Jag har haft alkoholproblem något år. Mitt största problem tror jag är att även partnern är törstig. Vi har försökt att vara nyktra några veckor och leva hälsosamt. Oftast har det lyckats. Nu den senaste tiden har det spårat ur med alkoholen. Vi har skött jobbet båda 2 men druckit så gott som var och varannan kväll. Det är ofta jag varit rädd att polisen ska stoppa mig på morgonen på väg till jobbet. Jag har varit rädd att jobbarkompisar ska känna lukten av fylla. Det har även synts i ansiktet, svullnad, trötthet, bakfylle-ögon. . Jag tycker jag har fått lite krämpor som förmodligen varit alkoholrelaterade. Kramper och domningar, högt bltr. yrsel. Jag har barn äldre och yngre. Ett av barnen har jag diskuterat mycket med om alkohol, alkoholism osv. Hon har frågat mig när jag ska söka hjälp? Jag har svarat lite vagt och försökt att komma undan med olika svar. Min bakgrund är som många andras alkoholism i släkten. En pappa som var väldigt charmig och glad, men beroende av alkohol. Jag minns tillbaka på barndomen som ändå var fin och trygg mestadels p g a en stark och trygg mamma. En mamma som ställde upp på oss ungar till 100%. En mamma som aldrig drack när vi var barn. Mamma gav oss självkänsla genom att ge beröm och styrka. Hon gav mig kraft för att ge mig ut i livet med nyfikna ögon. Ändå trillade jag dit. Jag har varit medveten om faran och även sagt till mina syskon att jag kan bli alkoholist, jag vill inte men ibland blir det inte som man vill. Flera av mina syskon har problem med A. 2 har slutat helt, en med hjälp av bl a AA. Min nya chef som har jobbat med missbruk har pratat med mig, efter att ha fått ett mail av min dotter. Dottern skrev att jag behöver hjälp med mitt alkoholproblem. När chefen sa detta kändes det som om någon dragit ner byxorna på mig... Chefen var förstående inte alls fördömande. Det märktes att hon var van att hantera detta. Efter samtalet drack jag 2 planerade pubkvällar. Sedan dess har jag varit nykter snart 4 veckor!! Det känns fantastiskt, men jag vet att faran lurar bakom hörnet. Känslorna går lite upp och ner. Ibland har jag känt mig euforisk, andra gånger har jag tänkt på separation och andra jobbiga saker. Vet ej hur det blir med mig och sambon som nu försöker hålla sig nykter, efter påtryckningar från barnen. Vi är så olika när det gäller A. Jag har för första gången i mitt liv tänkt att leva helt nykter!! Jag har aldrig förr tagit orden i min mun. Nu efter mycket tänkande, läsande om A, hört berättelser om A och hur barn påverkas av förälders missbruk, känns det som det enda rätta för mig.Jag tänker även på andra som har lyckats sluta med A som varit långt ner i träsket. Dessa starka människor, då vill jag också vara stark!! Kram på er:)

Träffade ett av mina syskon idag..Vi har inte sett på flera månader..Det var jättekul! Vi skrattade och skojade..Vi har samma humor, och jag fick nästan träningsvärk i munnen, för jag hade så mycket att säga, hon med??..Precis detta har jag saknat..Nu ska vi träffas mer framöver..Det blir kul! Väldigt viktigt att ha liksinnade i sitt liv..Har saknat henne..?✨?✨?

Jag har inga syskon, vilket jag alltid har sörjt. Blir så ledsen varje gång jag hör om syskon som knappt umgås. Blir glad när jag hör er om er träff ?

Kram ?

Tycker också det är sorgligt när syskon inte kommer överens. I mitt fall har jag väldigt många syskon..Varje gång vi träffas, så känns det som igår..Vi har även gemensamma vänner. Många som känner flera av oss sen barndomen..Att jag ibland väljer glesare kontakt har nästan alltid med alkohol att göra. Orkar inte se när familjer hamnar i missbruk, och inte vill/ vågar ta hjälp..Jag väljer att umgås med dom när dom är nyktra..Dom flesta jobbar, och flera av oss har valt nykterheten..Det känns skönt..Kram..?

Fibblan

av dina inlägg miss lyckad?! Dels glädjen över syskonkärleken. Att du och din syster hade så roligt tillsammans och vill få till flera sådana stunder ihop ✨! Och dels ditt lugna, trygga inlägg #941. Precis suttit med liknande tankar under förmiddagen här.. Påminner mig om nykterheten som en process. Och jag blir lugn och nöjdare med mig själv, med det förhållningssättet också. Och det i sig bäddar för mindre krig mot a-?:en. När jag lägger ner svärden, det är egentligen då jag lyckas bäst ?. Man provar sig fram och hittar din väg. Så måste det få vara. Och jag tror att även för dig och mig FinaLisa, bär vägen till nykterhet, för oss också??! (Alla vägar bär till Rom, kanske är ett malplac'e uttryck, i sammanhanget ?, inte minst om man skriver det med små bokstäver..?) Men ni förstår min tanke, tänker jag☺️. Och jag tycker det är så bra att du miss lyckad, och fler med dig hänger kvar, och stadigt kan visa vägen! Den trygghet du förmedlar i nykterheten är en lisa för själen, att få ta del av och inspireras av?! Tack?!
Kram!
/Fibblan ?.

Så går mina tankar, om jag funderar på att göra något annorlunda..T.ex träffa folk som dricker, sitta med på någon fest med alkohol..Då har jag redan innan planer på om det händer något oförutsett..I början av nykterheten blev jag irriterad och förbannad, om t.ex. jag såg en vän eller exet full vid olämpligt tillfälle.Tex på dagtid och man planerat någon aktivitet ihop...Nu blir det bara, okey..Tack men vi ses vid annat tillfälle..Resturangbesök, resor och och liknande med alkohol är inget jag funderar över längre..Konstigt nog, så är jag inte sugen, och absolut vill jag inte vara full..Träffar i mitt yrke personer med olika handikapp såsom talsvårigheter, snubblande gång, svårt att förstå logik, fumlighet, och aggressionsutbrott..Dessa personer har hjärnskador som dom fått av sjukdom..Vi som använt alkohol, skadade tillfälligt våra hjärnor med flit och fick samma åkommor!! .För de flesta av oss försvann skadorna när vi blev nyktra..Vissa fick ha kvar dom resten av livet, och de förvärrades..Helt sjukt om ni frågar mig..Håkan Hellström sjunger..”Jag har lurat mig själv, för många gånger nu”” Tycker det stämmer på många av oss, med våra beroenden..Tack Fibblan.??? Läser gärna på Forumet, och hoppas det går bra för alla..Sen beror lyckade dagar mycket på vår inställning och vilja..Tycker det är kul att hänga här på Forumet..Det känns som en viktig del av mitt liv..❤️

Det är ju lättast att ta en dag i taget i början, med nykterheten..Många gör det resten av sitt liv..Jag gör inte det längre..Vet inte när jag slutade med det..?..Tror att det var när livet blev stabilt igen..Det viktigaste för mig är att alltid komma ihåg hur det var när jag och exet levde ihop och drack..Sen hur jag äntligen slutade dricka, och upplevde lättnad och stolthet..Hur exmannen började dricka igen, och många forumvänner och även ”riktiga” vänner peppade mig till separation. Andrahalvlek skrev något om Aldrig glömma, aldrig ta första glaset..Det är otroligt viktiga meningar för att hålla sig nykter..Min önskan framöver är att bo med sambo (nu min särbo) vid en sjö och bastu. Huset brevid sjön..Jag kan fixa inne och lite med huset..Han fixar med bilar och snickerier..Trot eller ej, jag är väldigt mycket för jämställdhet..(känns som jag skrivit något liknande innan ?)..Men är Jäkligt bra på mat och städ om jag får säga det själv?..Ingen pedant, men tycker om att fixa och dona hemma..Jag får vänta tills pojken blir lite äldre, då hoppas jag att kärleken har stått ut med denna långdistans relation, å jag med..?..Jag minns att när jag skulle köpa detta hus, så var många med på Forumet och höll tummarna för lyckat köp..Det minns jag med ❤️..Så fint gjort..Jag önskar er alla som finns på Forumet, en fin höst, och ett så nyktert liv som era själar önskar.??.Inte våra beroendehjärnor, som helst vill ta återfall och supa ner oss..?..Varm Höstkram..?

Det finns inget som lockar mig med umgänge där alkoholen står i centrum. Tvärtom. Och det känns väldigt skönt att kunna avvika i förtid om man har lust.

Jag behöver inte heller ta en dag i taget längre, och jag vet ärligt talat inte vad som skulle få mig att dricka igen. Jag är numer SÅ anti alkohol - både på individnivå och på samhällsnivå. Jag har till och med blivit medlem i IOGT-NTO ?

Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset. Viktigast först - vara nykter!

Det är mitt mantra, som jag numer kan rabbla i sömnen tror jag ?

Jag är inte rädd för att bli påmind om mitt förra onyktra liv. Tvärtom. Kommer ett minne flygande, vilket det gjorde idag faktiskt, så tar jag emot det. Vrider och vänder på det. Hur tänkte jag då? Hur tänker jag nu? För mig är det ett bra sätt att få svart på vitt att mitt tänk verkligen har förändrats radikalt.

Jag hoppas verkligen att du om några år är lycklig som sambo vid en liten sjö ?

Kram ?

Blev också medlem i IOGT-NTO nu..Jag har aldrig förstått vad det är för förening innan..Men dom har ju behandlingshem och även folkhögskolor som är intressanta..Även det att dom politiskt försöker verka för en nyktrare värld, låter jättebra..Dom har även stugor och vandrarhem som man kan hyra billigare som medlem..Toppen..??...Kram..??

Jag vet inte hur många gånger, och till hur många personer jag försöker lära ut att om hjärnan blivit beroende av vissa substanser, så är det livslångt.(Pi314)..Som skrev om det, så jag förstod..Nu har äntligen vänner till mig förstått det..En väninna sa det om mina barns pappa, att han måste sluta helt om man är beroende..Yess!!Tänkte jag..Äntligen..Hon har inga problem med drickande, men vi har samma umgänge där många ligger på missbruksnivå..Tidigare så trodde hon att man kunde minska och bara dricka lite..Ju fler i vår omgivning som får dessa insikter, desto bättre..Det verkar som om barnens pappa också börjat fundera kring sitt och sin partners missbruk..Hoppas det för våra barns skull..Själv har jag insett att den som inte vill själv, är förlorad..Mycket svårt att motivera någon till nykterhet, som vill fortsätta missbruka..Ha en fin helg alla..Jag ska jobba..??..

Tack för dina vänliga ord i min tråd, de gjorde mig glad! Och tack för alla kloka, ärliga och inspirerande inlägg du gör på forumet!

Ibland här på forumet känner jag mig lite knäckt när ännu en person med alkoholproblem uttrycker att de vill dricka kontrollerat. Suck.

Samtidigt tillhörde jag dem också för snart ett år sedan. Blev medlem 2019-10-10. Min ambition var då att dricka kontrollerat. Max fyra glas fredag respektive lördag var min plan. Jag tänkte också så. Då.

Jag tänkte om tack och lov. Det tar sin tid att tänka om, men för mig tog det ”bara” 2-3 månader. Alla måste nog gå igenom jag-kan-nog-dricka-kontrollerat-stadiet först.

Sen tar det olika lång tid att tänka om, och en del gör det aldrig.

Kram ?

Klockrent miss lyckad!? Du och ett antal andra här som har varit nyktra lång tid har ju inte bara egen erfarenhet av detta, utan har ju sett massor av detta här på forumet under lång tid. Du vet hur det är liksom. Att det inte funkar i längden med kontrollerat drickande för ” beroende” personer. En del klarar det kanske, med vita knogar + att de aldrig får uppleva hur det är att må bra på riktigt. Bra att du är inne och skriver om detta! Jag tog till mig av det direkt när jag började läsa på detta forum. Som tur var ?

Kram

Är individuellt..Tyckte du var snabb Andra Halvlek..Och du Torn läste dig snabbt till insikt..Har nu suttit och smsat med exet..Han tror jag på något sätt ska hjälpa honom och hans partner med nykterheten..Lessnar totalt när dom är fulla..Ska bli skönt en vacker dag, att lämna kommunen och flytta??..Slippa höra och se eländet..Det goda det för med sig är att jag inser att jag aldrig vill jobba med motivation till förändringar..Verkar fullständigt hopplöst..Spelar ingen roll om det är att sluta äta fel, lära sig svenska, eller sluta missbruka..Jag vill endast jobba med folk som vill förändras och lära sig..Som förstår att om man missbrukar gör man livet till ett helvete med skam och skuld för sina barn, och sina nära..Ååh, så skönt att skriva av sig..Funderar på om jag ska ringa upp exet på jobbet nästa gång..Och verkligen förklara att jag inte vill ha kontakt med honom när han är full..Det är ju svårt att förklara det till en full person som glömmer hela samtalet..Hoppas ni andra har nyktra ex och partners..Usch för fylla och all skit det för med sig..Jag blir irriterad och förbannad..Jag som trodde jag var lugn och sansad numera..?

Skrev med barnens pappa idag..Jag skrev bla att Jag inte vill bli kontaktad när han är full..Jag påminde honom om att han själv tyckte det var jobbigt när han själv blev uppringd av fulla personer..Det blev många sms..Jag skrev av mig helt enkelt..Gånger då jag känt mig besviken och förbannad när han inte fanns som pappa till våra barn..Skickade några bilder vi tagit när jag träffade barn med familjer..Skrev också att ingen idé att älta utan han har fortfarande chans att finnas, framförallt för sin son.Vi får se hur det går..Säger inget till sonen, som har blivit sviken flera gånger..Det finns en bra pappa inne i den beroendes kropp..Hoppas han kommer fram..Kram..???

Det är många som undrar om alkosuget går över någon gång när man lever nyktert..För mig har det förändrats..När jag såg på filmer där det dracks mycket tidigare, kunde min hjärna känna av det gamla suget..Nu i helgen såg jag på film med 2 släktingar som har missbruk..Det var en kul film, men det dracks en hel del..Jag kände inget, bara en äckelkänsla när jag mindes hur jag tvingade i mig öl..Mina släktingar blev sugna det märkte jag på dom..Så dom skyndade sig hem precis som jag gjort massor av gånger när jag drack...?..Men som sagt kändes skönt att suget för min del har typ försvunnit..???..Kram..

Vet inte om det bara är jag? Men jag har knappt aldrig känt mig nedstämd eller ofrivilligt ensam någon gång i livet..Nu känner jag det ofta..Tror att det har med Corona att göra..Även att jag jobbar mycket ensam, och bor ensam..På det ena jobbet jag har, är det otroligt noggranna restriktioner om skydd och spritning med desinfektionsmedel, det känns jobbigt..Jag måste hitta på något så jag känner mer gemenskap..??..Försöka hitta på saker trots Corona..?..Det är nog många som drabbas av ensamhet nu, över hela världen.Håll i, Håll ut..Undrar hur länge?...Kram..???

har fördelen med att inte behöva jobba längre och jag bor själv. Allt på gott och ont !

Enormt skönt att få bestämma helt själv vad jag ska göra idag och en bit framåt i tiden. Bara det att kunna bestämma när jag ska äta ! Och VAD jag ska äta :-)
I början av året var jag på en längre utlandsresa och det i trakter där viruset börjat breda ut sig. Det var en mycket trevlig och innehållsfylld resa med massor av fina sociala kontakter.

När jag kom hem bröt vansinnet ut och allt stängdes och jag blev instängd, inte bokstavligt utan mina resmål stängdes ner. Så jag har kryssat runt i Sverige och åkt till ställen som väl inte haft största prioritet tidigare men som var kul att se. På vissa besöksmål så har jag häpnat över det massiva turisttryck som fanns och på andra har jag varit väldigt ensam. Sverige ÄR ett vackert land att upptäcka så på sätt och vis har det här varit bra.

MEN...den andra sidan av ensamheten är att inte ha nån att prata med morgon och kväll eller ha nån som kan ge kärlek och närhet. Jag tror att känslan hur jag upplever dagens samhälle är hur jag själv hanterar situationen.

Jag försöker vara så aktiv som jag har möjlighet till och på så sätt som ger mig bra kunskaper, inte bara yta.
Jag har haft flera bekanta som gått i pension, satt sig vid köksbordet och tittat ut på livet utanför. De dör väldigt snabbt.

Att göra små trevliga utflykter ger så mycket inspiration som är guld värda !

att se att du är igång och är aktiv Adde. Ensamheten är förstås den negativa sidan. Ha det bra.

Har också bilat en del i sommar..?..Men det var ändå ganska stängt på många håll..Och var det mycket folk, ville jag inte dit för just det..?..Håller med dig Adde, det är meningen med livet, att ge livet mening..??..Har också äldre arbetskompisar som fick träfrack snart efter pension..Inte kul..Jag försöker hålla igång på jobb(när det går) och hemma med gympa, vedhuggning och promenader..?..Men det är jätteviktigt för vårt välmående med social kontakt..Vi får försöka så gott det går..Angående att Äta själv, och välja mat, har jag ledsnat på snabbt..Men det är ju tur att vissa gillar det, ibland har man inte så mycket val..???