För några år sedan när jag tog till mig att jag hade missbruksproblem började jag på ett tolvstegsprogram/ behandling.Jag gick på möten och jamade med i kören om dyssiga familjer och den ena storyn värre än den andra. De som stod högst i rang var de som var värst.
Men jag hade under mitt vuxenliv levt ett hyfsat socialt skötsam liv tills dess. Min personlighet är ganska naiv, att "hänga med", vilket jag tror har lagt grunden till min missbrukarperson. Nu hängde jag med igen, min idiot,och drogs med i en förödande nedåtgående spiral av mässande om skuld skam och även blev jag lurad på pengar av dem som orerade mest om Gud och ödmjukhet.Jag har aldrig mått så dåligt i mitt missbruk som jag gjorde efter en tid i tolvstegsprogram. Flera i min grupp tog livet av sig för de ville inte gå ut igen men kunde inte hålla emot. När jag bröt kontakten började jag må bättre. Nu har jag nått en botten igen och börjat skriva här för att få kontakt med andra.Idag har jag varit nykter tre dagar med hjälp av er. Kampen har börjat men utan 12. Det funkar nog för vissa men inte för alla och jag välkomnar debatten att kunna dricka men på ett bättre sätt.

Ljungan, precis så pratar alla andra hjärntvättade! Men vad gör du om de andra helt plötsligt fryser ut dig, börjar kolla snett på dig, fryser ut dig..? Det händer inom alla AA- grupper- JA mot såna som är nyktra! Vad gör du om du drabbas av nåt som gör att du plötsligt INTE KAN gå till AA, trots att du vill?? Det hände en i min församling, och det gjorde att hon blev ödmjuk och insåg att man inte kan styra allt i livet..Hon blev så annorlunda efter det, till det bättre, och sen dess dömer hon inte dem som ännu är aktiva. Ja hon är fortfarande nykter. :)

Answe77: Jag gillar inte det sätt du skriver om USA som "ett gammalmodigt land som tror på Gud". Det är just svenskarnas gudsförnekelse som gjort detta land till det U-land det blivit! Den Gud jag tror på dömer mig inte, han älskar mig trots att jag inte klarar att hålla mig nykter och drogfri. "Sätta vår tro till en högre makt" säger man på mötena. Jag har sett grava alkisar och narkomaner gå till möten, bli nyktra, få storhetsvansinne, bara för att falla ännu djupare än innan.. högre makter straffar dem som dömer! Karma straffar dem som dömer andra! Jag vill aldrig bli som dem jag sett bli förändrade och nästan psykotiska av att ha gått på mötena, därför håller jag mig därifrån. Pratar med min Gud varje dag att han ska hjälpa mig. Gå MIN väg. Att gå andras väg (i detta fall AA) har förut bara lett mig på villovägar.