@FruW skrev:" Hur omvänder man en person som egentligen har noll koll på hur man prioritera sig själv? "
Jag har inga svar på det mer än att det går väldigt långsamt och finns stor risk för återfall och att halka tillbaks i gamla hjulspår.
Du som har egen tid nu kanske kan pyssla om kroppen. Du kanske redan är duktig på det, smörja fötter, massera ben etc.
Tänker att den situation du var i med två bröder som pimplar måste vara bland det tråkigaste som finns. Att umgås med syskon kan ju automatiskt ställa en lite utanför. Dricker de dessutom - HU!!!
Jag gör en sak förresten, eftersom jag har lätt att se andra människors behov och vilja göra saker för dem och ta över deras känslor och problem, jag tänker mig människor som små boxar. Min box och andra boxar och försöker särskilja vad som ska in i min box. Försöker vara mer restriktiv med mig själv och vad som får komma in i min box. Det är skitsvårt, men det blir bättre och bättre.

God dag!

Precis stoppat in en smulpaj med blåbär i ugnen och väntar på att den ska bli klar. Perfekt tillfälle att sitta och skriva lite med er. :)

Jag läste på forumet i fredags medan jag väntade på att skjutsa hem honom. Det gick ok men jag var väldigt trött. I fortsättningen ska jag försöka vara mer rädd om mig själv och den energi jag har. Jag har aldrig haft ett sådant liv där jag säger nej när det (egentligen?) inte finns någon anledning. Och att sedan jag skulle kunna vara den anledningen är väldigt ovanligt. Jag vill inte vara den som är omöjlig eller otrevlig liksom. Så nästa gång får jag förbereda mig bättre. Får försöka anamma det du skriver om att se det som olika boxar @Sisyfos. Kanske kan hjälpa! :)

Idag började jag måla särbons veranda. Dock visade det sig finnas tre(!) getingbon i anslutning så efter två stick i närheten av ögat var jag tvungen att pausa. Sådant är annars bra terapi för mig. Förmiddagarna fungerar för övrigt bäst energimässigt. Jag ska försöka hitta fler projekt som gör gott i själen. Det tåls att tänka på.

För övrigt hade särbon köpt hem mitt favoritvin som jag sett står kallt i hans kyl. Istället för att känna sug (ok, lite kan jag känna i ärlighetens namn) känner jag tacksamhet för att han köpt och tänkt på mig. Säkert innan jag sa att jag skulle pausa drickandet en stund. Jag har inte haft en diskussion med honom om detta utan kort och koncist sagt att jag pausar. Han har inte frågat heller så just nu så lägger jag inte så mycket tid på att reflektera över det. Det är så mycket annat att tänka på. Hur har ni gjort kring det?

Ha en underbar kväll!

Sugen på vin. Jag har målat hela dagen och särbon skall strax skjutsa hem mig. Hemma är det en del fix eftersom jag inte varit hemma på flera dagar. Vi får se om blommorna lever...
Eftersom jag hanterar ensamheten dåligt (ja, riktigt uselt) är detta en trigger för mig.
Jag ska alltså vara själv efter en lång helg med intensiva sociala sammanhang, mycket arbete i form av att bla måla och sedan en kväll med fix i mitt eget boende. Solen skiner och det där iskalla vinet känns som den bästa belöningen. För det har jag förtjänat. Så duktig jag har varit. Det är jag värd.

Men nej. Fast jag vill. Tråk. Men jag vill inte och kan inte mer än vad jag vill.

@Andrahalvlek :D Ja, den vill vi inte uppleva nu. Har lagat god mat och köpt lite gott att äta till kvällen. Får se om jag känner mig sugen på en alkoholfri öl medan jag vattnar. Nu känns det iaf mer lugnt i själen än det gjorde tidigare idag. Puh! Det är egentligen inte så svårt men får otroligt mycket mer utrymme i hjärnan än jag önskar. Men så är det väl med alla livsstilsförändringar; de upptar mycket av ens sinne när man är mitt i allt. Livets gång liksom. :)

Nu blir det vattna och sedan köttfärssås och kanske en kall a-fri öl. :) Helt ok! Slänger in en god film också (som inte är mitt värsta scenario!) ! ;D

FruW, jag som faktiskt har lagt av nu känner igen den situation du beskriver.
Trött, målat hela dagen, varit social, lite fix kvar hemma, fast det enda man vill göra var att vila. Alkoholens dubbla effekter fick mig verkligen att förknippa trötthet med längtan efter vin. För mig har det varit så viktigt att se vad vinet egentligen stod för. Jag längtade egentligen inte efter vin. Särskilt inte på slutet, det bara kändes så. Jag längtade efter och behövde vila.

@Sisyfos Haha! Så sant som det är sagt! Det var en väldigt bra beskrivning. Belöningssystemet är rätt skevt. Gäller att, som du säger, fundera över vad det är som gör att dessa destruktiva beteenden uppkommer. Oavsett inget a eller måttligt så är det något alla behöver vara medvetna om.

Nu ska jag äta min morgongröt och göra programmet på sidan. :) Två veckor idag. Känns inget speciellt. Bara ett faktum. Ha en fantastisk dag!

Så härligt @FruW att du stod emot suget👊Den där solen är en riktig triggers för min del och nu kommer det inbjudningar mest hela tiden, rosémys på altanen, ett glas bubbel eller öl på stan och grillkvällar, folk har semester och vill mysa till det. De senaste veckorna har jag tänkt mycket på hur sjukt vårt samhälle är, det ska ju drickas alkohol mest hela tiden! eller så är det bara så i min umgängeskrets kanske? Jag är glad att jag har ledsnat på det och har börjat med förändringar och jag tror mycket på det @andrahalvlek skriver ovan, ändra på sina vanor är en stor del av det.

Kram💕

@Liten tjej Jo men absolut! Det är verkligen som att "alla unnar sig" mest hela tiden. Det är också den typen av drickande som jag önskar att jag skulle kunna göra framöver och som jag nu saknar. Hur hanterar du det då? Säger du nej till umgänget eller ansluter du med en a-fri dryck?
Kram

@FruW Ett tips: Prova att ansluta med alkoholfri dryck. Då kommer du att upptäcka att du kan ha lika roligt utan alkohol i glaset. Faktiskt. Roligare till och med. Jag är mer närvarande i varje samtal. Mer lyhörd, skrattar hjärtligare. Det är inte umgänge du ska avstå från - det är alkoholen.

Och blir det för jobbigt - gå hem. Skyll på huvudvärk. Det viktigaste är att du helt släpper tankar som ”vad synd det är om mig som måste dricka alkoholfri cider”. Det är inte synd om dig, det är snarare synd om dina vänner nästa morgon.

Men det kan vara bra att ha några nyktra veckor i ryggen först. Så att du har märkt av andra fördelar med nykterheten som du inte vill riskera. Allt är plus eller minus.

Kram 🐘

@FruW javisst är det härligt att man unnar sig, jag tycker bara nu när jag tänkt på det att det är alkohol med i bilden för det mesta sociala numera. Jag valde själv att ta några glas vin med maken i helgen och det gick väldigt bra och jag fick ingen ångest dagen efter som jag alltid får av ett glas för mycket. Det är precis så jag vill ha det men jag är inte säker på att jag kommer lösa det på sikt men det visar sig. Jag har under åren ökat på mina glas efter att tiden gått och det senaste året har det även blivit flera dagar i veckan vilket jag förstår inte är bra alls. På fester vågar jag nog inte dricka mer, är då det spårat och jag fått minnesluckor. En så länge har jag tackat nej till i stort sett alla inbjudningar då jag inte riktigt känner att jag orkar. Jag kollade en fotbollsmatch med ett gäng där jag drack bubbelvatten med citron och massa is men annars inget. Jag har inte kommit så långt ännu med att köpa alkoholfritt men ska se till att göra det innan min semester börjar. Om du har något tips på bubbel som är gott tar jag gärna det, jag gillar torrt inte sött.

Hur gör du med det sociala nu såhär i början? Jag tycker just den biten är jättejobbig.

Kram

Hej, tips på a-fritt bubbel från mig- Arc an ciel rosébubbel, eller Nosecco.
Finns även småflaskor av en del. Jättebra att ladda upp med mycket i kylen. Och goda snacks till. Och jag tänker på att det jag unnar mig numera är att sitta i solen med vänner, umgås och ha kul. Förut unnade jag mig att bli full, vad är det för unnigt med det egentligen tänker jag nu.