpa denna gång och ge mig sjutton på att fixa detta.
Och du- det kommer att bli bra för oss. För att vi vill det och jobbar mot det målet.
// Inger

Fenix

Hej i snökaoset!
Vad bättre är, så är det inte kaos vad gäller drickandet. Där är det inte ens fuktigt. Javisst är Anders veckobrev en källa till inspiration och klokhet. Här kommer ett litet utdrag från veckans brev som stämmer så bra på mig (och fler tror jag).

"En del har regler som säger att det inte är något att yvas över om det kändes för lätt, vilket gör att de går omkring och hittar jobbiga sätt att lösa det mesta på. Allt för att få känna sig lite mer tillfredsställda när de lyckas.

Så vilka är dina regler för hur lycklig man får vara? Framgångsrik? Hälsosam? Kär? Hur lätt får framgång vara för att kännas bra? Har du funderat seriöst över de här frågorna så har du fått fram en del fascinerande svar om dig själv och din omgivning. Då blir nästa fråga: Vem är det egentligen som bestämmer vilka regler du har?

Hoppas att du inte behöver alltför mycket betänketid på den frågan och att ditt svar är ’jag själv, så klart!’. Om så är fallet så har du alldeles rätt. Vänta då inte en minut till med att skriva ner de regler du kan komma på när du tänker till lite på ovanstående.

Om du då är som de flesta av oss och en hel del av det du får fram inte verkar vettigt, dvs, är onödigt svårt att uppnå eller är beroende på faktorer utanför din kontroll (hade bl.a. en klient som mådde dåligt om inte alla i hans familj var på bra humör jämt, vilket begränsade hans möjligheter till lycka en smula;-) så byt ut de reglerna mot något bättre.

Du kan kanske redan ana vilken fullkomlig transformation av livet lite arbete med det här har möjlighet att ge dig… "

Kopierat och vidarebefordrat med tillstånd av Anders Haglund "Veckans Anders" www.lifevision.se

Det tål för mig att fundera ordentligt på. Jag har nog flera regler som säger att det är jättesvårt att sluta dricka, och då blir det ju det. Nu vill jag byta den regeln omgående!
/Fenix

Mickey

Vana, du var antagligen inte alkoholist? För nog har det väl sugit i tarmen de första veckorna? Sen blir det lättare och man glömmer snabbt. Jag tänker fortfarande ibland på hur skönt det är att dricka sig full! för det är dagens sanning för mig. Jag måste däremot tänka på dem konsekvenser det ger. :-)

Mickey

Jag vet faktiskt inte om jag själv är eller var "missbrukare" eller "beroende"=alkis. Vissa saker kan man känna igen sig i och vissa inte. Frågan är om man kan kallas alkis om man i princip bara har druckit på helger? Men jag förmodar att så är fallet.

Kvinna-mamma46

Underbart med veckobrevet och reglerna!

Så mkt onödiga och konstiga regler marknadskrafterna, samhället, uppväxten, våra medmänniskor prackar på oss och vi är dumma nog att tro att det är rätt!!!

Det gäller ju inte bara om det är svårt eller lätt att sluta dricka, det gäller ju hela vårt liv. Vad är egentligen viktigt och sant? Vem är det som bestämmer att vi ska vara duktiga, snygga, ha fina saker, följa modet, ha full almenacka med massa umgänge, gå på gym, äta hälsosamt, ha skinande rent hus och trädgård, göra karriär, ha ett perfekt äktenskap, lyckliga barn, ha kommersiella jular, semestrar, alla hjärtans dag, meningsfull fritid osv osv. Att vi måste lyckas för att vara lyckliga????

Även om vi intellektuellt vet att allt detta är påverkan utifrån och att vi kan hålla distans så tror jag det påverkar oss mer än vi tror.

Släppa taget och se det som är viktigt för mig för att må bra. Tid är nr 1 för mig. Tid att vila efter jobbet, tid för ensamtid, tid att läsa böcker och filosofera. Tid att ägna mig åt mina djur som är min hobby, kreativt, spännande och ger massor av frisk luft och motion.

Att leva i nuet, inte låta tankar och känslor styra mig och få mig att bli stressad, få ångest och pocka på åtgärder. Måste hinna, måste bli duktigare, stressar på eller öppnar en flaska vin... Bota symtomet för stunden men inte grundproblemet.

Leva i nuet och känna tacksamhet, ödmjukhet och sinnesro är numera mina enkla levnadsregler.
Det krävs övning och arbete för att lära sig detta och sen blir man aldrig fulllärd utan det är en spännande resa som varar hela livet.

Läste massor om mindfulness bl.a av Ola Schenker. Om acceptans av Anna Kåver. Buddhism.
Känslans intelligens är oxå en jättebra bok. Tog emot tips och deviser från AA, tex sinnesrobönen och Gör det enkelt, ta det lugnt, genom att göra en sak i taget...
Skrev dagbok och tacksamhetslistor. Gjorde de flesta av AA-s tolv steg. Fick tänka till om det där med livets mening, religion osv... och kom fram till att jag tror på evolutionen och dess enorma kraft, mitt liv som en pytteliten del av detta har i sig själv ingen mening, förutom i relation till mina närmsta. Universum, världen, kosmos eller vad man nu kallar den allomfattande, ständigt föränderliga energi som finns runt om oss är samma som finns i oss, och jag behövde bara inse detta för att förstå att det finns något större än jag själv. Leva och låta leva, är oxå ett bra motto för en sån som jag, som trott att jag var ovärderlig stöttning till medmänniskor som mådde dåligt... istället var jag ofta medberoende. Nu är mitt motto, hjälp till självhjälp. :) Mina barn tycker att deras nyktra mamma är väldigt sträng ibland.. :)

Ja, livet är en konst och den ska gå på lätta fötter, nyktra och lyckliga.

Kram
/ Pia

Kvinna-mamma46

fenix! Din tråd försvinner här nästan (min oxå för alla del. :) )

Har precis köpt boken "Äntligen full kontroll, lär dig behärska ditt alkoholintag" av Allen Carr.

Han vänder upp och ner på alla "sanningar" och det är dödskönt att läsa hans teorier. Jag är obotligt intresserad av både människors och djurs beteende, och inte minst beroendeproblematik nu sedan jag tog tag i mitt eget. Jag har inte hunnit så långt i boken än men den verkar väldigt lovande. Är den bra så kanske jag läser sluta röka boken oxå och gör mig kvitt det destruktiva tvånget oxå.

Hur går det för dig Fenix?

kram Pia

Fenix

Läget just nu: Ska i kväll genomföra ritualen för att sedan få gå genom resten av mitt liv som en fd alkoholist. Känner mig så trygg i att jag hittat svaren på alla möjliga och omöjliga infallsvinklar när det gäller mitt missbruk av alkohol. Och slutsatsen är den här - alkohol ger mig absolut inget positivt i något som helst avseende längre.
Så jag ska göra som han föreslår det sista jag gör innan jag ska somna, blanda en riktig skitdryck av sprit jag inte tycker om och skåla för mitt nya liv och kunna återkalla smaken när jag ngn gång får tanken om hur gott det är med alkohol.
(För sju år sedan gjorde jag på samma sätt en dag, och drog mitt sista äckliga bloss på en röd Prince. Har aldrig sedan dess haft minst lust att röka, trots 20-25 cig om dagen i 35 år.)
/Fenix