Jag har under ganska lång tid läst på detta forum och sedan ca ett år tillbaka börjat förändra mitt drickande. Tack för allt ni delat och delar! ❤️ Ni har hjälpt mig.

Jag dricker inte längre BiBs och drickandet sker inte vardagsvis längre. Jag dricker ca 1 gång i veckan nu. Förut var det box efter box... så jag har kommit en bit. Men ändå skaver det enormt fortfarande.

Trots att jag lyckats dra ner på drickandet rejält så faller jag nu och då. Sömnen blir skit direkt jag dricker och jag känner att det tar för mycket tid och förstör min psykiska hälsa.

Jag drack igår, sömnen skit inatt och ännu en dag som kommer gå åt till att reparera mig.

Jag har ett bra jobb, boende, fina barn och allt. Jag gör detta för min egen skull, jag vill komma till min fulla potential vilket jag aldrig kan så länge jag förgiftar mig med A.

Trots att jag minskat intaget rejält så känner jag att A förstör så mycket för mig. Jag får ångest, blir trött och får sömnproblem. Jag blir någon jag inte vill vara.

Kanske nästa helg kan få bli min första nyktra helg på länge? Om vi gör det här tillsammans. Fredagar är värst för mig. Suget brukar börja på torsdag.

Jag vill inte må såhär.

...jag har funderat lite på det här med när är det nog? När är enough is enough? Jag har SÅ många pinsamma, jobbiga händelser som många många gånger gjort att jag tänkt att ”Nu får det fan vara nog!”. Men det har aldrig varit nog! Jag verkar aldrig hitta känslan och drivet till att göra en total förändring. Jag har dragit ner intaget men det är fortfarande samma varje gång jag dricker. Om än gångerna är långt färre nu än förut. Jag dricker för fort, för mycket osv.

Strongt att kunna dra ner så mycket som du gjort.
Jag har nyligen slutat dricka helt. Var nog som du innan du drog ner. Många bib, drack fort och hade svårt att sluta när jag drack ensam.
Jag har också försökt dra ner men till skillnad från dig har jag inte lyckats hålla i det mer än någon vecka i sträck. Så jag bestämde för att sluta helt.
Men, en viktig grej för mig för att det skulle kännas ok att sluta var att INTE bestämma att jag aldrig mer ska dricka en droppe. Det var ett för stort beslut. Jag tar det vecka efter vecka. Idag är dag 14. Men jag lutar åt att ge det minst tre månader och sedan känns efter.
Det jag kan säga redan nu efter 2 veckor är att det är så skönt att inte ha ångest över vad man kanske gjort kvällen innan.
Jag har också barn fast vv. Och det var delvis att jag började dricka mer och mer även på barnveckorna som gjorde att jag ville sluta. Inte lika mkt som när jag inte hade barnen men ändå inte på en ok nivå.
Jag tycker verkligen du ska testa en nykter helg. Som någon skrev till mig i början: man ångrar aldrig en nykter dag i efterhand.
Kram

Välkommen hit! Så bra du skaffat en egen tråd. Var så med mig med, läste mycket här innan jag tog beslut att sluta dricka. Så peppande!

Känner även igen det där att minska och sedan misslyckas. Jag gav mig själv tillåtelse att dricka, och så minskade jag ett tag och så gick det runt. Till dess att jag kände att nu går jag in djupare i beroendet och bestämde på ett bräde att jag slutar. På den vägen är det och det är så bra, så skönt att slippa dricka. Har gett mig själv tillåtelse att inte dricka alkohol, det är toppen?

När man har problem med alkohol är man tillbaks på ruta ett om man dricker igen. Och det blir verkligen värre, jag drack mer. Mer girigt för att liksom ta igen det jag "missat" när jag varit avhållsam...

Du är på väg ju. Prova en vit månad vetja. Eller ännu hellre tre. Du fixar det. Heja dig, ta ditt liv tillbaks! ?

Kram?

Tack för ditt svar Edda. Vi verkar vara lika många av oss. Att ens dricka ensam liksom? Det är något väldigt skamligt över det. Jag kan heller inte tänka ”aldrig mer”, det blir för kvävande på något sätt. Jag har också barn vv och har druckit även på barnveckorna. Småduttat i min billiga BiB. Druckit för att orka tvätta, städa, laga mat. För att liva upp ensamheten (alltså ingen annan vuxen). Känner mig smutsig när jag tänker på det. Usch!

Jag har fått in en bra rutin på att vara nykter på veckorna. Jag hoppas jag kan söka pepp här framåt helgen igen för att klara den första helt nyktra helgen på länge?!

Igår var ingen karatefylla på något sätt. Middag tillsammans med en vän och våra barn och bubbel. Jag drack nog mer än henne, och snabbare. Och på ganska tom mage. Men inget dumt gjort eller så. Ändå denna gnagande ångest idag och fyra timmars sömn (00-04) som känns som noll timmar. Jag vaknar alltid vid 3-4-5 om jag druckit, även efter bara ett par glas. Kan aldrig somna om då, vaknar som i en ångestattack även fast jag inte gjort nåt särskilt.

Tack för ditt svar, det betyder så mycket att inte känna sig ensam ❤️ Härligt att du gett dig själv tillåtelse att inte dricka ? kanske jag kommer dit så småningom.

Precis så - den där girigheten! Känner igen. Igår när jag drack med en vän så kollar jag ju in hur fort och mycket hon dricker, känner mig dock inte ”nöjd” och det visar ju på hur störd man är i sitt drickande. Åt inte så mycket igår heller för att få större effekt - hur sjukt?

Kram ?

Du är verkligen inte ensam?
Grejen är den att man tror att man tror man går miste om något när man inte dricker. Det trodde jag med. Och det gör man - men bara om det negativa. Skammen, tröttheten mentalt, bakfyllan, tiden och pengarns det tar att hålla på med denna tidskrävande "hobby"!

Faktum är att det är våra hjärnor som vill ha den kraftiga kicken som dopaminet ger. Det är därför vi vill fortsätta dricka, får sug osv. Googla beroende och alkohol om du inte redan gjort det.

Att vara medveten är viktigt. Där börjar det?

Känns skönt att en inte är ensam @VaknaVacker ?☀️

Jag har läst en del om beroende och är väldigt intresserad av hälsa, hjärnan, biokemi och sånt (och ändå har jag utsatt mig själv för A!). Jag förstår mekanismen och att jag nu måste kalibrera om alla ”felkopplingar” jag har jobbat in under många, många år.

Till exempel - ”Solen skiner, jag är värd en öl, så mysigt!” (fast det blir sällan en öl och mysigt för min del...). Solen gör också att jag ser hur skitiga mina fönster är. Kan man putsa fönster utan att dricka vin under tiden? Måste liksom programmera om hela hjärnan förstår jag. Hur det nu ska gå? Har kommit en bit på vägen under senaste året men jag vill hela vägen in i mål. Vem är jag utan A?

Alkoholen gör oss ologiska. Fast vi förstår den skadar oss och i många fall våra familjer, fortsätter vi med den. Den tar över oss och sinnet blir helt inställt på att dricka och få kickar. Så sjukt!

Det sägs att det tar lite tid att sätta nya vanor... och triggers kan sitta djupt i oss. Men går vi medvetet in och om man är medveten som du går det absolut. Jag kan få rejält sug av vissa saker, men det har glesnat nu efter 14 månaders nykterhet. När suget kommer är det som en gammal lufs till vän som skall skickas ut genom dörrn. Med glimten i ögat? Det går bra, so far so good!

Utan A är du en gladare, helare, snyggare, mer närvarande människa med mer tid och pengar?

Välkommen hit, även om du hängt här ett tag.
Jag tänker; massa tankar och frågeställningar- men måste inte lösas nu. Det jag förstår som viktigast att lösa är att skippa alkoholen ett tag. Resten kommer sen, lite i taget.
Jag hade ingen klassisk botten men min egen var nådd. Jag har inte druckit bort jobb eller relationer. Men jag blev uppmärksammad på några viktiga varningssignaler- och gränser som jag plötsligt började passera. Då fattade jag att alla gränser liksom var flyttbara.
Jag började med tre nyktra månader. Därefter tre till. Under den tiden hann fördelarna bli så många att det inte var så svårt att tänka ”hela livet” men så var det verkligen inte i början! Då kunde en timme eller en kvart kännas som hela livet.
Min strategi har varit en dag i taget. Hela första året tror jag.
Allt du kan föreställa dig ska bli bättre, blir bättre.
Heja!

Anonym26613

Välkommen och roligt att du startar en tråd! ??

Det du skrev om ångest kl 04.00 är så hemskt! Tankarna skriker i öronen och allt är dåligt i ens liv. Nästan så kroppen krampar. Ush ? Den känslan vill jag aldrig mer känna! Tack för påminnelsen ❤?

Tack era inlägg och välkomnandet i min tråd @Se Klart och @VaknaVacker ??

Ingenting behöver eller kan lösas just idag, tack för påminnelsen ❤️. Nykter idag, good enough. Mitt tålamod är inte det bästa, vill ha belöningar fort! ?

Jag förstår att detta är en lång resa, fast jag börjar med bara dagen idag?. Jag blir SÅ förundrad när jag läser i ”gamlingars” trådar och ser att många tycker det är skönt att vara nykter. Att man inte _vill_ dricka, att det är en känsla många får efter en tid. Jag vill ju på något sätt dricka (i framtiden) men förstår ju intellektuellt att jag inte bör.

Oj, så mycket tokigheter jag gjort under berusning. Borde _verkligen_ inte dricka! Jag har ramlat, sagt dumma saker, gått emot min egna moraliska kompass gång på gång på gång. Marinerad i skam. Aldrig blivit av med körkort, relationer eller jobb heller (överpresterar snarare). Men jag dödar sakta sakta min själ av detta. Det känns som att jag tappat bort mig själv och att all min lediga tid, helger och semester, går åt till att ha alkoholen som hobby. Så sjukt. Har iaf lyckats sluta med vardagsdrickandet, tror jag varit bakis på jobbet bara en endaste dag sen efter nyår.

Idag har jag varit nykter och ska förbli! Nu blir det Netflix och citronläsk ?

Tack era inlägg och välkomnandet i min tråd @Se Klart och @VaknaVacker ??

Ingenting behöver eller kan lösas just idag, tack för påminnelsen ❤️. Nykter idag, good enough. Mitt tålamod är inte det bästa, vill ha belöningar fort! ?

Jag förstår att detta är en lång resa, fast jag börjar med bara dagen idag?. Jag blir SÅ förundrad när jag läser i ”gamlingars” trådar och ser att många tycker det är skönt att vara nykter. Att man inte _vill_ dricka, att det är en känsla många får efter en tid. Jag vill ju på något sätt dricka (i framtiden) men förstår ju intellektuellt att jag inte bör.

Oj, så mycket tokigheter jag gjort under berusning. Borde _verkligen_ inte dricka! Jag har ramlat, sagt dumma saker, gått emot min egna moraliska kompass gång på gång på gång. Marinerad i skam. Aldrig blivit av med körkort, relationer eller jobb heller (överpresterar snarare). Men jag dödar sakta sakta min själ av detta. Det känns som att jag tappat bort mig själv och att all min lediga tid, helger och semester, går åt till att ha alkoholen som hobby. Så sjukt. Har iaf lyckats sluta med vardagsdrickandet, tror jag varit bakis på jobbet bara en endaste dag sen efter nyår.

Idag har jag varit nykter och ska förbli! Nu blir det Netflix och citronläsk ?

Tack för välkomnandet!

Kemisk vargtimmesångest klarar man sig utan. Varsågod för påminnelsen! ?

I natt kommer jag nog sova gott. Min sömnproblematik är helt förknippad med alkohol.

Jag älskar att vara gamling här, bästa stället att vara det ?
Jag är bombsäker på att jag inte vill dricka, men inte för att jag grottar ner mig så mycket i just den frågeställningen.
Det jag däremot djupdyker i - varje dag - är hur jag vill att mitt liv ska vara, kännas, levas.
Och det livet går inte ihop med att dricka/ på det vis som jag dricker. Eftersom jag inte kan dricka lite.
Där tog liksom diskussionen med mig själv slut.
Men- tålamod är en bristvara hos oss som vant oss vid snabba belöningar! Heja att du är nykter idag, räcker fint! ?

Åtta timmars sömn. Vaknade 04.36, somnade om fort till klockan ringde. Ingen kemisk ångest som gjorde att hjärnan spökade på högtryck. Inga pölar av svett och inget spännband runt huvudet.

Nu kaffe ☕️

Idag ska jag vara nykter.

Så härligt att höra att även du fick sova bra inatt! Nu tar vi en nykter vecka till!

Jaha, måndagen är snart slut. Kul att ni är här inne och hejar på mig ❤️ Inget sug idag. Tränat. Ätit middag. Nu ligger jag på soffan och är väldigt sugen på godis och läsk/bubbelvatten. Kanske ett besök till affären?

Har ju berättat att jag senaste året dragit ner på a-konsumtionen rejält. Det som hänt är att jag har ersatt det med godis och gått upp ca fem kilo.

Om jag nu ska berätta lite mer om min skeva relation till A så kan jag säga som så att min neddragning på A gjort att jag mår mycket bättre förstås. MEN, ett stort men, tankarna på A har varit lika frekventa som förr och det är den här kidnappningen av min hjärna som tar så oerhört mycket energi och tankemöda av mig. De gånger jag har druckit har jag druckit girigt och blivit för full, kräkts ett par gånger och annat pinsamt. Så även om jag lyckats dra ned mängderna rejält (inte en-två BiB i veckan) så är det lite komplicerat i min relation till A. Det är därför jag vill sluta.