Haft perioder i mitt liv jag varit helt alkoholfri, haft perioder då jag druckit varje tillfälle som ges och druckit till jag stupar. Vilket jag insett inte är så jäkla bra, särskilt när man tappar omdömet och tappar sina gränser för hur man beeter sig eller man vet att så här hade jag aldrig gjort nykter!
Så bestämde mig för att hålla mig nykter vilket jag gjort mer eller mindre och haft kontroll. Tagit ett glas vin eller två till maten, går hur bra som helst i en lung atmosfär....

Men så fort de blir party stämning, så hinkar ja in mig och gärna sprit, är precis som om ni något tar över och jag tappar alla spärrar och jag bara hinkar i mig sprit, tappa omdömet helt och de har jag gå all in, vill inte gå lägga mig, tar dåliga beslut och vill bara har mer sprit, detta händer kanske 1 gång om året och gjort de dom sista åren! Innan dess var de så fort jag var ledig så passa jag på och söp, så har ändå gjort en förbättring i mitt beetende!
Men jag ser besvikelse i min sambon ögon var gång de blir då här, även om de inte är ofta så är de fan inte okej någonstans!

Men de jag tycker är nåt av de jobbigaste är om man går på fest och säger nej jag vill var nykter, så tittar folk konstigare på en än vad dom gör om man super sig sten full, ser liksom inte hur de kan vara mer okej än om man väljer var nykter.... Precis som man är från en annan planet!

Hej, förstår att du vill hitta en lösning, bra att börja fundera här. Jag tänker att ingen ska bry sig ett dyft om ifall jag väljer att vara nykter på fest. Den som har problem med det har antagligen egna alkoholproblem som den undviker att ta tag i. Tänk istället att du väljer att vara nykter vid sådana tillfällen för att du bryr dig om dig själv och om din sambo. Och alla som bryr sig om dig borde bli glada över ditt val. Ha med goda alkoholfria alternativ, det underlättar tycker jag!

@starwomen84 Det där är nog en ganska vanlig känsla för många. Man vill ha kontrollen och ofta har man den, men plötsligt så förlorar man den och det fanns inget man kunde göra. Ja, det är märkligt att människor tror att det är något fel på en för att man väljer bort alkohol, men det är väl så det kommer att vara så man får försöka förhålla sig till det.

Har du någon plan framåt för ett förändrat drickande? Det kan vara bra att fundera på det och hitta en väg framåt.

@starwomen84 Alkoholism är en progressiv sjukdom. Det blir bara värre och värre. De sista åren kunde jag inte dricka starksprit alls, då spårade det alltid ur. Stora mängder vin tålde jag dock, men det spårade ändå ur ibland om jag drack mycket vin på kort tid. Och jag visste aldrig när det skulle ske.

Jag tror som @Kennie att de som har mest synpunkter på att man är nykter, som kallar en tråkmåns och försöker locka en att dricka, är de som har alkoholproblem själva. De blir provocerade, känner sig skyldiga själva liksom. Riktigt goda vänner trugar inte, de är istället glada för ens skull om de märker att man mår bättre som nykter.

Bra att du har börjat skriva här. Fortsätt skriv, det funkar lite som självterapi. När man skriver tvingas man sätta ord på vad man tycker, tänker och känner.

Kram 🐘 (nykter 17 min idag, tjoho!)

Många kloka ord här och ni har nog mycket rätt i de som skrivs, att kalla någon tråkmåns som väljer bort alkoholen, kanske har att göra med att dom själv får dåligt samvete och vet dom borde välja bort de själva.... Jag diskuterar de här med min sambo igår och han sa de att se är väl bättre du väljer att ta bort de helt än att de blir så här! Än så länge så sa han också att de är ingen fara men skulle de esklalerar så kommer han säga hej då, jag förstår honom jag sa de också att jag hade gjort likadant!
Ja de kanske inte är fel att skriva och göra en själv rannsakning i frågan! För de är väl första steget mot själv kännedom antar jag! För egen del är jag på ett mörktställe nu för min mamma avled i maj och polisen kom knackade på dörren för att berätta de! Hon hade själv alkohol missbruk och tog en överdos av tabs och sprit, var de hon sig av tillslut! Så sitter jag här själv nu och druckit till jag stupar, jävligt ironisk egentligen att jag hanterar den sorgen men sprit när jag själv varit så arg och besviken i många år på henne! Men antagligen blev de för mycket och jag tog till den enda sättet jag vet att supa skallen i bitar, men nu är de bara att ta nya tag 💪 tack för era kloka ord 🤘

@starwomen84 Min pappa dog i sviterna av sitt alkoholmissbruk vid 61 års ålder, för 20 år sedan. När jag märkte att jag hade levlat upp mitt alkoholmissbruk ett snäpp genom att jag tålde större mängder vin (nästan en hel box på en kväll) och nästan alltid fick minnesluckor, så fick jag nog. Då ville jag inte traska i hans fotspår mer. Idag har jag varit nykter i 517 dagar, tjoho! Det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det här tidigare.

Kram 🐘

@Andrahalvlek nej men förstår precis vad du menar, man vill liksom inte hamna i de som man avskytt i så många år! Så jag tror jag gör dom du skippar de helt, jag får nog bara inse att de där är inget för mig och ingenting jag kan lära mig hantera! De är nog ge fan i de eller ramla ner i samma avgrund och förlora allt!

Jag har varit nykter i fler år och Sedna tänkte självklart kan jag hantera de här! Men de kan jag nog inte och de är nog faktiskt ett genetiskt faktum att jag kan inte!
Tack för att du delar med dig av din historia och bra jobbat att vara nykter så länge, jag tror du fixar de här och klarar av att fortsätta!

@starwomen84 Och klarar jag det, så klarar du det! Galant. Jag tror att det är sunt att tänka att det där är inget för mig, och sen lägger man all sin energi på alternativ och att hitta walkaround. Allt annat vore som att sitta i rullstol och gräma sig över att man inte kan gå längre.

Kram 🐘

@Andrahalvlek de är väldigt skönt att höra om andra som fixar de, få tips och Trix! Just för när man hör om andra så får man hoppa om sig själv!

Hur lång tid tog de för dig innan du bestämde dig för inget mer för mig???

Sedan hur regerande människor omkring dig på ditt beslut???

Du får säga till om jag frågar dig för mycket, men försöker samla mod här själv till att göra de här fullt ut och inte halv hjärtat som innan!
Kram 🌼🌼🌼

@starwomen84 För min del så var på min botten nivå innan jag bad om hjälp. Mitt drickande gick ut över främst jobbet, jag gömde mig också bakom pandemin när jag drack mina ca 7 stark öl 5-6 dagar i veckan. Jag bestämde mig när jag insåg att alkoholen styrde och styr mitt liv och så vill jag inte ha det, orkar inte.

Jag har sedan jag bestämde mig g i början av juni berättat för min chef, mina närmaste kollegor och ja de som står mig närmast. På jobbet och privat var reaktion hur kan vi hjälpa ? Säg till om det är något vi kan göra.

Så jag har och får mycket stöd och hjälp

@starwomen84 Det går så bra så att fråga på. Jag försökte först några månader (2-3) att dricka kontrollerat. Det gick inte. Sen slutade jag med sikte på ”tills vidare”. Efter en månad tänkte jag att det känns bra, jag kör en månad till. Sen fortsatte det så, månad efter månad. För varje månad upplevde jag nya fördelar med nykterheten.

Vid sex månader flyttade jag in under fliken ”Det andra livet”. Då var jag hyfsat säker på att jag inte ville dricka igen alls. Varför skulle jag vilja det? När jag mår så mycket bättre utan.

Jag har berättat för mina barn och några släktingar och vänner. Alla har varit glada för min skull och jag har bara fått ryggdunkningar. Det är ingen överraskning för någon att jag har druckit lite för mycket för ofta, även om ingen vet vidden av problemen eftersom jag bor själv. Jag säger bara att jag har slutat dricka alkohol eftersom jag mår bättre utan. Utan alkohol slipper jag ångest, depressioner och sömnstörningar. Och det vet alla som känner mig att jag har lidit massor av de senaste tio åren.

Kram 🐘

@starten på det nya
Ja men så är de väl kanske för oss alla vi måste hitta våra bryt punkt och säga nu är de fan nog, finns väl ingen som vill bli styrd av nåt som inte får oss att må bra!
Jag har brytit många gånger och faktiskt slutat helt och klarat de fint, men sedan kommer de gånger där jag bara trillar och faller djupt, är oftast när de händer nåt som jag inte är beredd på och inte vet hur jag skall hantera, men är väl dags hitta andra sätt än att supa sig dyngrak, de måste ju finnas bättre sätt!
Sedan är de ju alltid perspektiv på vad som är ett problem, är de ett problem om de händer en gång om året? För mig är de det de då påverkar dom runt omkring mig och dom blir besvikna, när de påverkar någon annan och ens vardag då är de ju en definition för mig att de är ett problem!

Pandemin har nog ställt till de för många tyvärr, isolering och ensammhet som är svårt hantera!
Jag jobbar på fabrik på golvet och vi räknades som samhällsviktiga så bara gå ditt jobba kanske varit tur!

Men vad bra att du blev bemött på de viset och de måste känts väldigt skönt och underlättar att få se bemötandet! Då känner man liksom att någon fångar upp en när man väl insett de gått åt helvete ❤️

Du kommer fixa de här 💪💪💪💪