Nej, jag har precis som du letat efter den som ljudbok, men inte funnit. Det blir till att ta till pappersboken eller möjligen finns den som e-bok?

”Tänka klart” finns inte som ljudbok, bara papper. Går att beställa från flera ställen. ”Skål ta mig fan” av Torbjörn Åberg finns som ljudbok. Rekommenderas!

Kram ?

Läser dina frågor AH. Jag har ju som de flesta av er vet försökt många gånger tidigare med det vanliga, bli helt nykter och dricka lagom. Skälet till att det fungerade den här gången är först och främst att mitt drickande drabbade min son så brutalt. Han stod där, ensam, med en kraftigt berusad mamma med ett lika berusat sällskap som varken han eller jag träffat tidigare (eller senare för den delen). Något som inte får hända igen. Aldrig. Sedan tror jag faktiskt åldern är en viktig faktor. Det är många gånger lättare att stå upp för sig själv och sina livsval när man är äldre (50 är jag). Med åldern kommer också en trötthet på det som varit och insikten om att livet inte vara för evigt. Min f.d. alkoholhjärna har mognat helt enkelt. Jag har också varit hel- eller deltidssjukskriven under hela tiden. Det underlättade mycket i början när man dras med den där otroliga tröttheten. Jag hade också tid att förkovra mig i alkoholens verkningar. Det är ett heltidsjobb i sig och ska verkligen inte underskattas. För att sammanfatta vad som har betytt mest för mig kommer helt enkelt BARNEN på första plats Därefter min egen ÅLDER och på tredje plats TID för förkovring.

Kram!

Härligt att läsa ditt inlägg, om vad som betytt mest för att bli nykter. För mig har åldern också spelar stor roll. Känner starkt att denna ”dricka lagom”- diskussion den har jag inte haft men har heller inte tid med. Jag är otålig på livet som den 54-åring jag är. Det har varit skönt att känna så. Vilsamt att slippa dividera.
Hoppas du har en fin avslutning på sommaren! Kram.

Tiden är verkligen viktig initialt, att plugga på hur alkoholen påverkar oss negativt. Det är nog därför stress är den farligaste fienden. När det inte finns tid att plugga eller repetera. Det tar tid innan de nyktra argumenten sitter i ryggmärgen.

Så på så sätt kan man säga att sjukskrivningen har gynnat dig. Det fanns en mening med att du blev sjukskriven just nu, och innan du brakade in i kaklet fullständigt.

På tal om det, hur ser planerna för hösten ut jobbmässigt? Jag hade ett rehabmöte med en kollega igår, som jobbat 25% hela sommaren och som nu är redo för 50% från 1/9.

Med anpassade arbetsuppgifter. Vi tar den hänsyn som krävs för att få tillbaka henne i jobb helt enkelt. Mycket ligger hos henne, att hon ska lära sig förhålla sig till stressen, sätta gränser, planera in tid för daglig återhämtning, lära sig säga nej och så vidare.

Långsam upptrappning med tydliga, anpassade arbetsuppgifter är att rekommendera. Och avstämningar varje vecka med HR och chefen.

Kram ?

Jo men jag har brakat in i kaklet fullständigt. Gjorde jag redan i november 2018 men tog till sommaren året därpå innan jag sjukskrev mig. Är helt sjukskriven till siste september nu. Små förbättringar har skett sista tiden så framtiden ser lite ljusare ut nu. Kanske värt att nämna att sjukskrivningen inte gjorde att jag hamnade med flaskan varje dag. Tvärtom, var jag restriktiv. Däremot har sjukskrivningen gett mig tid att reflektera över hur jag hanterat mitt liv. Framförallt livet med funktionshindrat barn. Tid för reflektion har varit avgörande för att hantera utmattningen (och vila så klart, har sovit ofantligt mycket). Att jag drack så mycket sent på hösten kopplar helt till flickans situation och hennes skola. Jag skulle supa ihjäl mig om jag fortsatte så. Hennes omständigheter kommer ju aldrig att försvinna. Det är ETT exempel på en viktig insikt för mig.

Har inte varit inne på några dagar och oj vad mycket det blir att läsa ikapp! Välkomna hit alla nya och så fantastiskt roligt att läsa hur många som faktiskt håller nykterheten - en dag i taget!

Har skickat iväg flickan på första skoldagen för terminen. Sonen har sin sista sommarlovslediga dag i dag. Han har verkligen fått vila. Alla semesterplaner fick ju skrinläggas. Sonen har tagit långa sovmorgnar, hängt på sitt rum, kommit ut vid mat och någon enstaka gång för att prata lite. Nu mot slutet tycks han ha vilat ut för helt plötsligt vaknar han tidigare och tar egna initiativ som promenader (jag får inte hänga med tyvärr) och hänger med kompisar och så. Vi får inte underskatta den stress och press barnen lever under i skolan. Jag är ganska säker på att min son hade fått en utmattningsdiagnos också om inte sommarlovet kommit när det kom.

Jag är nykter! Alkoholen har blivit en väldigt avlägsen vän i mitt liv. Finns knappt alls i mina tankar och sug har jag inte. Tvärtom. Det tog mig ungefär 6 månader att komma hit. 6 månader av hårt arbete som är värd varenda sekund. Jag vaknar pigg och utvilad, jag har en närvaro och ett tålamod med mina barn hela tiden som jag inte hade tidigare, jag kan planera mitt liv utan att fundera på vilken dag jag ska vara bakfull. Listan kan göras hur lång som helst!

Äntligen kommit igång med träningen. Har fuskat mig igenom några baspass och i går märkte jag att jag faktiskt kunde göra hela passet på riktigt. Nu gäller det bara att fortsätta ta små steg mot forna tiders styrka och kondition!

Vikten, jag vad ska jag säga om den. Jag vägde mig ju inte när jag satte i gång för en månad sedan. Av en händelse passerade jag en våg och insåg då att jag inte hade 10 kilo att gå ner utan att jag har 15 kilo kvar. Gjorde ett ryck och mätte BMI och midjemått och ja, jag betraktas som överviktig - för första gången i mitt liv. Det är bara att fortsätta tänker jag. Allt som inte behövs för överlevnad är borttaget. Jag äter mycket morötter och ett par äpplen om dagen. Äter ofta sill och ägg till middag (så gick jag nämligen ner efter min första graviditet med stor framgång). Det är mättande och sill är supernyttigt (åtminstone om man inte väljer de sorterna med geggamoja i). Knäckebröd äter jag också. Väntar att äta till jag blir hungrig, och lite till. Rätt eller fel metod? Det vet jag inte. Jag ser att det händer grejer men otroooligt långsamt.

Fortsättning följer på den nyktra vägen.

Kram!

Blir så glad av ditt positiva inlägg. Allt har sin tid, men all tid man lägger ner på nykterhetsarbetet betalar igen sig med råge!

Kram ?

Vad kul och skönt att det går så bra ?
Jag håller med dig att det är en befrielse att slippa alkoholen.
Fan vad energi och tid man har lagt på den!! ?
Nu är det det den vita enkla vägen som gäller ??
Jag säger enkla för om man har bestämt sig för att avstå helt så blir det enklare än att dricka någon gång ibland...
Ha det så jättebra Charlie ?
Kram ?
Kram ?

Vill bara tipsa om SRPlay som jag använt mycket som avkoppling under sommaren. Till exempel har jag lyssnat igenom massvis av spännande dokumentärer. Bara att söka på Dokumentär så kommer ett digert urval upp. Just nu lyssnar jag på Släktband. Ett program som funnits i många år och som tar upp gamla tider med fokus på släktforskning. Man behöver absolut inte vara intresserad av släktforskning för att lyssna. Det är också många berättelser kring öden i gamla tider från ca 1600-tal och framåt. Oerhört intressant och fungerar som min mindfulness att lyssna på. SRPlay är helt enkelt en guldgruva för oss som behöver skingra tankarna genom att lyssna på intressanta program!

Jag är superdålig på att skriva hos andra, men du har fångat mig så jag känner att jag bara vill säga vilket jobb??

Håller på precis som du med vikten?Men det går framåt eller nedåt?När jag ställde mig på vågen efter min typ andra nyktra vecka höll jag på att svimma! Men nu går det nedåt. Och det går trots att man är 50+?

Ha en skön kväll?

Kram

Om du ännu inte lyssnat på P3 historia, gör det! Jag är inte speciellt historieintresserad, men de poddarna är superbra??

God natt?

Det funkar som mindfulness för mig med. Trots att jag kanske inte ens är intresserad av ämnet så fångas man ju om det är bra berättat. Jag lyssnade på 2 timmar Borlänge-ligan tex, inte mitt ämne men blev spännande ändå.
Jag vet inte om du lyssnar på engelska, men en serie i 6 delar som jag kan rekommendera är
Winds of change (finns på Spotify bla) som handlar om politik, musik och konspirationer. Kan verkligen rekommendera.
Vikten- jag har 6-8 kilo kvar säkert (5 om jag är snäll emot mig och det bör jag kanske vara)
Jag kör nu nån sorts 16:8, kaffe och drycker av olika slag till kl 16 då jag äter ett kokt ägg, sedan middag (och lite glass...) som vanligt. Utvärdering följer. Har nu en fin kjol som mitt måttband. Med knappar fram. När jag hade köpt den och provade första gången kunde jag inte sitta utan att den sprätte upp- och gled av... Nu håller den sig knäppt, men jag kan inte andas i den. Men om en månad eller så, vi får se. Långsamt tror jag är en bra strategi. ?

Engelskan har jag inget problem med så tack för det tipset också Se klart!

Denna bergochdalbana som kallas livet. Fick ett telefonsamtal från en mycket skakad mamma i går. Tydligen har min son och hennes son testat ecstacy i våras. Jag åkte hem till föräldrarna. Långt samtal, mycket tårar från deras sida. Mötte upp exmaken och sonen direkt efter och vi hade ytterligare samtal. Två präktiga 15-åriga killar med inte jättemycket kompisar men de som finns är det också ordning och reda med. Killar som alltid hänger hemma och åtminstone min pojke har sett ner på andra i hans ålder som använder alkohol, nikotin och annat. Trodde man ju aldrig. Som vanligt finns det en plan från min sida. Ska börja jobba utifrån den om en stund.

Ni anar inte hur tacksam jag är för min nykterhet nu. Sonen kan inte använda mitt drogberoende emot mig på något sätt. Jag kan stå rakryggad. Jag kan prata om beroende utifrån egna erfarenheter. Jag kan säga att man kan inte göra rätt om man inte gör fel (som en chef sa till mig för 30 år sedan). Dock kan ingen av oss föräldrar ett dyft om piller så där får jag utbilda mig.

Kram!

jag fick reda på att en av mina söner testat lustgas. Han är den mest förnuftiga av mina ungar så för mig blev det en total chock! Jag fick en känsla av att den här sonen känner jag inte. Jag fick helt omvärdera mitt förhållande till honom och ställde tydliga krav, men fy vad det var tufft. Idag har vi en jättebra relation och sonen har tackat mig för att jag satte ner foten. Och lustgas är ju egentligen ingenting, men det är ändå en drog som jag inte fattade ens fanns på marknaden.

Tror att det är bra att du har en tydlig plan. Lycka till!

Kram

Väldigt skönt att du kan stå rakryggad i detta - och att du har egen erfarenhet av beroende och vet vad du snackar om.

Även om substanserna har nya namn och andra effekter är ju beroendedelen densamma, och skadorna på hjärnan är snarlika.

Kram ?

Man får väl säkert räkna med att det dyker upp sådana här saker nu när barnen blir större.
Tänk vad skönt ändå att man är nykter när ett sådant samtal kommer. Inte kul om man
just hade dragit i sig några öl och måste åka hem till sonens kompis föräldrar
och snacka om droger.? Min son är ju också 15 år och man får väl hoppas att han
klarar de närmaste åren på ett så drogfritt sätt som möjligt. Min son har också mest hängt
hemma, inte så många kompisar och tjejer verkar vara ointressant. Nu är han mest ute och fiskar och åker moped med andra "präktiga" kompisar. Lite märkligt, när jag var i den åldern
hade jag rökt, snusat, druckit alkohol och hånglat med tjejer, men aldrig testat något "knark".
Det har alltid varit big no no för mig. Det är andra tider nu verkar det som. Ungdomarna går rätt på
de tunga olagliga drogerna. Det verkar som om min son har väldigt stor respekt för alkohol
i alla fall, han verkar inte vilja testa. Det hände en sak som bekräftar detta i helgen, frugan råkade ge honom
en Somersby cider med alkohol (4,5 procent) i stället för en alkoholfri. Men han kom förskräckt ner från
sitt rum och påpekade misstaget. Han smakade inte ens på den. Misstänker att det är mitt före detta alkoholmissbruk som har gjort detta.

Ha det bra! Kram

... i omlopp nu om jag förstår rätt.
Har hämtat barn hos polis, torkat kräks och botat baksmälla (och tagit diskussionen förstås) men har aldrig kommit på eller fått berättat att något av mina barn använder andra droger.
Men jag tror nog att de har gjort det.
Knark- som vi sa på min tid är min stora ångest. Att se människor drogpåverkade är långt mkt värre än berusning. För mig.
Att ungdomar testar, däremot. Så är det ju. Det jobbiga livet på äggskal.
Jag tror du har en bra plan. Inte minst är du nykter- jäklar vad det betyder mycket. Allt. Du kommer att se och ha koll. Så skönt för din son med den massiva tryggheten.
Kram!