trettioåringen

Hej!
Jag har under många år haft en osund inställning till alkohol. Jag har i perioder druckit ganska mycket och ofta och ibland inte alls. Jag bestämde mig för ett par tre veckor sedan att jag skulle dra ner på mitt drickande och ha fler alkoholfria dagar. Till en början var jag orolig att jag skulle drabbas av utsättningssymtom men det visade sig vara lugnt. Perioden som föregick mina förändrade vanor drack jag egentligen inte jättemycket. Kunde snitta kanske 3 stora starka och någon dag där jag drack uppåt tio. Detta ger ju en veckoförbrukning på 30-40 standarddrinkar vilket är en bit över rekommenderade. Nu har jag druckit en öl här och där de senaste veckorna och snittat kanske 5-6 standardrinkar per vecka, mår bättre och trivs verkligen med det.

Nu sitter jag och funderar på min lever, och om den tagit skada av mina år av hög alkoholkonsumtion, kanske är det farligt att jag dricker över huvudtaget. Jag har aldrig haft några symtom från levern, förutom att jag kanske ibland kan känna att den finns där. Jag är dock tveksam på att söka VC för detta då jag inte vill ha detta journalfört av ett par anledningar.

Jag vill alltså ha en "normal" konsumption i framtiden, om detta är säkert vill säga. Har ni några tips? Oroar jag mig i onödan? finns det någon hälsoundersökning man kan göra utan att man behöver berätta om varför man gör den?
mvh
trettioåringen
jag är en man på 80 kilo om det spelar någon roll

Smygdrickarn

Det finns tester (blodprov) du kan ta om talar om hur levern mår, t.ex. ASAT/ALAT kan ge en fingervisning iaf. Levern är rätt fantastisk och duktigt tålig, samtidigt som den tar stryk av långvarigt överdrivet alkoholintag. Det är ju ett gift som den får hantera där den försöker avgifta din kropp. Det svåra med levern är att den kan vara i rätt dåligt skick utan att man har några direkta symptom, förrän tills en vacker dag då den slutar fungera på ett bra sätt osv.

Du kan ta sådana blodprov utan att behöva berätta varför hos olika företag, tar en vecka och sedan kan du logga in på en hemsida och se provsvaren + eventuell kommentar om över medel eller annat. Sedan kan det vara svårtolkat i sig om man inte är insatt i det och ingen här kan veta hur just din kropp mår.

Har du dessutom haft en större konsumption under en tid, så är det flera andra saker som händer i kroppen med där du kan ha förstorad cellvolym på blodkroppar mm, så ha i beaktning att inte bara levern påverkas av långvarigt högt intag. Lycka till!

Just enzymerna påvisar allra främst om där finns en pågående skada. Dock är de inte särskilt bra på att påvisa en skada som redan är skedd.

Om du dricker stora mängder och har förhöjda värden på ASAT/ALAT och du sen slutar att dricka och efter ett tag har du normala värden. Då säger det i princip ingenting om hur mycket stryk din lever har fått. Tyvärr är det många som efter att ha fått se att de har normala värden inte gör de livstilsförändringar som krävs för att de har vaggats in i en falsk trygghet.

Det ser jag många bara här på forumet som skriver att de har fått normala värden så, ingen skada skedd. Tyvärr betyder det inte det helt säkert. Det är en bra indikation, absolut, men inte mer än det.

Det där med lever är svårt och din beskrivning gör det inte heller helt enkelt att uppskatta vilken slags risk du har. Det finns så många olika faktorer ovanpå det också.

En är att vissa kan vara parkbänksalagare i årtionden och ändå inte utveckla skrumplever med andra kan vara välfungerande alkoholister, vars arbete och liv i övrigt verkar fungera, kan få problem efter inte så långa tider av hårt drickande.

En annan är att det kan finnas andra faktorer som påverkar också. T.ex spelar det ju roll hur din kost i övrigt ser ut. Det finns de som får leverproblem av endast skräpmat, ingen alkohol, och noll motion. Sen påverkar även intag av läkemedel, som paracetamol och andra saker som kan ha en inverkan på levern.

Man kan ju få ta test. Det finns ju blodprover genom ganska många labb. Dock har de som sagt en väldigt begränsad funktion i sig själva. En anekdot har jag t.ex om en kvinna som blev orolig och var och tog blodprov. Hon hade ett tag också ont i höger sida av mage. Men hon slutade dricka och tog prov. Allt såg bra ut så hon började dricka igen, lugnad av beskeden. Dock slutade hon dricka ganska snart igen när fler symtom dök upp och läget förvärrades drastiskt. 8 månader senare fick hon en transplantation.

Med det sagt, utan att känna till övriga omständigheter och bara baserat på det du sagt. Om du bara klarar av en normal konsumtion i framtiden så har du i den åldern sannolikt inte orsakat sådana skador på din lever att den inte klarar av det. Men i och med att du har haft ett riskbruk så är alltid det bästa att ge din lever en fullständig paus i tre månader och se hur det känns.

Utan att vara läkare och utan att veta hela din situation kan jag såklart egentligen inte ge dig ett utlåtande. Men, din största fiende är förmodligen om du klarar av en normal konsumtion i framtiden eller ej. I dagsläget är du förmodligen ok. Men om du fortsätter med riskbruket är det en helt annan sak.