Hålla i, hålla ut...

Profile picture for user kvinna 38

Dag 23. Det längsta jag varit nykter på väääldigt länge. Ser att jag blev medlem här för 1 år och 8 månader sedan. Och ett antal försök till att vara nykter senare. I våras satte maken ner foten och jag lovade att vara nykter hela sommaren. Det gick väl ganska bra till att börja med men mot slutet så fuskade jag en del. Både i sällskap och ensam. Så för 23 dagar sedan så var jag på fest och blev full. Ångesten dagen efter var inte nådig. Gjorde inget pinsamt och stack väl inte ut från de andra, men det var ju jag som fortsatte dricka trots småtimmarna.

Jag har haft ångest och oro typ hela livet. Det förvärrades väl efter att barnen kom och vi flyttade långt hemifrån. Upptäckte att vinet gav mig lugn. Sen flyttade vi hem och det har väl bara rullat på. Min man är borta en del i jobbet så vardagsdrickandet har jag kunnat sköta utan att han märkt det. Nu är han desto mer vaksam och jag vill verkligen inte göra honom besviken. Alkoholen är borttagen hemma och vi dricker inte längre vin tillsammans.

Men nu då? Ni som har erfarenhet...
Om jag känner att jag vill ha samtalsstöd, hjälp på annat sätt, vart är bäst att vända sig? Jag är väldigt rädd att jag ska dricka igen. Har ju slutat förr... Känner att detta är så pass alvarligt att jag verkligen inte kan fortsätta såhär och behöver stöd för att hålla i och ut.

För övrigt är min insikt efter dryga tre veckor utan alkohol att ångesten har lättat. Alkoholen har ju varit en stor pådrivare i ångesten. Så skönt det är att inte vara bakis och ångerfull. Så skönt att ha ork och kraft till att träna. Så skönt att vara pigg på morgonen. Sover så gott utan alkohol.

Men jag tänker på det varje dag och längtar till den dagen då jag inte gör det längre... När kommer den?

Målet är att vara nykter till jul. Ni som satt delmål och klarat dem, vad gjorde ni sen?

Profile picture for user Se klart

Det kan nog ingen svara på. Men jag tycker att hålla i och hålla ut gällde ungefär fem månader, (minns ej exakt) men sedan lättade något på riktigt och efter det har varje dag bara inneburit fler fördelar.
Att hålla i och hålla ut hade jag enormt stor nytta av, och nu efter ca 8 månader har jag inget sug eller längtan efter alkohol. Bara lättnad, att slippa. Glädje att ha slutat.
Ge nykterheten en ordentlig chans, och framförallt tålamod. En dag i taget, och du är ju på god väg! Välkommen hit ?

Profile picture for user kvinna 38

Ser fram emot en dag med arbete hemma. Ska träna i eftermiddag också. Ett enkelt liv som inte behöver dövas. Så vill jag ha det.

Tänk om jag fattat tidigare hur mkt bättre ångesten skulle vara om jag inte matat den med alkohol...

Profile picture for user Kennie

Kan också önska att jag upptäckt tidigare hur bra man mår utan alkohol. Men tänker också att jag inte var mogen insikten förrän nu. Och vad härligt det är nu!

Profile picture for user kvinna 38

skulle jag ha slutat tidigare... men det är ju inte så att han inte har kommenterat eller sagt till mig att sluta. Det var väl det att det eskalerade och att jag inte orkade ljuga mer. Som jag har ljugit.

Han är med mig på det nyktra tåget. Har mest bara blivit så. Jag vill inte ha alkohol hemma och han har ingen längtan.

Imorgon är det 4 veckor! Unnade mig lite nya träningskläder idag och imorgon blir det spinning.

Profile picture for user kvinna 38

Jag tillhör väl de få som gått UPP i vikt efter att ha slutat dricka. Äter på kvällen och köper mkt mera godis. Struntar i det just nu och tar tag i det nån annan gång ?

Profile picture for user VaknaVacker

Vad skönt! Heja dig??
Själv stod jag still i vikt men läst att en del går upp i vikt av samma anledning som du så det är nog inte så ovanligt...
Ja och livet blir så mycket bättre utan alkohol. Som dessa mornar. Skönt att vackna vacker, kaffet smakar så gott!
Ha en bra dag?

Profile picture for user Rule74

Igår hade jag min nyktra månad - starkt av oss! Jag tog en mun av min mans rödvin, och hade ingen längtan efter mer - kände bara att det var ett bra test och det var ju så lite att det inte räknas :). Räknar mig fortfarande som nykter och är fast besluten att fortsätta på den helnyktra vägen.
Hur sover du?
Jag sover ganska kasst emellanåt, men tror mest att det beror på en schism jag har med en kollega på jobbet.
Ha en bra dag och lycka till med spinningen!

Profile picture for user kvinna 38

Tack Vakna vacker!
Jag har väl ett par tre kilo som jag vill ha bort. Men med ett bagage med ångest och även hetsätning så försöker jag tänka att jag duger som jag är. Om jag inte dricker och istället tränar varje vecka så är jag ju betydligt mer hälsosam än tidigare och då gör de där extra kilona inte lika mycket.

Profile picture for user kvinna 38

Grattis till din månad!! ✨

Jag sover så gott. Idag sov jag till 10 ?. Och då vaknade jag av att det ringde.

Sömnen var ju betydligt sämre när jag drack. Då vaknade jag ofta på natten och kunde inte somna om.

Eller under det året som jag var utmattad. Då sov jag typ 4 timmar per natt.

En mun räknas inte!! Vi var hemma utan barn igår. Jag gjorde torsk med pepparrot. Så gott. Min man dricker inte när jag inte gör det. Han sa att han också tyckte det kändes bra att inte dricka.

Ser fram emot en söndag utan bakfylla och en nykter vecka!

Profile picture for user kvinna 38

Jag läser mycket i forumet. Hur ni många kommit så långt att det bara finns fördelar med att inte dricka och är så beslutsamma.

Jag är inte där. Jag tänker mycket på alkohol fortfarande. Att jag kan önska och längta efter att få ta ett glas vin men lika mycket på att jag är tacksam varje morgon över att inte vara bakis.

Om jag tar en dag i taget så vill jag inte dricka den dagen. Inte idag. Det ger ångest. Men om jag tänker i ett längre perspektiv finns det fortfarande en längtan och saknad. Därför kan jag bara ta en dag i taget. Och idag är jag nykter.

Profile picture for user Charlie70

Du tänker helt rätt kvinna 38. Stort grattis till en månad!!! Du har kommit igenom den värsta tiden nu och det blir bara bättre och bättre.
Kram!

Profile picture for user Se klart

Det är ju det som är tricket med att komma långt. Det är helt okej att längta sörja frestas av alkohol. Men idag dricker du inte! Kram ?

Profile picture for user Andrahalvlek

Stort grattis till din första nyktra månad!

Och det är helt naturligt att du sörjer och saknar de fina stunderna med alkohol, så länge du kommer ihåg de hemska stunderna också.

Alkoholen är som en bra kompis som du måste göra slut med eftersom hen har skadligt inflytande på dig. Smärtsamt, men nödvändigt.

Kram ?

Profile picture for user kvinna 38

Tack ❤️ För era fina kommentarer. Idag skippade jag lunchen och var vrålhungrig när jag skulle laga middag. Typiskt dåligt. Var väldigt sugen på vin. Min vintid brukade vara efter jobbet, Innan middag. Stod emot. Tacksam.

Profile picture for user kvinna 38

Min lista över saker som jag är tacksam över att jag slipper när jag inte dricker:

- vara full med barnen
- ha ångest
- inte kunna köra bil
- ha dåligt samvete
- vakna mitt i natten och inte kunna somna om
- må illa på morgonen
- gömma flaskor
- slänga flaskor på vägen till jobbet
- åka omvägar för att inte alltid gå till samma systembolag
- Inte orka träna
- inte orka...

Profile picture for user Torn

Grattis till en månad! Sådana listor är bra att skriva ned. Och ju längre tiden går kommer du upptäcka massa nya saker att fylla på med.

kram

Profile picture for user kvinna 38

Ser fram emot en nykter fredagskväll med familjen och en lördag utan bakfylla. Ska nog gå ut och plocka svamp och lyssna på ljudbok.

Tacksam för mitt beslut och stöd från min man ??

Profile picture for user kvinna 38

Idag har jag jobbat hemifrån. Tog ett avbrott vid lunch och gick på ett riktigt hållkäften-pass. Har varit nykter i 5 veckor och tränat en del. Känner mig starkare redan.

Hade ont i huvudet på em så vin lockade inte alls. Vilket inte brukade vara ett hinder för mig.

Tacksam för att jag orkar träna och tycker det är roligt ??

Profile picture for user Se klart

Bra jobbat och känslan att vakna utan att vara det minsta bakis en lördag är oslagbar! ?

Profile picture for user AkillesU

Vilken bra lista du skrev! Längesen jag tittade på min egna lista nu men bra att uppdatera sig ibland. Jag är på dag 55. Hejja dej för alla dina dagar ?

Profile picture for user kvinna 38

Så många konstiga anledningar för att få dricka vin. Trött. Arg. Stressad. Orolig. Glad. Ledsen. Ensam. Uttråkad. Fest. Fredag. Onsdag. Räkor. Grillat. Sol.

Har varit arg o besviken på en grej som hänt min son. Oroat mig lite. Typisk anledning att få dricka för att lugna. Bättre att nyktert ta tag i det. Inte få panik och stressa runt.

5:e nyktra helgen på raken. Tacksam för en måndag utan huvudvärk ??

Profile picture for user kvinna 38

Gör en del yoga och har kommit igång med träning. Går ofta i skogen och målar tavlor. Det gör mig lugn och fokuserad. Har funderat en del på mindfulness men vet inte riktigt vart jag ska börja. Tips?

Profile picture for user kvinna 38

Gör en del yoga och har kommit igång med träning. Går ofta i skogen och målar tavlor. Det gör mig lugn och fokuserad. Har funderat en del på mindfulness men vet inte riktigt vart jag ska börja. Tips?

Profile picture for user AstridK

Jag har inte kört någon avancerad app men testat Maria Helander som har lite mindfulness på sin hemsida om du googlar. Hon var coach i programmet ”Gift vid första ögonkastet”, tycker hon verkar vettig. Ska själv försöka mig på nån app snart men detta är vad jag började med. Tycker själv det är svårt med mindfulness, tankarna spinner nästan loss mer än vanligt, men kämpar på med det. Gå i skogen ??☘️?ska nog jag testa för att hitta mitt inre lugn nu när inte vinet kan ge mig det.

Profile picture for user Kaye

Hej
Skaffade ett premiumabonnemang på "Mindfullnessapp"
Känner också att jag behöver lära mig slappna av och vara mer i nuet.
Men tja det går så där. Känner som @AstridK att jag börjar tänka på andra saker.

Din lista på anledningar att dricka vin känner jag igen☺
Minns också att jag sa till mig själv att det inte kunde kallas belöning eller festligt när man gjorde det varje dag.
Detta för att få mig själv att inte dricka 7 dagar/vecka.

Profile picture for user Se klart

Alla fixar inte att sitta still och tänka på ett russin och sina egna andetag. Påminner bara om naturen som en stor mindfulness-kuvös, allra helst att gå utan mål, tid eller lurar. Finns massa forskning kring träd och sänkt blodtryck, men också för att rastlöshet i kroppen kan vara trixigt vid a-stopp.
Kram ?

Profile picture for user kvinna 38

Jag kan bli stressad av den första delen på yogan när man bara ska andas. Och då tänker jag numera att det behöver jag träna på. Därför vill jag testa mindfulness. Ska kolla ikväll på det ni tipsar.

@astridK - jag kan verkligen längta efter att komma ut i skogen. Leta efter svamp eller bara vara i tystnaden. Jag bor precis vid ett skogsområde så har lätt att komma ut. Rekommenderas!

@Kaye - jag hade även vin som straff mot andra. Typ om du är dum mot mig så dricker jag, Skyll dig själv. Väldigt konstig tanke då det var jag som fick straffet i form av baksmälla...

Profile picture for user kvinna 38

Räknar till 37 dagar idag. Det går lättare och lättare. Kan fortfarande inte säga att jag aldrig mer ska dricka. Men idag ska jag det inte iaf. Tacksam för att jag är nykter idag och tänkte på att jag för ett tag sedan hade utnyttjat håltimmen jag fick mellan jobb och barn till att gå till systemet. Vilken bra mamma ?

Profile picture for user Andrahalvlek

Mindfulness är ingen quick-fix. Daglig träning i två-tre månader kan krävas. Men när det funkar, då funkar det verkligen ?

Jag har en egen variant. Jag har en låtlista på Spotify med olika sångmantra, totalt tio låtar. Spelar alltid samma låtar. Jag lägger mig på sängen, ställer larmet på 30 min och djupandas i takt till musiken. Oftast slocknar jag efter fyra-fem låtar. Gör det i vilorummet på jobbet också.

När jag är som mest ångestriden kan jag knappt ligga kvar, men jag tvingar mig. Djupandas i takt till musiken. Nynnar med i mantrat tyst i huvudet. Då lägger sig ångesten och rastlösheten efter en stund. ”Sat Nam” = ”Jag är sann”.

Kram ?

Profile picture for user kvinna 38

Har gjort en mindfulness övning på morgon som jag hittade på youtube. Ska försöka ge mig en kvart om dagen för övning.

@andrahalvlek - jag tittade också på filmen på youtube som du tipsar om. (28 min). Så mycket värdefull info för mig om belöning. Jag har många saker som triggar belöning naturligt märker jag. Naturen och vänner. Jag tar sertralin vilket höjer serotoninet. Funderar kring detta ihop med alkohol. Borde så småningom prata med en läkare om detta. Kanske kan jag sluta med tabletterna om jag stannar kvar i nykterhet.

Profile picture for user Andrahalvlek

Det som hjälper direkt är att djupandas, vilket också är en viktig del av mindfulness. När du djupandas lugnt och stilla signalerar du till hjärnan att allt är lugnt. Att du har koll på läget, att hjärnan inte behöver oroa sig.

I början gör alla möjliga tankar sig påminda. Och det är okej. Det är en del av övningen, att låta tankarna komma, sätta en etikett på dem ”jobb” etc, och sen låta dem segla iväg som ballonger.

Mindfulness hjälper i stunden nästan direkt, om man övar flitigt varje dag. Och på sikt byggs hjärnan om så att man blir mer här-och-nu i typ alla situationer. Men det krävs daglig övning i 2-3 mån innan man märker det resultatet.

När träningen väl sitter är mindfulness bra att ta till även i akuta situationer. Kroppen och hjärnan känner igen övningen direkt - och svarar direkt positivt. Det är verkligen magiskt att uppleva!

Jag hade en chef en gång som var riktigt bra - empatisk och engagerad, handlingskraftig och duktig på att förankra alla beslut. Han avslöjade för mig är att när det var som tuffast med nedskärningar på företaget, så kunde han ajournera en förhandling och gå in på toaletten och meditera, och komma tillbaka en kvart senare med nya krafter för att fullfölja förhandlingen.

Mindfulness och meditera är två olika namn på samma sak, tycker jag. Vissa skillnader finns nog, men båda syftar till att vända sig inåt och aktivera det parasympatiska nervsystemet, som lugnar ner kropp och hjärna.

Kram ?

Profile picture for user kvinna 38

Djupandas och andas i fyrkant i stunden har jag gjort ganska mycket. Gör det med min dotter när hon har svårt att sova. Men vill öva mer och bli bättre på att avsätta en stund varje dag.

Har även gått i KBT där man använder ett löv istället för ballong. Samma tanke om att låta oron åka iväg.

Profile picture for user kvinna 38

Har gjort mindfulness idag och igår med hjälp av youtube. Så skönt.

Idag putsade jag fönstren samtidigt som middagen var i ugnen. Har så mycket energi att göra av med ibland. När jag putsade kände jag en längtan efter mitt vinglas som jag hade med mig för att göra städningen roligare. Puttade bort den tanken. Men behöver vara på min vakt fortsatt.

Det absolut bästa med att vara nykter är att jag är en nykter mamma. Det näst bästa är att jag har ork och tid att träna. Och alla andra fördelar såklart.

Tacksam för all tid jag har frigjort ??

Profile picture for user kvinna 38

Svampplockning och trädgårdsarbete på landet. Kände suget starkt i lördags då det är förknippat med att dricka vin att vara där. Men jag har tidigare arbetat mycket med att hantera ångest. Och gjorde likadant:

Identifiera känslan. Nu är den här, så här känns det att ha ångest/sug. Acceptera känslan. Ta in den och låt den vara där. Agera inte. Det är bara en känsla. Det är inte farligt. Det är bara en känsla.

Tacksam för min 6:e nyktra helg som även innehöll kaninjage och träning ??

Profile picture for user Självbedrägeri

Vad imponerad jag är över din beslutsamhet, 50 dagar är stort. Tack för pepp. Kan tro att även om det har varit svårt att motstå alkohol många gånger under tiden så måste det vara mycket värt att låta bli, både för självkänslan och måendet.

Profile picture for user kvinna 38

Idag har jag varit nykter i 50 dagar! Känner mig nästan chockad. Trodde faktiskt inte riktigt att det skulle gå. ?

Går för det mesta rätt enkelt att hålla mig nykter. Känner sug ibland på samma sätt som innan. Kl 17, efter jobbet, innan maten. Lite hungrig, trött o stressad. Puttar undan suget och tänker på att om jag dricker nu så vill jag fortsätta imorgon och sen är det igång igen. Jag missar inte vinet, jag vinner morgondagen!

Försöker ta del av trådar, tips, litteratur och youtube-klipp men har inte riktigt tiden eller lusten. Finns så mycket annat jag vill lägga min tid på än att tänka och läsa om alkohol. Har iaf beställt Tänka klart som jag vill läsa.

Största utmaningen kommer nu till helgen med den årliga kräftskivan med många vänner. Hela helgen är vi där. Hoppas jag kan hålla mig nykter.

Jag är inte där att jag kan säga att jag aldrig mer kommer att dricka. Men idag är jag nykter!

Tacksam ?? för att jag utan alkohol i 50 dagar insett att min oro och ångest till största del berodde på alkoholen och att jag nu känner ett lugn och en livsglädje jag inte gjort på länge.

Profile picture for user Kaye

Till dina 50 dagar???
Mina sug som nu nästan är helt borta kom som dina.
Efter jobbet vid matlagningen!
Boken Tänka klart är den bok som gett mig störst insikt.
Härligt att höra att du mår så bra?
Kram⚘

Profile picture for user Mimolino

Hejsan! Tack för din kommentar på min tråd :-)

Jag tycker ABSOLUT du ska prova att våga gå på ett AA-möte. Jag var också livrädd inför första mötet och trodde jag skulle känna mig utanför, dum, uttittad eller nåt, samt jag var otroligt skeptisk mot vilka andra som skulle vara på mötet. Men man känner sig inte så, och man måste inte säga något alls egentligen, mer än sitt namn. Du kommer att märka att du kommer bli otroligt välkomnad och väl bemött. Och du kommer också att märka att det är "helt vanliga" personer som går där. Vissa har varit riktigt långt nere i alkoholhelvetet, andra hann rädda sig själva lite tidigare.

AA erbjuder en otrolig gemenskap som har räddat mig från att ta återfall, och om man väljer att jobba i stegen med hjälp av en sponsor hamnar man på en väg av fantastisk personlig utveckling.

Det finns många online-möten nu under corona-tiden som du kan prova att ringa in på, om du inte vill gå på ett fysiskt möte. Jag kan varmt rekommendera Maria Lunchgrupp som har möte varje dag klockan 12 via Zoom, mötes-ID: 375 003 274 så kanske vi ses där :-)

Du kan också titta på http://www.aa.se/aa-moten för att hitta andra möten.

Skriv gärna på min tråd om du har några följdfrågor eller vill prata mer! Och grattis till din 50 dagar!

Profile picture for user Charlie70

Du har så mycket att vinna på fortsatt nykterhet. Tänk på morgnarna när de andra mår lite tjuvtjockt. Då kan du vakna med gott samvete och nöjd med att du följt din plan.

Kram!

Profile picture for user kvinna 38

Jag klarade det! Var lite sugen såklart på bubbel o vin men inte mer än att det gick att stå emot. Trött iaf för det blev sent båda kvällarna. Men skönt att inte vara bakis och må illa. Nu siktar jag mot jul.

Profile picture for user Kaye

Du ska verkligen vara stolt över dig själv.
Nu har du en erfarenhet som kommer att hjälpa dig i liknande situationer framöver.
Superduktig var du??
Grattis till denna nyktra helg.
Kram⚘

Profile picture for user Andrahalvlek

Riktigt bra gjort! Och precis som Kaye säger kommer den nyktra erfarenheten hjälpa dig i många liknande situationer framöver.

Kram ?

Profile picture for user kvinna 38

Tack! @Charlie70 @kaye @andrahalvlek ?

Ja, jag har med mig erfarenhet av att jag har det lika roligt nykter och att det blir lite frågor, men det gick bra. Så skönt att inte ha ångest idag för att jag inte klarade det.

Profile picture for user Rule74

Grattis till att du klarade helgen nykter, blir så glad av att läsa det eftersom jag vet att du var orolig över hur det skulle gå och hur du skulle känna! Jag undrar bara - firar inte du två månader idag som jag?
Kram och godnatt <3

Profile picture for user Kikkis

Som svar på av kvinna 38

...vill också säga att jag nu läste lite mer du skrivit. Om man har eller har haft ätstörningar; är det vanligt att man börjar ersätta alkohol med att äta istället.
För mig blir det chips eller godis som ”belöning” för att jag lyckas avstå från alkohol...

Profile picture for user kvinna 38

Var med om en så obehaglig sak idag. Skypemöte med jobbet. Många deltagare. Jag noterade tidigt att en av deltagarna snubblade på orden. Jag chattade med sammankallande till mötet att jag inte tyckte personen verkade ok. Men den fick prata på och delta. Efter ytterligare en timme när personen uppenbart var berusad så sa jag till igen. Och då tog de bort hen från mötet. Jag tyckte det tog alldeles för lång tid.

Fick sån fruktansvärd ångest av detta. Att hen gjorde så här. Och att om jag fortsatt i samma spår kunde det varit jag??!! Fy så obehagligt!

Profile picture for user Torn

Efter ett tag så märker man så tydligt när folk är berusade, och man gillar det inte. Det ingår i resan till att
ogilla alkohol i det stora hela.(slippa dricka) Folk blir osmarta, klantiga, högljudda och allmänt jobbiga. Jag märker så tydligt numera när min fru har tagit ett par glas vin och börjar komma med felaktiga och korkade kommentarer.?
När man är på fester och liknade så är det helt ok och man har kul till en viss gräns, när folk börjar få för mycket alkohol i sig. Då åker man hem och vaknar pigg och glad på morgonen efter, och har inte missat något.?

Tänk att man slipper att vara sådan själv numera, vilken vinst!

Profile picture for user kvinna 38

@torn, ja jag märkte tidigt att nåt inte stämde. Kl 8:30 startade mötet. Jag tänkte att jag nog var mer uppmärksam och kanske medveten än övriga.

Du menar att jag har kommit en bit på min resa mot mitt nyktra liv ? känns bra!

Profile picture for user Andrahalvlek

Hoppas arbetsgivaren tar sitt ansvar så att hon får en chans att rehabilitera sig. Är man onykter på skypemöte kl 8.30 har man grava alkoholproblem ?

Kram ?

Profile picture for user kvinna 38

@andrahalvlek.
Ja det var väldigt jobbigt att se. Jag tänkte också på att detta ju inte är första gången personen är full... så hemskt. Jag hoppas också hen får stöd i detta.

Kram

Profile picture for user kvinna 38

Jag blir nästan rädd att det går för lätt för mig. Förstår att det kan sticka i ögonen på vissa när jag säger det men det är så det känns.

Jag känner inget sug längre. Jag tänker väldigt sällan på alkohol. Saknar det inte längre. Min bästa kompis var lätt att göra slut med för fördelarna är så många. Däremot tänker jag på hur bra jag mår utan det. Så mycket energi och så lätt allt känns. Och när jag har ont i huvudet eller är trött så känns det skönt att jag vet att det inte beror på att jag har druckit.

Men det har bara gått två månader och än är det såklart inte över. Jag är lite orolig att jag någon gång framöver kommer känna för att dricka och vad det i så fall skulle innebära. Att jag med största sannolikhet skulle bli fast igen.

Men när jag tar en dag i taget så vill jag inte dricka. Inte idag. Så jag fortsätter så. Tar en dag i taget och är tacksam ?? för varje dag.

Profile picture for user Andrahalvlek

Inställningen är oerhört viktig. Jag har inte heller drabbats av överjävligt sug. Det har gått hyfsat lätt nästan alla dagar. Men det betyder inte att det är gratis. Jag har jobbat massor med mitt mindset - att alltid tänka på glaset som halvfullt snarare än halvtomt. Ett halvfullt glas med rödgrapefruktdrink ?

Kram ?

Profile picture for user kvinna 38

2 månader idag!!

Vaknade med huvudvärk och en känsla av allergi. Har problem med rinnsnuva, återkommande kli i ögon och astma. Vissa dagar är sämre än andra... har allergitestat (för längesen) men det visade ingenting. Jaja... relativt små problem men jobbigt att i dessa dagar alltid ursäkta sig och säga att jag är inte sjuk...

Härligt med fredag! Denna helgen är jag ensam med barnen. Perfekt för att dricka ifred... men nej, det ska jag inte göra. Jag ska vila, återhämta mig och vara med mina barn - nykter!

Det är verkligen en sporre att kunna skriva här i efterhand att man klarat sitt mål!

Profile picture for user Torn

Bra jobbat, grattis till 2 månader! Det ser väldigt lovande ut för dig tycker jag.

Kram ?

Profile picture for user kvinna 38

Åh tack @andrahalvlek @torn @charlie70. Jag blev nästan lite rörd ☺️

Tack @torn för din kommentar om att det ser lovande ut. Det gjorde mig glad. Jag funderar mycket kring framtiden och min rädsla för att trilla dit och att det skulle bli ännu värre än det var.

Jag har ett problematiskt förhållande till alkohol men har ju skött livet ändå. Är så rädd att jag längre fram ska känna att jag vill kunna dricka som en vanlig person... men det kan jag ju inte. Men visst ser jag framför mig ibland att jag kan dricka ett glas rosé en sommarkväll... Och det finns vissa tillfällen som kommer komma då alkohol ingår som jag tvekar inför om jag kan hålla mig nykter. Jag kan inte säga ”aldrig mer”.

Men när jag tar det en dag i taget så vill jag inte dricka. Inte idag. Fördelarna är så många med att vara nykter. Och den känslan är jag väldigt trygg i. Den som jag har när jag vaknar och när jag lägger mig. Idag är jag nykter för jag vill det.

Trevlig helg!! ?

Profile picture for user Mattan

Kul att smittas av dina framgångar. Snart tvåveckor här men följer dig strax bakom.
Kram

Profile picture for user kvinna 38

En notering. 9:e fredagen jag är nykter. Trött som vanligt på fredagar. Idag har det varit intensivt på jobbet och avslutade dagen med jobbintervju...

Avslappning brukade innebära vin. Men idag kände jag bara att vin kommer ju göra mig ännu tröttare... hoppas på lite sovmorgon imorgon.

Profile picture for user Rule74

Grattis till två månader och den nionde lördagen som nykter :). Det är så härligt att känna att det är någon annan som varit nykter exakt lika länge som jag! Och liksom jag också funderar över det framtida ställningstagandet. Men nu kör vi vidare på månad tre och tar en dag i taget. Ha en skön lördagskväll!
Jag ska själv njuta av alkoholfria alternativ och bara göra det som faller mig in idag (men självklart inte att dricka A om den tanken skulle komma) när inget är inplanerat för en gångs skull. Du som tränar en del - jag har grym träningsvärk i främst benen idag. Vet du om det är bra eller dåligt att träna om man har det och hur länge träningsvärken brukar hålla i sig? Det var så länge sedan jag kände av det så jag har glömt hur det känns och hur länge det håller i sig...
Kram <3

Profile picture for user kvinna 38

Precis! Om jag bryter detta nu så sviker jag både mig själv och dig ? Känns bra att ha någon att följas åt med.

Jag tränar ju inte supermycket men när jag tränar så vill jag gå på jobbiga pass. Träningsvärk är bara ett bevis på att dina muskler fått jobba! Man kan ju låta benen vila eller gå på en promenad så du blir lite varm och stretcha efteråt så kan det bli bättre. Farligt är det inte att träna med träningsvärk men se bara upp att du inte överanstränger muskler o leder.

Idag är jag ensam hemma med sonen och vi ska upp i ottan på fotbollsmatch. Skönt att veta att jag inte ska stå där o skämmas för att jag är bakis.

Kram ?

Profile picture for user kvinna 38

Två saker som stärker mig i mitt beslut att vara nykter:

- det som hände på jobbet som jag skriver om ovan. Det vill jag aldrig vara med om själv.

- nytt jobb och nya utmaningar som kommer kräva mer av mig. Aldrig vill jag vara bakfull där!!

Och så alla andra positiva saker som hälsa, tid, lögner mm

Ser fram emot en ledig helg på landet med svampplockning på schemat!

Jag är så himla tacksam ?? För detta forum. Att läsa om allas framgångar och inte vara ensam på denna resa. Tack till er alla!

Profile picture for user VaknaVacker

Känner igen mig i dig.
Så mycket tankar och sedan bara sätter det sig och blir en rutin att inte dricka? Vanans makt. Och bra att tänka på alla fördelar med att inte dricka, det är så skönt.
Ha en trevlig kväll, kram?

Profile picture for user kvinna 38

Jag frågade min man idag vad han tyckte och tänkte om mig nu när jag inte druckit på ett tag. Han sa att han tyckte det var bra gjort och att det inte verkade som att jag tyckte det var jobbigt. Han sa att jag inte bråkade längre och att jag var gladare. Sen la han till att jag var smalare ? men det är jag inte haha... lagt på mig nåt kilo.

Min 10:e nyktra helg har spenderats på landstället. Räkor och alkoholfritt bubbel igår. Idag har jag plockat svamp i flera timmar. Fick fyra stora påsar med trattisar. Blir svampsoppa ikväll. Och en alkoholfri öl till det.

Trevlig helg!

Profile picture for user Rule74

Låter som att du haft en härlig dag! Själv har jag varit deppig sedan i torsdags då de nya restriktionerna i bl.a Stockholm kom. En massa saker har blivit inställda och jag är orolig för min min dotter i Frankrike, där det är lockdown och en massa galna islamister härjar. Världen är ur led och jag är verkligen på riktigt ledsen....deprimerad över allt som händer och att livet liksom är "on hold". Har känt för att dricka sedan i onsdags, men inte gjort det. Ska till kyrkogården/minneslunden snart och tända ljus för min pappa som tog livet av sig och dog ensam för två år sedan...det är mycket nu. Jag har dock min man som stöttar mig i allt och som jag kan prata med om allt detta - och även om mitt sug att dricka. Tyvärr tror jag att jag kommer att göra dig besviken ikväll @kvinna 38... Så glad att du mår bra och inte känner sug eller vilja att dricka A. Jag vet att jag förhandlar med mig själv just nu, och känner att jag liksom redan bestämt mig för att ta ett eller två glas vin ikväll. Men så får det vara i så fall - huvudsaken är att jag ALDRIG kommer att dricka som jag gjorde nu i slutet.
<3

Profile picture for user kvinna 38

Jag förstår din oro för din dotter och sorg för din pappa. ?

Ja världen är upp och ner. Jag tycker det är så obehagligt ibland att jag inte kan ta in allt. Jag är väldigt rädd för sjukdomar och smittor. Får väldigt mycket ångest av det. När jag är på landet med familjen så är jag avskärmad från allt det jobbiga utanför.

Jag blir såklart inte besviken om du dricker. Men jag hoppas att du inte gör det. Och om du gör det hoppas jag att det blir en gång. Så resan tillbaka inte blir så svår.

Kram ?

Profile picture for user Andrahalvlek

Så är det. Har du bestämt dig för att dricka så gör du det. Bestämmer du dig för att inte göra det så gör du det inte. Min erfarenhet är att så fort jag börjat förhandla med mig själv, öppnat dörren lite på glänt, så är det bara en tidsfråga.

Otroligt tråkigt att höra att din dotter inte hann ut från Frankrike ? Och din pappas död låter också otroligt tuff för dig att leva med. Minns när min pappa dog. Han dog exakt en månad efter julafton. Den 24 januari 2001. Jag hade nekat honom att komma till oss den julhelgen eftersom han inte hade slutat dricka. Min mamma kom till oss själv. Min pappa satt ensam hemma hela julhelgen.

När han dog plågades jag svårt av tanken att jag hade nekat honom att vara med oss. Hade jag vetat att det var hans sista jul så hade han förstås fått vara med. Jag visste ju inte hur sjuk han var. Jag ville bara vara hård, ge honom konsekvenser för att han skulle dricka. Tyvärr varvades för sent. Det tog nog tio jular innan jag kunde fira jul utan att plågas svårt av de tankarna. Man vet aldrig vad de beslut man tar får för konsekvenser.

Kram ?

Profile picture for user kvinna 38

Det har varit en liten förhandling i hjärnan inför den här helgen. Min man är bortrest och det har alltid inneburit att jag har kunnat dricka ostört. Ja, för barnen märker ju inget?!?

Men steget känns långt till att ens gå in på Systembolaget. Jag vill inte bryta min nykterhet.

Men visst saknar jag vinet en fredagskväll. Iaf det första glaset.

Profile picture for user Torn

Det är bra att du övar dig, det ger resultat. Nästa gång din man är bortrest så går det ännu lättare, och efter ett tag så är saknaden efter vinet som bortblåst.

Kram ?

Profile picture for user kvinna 38

Jag har bett min man ställa undan alkoholen vi har hemma. Igår när jag och dottern städade ett utrymme i källaren hittade jag kassen med vin. Ställde in den i matförrådet och får be honom gömma den på ett bättre ställe ?

Var det lockande? Jo, som jag skriver ovan så är helgerna ensam med barnen ett utmärkt tillfälle att dricka. Eller så är det ett utmärkt tillfälle att vara nykter, närvarande och pigg. Så fick det också bli.

Jag märker att jag ser nykterheten i ett längre perspektiv. Det är inte längre en dag i taget. Räknade ut att jag har 100 dagar den 1 dec.

Så skönt att slippa en bakfull söndag. Igen. Lika tacksam varje söndag ??

Profile picture for user kvinna 38

Kommer på mig själv att jag inte tänkt på alkohol på hela dagen. Suget som alltid kom efter jobbet är borta. Det som är kvar är tankarna på att framtiden. Kommer jag dricka igen? Och hur ska jag göra med tjejträffarna? När vi umgås en hel helg någon annanstans. Då har jag svårt att se att jag inte ska få dricka bubbel.

Jag kan tänka mig att vara nykter hela livet om jag bara fick dricka bubbel då. Men det kanske inte går. Vill inte riskera att trilla dit.

Profile picture for user Torn

Jag känner igen det där. Jag minns hur jag våndades när jag tänkte hur det skulle bli under semestern. Inga kalla öl alls.? Men när väl semestern kom så var det inga som helst problem att avstå. Det är därför som jag nu i efterhand har fattat att det är dumt att tänka hur det blir i framtiden. Förhoppningsvis gäller samma sak för dig.

Kram ?

Profile picture for user kvinna 38

90 dagar idag. Det rullar på med hemmajobb, hemmafix och familj.

Känner sällan sug numera men har ersatt vinet med alkoholfritt och kvällsfika. Något kilo upp men tränar desto mer. Nu när man inte ska gå till gymmet så tränar jag själv.

Har dock lite ångest som kommer och går. Försöker inte oroa mig men ibland skenar tankarna iväg. Väldigt orolig för covid. Nu var en ledare i barnens gymnastik sjuk. Och min chef. Då sätter oron in. Och så fick sonen ont i magen ikväll. Han har väl ätit för mycket men jag får ändå katastroftankar. Ångest är bara en känsla... men vad jobbig den är ändå.

Profile picture for user Andrahalvlek

Hur tänker du nu? Du fortsätter nykter ”inom överskådlig framtid”?

Förstår att du är orolig för smitta om du har den så nära inpå dig. Jag fick lite känningar av den oron i veckan och lät då min yngsta dotter vara hemma den här veckan, för att minska hennes kontaktytor radikalt. Jag jobbar ju ändå hemma. Hon har en grundsjukdom som kräver omfattande sjukhusvård om hon blir akut och/eller svårt sjuk/skadad. Just nu vill jag INTE ta henne till sjukhuset, där är risken störst att bli smittad känns det som.

Jag skulle nog bli galen om jag tänkte på det hela tiden. Då skulle jag dessutom begränsa hennes liv enormt, och det skulle hon må dåligt av. Just nu är personalen på daglig verksamhet helt hispig och får snudd på panik bara någon hostar till, så hon hade verkligen inget emot att vara hemma i lugn och ro en vecka. Får se hur hennes pappa gör nästa vecka.

Just nu vill jag faktiskt skydda henne från samhällets generella hispighet. Hon fångar upp oron i luften, men hon förstår inte riktigt orsaken. Utanpå är hon 21 år men inuti är hon ett litet barn, som en 5-åring. Jag tänker att många barn måste uppleva allt det här lika förvirrande som hon gör.

Detta får till följd att jag absolut inte kan leva ut min oro i hennes närhet. Jag kan inte ens tillåta mig att känna den inombords, för då känner hon av den. Så jag tänker att allt kommer att gå bra. Och gör det inte det, så får jag hantera det då. Jag väljer att inte ta ut oron i förskott. Jag har många års träning på detta, men jag måste ändå fortsätta träna på att tänka så. Ibland dagligen.

Kram ?

Profile picture for user Torn

Stort grattis till 90 dagar! ? Jag undrar också hur du tänker nu? Vill du kunna dricka kontrollerat? Hoppas det går bra med målningen i källaren. Just målning tror jag är en bra sak för att motverka ev ångest. Då måste man koncentrera sig noga och det är inte läge för andra tankar.

Kram ?

Profile picture for user Kaye

Är det 3 månader för dig. Har jag rätt?
Jag säger Grattis i förskott.
Hoppas du kör på året ut som du tänkt?

Här blir det ingen A innan Jul!
Mår fortfarande dåligt......
Någon nytta har nog de 100 dagarna gjort.
Förrut hade jag druckit på kvällen för att få bort bakfyllan, det finns inte en chans att jag gör nu.
Nu vill jag bara få bort substansen från min kropp.
Kram⚘

Profile picture for user kvinna 38

Mitt mål var från början var att vara nykter till jul, dvs 4 månader. Nu har jag förlängt det till över jul och nyår. Så jag har inte nått min milstolpe än utan fortsätter nykter ett tag till ? Efter nyår får vi se, men dricka kontrollerat tror jag blir svårt. Optimalt hade varit nykter med typ 4 undantag om året: tjejresan, midsommar, kräftskivan o nyår. Men jag är på riktigt livrädd för att ge mina barn en otrygg barndom med en alkoholiserad mamma. Så jag får helt enkelt avvakta.

Tack för omtanke ??

Sysselsättning med att måla är en av min bästa knep mot ångest. Målar tavlor då och då men nu är det väggarna som gäller ??

Profile picture for user Rule74

Så glad över att du klarat 3 månader och vill fortsätta din nyktra resa - GRATTIS! Så ledsen över att jag inte kunde fira dagen med dig! Jag har svarat dig på frågan hur jag mår i min tråd. Kram<3

Profile picture for user kvinna 38

Och sanningen är den att det inte varit särskilt svårt. De första veckorna upplevde jag sug och läste en del om alkoholberoende och tittade på youtube. Numera är tankar på alkohol ganska sällsynta. Jag har köpt Tänka klart, men har bara läst de första sidorna. Jag vill läsa den men har inte tagit mig tiden till det.

Men jag hade inte klarat det utan detta forum. Det är mitt stöd och mitt tidsfördriv när jag är rastlös. Jag läser och beundrar er som klarat er länge, men även historier om återfall och fylleslag är viktigt och lärande i min process att hålla mig nykter.

Nu siktar jag mot en nykter jul och nyår. Sen vet jag inte hur det blir i framtiden. Jag tänker ändå att jag nog lite längre fram kommer vilja ta ett glas… men kan jag det? Jag är på riktigt livrädd för att hamna i ett (nästan) dagligt drickande igen. Hur det skadade mig och min relation till min man och mina barn. Jag får ångest av att tänka på att mina barn skulle ha en alkoholiserad mamma. Och när dessa tankar kommer finns ingen längtan efter ett glas längre.

De absolut bästa fördelarna med att vara nykter, förutom ångesten inför familjen, är att min inneboende oro har lättat väldigt mycket. Jag hamnade i en utmattningsdepression för ca 8 år sedan. Den spädde jag på med alkohol och efter det var det mitt sätt att hantera oro och ångest. Jag oroade mig för ALLT. Och orostankarna kunde vara långt i förväg. Varför vänta och se hur det går om man kan oroa sig idag liksom. Nu hanterar jag det annorlunda. När orostankarna kommer, kan vara vilka katastrofscenarier som helst, (mitt barn blir sjukt, min man dör, jag kommer bli utmattad igen, mina vänner kommer lämna mig, corona, you name it) så väljer jag att inte tänka på det utan resonerar med mig själv att det får jag lösa om/när det händer. Det funkar oftast men inte alltid.

Min andra stora fördel är att jag tränar. Jag har klarat mitt mål med minst två träningspass i veckan under denna period. Utöver det tar jag mig tid för yoga och promenader regelbundet.

Jag har också tänkt att jag någon gång behöver bearbeta det som hänt, berätta och förlåta mig själv för allt som hänt under fylla och inte hänt under bakfylla. Men inte idag…

En dag i taget. Hålla i hålla ut. Idag är jag nykter. Idag är jag tacksam.

Profile picture for user Torn

Stort grattis till 100 dagar! ? Jag har hela tiden tyckt att det ser lovande ut för dig. Tror det beror på att jag känner igen mycket från min egen resa. Med tankesätt och liknande. Bara att köra vidare som du gjort och se hur det känns längre fram. Jag misstänker att du kommer förlänga nykterheten efter nyår. Det känns så, men vad vet jag.?

Kram

Profile picture for user Se klart

Bra där, grattis till dina dagar, sån livsavgörande resa. Stora beslut, viktiga val. Bra kämpat med träningen och hantera oron på nya sätt. En dag i taget fixar vi det, och håller med dig om att forumet är fantastiskt, eller snarare de fina människorna som skapar det. Jag är fylld av ödmjukhet och ömhet för allt som finns här! Tack för att du är delaktig. Kram ?

Profile picture for user Gamlahäst

Som svar på av kvinna 38

Heja Dig !
Så bra gjort av dig med 100 dagar , vi är ju på samma dag och får fira lite extra idag ?
Jag ska dricka lite a-fri glögg . Det är ju december nu .
Ha en fin dag ??
Hur