@kvinna 38 Att slå på dig själv hjälper dig inte. Jag kan tipsa om ”The Alcohol Experiment” med Annie Grace. 30 dagar som förändrar ditt tänk. Upp på hojjen igen och cykla vidare mot målet.

Din dotter vet mer än du kan förstå, det bästa du kan göra är att visa henne att du menar allvar. Lögner tillhör missbruket, ärlighet tillhör nykterheten.

Kram 🐘

Vi är lite i samma situation om det kan trösta dig. Tror det blev en kombination av gamla hjulspår, tillgänglighet och några yttre faktorer som gjorde att jag också drack i sommar vid några tillfällen. Nu tänker jag inte fortsätta med det. Jag har en skitjobbig jobbsituation som jag bara vill dränka, men det där är slut för min del. Det är hopplöst lätt att ta dåliga beslut och det går fort, men det går att bryta. Tänker att man får lära sig av sina misstag och den psykiska påverkan som alkohol ger är vi väl klara med, både du och jag?
Jag hoppas att du har bestämt dig nu igen?
Jadu, jag har också ljugit för dottern. Har pratat med henne efteråt om att det var lögn också. Inte ens livs stoltaste ögonblick, och jag har helt enkelt fått säga hur pinsamt det är att ljuga och att det på nåt sätt ändå inte går att stoppa lögnen. Det går inte att säga som det är just där och då. Ja, jag vet att det finns många som tycker att det är förfärligt, men för mig är det så.
Om du stoppar nu och har lite distans till det kanske du kan prata med henne? Ledsenheten och besvikelsen hos barnen ligger ju också i lögnen i sig och oron för att det ska förvärras. Om barnen vet att ambitionen är att vara nykter igen slipper de kanske också oron och det magonda. Jag tror på att kommunicera även sina tillkortakommanden med barnen till viss del, saker som de ändå vet och oroar sig för. Du har inte förstört någon för livet, men jag tror verkligen att vi behöver hjälpa dem att hantera sin oro. Min dotter pratade med sina kompisar om att jag druckit när jag sa att hon fick, en hel del av hennes kompisar har föräldrar med samma problem.
Nu tar vi nya tag! Fokusera på ditt nästan årslånga uppehåll och alla fördelar med det! Kramar!

@kvinna 38 Hej! Det är bara att ta ny tag.🤗 Jag måste erkänna att jag blev lite orolig när jag läste att du hade börjat ta något glas lite då och då. Men det är inte ditt fel, det är så det oftast blir förr eller senare om man en gång har blivit beroende av alkohol. Det tror jag de allra flesta håller med om. Om man absolut inte vill riskera att hamna i ett destruktivt drickande igen, finns det bara en sak att göra. Se till att aldrig ta det första glaset. Är man villig att riskera att hamna i ett missbruk igen, ja då är det upp till var och en. Jag är inte en av dem dock.

Kram

@sisyfos, tack, jag det kanske tröstar lite :) Nu har jag gråtit hela dagen och haft ångest. Japp, jag är 100% säker och övertygad om att jag inte ska dricka. Men jag tror jag behöver lite hjälp för att klara det i det långa loppet och inte fatta några dåliga beslut igen. jag är , precis som du, färdig med detta nu.

Jag kan inte berätta för henne nu, det är jag inte redo för men jag ska avvakta och se om vi kan prata lite längre fram. Jag skäms så mycket för det här att jag inte kan prata med någon. Jag tror faktiskt att hon mår dåligt över detta på riktigt och det gör väldigt ont i mig. Hur gammal är din dotter?

Jag vill vara nykter och jag vill inte dricka alkohol. Jag har ångest idag men jag vet att den iaf till viss del är kemisk. Jag vet fördelarna med att vara nykter och det finns inget bättre.

@andrahalvlek - jag var idag med på ett online möte med AA. Jag känner att jag vill testa något som kan hjälpa mig och att hitta andra att prata med tror jag kan hjälpa mig. Jag vågar ju inte prata med någon i verkligheten...

@torn - ja och rätt hade du ju i att oroa dig. Jag mådde så bra när jag inte drack och jag hoppas och tror att vägen tillbaka till energi och glädje går fortare den här gången med tanke på att jag var där för inte så länge sedan. Min utmaning blir att hålla ut i längden. Du är stark och jag ska jobba på min styrka.

Kram

19 är hon, min dotter. Dina barn är kanske yngre. Och det är väl det som gör ondast, att hon har varit orolig. Jag hade långa uppehåll med alkoholen och drack sällan så någon såg, men de vet och när de börjar ”kontrollera” och hålla koll, det gör ont.
Förstår att du vill vänta med att prata och att det är klokt att göra det tills du känner dig mer stabil. Och eftersom maken inte vet så är det ett annat läge kanske.
Vad bra att du gick på ett On-linemöte. Jag sökte till sist hjälp på Riddargatan. När jag började där var jag inte klassad som beroende, men jag vet ju att jag behövde reda ut mitt förhållande till alkohol. Då var jag tvungen att prata om det, jobba med det och ta ansvar för de gånger jag ändå drack. När man faktiskt pratar om det får man lite perspektiv. Och börjar analysera lite vad som leder fram till att man dricker. Jag får ingen kick av alkohol. Det finns många orsaker till att man väljer att dricka och det handlar också om att rannsaka sig själv. I min tråd resonerar jag om att jag till viss del får en kick av smygandet. Så omoget! Och så ohålllbart, för det är ju skitjobbigt att smyga.
Såg att du druckit nåt glas i ensamhet innan sommaren, vet du varför? Du har haft andra planer tidigare.
Jag vet att jag aldrig kan gå tillbaka till att dricka hemma, då är det enbart medicinering och det jag verkligen måste låta bli oavsett hur lite det är.
Hoppas ångesten lagt sig lite, du kommer ut på andra sidan. Lite klokare, lite smartare, lite mer erfaren.
”Som ett barn i en godisbutik” kanske man kan likna faran med tillgängligheten för mig.

God morgon,
Välkommen tillbaka. Ibland när människor ”kommer och går” på forumet får jag lov att läsa tillbaka i deras trådar. Det är ett tips från mig att göra det du med. Och om du så väljer forumet eller en dagbok eller något annat. Men det verkar som om du (som för många av oss) behöver rota igenom det här lite mer för att inte hamna tillbaka i samma spår. Det kräver mer av oss än att inte dricka och nykterheten ska bli hållbar. Jag tror på dig!

@kvinna 38
Jag har en kompis som just nu "dricker vin när jag vill". Vad skulle vara det bästa att göra, idka så kallat störande beteende som kompis eller backa ett tag och kontakta henne om ett tag och visa att man finns där?
Hon har, liksom du, också barn.
Barn förstår mer än man kan tro.
Kan man störa för mycket som kompis? Jag vill ju inte skrämma bort henne.
Sköt om dig.
❤️

Svar till sisyfos... Japp, min barn är yngre. Min son som är 10 har många funderingar om livet. Han frågar ibland kring alkohol och tobak, hur det påverkar. Han har iaf noterat att jag inte dricker utan väljer alkoholfritt. Dottern är 12 och väldigt uppmärksam, känslig och orolig. Hon vet att jag druckit tidigare och noterade direkt att jag verkade smyga med glas i köket.

Jag för anteckningar över varje vecka sedan ett år tillbaka. Om jag druckit eller ej och hur mycket jag tränat. Jag noterar 8 helnyktra månader. Sedan lite fusk med 1 glas på ett par helger. Och sedan då sommaren där jag hamnade lite snett. De första två veckorna med nåt glas i veckan och de sista två veckorna med nåt glas eller två om dagen. Dagen före jag skrev här och bad om hjälp hade jag köpt en halv flaska rosé på systemet. Det kändes bara väldigt fel.

Ja, jag vet varför jag började fuska i våras. Det fanns vin över från en middag. Jag smakade på kvällen och drack ett glas kvällen därpå. Det funkade ju. Några gånger. Att det blev som det blev på sommaren var för att jag hade släppt garden och det finns tillgång till alkohol på landet. Och oro över min dotter som är känslig och ofta ledsen. Så tillgängligheten på landet till alkohol tänkte jag prata med min man om. Att jag tycker det är jobbigt att säga nej till alkohol varje gång jag är där. Om han kan ta bort den.

Jag känner ändå att det var ett snesteg men inte mer. Jag har 8 nyktra månade i bagaget och efter det betydligt fler nyktra dagar än onyktra ändå. Det var lätt att hitta tillbaka. Det är inte någon vana för mig att dricka längre. Mitt problem (som många andras) är att hålla ut i längden. Och det ska jag jobba på ;)

Tack för dina fina ord! Jag känner mig stark i min nykterhet idag. Kram

@se klart - japp, det räcker inte för mig med att inte dricka för att hålla ut i längden. Jag funderar på hur min strategi ska vara. Men här är några saker jag tänkt på:

- Nya vanor. Jag tränar och det är min nya vana.
- Ta bort alkohol på landet. Hemma har vi ingen.
- Skriva här regelbundet.
- Gå på on-linemöten med AA
- Meditera och gå i skogen när oro och ångest tränger sig på.

Har du några andra bra tips? Jag gillar inte att läsa eller kolla på youtube som många förespråkar.

@kvinna 38 Du är stark och väldigt klok som reagerade när du märkte att det var väg att gå åt fel håll! 🤗 Jag tycker din strategi ser bra ut. En sak som jag tror skulle kunna underlätta mycket är om du kanske har en hobby av något slag och lägga extra energi på. Eller kanske hitta en ny hobby. @Se klart har ju tex sina blommor och jag mitt fiske. Då har man alltid något kul att se fram emot och syssla med. Och ev tankar på alkohol försvinner.

Kram

Du har gjort ett grymt jobb! Förstår att det är svårt att låta bli om det finns alkohol på landet.

Träning är verkligen en grym hobby! Man mår så bra, plus att man motar extrakilona som kan komma av alkoholstoppet… 🙂

@Torn. Tack! Ja, jag tycker själv, såhär i efterhand, att visst det var det ett snesteg och det var dumt, men jag bröt innan det gick ännu mera fel. Jag ångrar mig, men måste också kunna förlåta mig själv och gå vidare och inte älta.

Ja, jag har ju två hobbys som jag gillar. Trädgården - jag planerar blommor, tomater, potatis mm. Mitt helgprojekt är att göra äppelmust. Min andra hobby är att måla men det har jag inte gjort på ett tag. Jag längtar efter det och ska införskaffa lite nytt material och börja fundera på motiv. Tack för tips och inspiration :)

@futurista - tack! Jag gick upp när jag slutade med alkohol, sen gick jag upp lite till när jag började träna. Muskelmassa hoppas jag :) Har inte problem med vikten så ingen fara :)

Hej igen,
Jag tycker dina strategier låter superbra. Genomtänkta, att tex inte ha alkohol på landet är väl ett viktigt beslut. Vi behöver underlätta för oss i den mån det går.
Jag lyssnar mycket på ljudböcker när jag är i trädgården (tjoho en till trädgårdtant!)
Många här lyssnar ju på poddar, finns flera bra kring beroende och alkohol. Alkispodden är kanske den mest kända? Jsg har just lyssnat om på Björn Natthiko Lindeblads bok ”Jag kan ha fel” och just de orden botaniserar jag mycket kring.
Men framförallt tror jag på forumets kraft (inte testat AA) här får jag stöd, inspiration och påminnelse om vilket mega-jobb vi gör. Vad bra vi är, bra nog! Kram 🌱

@se klart. Jag har alltid en ljudbok i öronen när jag är i trädgården!! Nattiko ligger på min lista att lyssna på.

Har du några fler tips? Jag gillade ”samlade verk” och böckerna om Maj.

Har lyssnat lite på alkispodden och några böcker om beroende jag fått tips om här. Mår både bra och dåligt av det.

Såg inslaget om Hanna Hellberg (hos Malou tror jag). Hon sa att hon bara vill så långt bort från det där som möjligt. Så känner jag. Bort från det. Det känns inte som jag.

Kram

Bra! Låter mycket mer positivt nu. Det är svårt det där med intressen tycker jag. Jag är lite Periodare även med intressen. Gillar att bygga saker och att odla, men det är inte alltid jag prioriterar det trots att det är kul. Alkispodden har jag svårt att identifiera mig med. Jag tycker närvaropodden känns mer rätt för mig, eftersom det är där jag har mina största utmaningar - i det förebyggande arbetet och de goda vanorna.
Oro över barnen har funnits för mig också. Jag tror att jag har oroat mig mer än nödvändigt och nu när jag har kommit en liten bit på väg i att inte ”ta över” deras känslor så är det bättre. SeKlart skrev i en tråd att hon fått rådet att i sin relation till en äldre dotter vara den som härbärgerar hoppet och jag tänker att det är ett så klokt råd. En mamma som står stadig, lyssnar
, tröstar och säger att allt blir bra, det räcker långt. Min dotter hade det jobbigt en längre period och sånt gör ont. Nu är hon gladare igen. Det är nog så livet är. Jag har verkligen fått lägga band på mig för att de inte ska behöva låtsas att allt är bra för min skull - för att jag behöver att de är glada. Det är en stor utmaning för mig för jag har växt upp med uppgiften att hålla andra på gott humör.
Flytta tråden, eller skapa bara en ny tråd där. Det känns som att du är tillbaka igen, lite klokare.