Suck, ja där blev jag påmind om min minst sagt dåliga vana. Jag kör nästan alltid med tre st portioner samtidigt. Måste se helt befängt ut, men faktum är att jag bryr mig inte.? Jag knäcker runt två dosor/ dygn och det är alldeles för mycket i mitt tycke. Nykterheten är så otroligt viktig för mig så jag har inte haft en tanke på att sluta med snuset. Jo, jag har tänkt ” om ett år eller så”. Kanske kan vara läge när jag har varit nykter ett år. Då räknar jag med att ”förändra mitt drickande” fasen är över. Kan köra i gång med ”förändra mitt snusande” då. Frågan är om jag ska sluta helt eller trappa ner. Hmm, det får jag se då, en dag i taget! ?

3!
Skönt att nån är värre *skratt* (sitter vid dator så det blir inga glada emojis så lätt)

Finns ju äckligheter med snuset, som när det håller på ta slut eller har tagit slut och man letar upp gamla dosor, som den som dricker slattar efter en fest....

Det har ju bara gått en halvdag, men ser ut som jag förbrukar lika mycket dosor som tidigare, dvs det kommer bli två idag också. Men i omed det är mini så får jag ändå i mig hälften. Märker faktiskt lite på hjärtat att det slår mindre hårt - märker mindre av det. Fast har ju inte börjat märka de negativa abstinenssymtomen ännu....... *scary*

När jag var ute och gick tänkte jag lite på de här som skrivit att de har behövt trappa ner alkoholen för att inte drabbas av för mycket symtom. Kan verkligen känna sympati med dem om jag jämför med det jag håller på med just nu, tror faktiskt det skulle vara värre akut för mig att klippa med N än med A.

Vet ju de gånger jag hållit upp, när det börjar krypa i kroppen, i fingrarna, huvudvärken är extrem o man bara vill sova o vara död i ett par dagar...

Kanske landar jag in i att jag inte ska sluta just nu, håller verkligen med prioriteringen ni andra skrivit här - nykterheten är viktigast.

Men ska ge mini-storleken en ordentlig chans, får ju iaf ner mängden om jag lyckas. Utan att bryta någon ovana egentligen.

Jag använder ju N som en stödkrycka också, för att må bra, frågan är från vad. Om det är liknande som med A, att det varit väldigt mycket vana på slutet. Flykt är ju svårt tänka sig, för nikotinet dövar inte på samma sätt som alkoholen gjorde. Den dövar säkert andra känslor......

Jag har laddat med två påsar ibland men klarar mig oftast med en. Det är klart på fyllan har det nog blivit tre ibland oxå. Idag har jag hittills snusat medveten. Det innebär en förbrukning av tre snusar sedan jag klev ur sängen fram till lunch. Just nu vilar jag ryggen i favoriter soffan här hemma. Nästa teams möte framför datorn börjar om en halvtimme. Då ska jag kosta på mig snus nummer fyra och en kopp kaffe.

Totalt off topic, men jag har tänkt på en sak. På datorerna på jobbet är det svårt att lägga in emojis men på
min dator här hemma (ledig i dag) är det bara att högerklicka så kommer alternativet "Emoji" upp överst.
Måste vara något med vilket operativsystem man kör med eller något.

Det här med jour som du skrev om tidigare förresten, jag har också haft jour i många år (även nu). I början skärpte jag mig och såg till att inte dricka då jag hade jouren.Men på slutet brydde jag mig inte ens om det,
utan drack som vilken annan dag som helst. Och då fanns det ändå en risk att jag skulle kunna behöva åka in till
jobbet om någon ringde. (2 mil med bil) Hur dum i huvudet var jag inte, hade jag tänkt åka in på fyllan då eller.? Å andra sidan, hade jag blivit haffad av antingen arbetsgivaren eller polisen så kanske jag hade tagit tag
i att sluta dricka tidigare. Ingen ide' att spekulera, gjort är gjort.?

Nä, nu får jag gå ut och njuta lite av solen, det är faktiskt hela 22 grader i skuggan här i dag ser jag.

Ha en bra dag!

När jag började röka gjorde jag ju det för att hänga i rökrutan. För att hänga med ”rätt gäng”. Länge var det så, att de roligaste rökte. Så jävla dumt tänkt, men jag var ju bara ett barn typ.

Sen var jag fast i nikotinberoendet. Började röka vid 14 års ålder. Började sluta röka vid 18 års ålder. Under låååång tid slutade jag varje måndag och började röka igen varje onsdag.

Plåster, tuggummi och tuggtobak har jag testat från och till. Alltid fallit tillbaka på rökningen. I flera år smygrökte jag för min sambo, herregud så dumt. Precis som om det gick att dölja?

Med snuset kunde jag till slut äntligen sluta röka för ca 15 år sedan. Så jag är inbiten nikotinist. För mig är det något som lugnar mig. Beroende på hur man röker, det vill säga hastigheten, kan man antingen bli lugn eller ”bli uppåt”. Fast nu snusar jag ju hela tiden, så det är oklart hur jag påverkas egentligen.

Men utan snus skulle jag vara superstirrig och rastlös som fan, skulle inte fått något vettigt gjort alls, men det skulle ju ”bara” vara fysisk abstinens som går över efter ett tag. Vanan blir dock svår att få bukt med, det kommer att kännas väldigt tomt under läppen.

Tack för att du väckt tanken även hos mig. Det är tydligt att nikotin och alkohol går hand i hand, vi är många snusare här på forumet.

Kram ?

PS. De perioder jag varit utmattad slutade jag dricka alkohol och kaffe i flera månader, men jag slutade INTE med snus. Under mina graviditeter plus amning var jag både rökfri och alkoholfri. Varför börja igen? Idiotiskt.

Niko-tankar

Mrx: Du har ganska bra koll redan känns det som. ”Medveten snusning”, är nog ett bra steg i början av att få ner konsumtionen. (Ligger också i soffan o vilar mellan videomötena… :-) )

Torn: Kan vara lättare hitta emoji på en mac, men ids inte plocka fram den, så det får bli glada gubbar från 80-talet ;-) Men visst… hur galet sjukt man kan prioritera och riskera. Tänker också samma sak, gjort är gjort. Någon gång har jag cyklat till jobbet och stått stabilt på båda fötterna och pratat onykter… *och ingen sa något*. Men som du säger - ingen mening gräva för mycket utan mer glädjas att det tog slut ändå utan dikeskörning. För det hade kunnat hända……..

Jag skall hålla mig inomhus någon stund till och sen kanske checka ut från jobbet strax efter 15, för nu har solen tittat fram även här. Inte några 22 grader, men väl 17 grader… får vara nöjd med det

Andrahalvlek:
Jag har aldrig varit rökare, glad för det nu när jag har en mor med både kol o strupcancer, så jag vet på nära håll hur det kan gå….

Jag tänker att snusandet är så extremt vanligt i Sverige, typ nästan var o var annan gör det, oavsett beroende av A, men det ligger säkert något i det, det går hand i hand. Båda är ju någon form av sinnesförändrande drog, som lugnar, piggar upp, som man använder för att reglera hur man mår.

Vanan är ju lurig, för det handlar ju både om att gå omkring och krama en burk (trygghet), belöna/lugna/pigga upp sig med en ny prilla (kanske också trygghet), och att man tar en ny för att slippa undan abstinensen.

Enda gången jag hållit uppe länge hittills var en period när jag hade varit och fjällvandrat, samt att jag drog ner rejält när jag åkte på en lång semester till Nya Zeeland, då tog ju snuset slut och jag var tvungen gå till apoteket och få recept på nikotinpiller. Där har man nollvision inte bara på Covid, utan även på rökning, även nikotinsubstituten var alltså receptbelagda….

Det finns ju några här på forumet som har gjort sig av med snusdosan samtidigt, ser ut som det gått bra för vissa, nu har jag inte namnet o tråden framför mig, så det är säkert inte omöjligt, men jag skulle inte våga. även om jag bor själv...

Jag ska komma ur denna kamp åtminstone med betydligt sänkt konsumtion till att börja med. Att som Mrx skrev syssla med ”medveten snusning”, skulle vara en riktigt bra milstolpe. Nu har ju det varit ganska automatiskt i bra många år.

Prioriteringen måste dock *alltid* vara - aldrig dricka, men kanske snusa. Om jag skulle bli helt fri från snuset vill säga, så skulle det vara bättre trilla tillbaka i snusdosan än att slå huvudet i flaskbotten igen.

Tjing!

Tisdagmorgon

Gårdagen avslutades efter jobbet med lite social samvaro med bekanta, trevligt.

Mitt humör har inte påverkats så mycket än av av mitt beslut att försöka dra ner på snusandet. Däremot märkte jag på kvällen hur det pirrade i ben o fötter... den där obehagliga känslan, som i och för sig är ett tecken på att det jag gör är rätt. Dessutom så har vilopulsen gått ner och hjärtat kändes inte som det ska hoppa ur bröstkorgen hela tiden (överdrivet men ni som snusar vet nog...). Så det är klart rätt beslut, kroppen har fått kämpa mot denna dumhet för mycket för länge. Om jag klarar av att dra ner och kanske sluta, det vet jag inte än, om jag skulle stålsätta mig så skulle det så klart gå, men ännu så länge är det lite oklart hur stor min viljestyrka är.

Minidosorna räcker oroväckande kort måste vara färre portioner i dem än i de vanliga ;-)....

En dag i taget gäller även här, nu när jag läst på lite igen om snus-stopp så är det dag 1-3 som man har mest fysisk abstinens, och det borde gälla även vid större förändring av mängden, så håll ut käre vän, till slutet på veckan innan du ger upp. Så kanske du har minskat nivån till hälften utan att gå åt av det.

Vad gäller Alkohol är det ju nästan bara här på forumet jag skriver ner "nykter" idag, jag tänker inte på det länge så jag aktivt måste säga ifrån i tanken. Men, säkert bra formulera det i text några månader till: Idag är jag nykter!

Min plan för joggningen har varit att göra det efter jobbet, för att "ha något att göra" på kvällarna, någon annan aktivitet än att pilla mig i naveln, läsa böcker, se på film eller så, men nu ska jag strax ge mig ut på en morgontur.

Fördel med att jag gått över till mini är att den dosan ryms bättre i joggingbyxorna ;-) så jag kan ha med min kompis...

Kvällen ska ägnas åt att ge mig ut och paddla, för enligt prognosen så skall det vara fint väder ikväll. Det gäller passa på då det temperaturen sjunker, kvällarna blir kortare... Men det kan vara riktigt fint ute på kvällen på höstarna.

Ha en fin dag.

Jag säger bara det: BURR. Det finns visst dåligt väder, eller åtminstone för lite kläder. När jag nyss var ute o joggade frös jag jättemycket (hade bara en tunn långärmad träningströja o långa joggingbyxor på mig), 5 plusgrader i skuggan blev för mycket för mitt humör. Så jag joggade bara den korta svängen, med högre tempo så jag ändå fick ut något av träningen, för jag behöver fokusera på att jogga fortare nu, inte bara längre hela tiden.

Har inte särskilt mycket olika träningskläder då det var länge sedan jag "höll på" så här och sprang, så jag får bli modelejon o fara på XXL för att inhandla lite grejs tror jag :-)

Värt det, och jag har råd.

Det är mycket trevligare att träna om man är rätt klädd för det ? Till vintern blir det icebugs och pannlampa!

Bra att du (ofrivilligt) växlar mellan distans och tempo. Just intervaller får dig att utvecklas mest. Att utmana sin komfortzon hela tiden ger utveckling. Tre gånger per vecka är en bra nivå för att nå just utveckling på löpningen.

Du har inte funderat på att gå med i en löpargrupp? Det hade jag tyckt varit svinroligt, om jag hade fixat löpningen förstås ?

Jag löptränade i grupp för några år sedan. Riktigt roligt eftersom träningen blev just varierad när en coach planerar träningen. Nackdelen var att jag alltid var hopplöst sist ? Jag kan bjuda på det, men lite trist var det i längden.

Sen blev jag sambo med hund i fyra år, och han gillade inte att springa. Nu är han död sen två år, men mina ben och fötter är tyvärr inte i form för att springa. Jag väger för mycket. Men jag har inte gett upp hoppet om att komma igång igen!

Det jag gillar med löpning som träningsform är att man kommer ut i ur och skur. Frisk luft, uppleva alla årstider. Hela kroppen får jobba. Bra för bentätheten. Går att göra var som helst och när som helst. Otroligt tidseffektivt.

Kram ?

Kläder o sånt
Är inte så kul att köpa kläder... men jag hittade i alla fall en lite tjockare träningsjacka på rea som nog ska kunna hålla mig varm en bra bit in i hösten o vintern. Uh. pannlampa? Mja.... men säkert dubbar, för det brukar kunna vara svinhalt på vintern numera :-)

Har inte velat köra intervaller tidigare, för det har känts bra kunna komma upp till ganska många kilometer, men du har helt rätt, växlingen och intervaller är nog nästa steg :)

Nej träning o ganska mycket annat brukar jag landa i att jag gör det själv, är mest en tävlingsmänniska mot mig själv, iofs missar jag gemenskapen då, men det är något jag får plocka upp på andra ställen. Och det jag också gillar med just löpning (fattar inte varför jag slutade...) är att man kommer ut i alla möjliga väder, och det egentligen inte finns något hinder bara man har skor (och det inte är för kallt). Jag sprang t.o.m i Hyde park en gång för tre evigheter sen när jag var där på semester. Det var coolt!

Ikväll blev det kajak o middag, i en av sjöarna i närheten, jag landade på en sandstrand. Tyvärr hade jag glömt dosan mini-portion. Men se där, i ryggsäcken fanns en original portion. Haha. så nu har jag matat tillbaka mig till samma nivå som för några dagar sedan... Men har massa dosor mini hemma så kommer nog gå tillbaka och andas in sådana....

Det var skönt vara ute, tills jag, när jag klev ur och inte märkte att vänster ben somnat. Plums så blev jag blöt. Men det blir ju inga olyckor när det är 20 cm djupt vatten. Mer roande...

Missbruk som missbruk.

Igår kväll skulle jag iväg till lite kompisar o grilla/fika ute, med "bring-your-own". Jag cyklade dit, och på väg dit skulle jag köpa en godbit att ha med mig, hade gjort en wraps att äta. Så på macken, slank såklart en general portion ner. "det är ju gott ha"... Och nu är jag på ruta ett.

Hjärnan lurar en likadant oavsett vad det är för ovana/missbruk man försöker förändra eller sluta med....

Ingen fara. Bara fortsätta. Och det här är ju Alkoholhjälpen, inte Snushjälpen, så ni behöver inte tokpeppa mig ;-)

I alla fall, ha en bra dag ni alla kämpare

Jag håller ju oxå på att förändra mitt nikotin missbruk på egen hand. Min nuvarande strategi med "medveten snusnig" funkar fortfarande. Jag får snus men endast när suget verkligen sätter in. Jag har minskat min snus förbrukning med 50% vilket jag tycker är bra just nu. Längre fram kanske jag försöker dra ner ytterligare och vips så är jag fri från mitt nikotin missbruk. En dag i taget gäller även för snus ;)
/Mrx dvs Snushjälpen :)

Tack för inlägget Mrx!

Nej, ge upp ska jag inte göra, men kanske tillåta mig en annan väg än via mini-dosorna. Att i första hand dra ner antalet, kanske genom en viss mängd per dag, eller att jag som du gjort genom att bara ta en när jag känner att jag måste. Ska fundera över vilken väg som är rätt. Ska inte tillbaka till 2 dosor general portion per dag. Punkt. För jag hann ändå känna hur hjärtat hade det lite bättre.

Jag har ju ett lager med nästan helt använda mini-dosor i kylskåpet nu, sådana jag lämnade efter mig för det var för lite i dem. Så behöver inte köpa något alls mer på några dagar. Eller så skrapar jag ur dem och gör färre dosor med nödproviant. Snusning är egentligen äckligt när man tittar på det lite från sidan.....

Exakt, en dag i taget hjälper även här.

Jag sa ju att mini inte gör någon snusare glad ? Jag tror på fasta klockslag. Kl 7, 9, 11 osv. Lätt att hålla koll på också.

Snart är jag redo för att dra ner på mitt snusande också, men för mig blir det inte ens en dosa per dag. En dosa räcker typ 1,5 dag. Två dosor per dag låter överjävligt mycket.

Däremot har jag snus inne hela tiden, men de blir ju svagare och svagare innan jag byter.

Kram ?

:-/ sant sant. de var o är bra att ha nått där. får väl göra slut på dem i samband med löparrundor o annat....

Allt eskalerar väl, från början räckte en dosa minst en dag, sen.. ja det är väl för vissa ett sluttande plan. Och det är något i vanan att byta o stoppa in som gör att det går så otroligt många, de hinner ju inte bli slut innan jag får för mig byta.

Det kommer gå :-)

Snart helg (beredskapsledig i morgon, vilket är skööööönt)

Igår tog jag bara en ny snus varje ojämn timme - kl 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19, 21, 23.

Och det funkade utmärkt! Men det kräver ju ett medvetet tänk av något som gjorts per automatik länge.

Tack för att du inspirerade mig att ta lite kontroll över snusandet!

Kram ?

Ledig fredag!

Idag har jag ledigt från jobbet, och lämpligt nog så har det regnat hela natten... och verkar göra det resten av dagen. Så min latmask sa åt mig att idag ska jag inte göra något ute, förutom att jag *måste* ut och jogga någon gång under dagen. Detta eftersom det gick så där igår, efter jobbet blev det ett besök hos en av bröderna med lite fika, det var nyttigare än just då ge sig ut i skogen.

Jag har passerat 10 veckor, det går säga mycket om dessa veckor, som jag har rabblat många gånger här :-) Alkoholen är ett bra tag sen det var en *KAMP*, en gång under veckan fick jag en tanke o ett sug jag inte gjorde något med, så det kommer som jag förstått att dyka upp lite här och var. Men jag behöver inte agera på det.

Svårare komma i fas med tankarna om att sluta snusa, det gick så där. Men ska ta tag i det och hantera det också, för jag hann ändå känna på att jag mådde bättre av mindre mängd.

Ha en fin nykter, nyktrare, nyktrast dag!

Ja, suget kommer då och då. Allt mer sällan dock, och inte överväldigande på något sätt.

När det kommer brukar jag bemöta det som en störig granne som ibland ringer på typ: ”Ja ja, du tänker så. Hej då!”

Kram ?

Incheckning lördag

Går hem från skogen, det har börjat duggregna.
Jag har kört intervall idag, snabbt tempo någon/några minuter, sedan promenad. Totala sträckan blev såklart kort, men svettigt ändå ?
?‍♂️

Det kommer vara en nykter dag idag. Inte så uppåt o glatt kanske då jag nog är lite låg den här helgen, hittils i alla fall.

Kommer säkert bli lite nöjdare när jag duschat o sitter o klappar mig hur duktig jag var ?

Ska nog över till ett av syskonen o hjälpa till vintra en båt ? , själv har jag inte gett upp än, det ska bli någon:några fler turer med kajaken innan jag fegar o degar ur helt ?