Jag har haft alkoholproblem något år. Mitt största problem tror jag är att även partnern är törstig. Vi har försökt att vara nyktra några veckor och leva hälsosamt. Oftast har det lyckats. Nu den senaste tiden har det spårat ur med alkoholen. Vi har skött jobbet båda 2 men druckit så gott som var och varannan kväll. Det är ofta jag varit rädd att polisen ska stoppa mig på morgonen på väg till jobbet. Jag har varit rädd att jobbarkompisar ska känna lukten av fylla. Det har även synts i ansiktet, svullnad, trötthet, bakfylle-ögon. . Jag tycker jag har fått lite krämpor som förmodligen varit alkoholrelaterade. Kramper och domningar, högt bltr. yrsel. Jag har barn äldre och yngre. Ett av barnen har jag diskuterat mycket med om alkohol, alkoholism osv. Hon har frågat mig när jag ska söka hjälp? Jag har svarat lite vagt och försökt att komma undan med olika svar. Min bakgrund är som många andras alkoholism i släkten. En pappa som var väldigt charmig och glad, men beroende av alkohol. Jag minns tillbaka på barndomen som ändå var fin och trygg mestadels p g a en stark och trygg mamma. En mamma som ställde upp på oss ungar till 100%. En mamma som aldrig drack när vi var barn. Mamma gav oss självkänsla genom att ge beröm och styrka. Hon gav mig kraft för att ge mig ut i livet med nyfikna ögon. Ändå trillade jag dit. Jag har varit medveten om faran och även sagt till mina syskon att jag kan bli alkoholist, jag vill inte men ibland blir det inte som man vill. Flera av mina syskon har problem med A. 2 har slutat helt, en med hjälp av bl a AA. Min nya chef som har jobbat med missbruk har pratat med mig, efter att ha fått ett mail av min dotter. Dottern skrev att jag behöver hjälp med mitt alkoholproblem. När chefen sa detta kändes det som om någon dragit ner byxorna på mig... Chefen var förstående inte alls fördömande. Det märktes att hon var van att hantera detta. Efter samtalet drack jag 2 planerade pubkvällar. Sedan dess har jag varit nykter snart 4 veckor!! Det känns fantastiskt, men jag vet att faran lurar bakom hörnet. Känslorna går lite upp och ner. Ibland har jag känt mig euforisk, andra gånger har jag tänkt på separation och andra jobbiga saker. Vet ej hur det blir med mig och sambon som nu försöker hålla sig nykter, efter påtryckningar från barnen. Vi är så olika när det gäller A. Jag har för första gången i mitt liv tänkt att leva helt nykter!! Jag har aldrig förr tagit orden i min mun. Nu efter mycket tänkande, läsande om A, hört berättelser om A och hur barn påverkas av förälders missbruk, känns det som det enda rätta för mig.Jag tänker även på andra som har lyckats sluta med A som varit långt ner i träsket. Dessa starka människor, då vill jag också vara stark!! Kram på er:)

När det går tungt med något..Vissa kan inte planera mer än för 24 timmar. För mig var det så i början av nykterheten och ibland när jag fick sug..Efterhand så använde min hjärna automatiskt konsekvenstänk..Typ:Vill du tillbaka till skitlivet? Hur hade du det när det var som värst? Hur hade dina barn det? Då försvann suget direkt..Nu tänker jag att jag aldrig vill ta en droppe mer..Hur skulle det berika mitt liv? Vill jag supa upp mer pengar? Nej tack!!..Leva mitt liv i frihet ska jag göra, förhoppningsvis älska en man igen..Umgås med nära och kära..Göra val som gör mig lycklig..Kram

Nu när jag läste dina inlägg kändes det lite bättre! Lite för trött för att skriva mer nu, men återkommer. Kram

Igen?Är glad och stolt för det..Flera som pratar med mig om sina bekymmer, ombord..Dom vet vad jag jobbat med tidigare och att jag är nykterist idag...Psykisk ohälsa, missbruk, olika psykiska diagnoser.Kan jag en del om..Det känns bra..Ger lite råd om jag kan..Lyssnar bara om det verkar räcka..Känns som en bra grej..När man jobbar med maten, pratar man om livet..Sitter på en bänk i solen, i väntan på att färjan ska komma..Frihet är ett fint ord..Just nu känns mitt liv bra..Tänker på er som har det jobbigt..Livet kan bli bättre..Men vi måste själva ta stegen åt rätt håll..Tack för stöd på forumet..Varit nykter drygt 2 år och 8 månader..Just idag känner jag mig tillfreds och vacker..Snart blir det en veckas dagligt gympass som jobbet i kallskänken faktiskt är..Tack universum..Nu saknar jag endast kärleken..Har ändrat mig till en man helt utan beroende..Kanske tar A nån gång om året.Vill inte ha någon i mitt liv som inte vill se lösningar eller förändra det som är dåligt..Kram ???✨

för inspirerande läsning. Härligt att båtlivet passade dig igen. Tror att du med din erfarenhet gör skillnad för många under dina arbetspass. Fint!

Ha det gott! ♡ Kram

Lim

2 år och 8 månader. Helt otroligt. Och helt rätt och naturligt.

Härligt att du trivs med båtjobbet! Vad roligt att byta bana en period i livet sådär. Får du ledigt en längre period jobbperioderna sedan?

Heja dig och heja nykterheten ❤ Kramar!

Gunda

Härlig läsning att det går så bra för dig.

Har en fundering, finns det nyktra alkoholister på båten? Tänk om du skulle starta en AA grupp där ombord det kan ju hjälpa dem som håller på att tippa över.
Va häftigt det skulle vara????
Kram från en 1år nykter Gunda som varit på landsmöte i Karlstad denna helg. ❤️???

Gunda, lim och vinäger..Blir så glad för era inlägg. Jag har också funderat på att prata med personer ombord som dricker för mycket..Jag blev ju lite besviken på vissa aa-medlemmar så tänker nog mer individuella samtal i så fall..Pratade ju själv med folk som slutat när jag fortfarande var aktiv..Hur dom lyckats, hur dom tänkt, vilka strategier dom använt osv..Sen läste jag mycket på forumet..Jo, jag är ledig emellan varven..1 vecka eller mer..Min förhoppning är att kunna hanka mig fram som vikarie ombord..Ska kolla upp andra rederier också..Jag känner en framtidstro och glädje..Har även träffat en underbar arbetskamrat ombord.Vi skojar, skrattar och jobbar mycket bra ihop..Hon har tragiska erfarenheter som anhörig till alkoholister och medberoende..Vi samtalar om både glädje och sorg..Just idag är det skönt att leva..Varma sommarkramar såhär på kvällskvisten???

Jag har nog skrivit om det tidigare..Men är fascinerad av det..Om många nästan osannolika eller i alla fall häpnadsväckande sammanträffanden händer hela tiden inom ett visst sammanhang, så är det rätt väg att gå..Nu träffade jag en arbetskamrat på båten.Vi har växt upp i samma kvarter i en storstad.Min kollega träffade en kille som jobbar i vår grupp på båten dom har också växt upp i samma kvarter i Stockholm..Vi är 6 personal i gruppen! Vad är oddsen! Jag ringer på boende till hösten, vid båthamnen. Mannen som hyr ut har jobbat på ”min” båt! Händelse efter händelse pekar på att jag bara ska fortsätta..Numera tänker jag knappt på alkohol..Det äcklar mig fortfarande. Fullständigt horribelt att jag sölat i mig skiten och höll på att förstöra hela livet..Livet blir mer och mer harmoniskt..Kram..

Och ja, tror precis som du att många händelser som pekar i en viss riktning visar att man är på rätt väg! Ibland tänker jag att en ängel vakar över mig och försöker hinta mig om vad jag ska göra...

Fint att det blev bra med båtlivet!

Kramar!

Ska på intervjuv till hamnstaden ”min” båt åker till..Känns superbra..Förhoppningsvis kombinera båtjobb med jobb med människor..Får se vad det blir..Jag har ju jobbat i min kommun i så många år, nu till en kommun på helt annan ort..Jag har märkt att många i min omgivning har förändrat sina liv..Brytit upp från dåliga förhållanden, börjat plugga, flyttat till andra orter..Det rör på sig..Vågar jag så vågar du, ungefär..Jättekul..Sitter och filosoferar..Ensam med hundarna..Trivs jättebra i mitt hus..Men har en känsla av att jag kommer att ha ett boende på annan ort också..Känner mycket positiva känslor för många människor på båten..Trevligt att lära känna nya personer..Får se om ”prinsen” dyker upp snart..Jag hoppas det..Kram

Anders 48

Vill tacka för fin och inspirerande läsning av din tråd. Mot- och medgångar, blandat med oerhörda framsteg. Grattis till dig, på alla sätt. Du gör det!

Vi inspirerar varandra..Att skriva och läsa på forumet, har gjort min resa lättare och jag har fått fin stöttning av andra..

Lim

Hej fina miss lyckad. Jag läste lite bakåt i din tråd. Minns ju att du var en stor inspiration för mig när jag bestämde mig en gång för alla att inte dricka. Du är fortfarande en inspiration! Så mkt som skett i ditt liv de snart tre åren som gått.

Det är underbart! Vad du upplever nytt.

Tänker du nånsin på hur det vore om du fortsatt dricka? Hade du varit där du är nu?

Massa kramar! ❤

Ligger i min hytt på båten..Blev jätteglad av att läsa ditt inlägg..Igår var sonen tvungen att åka hem till vårt hus, för att hans pappa drack så mycket, så sonen fick nog..Det känns jobbigt när jag inte kunde hjälpa honom, utan han själv ordnade så han fick skjuts, eftersom jag är på sjön..Blir mycket arg på hans pappa, och beroendet..Nu känns jobbsituationen sämre på grund av pappans supande. ..Men jag funderar på olika lösningar..Angående om jag fortsatt att dricka, så hade mina stora barn förmodligen sett till så att socialen blivit inblandad om jag inte tagit mig ur supandet och förhållandet..De hade vägrat att se på när vi vuxna förstör barnens uppväxt och våra egna liv..Tack lim, alltid fint att läsa om ditt liv också..Kram?

Nu bor sonen hos mig..Han vill såklart även bo hos sin pappa..Men eftersom beroendet styr pappan och han verkar för klen för att kunna motstå sug, så blir det så..Vi får se för hur länge..Pappan arbetar på veckorna och dricker på helgerna..Nu har vi sådan tur/kraft att jag lyckats sluta dricka, även med stor hjälp från er på forumet??..Så sonen har ett nyktert hem att bo i..Vilken ofantlig tur att jag blev fri från skiten..Det är inte alla barn som kan välja...Kram

Har sökt jobb på ett boende för ungdomar med missbruk..Hade passat mig perfekt tror jag..Hoppas turen är med mig..Arbetstider och miljön verkar vara exakt det jag söker..Hade sagt upp mitt jobb i kommunen direkt utan att tveka, om jag får denna tjänst..Hoppas ni på forumet har en fin/okey, höstdag..Min oro handlar just nu om jobb och min sons boende v/v. Triviala saker om man ser hur bra det går med min nykterhet..Det ska jag alltid tänka på när något känns osäkert..Kram???✨✨✨

Kanske bra för din son om du inte är ute på sjön. Det är så starkt av dig att vara nykter och finnas för dina barn?

Jag hade egentligen int så mycket att säga, ville bara hälsa på i din tråd och ge kärlek och uppmuntran.

Kram!

Det värmer, när du skriver till mig..Har nu mycket funderingar kring framtiden..Det viktigaste är att vi mår bra. Samtidigt är arbetet för mig sammankopplat med att må bra..Det ger mig energi, friheten i att slippa oroa mig för ekonomin för mycket, och goda relationer..Just nu vill jag ut i ”världen” och träffa nya människor att samarbeta med..Det nya jobb jag söker är inte heller på hemorten..Här finns ingen utveckling för mig längre..Sonen ska också studera på annan ort nästa år..Jag önskar han väljer dit jag söker mig, men han bestämmer själv..Allt har sin tid..Nu ska jag åka dit nästa vecka för att testa på jobb som timanställd..Önskar mig ett fast jobb som jag trivs med och som funkar med sonen..Jobb som gör att man är ledig mycket och jobbar mycket, typ 2 veckor jobb och 2 ledigt..Jobbet med ungdomar är nästan så..Vi får se om det passar mig..Ska jag ha det så får jag det..Allt blir precis som det ska..Önskar dig Jasmine och er andra på forumet en härlig Lördag?Glöm inte att vi alla kan förändra vårt liv, till det bättre..Det handlar ofta om att våga...Höstkram???

Haft kontakt med pappan..Skrev sms..Vissa människor tar in saker och info lättare genom att läsa..Jag skrev att vi faktiskt stöttat våra döttrar genom åren och sett till så dom vågat sig på utmaningar som studier på andra orter, jobb i andra länder, peppat dom till att göra saker dom velat göra..Och att han funnits som en bra pappa i frågor som dom behövt hans hjälp i tex renoveringar, ekonomi mm saker han är duktig på..Men att vi dom senaste åren supit så mycket så stödet som närvarande föräldrar brustit..Nu har vi sonens sista månader i hemmiljö innan han flyttar iväg för studier..Nu ska vi ge honom stöd och trygghet för att ha med sig på sin väg mot vuxenlivet..Vad vill vi ge honom att ha med sig, för att kunna göra goda val? Trygghet och uppmuntran, självkänsla och framtidstro..Eller oro, ångest, skam och skuld..Du kan välja att göra som du gjorde 2016..Hålla dig nykter, du har kraften, det vet jag..Låt inte andra personer med beroenden dra ner dig i alkoholträsket..Du är stark, jag vet det..Styrkekram..??✨..Ungefär sånt sms skickade jag till sonens pappa idag..?