Jag är ledsen idag. Kan inte riktigt sätta fingret på det men det är något som skaver. Jag blir hudlös när jag inte dricker, allt som inte är riktigt bra blir mer synligt och går inte att ignorera längre.
När jag dricker kan jag lättare göra saker som jag egentligen inte vill men som nykter är det mycket svårare att tvinga sig att vara andra till lags. Tror att jag i alla år har försökt att vara någon som jag tror att andra vill att jag ska vara. Det känns som att jag har tappat bort mig själv. Vem är jag? Jag vet inte det längre.
Att förlåta sig själv är viktigt men så svårt tycker jag, mycket svårare än att förlåta andra människor.
Jag måste bli bättre på att våga stanna i känslan och inte fly när det blir jobbigt. Samtidigt så får vill jag inte fastna i denna känsla av sorg. Jag vill absolut inte bli en person som stannar i ältande och inte kan gå vidare.

Jag kommer inte dricka på denna känslan för hur jag än mår idag så är det hundra gånger bättre än hur jag mår när jag dövar med alkohol. Men behovet av att få ur sig tankar blir större när det inte går att fly undan med alkohol.

Att skriva här lättar lite på trycket.

I dag har jag i alla fall varit utan alkohol i fyra veckor och idag dricker jag inte.

Så starkt gjort @Ase💗 Fyra veckor det är fantastiskt!
När man är ledsen vill man ju så ofta veta varför, relatera t ngt för att förstå ibland kanske man bara behöver vila i känslan.
Känner igen mig i det där att inte vara mig själv och om jag då är mig själv vem är jag då??

Vad behöver du @Ase för att må bra? Om du blundar och lyssnar inåt säger din känsla, din själ dig något då?

Önskar dig en fin söndag💗

Hej @ase
Att stanna i en känsla är motsatsen till ältande. Man stannar, känner, går vidare. Att distrahera sig på en massa olika sätt (dricka är ett) gör att man aldrig kommer vidare. Alkoholen konserverar = bra grund för ältande eller bitterhet. Rädslan för det som ska kännas är dessutom ofta värre än hur det verkligen känns. Inte sällan har det värsta redan hänt. Kram.

@Ase Stort grattis till 4 veckor!😍 Det där med att det är något som skaver kommer jag så väl ihåg. Något som saknas som jag kallade det, fast det gick inte att sätta fingret på vad det var. Och det är fullt normalt att det känns så nu. Du är ju så van vid, och tror att alkoholen tillförde något positivt. Det är här lång nykter tid är så viktig. Man tränar och tränar och efter ett tag har man blivit van vid att alkohol inte hjälper till med någonting överhuvudtaget. Alkohol behövs inte, man mår minst lika bra ändå visar det sig. Hoppas du inte blir rädd nu, men minst 6 månader tog det för mig innan ” något som saknas” var helt borta. Men hela tiden blev det bättre och bättre, sakta men säkert. Det är därför det är så viktigt att hålla i, hålla ut och försöka vara positiv för allra minsta lilla framsteg. Varje ny nykter dag är värd att fira. Var stolt och mallig! Börjar du dricka nu, så kan hjärnan få för sig att alkoholen tillförde något positivt, och du får träna ännu längre för att få bort ” skavet” känslan.

Du kämpar på bra, och det kommer bli bra. 🤗 Det är så jäkla svårt att tänka sig det bara, där du är nu. Det är en så ovan känsla. Det är inte farligt att vara lite nere också, och sörja sin gamla kompis A. En enda bakfylla är tex värre.

Bra att du skriver av dig! Det hjälper en mer än man tror.

Kram

@Varafrisk Ja, det inlägget är till dig också! Förresten, jag läste det där med din man. ❤️ Jag tror det var väldigt bra att du hittade ölen. Det är något som inte har ”stämt” med din man. Han borde ha stöttat dig mera tidigare. Här har vi en enkel förklaring till varför. Det kan faktiskt ha varit en avgörande sak till varför du har haft det så tufft länge nu. Nu fixar du det! Eller, ni fixar det! Kram

@Varafrisk @Se klart @Torn tack för fina och kloka svar. Jag tar till mig allt och har nu mycket att fundera på under dagen.
Det är ett heltidsjobb det här att sluta med alkohol. Det är inte bara att sätta på korken och så är det bra.

Kram💖

@Ase Grattis till 4 veckor!
Stor igenkänning på det du skriver. Jag delade mitt famlande efter min identitet på ett AA-möte i veckan.
Jag drack för att orka, och nu när jag inte dricker så orkar jag inte, och vem är jag om jag inte är duktig. Ungefär så.
Funderar mer och mer på om jag har kamouflerat en utmattningsdepression eller hjärntrötthet genom att ta till racerbränslet. Det får tiden utvisa. Tiden, som är vår bästa vän, det där tror jag på @Torn :).
Och precis som @Se Klart skriver så är det viktigt att vi nynyktra lär oss att våga stanna i känslan när allt det tunga kommer, för det kommer det att göra till och från under lång tid.
Kram <3

@Blenda ja, vi får se vart den här resan för oss. Jag är fortfarande förvånad över att jag orkar mindre när jag är nykter. Det borde vara tvärt om. Men det verkar som det är många som upplever det.
HALT är ju otroligt bra 😊 ofta är det ju något av det som felar. Tänk vad mycket nytt jag lärt mig sedan jag började hänga här.
Tack för grattis!

@Ase hej igen och gott att läsa att du fortsätter att hålla ut. Vi har ju kommit lika långt i vårt alkoholfria liv🙂 Intressant läsning kring tröttheten utan alkohol. Jag inser att alkoholen har hjälpt mig att ignorera händelser och människor som tar min energi. Nu när jag måste ta in allt utan skygglappar så tar det enormt med energi. Det här blev tydligt för mig sista veckan.
Fortsätt och håll ut lika bra som du gjort hittills! Energin kommer 🙏

@Ase jag var också fruktansvärt trött den första tiden. Det är nog inte konstigt alls med den där tröttheten. Kroppen och knoppen har fullt upp att reparera sig efter lång tid av skadligt bruk och att vi ignorerat tidigare signaler på trötthet. Den tar liksom ut sin rätt nu när den får chansen. Så det är bara att vila så mycket det bara går. I det Vidare livet är det mycket prat om hur vi tar hand om oss genom att lyssna på kroppens signaler. Så att vi inte faller dit igen. Viktigast först!

Kram!

@Charlie70 ja, det är nog så att jag behöver bli bättre på att lyssna på signaler från kroppen. Nykterheten måste få komma först.

Det är något helt nytt för mig att sätta mig själv först. Men just nu behöver jag det för att klara det här.
Märker att barnen och även maken är helt ovana vid att jag inte alltid finns till hands.
Jag har börjat gå på online möten 1-2 gånger i veckan och då stänger jag in mig i sovrummet. Det är väldigt sällan jag får sitta i fred den timmen jag är på möte fast jag har sagt till innan.
Jag funderar mycket på att verkligen satsa och ta en sponsor och göra de 12 stegen men jag vet inte hur jag ska hitta tiden till det. Men än en gång nykterheten måste komma först.

Idag har jag varit utan alkohol i en månad. Får jag lust att dricka någon gång så kan jag bara skrolla lite i min tråd för att se hur jag mådde för en månad sedan. Jag är inte säker på att jag skulle klara att må så en gång till. Nej fy sjutton alkoholen får inte ta någon plats i mitt liv igen men hjärnan är lurig och jag kan inte alltid lita på mig själv. En dag i taget och idag dricker jag inte.

Hej @ase
Vad bra du jobbar på, klokt och målmedvetet. Ibland tror jag detta med en dag i taget är helt avgörande- eller för vissa av oss iallafall. Då håller man tankarna på plats och tyglar allt kring ”men hur blir det på nyårsafton” det kan ju få den vettigaste att misströsta. Så småningom kommer nyårsafton och så klarar man (rentav njuter!) av den dagen också.
Små bitar- det är väl så man äter en elefant? Kram!

God kväll @Ase!

Har inte heller hört det citatet som @Se klart skrev. Så kul!

Du är ju så himla klok! Jag är också klok men har nog inte riktigt kommit upp till din nivå ännu...hihi...är glad för din skull och blir imponerad:)

Har endast varit med på ett AA-möte-online. Då, när jag var med så var det en kvinna som ...nu kommer jag inte riktigt ihåg...kanske slog vad...eller kanske inte...men hon hade varit med på AA-möte 90 dagar i följd! Vilket gjorde mig lite stressad! Jag tänker att bryta en vana/ett alkoholberoende ...jag skulle vara glad om jag kunde fixa en, två dagar i veckan för att sedan kanske kunna utöka det hela. Tänker att sponsor verkar jättebra men som du säger det tar tid ...och det kan avskräcka mig så här inledningsvis. Du har ju barn hemma vilket jag inte har...så jag har mer tid.

Tycker du att du mår bättre mentalt?

Varm kram till dig:)

Kram:)

@Varafrisk alla gör vi vår egen resa mot förändrat drickande.

Jag mår mycket bättre mentalt nu jämfört med för en månad sedan. Men jag har den första veckan utan alkohol i färskt minne. Vill aldrig må så igen! Så jag tror faktiskt att det har varit mycket rädsla som har hjälpt mig denna gången.
Kram 💖

Dessa känslor! Jag är riktigt arg idag det bara kokar i mig. Vet inte riktigt vad ska göra av denna ilska. Det är en ilska så jag skulle bara vilja lägga mig på golvet och skrika och gråta som ett trotsigt barn. Det är maken jag är arg på men jag vet inte om det är läge att ösa ur mig allt. Vet ju inte om det är äkta ilska eller sen abstinens. Saken är den att jag alltid sväljer min ilska och så gömmer jag den inom mig. Kanske dags att testa något nytt och faktiskt tala om att jag är arg.
Vi ska också bort i kväll och jag vill verkligen inte. Det är försent att avboka nu så jag får bara släpa mig dit. Har ingen lust att sitta med berusade människor. Jag har redan sagt att jag är a-fri i kväll så jag är inte orolig för det.

Idag är jag arg men jag dricker inte. En dag i taget.

@Ase Minns min enorma ilska den första tiden som nykter. Den kom som en tornado och vände upp och ner på hela mig. Jag gav utlopp för ilskan. Jösses, som jag gav utlopp för den. Bland annat skällde jag ut min chef så till den grad att hon fick hålla ett orossamtal med mig. Jag tror att jag behövde släppa ut ilskan. Jag tror att den låg dold under alkoholen och bidade sin tid, och den behövde komma ut.

Med tiden har jag lärt mig att hantera ilskan. Eller rättare sagt, jag är mer chill. Det ska rätt mycket till för att jag ska bli upprörd och arg numer. Men när jag blir det håller jag inte tyst. Jag har blivit modigare i nykterheten också - och står upp för mina behov på ett helt annat sätt. Däremot är jag inte dumarg. Jag hiar mig i stundens hetta, försöker verkligen att inte reagera i affekt. Helst vill jag sova på saken, och sen framför jag min åsikt på ett mer nyanserat och lösningsfokuserande sätt.

Hade jag varit du så hade jag konfronterat mannen. ”Hörrudu din skitstövel…” Ut med det bara! Den lilla flickan inom dig behöver att du står upp för dig själv. Jag säger som Grynet: ”Ta ingen skit!”

Kram 🐘