Jag vill inte leva så här längre

Profile picture for user majsan_nu

@trött_och_less_72
Bra att ha en plan 👍
För mig är det ingen skillnad, jag har ju pimplat vin mest varje dag, dessutom har jag slutat jobba. Så för mig gäller att fylla varje dag med innehåll... Fast just nu tar jag det väldigt lugnt, är bara på min tredje vita dag. Det tar på krafterna åtminstone idag känns det jobbigt!
Vi får kämpa utifrån våra olika lägen!
Önskar dig en fin dag 🙂

Profile picture for user Se klart

Hej @tröttochless
Instämmer i att din plan verkar nästintill alkohol-tät. Planerandet är bra på många sätt, men det blir också en sorts autopilot som man ta över om man själv känner sig svag. Självhjälp helt enkelt, liksom hela projektet att låta bli alkoholen. Ha det fint!

Profile picture for user TappadIgen

@trött_och_less_72 Vad är det som är jobbigt? Skriver ner dina tankar lite och försök beskriva vad du går igenom. Det gör att det blir lättare att förstå vad det är som händer och det blir inte lika lätt att du bara agerar på känslorna.

Profile picture for user majsan_nu

@trött_och_less_72
Jag känner igen o förstår din känsla. Men du är starkare än vad du tror, det går så mycket upp och ner... Det är bara att vänta ut suget, många har skrivit att tankar är tankar det är ju inte handling! Hoppas du mår lite bättre snart, timme för timme måste jag tänka ganska ofta! Och du, du har så många dagar - var rädd om dom!!! Hoppas det vänder för dig, vi peppade varandra inför helgen o nu håller vi fast vid det eller hur???

Profile picture for user trött_och_less_72

@majsan_nu

Japp. Jag tog en lång dusch. Nu ska jag poppa lite popcorn och kolla på nån film med ungarna. Önskar kvällen går fort så man får lägga sig. Jag vet att det känns bättre imorgon.

Kämpa på du också..

Kram..

Profile picture for user Friiiida

Superstarkt!! Jag är på dag 5 :) hela denna dag har känts extremt lång! Men har druckit nästan varje dag i ett år, och i måndags gick det för långt. Alkoholen ska BORT. Funderar på att starta egen tråd men tills dess så hjälper det att läsa!

Profile picture for user majsan_nu

@trött_och_less_72 Hej! Undrar lite hur det går för dig? Längesen du skrev något. Hoppas det går bra o att du har så mycket annat för dig så du inte hinner gå in här...

Profile picture for user trött_och_less_72

Tjena. Jo appen säger 38 nyktra dagar. Har inte varit inne här så mycket denna veckan. Det är jämna plågar liksom. Har fokus nu på att träna och försöka komma i form. I helgen kommer en supersvår utmaning. Ska sova i stuga. Plocka svamp och fiska. Blandade känslor. Jag kommer inte ta med öl men mitt sällskap har vin.

Blir säkert så att jag smakar ett glas framför elden. Ursäkter och ursäkter dånar i mitt huvud. Får se hur det blir.

Tack för att du tänker på mig

Profile picture for user majsan_nu

@trött_och_less_72 38dagar!!! Så bra, själv har jag tio i morgon... Om du gillar alkoholfri öl kanske det är ett bättre alternativ än vin. Var rädd om dina dagar, det är mitt tips.! Fiska o plocka svamp låter härligt. Ha det fint, jag hejar på dig 🙂

Profile picture for user Ingesmart

jag har hittat två fina alkoholfria öl, mikeller och heineken 0.0%. Är man sugen på öl, så går det lika bra med en sådan, men jag har faktiskt druckit pommac och trocadero istället. Men har faktiskt druckit två alkoholfria öl på en månad.
Jag saknar inte alkoholen alls, har varit på en firmafest där alla utom tre drack, jag var en av dom, jag och kollegan som inte drack, vi hade ont i skallen på lördag, tror det var av ljudnivån, folk blir skräniga i fyllan, och när man själv inte har promillefilter i kroppen, blir det stökigt. Kvällen gick bra och det var minst lika kul som att jag skulle druckit, och fördelen, jag kom ihåg allt, och slapp skämmas, eller ha ångest att man gjort bort sig.
Det skönaste på helgmornarna är att slippa vara bakis, och fundera om man törs använda bilen. Frugan är nöjd, och det känns som att vi får mer gjort.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Ingesmart Det låter toppen! Man kan i början inte tro på att man kan ha lika roligt utan alkohol i sådana sammanhang - man måste uppleva det själv för att verkligen förstå det. Gripa sig an den nyktra erfarenheten med öppet sinne.

Kram 🐘

Profile picture for user trött_och_less_72

@majsan_nu
Tack. Det blev vin förra helgen både fredag och lördag. Vi hyrde en stuga i skogen. Det var ett eget val.

Blev inte så berusad och hade ingen baksmälla. Tänkte på vägen hem från stugan att det var rätt trevligt men kände faktiskt bara mer att alkohol är så onödigt.

Nu har det gått en vecka och jag har inte varit ett dugg sugen. Inte ens igår när det var fredag och inte idag heller.

I november har jag en båtresa att se framemot. Kanske blir nåt då? Känns rätt bra nu faktiskt. Det är 8 veckor dit och jag tänker inte dricka nåt innan det.
Hur går det själv?

Profile picture for user majsan_nu

@trött_och_less_72 Hej! Så bra att du kan stoppa i tid! Bra beslut att spara ev. dricka vin till längre fram, det kanske inte ens blir av då... En nykter båtresan? Låter som du haft en bra helg i stugan! Jag kämpar på, på måndag blir det tre veckor 😏 Rekord för att vara mig! Så skönt att du inte ens är sugen, för mig går det upp och ner... Styrkekramar till dig o mig o alla andra som kämpar på 🙂

Profile picture for user trött_och_less_72

Undrar hur länge det kommer att kännas tomt på helgerna utan alkohol? Jag klagar inte. Jag har vaknat före kl 7 i helgen. Gjort yngsta grabben sällskap och ätit bacon och ägg redan kl 8. Mycket är så positivt men jag saknar mitt öl varje helg även om jag väljer att låta bli.

Profile picture for user Se klart

Jag saknar aldrig alkohol längre. Minns inte hur lång är tid det tog, ett tag, men det handlar mycket om att ge hjärnan tid att återgå till normal-läge, det vill säga möjlighet att på egen hand liksom skapa må bra- och avkopplingshormoner.
En får ha lite tålamod! Heja dig. 🌸

Profile picture for user Charlie70

@trött_och_less_72 har ägnat en stund åt att läsa din tråd. Tycker du kämpar på så himla bra! Men så läste jag om förra helgen och då funderar jag lite på hur din plan ser ut framöver? Om du vill dela den med oss?

Jag saknar heller aldrig alkohol längre. Tvärtom kan jag må dåligt över tanken på hur jag mått när jag druckit. Jag bestämde mig för att sluta helt när jag inom loppet av en vecka uppträdde berusad vid två tillfällen för min då 14-åriga son. Besvikelsen i hans blick kommer jag aldrig glömma. Att han har en trygg och förutsägbar tillvaro är det som är viktigast för mig. Han har varit mitt antabus när jag har behövt det.

Kram!

Profile picture for user trött_och_less_72

Hmm..förra helgen. Ja vad kan jag säga? Egentligen bara ursäkter.

Jag visste att det skulle bli vin. Gjorde mig till freds med att jag skulle ta några glas.
Är en kvinna som jag inte träffar så ofta längre pga avstånd. Blir långt mellan gångerna nu och jag längtande efter att träffa henne. Mitt liv annars är bara jobb och mina barn. Typ. Vi har alltid trevligt när vi ses även om vi dricker lite.
Tänkte att jag förtjänade lite trevligt och lite alkohol. Var faktiskt ett litet test också. Jag drack inte tills jag somnade eller blev full i bemärkelsen att jag tappade minnet eller ens blev bakfull. Jag tänkte sen att varför kan man inte ha så trevligt utan alkohol?
Det är det som är min våta dröm..kunna ta ett glas vin eller en öl men lika gärna välja att avstå.

Vi ska träffas igen i november. Om 8 veckor. Jag tänker inte dricka innan dess oavsett om det blir andra saker som sker.
Tänker att jag kanske är lite närmre den känslan då?
Det kändes tomt i helgen som vanligt och känslan och suget stänger fort men det är uthärdligt. Jag har dessutom börjat träna hårt 4 dagar i veckan. Börjar se lite resultat på magen och axlarna. Tänker inte förgifta kroppen genom att hinka öl och chips nått mer. Vill faktiskt kunna bli lite attraktiv och känna lite stolthet över mig själv..kanske, kanske kan en kvinna också tycka det också i framtiden. Längtar efter tvåsamhet igen.. känner mig äntligen över min smutsiga skilsmässa nu. Är fan på tiden..

Profile picture for user Se klart

@trött_och_less_72 skrev:"Jag tänkte sen att varför kan man inte ha så trevligt utan alkohol?"
Det kan man, men för att komma dit behöver man öva. Jag saknar inte alkohol på resa, jag njuter av middagar och bras-kvällar med te eller god alkoholfri öl.
Ja kanske skulle njutningen rent objektivt vara större- den stunden- kan faktiskt inte svara ja på den frågan. Min morgon efter är underbar så sammantaget är det mer njut i livet.
Då tänker jag inte ens på vad alkohol-intaget väcker i mig i form av att behöva mer. Men där är vi olika.
Min poäng är att det tar tid att ställa om, hjärnan måste få chansen att på egen hand producera måbra-hormoner och njut-dito.
Min känsla inför en fredag är MINST lika härlig som nykter! Min känsla en lördag morgon är oslagbar! Kram.

Profile picture for user trött_och_less_72

@Se klart skrev:"Då tänker jag inte ens på vad alkohol-intaget väcker i mig i form av att behöva mer. Men där är vi olika.
Min poäng är att det tar tid att ställa om, hjärnan måste få chansen att på egen hand producera måbra-hormoner och njut-dito.
Min känsla inför en fredag är MINST lika härlig som nykter! Min känsla en lördag morgon är oslagbar! Kram"

mm, förstår vad du menar. Jag är inte riktigt där ännu men jag hoppas som sagt att jag når dit jag med.
Frågan är väl kanske om det gått för långt för mig? Det vet jag inte ännu. Förmodligen så är det det.

Att njuta av ett "gott glas rött".
Det skulle jag också vilja göra. Ett glas till en saftig stek för att förhöja njutningen.

ha ha.. Jag försöker tänka. Det riktigt knakar här... När var det jag eller någon i det sällskap jag umgåtts med i mitt vuxna liv som endast drack det där enda glaset?

Det där glaset blev att man delade flaskan. Sedan när bib:en kom så blev det oftast att hela boxen tog slut.
Undrar hur många familjer den där förbannade bag in boxen förstört?
Är ju bara gå att fylla på om och om igen.

Profile picture for user trött_och_less_72

Andra helgen nykter nu efter den helgen då jag drack. Var ju ett eget val men skäms ändå lite. Börjar bli en vana nu ändå att vara nykter på helgerna. Känner tomhet och sug varje helg men har kommit till ett läge då det är uthärdligt. Sover ut och är utvilad på helgerna. Har inte vaknat bakis och trasig nu på 8 veckor. Det är underbart men ändå känns ett liv helt utan alkohol jobbigt.
Jag saknar ruset och känslan av att sitta med en öl framför mig. Känns som att jag alltid kommer göra det. Sorgligt..

Profile picture for user trött_och_less_72

Andra helgen nykter nu efter den helgen då jag drack. Var ju ett eget val men skäms ändå lite. Börjar bli en vana nu ändå att vara nykter på helgerna. Känner tomhet och sug varje helg men har kommit till ett läge då det är uthärdligt. Sover ut och är utvilad på helgerna. Har inte vaknat bakis och trasig nu på 8 veckor. Det är underbart men ändå känns ett liv helt utan alkohol jobbigt.
Jag saknar ruset och känslan av att sitta med en öl framför mig. Känns som att jag alltid kommer göra det. Sorgligt..

Profile picture for user majsan_nu

@trött_och_less_72 Hej! Där är du ju... Har undrat lite. Känner lite som du men det är mycket annat som snurrar i huvudet på mig också. Vi får väl tro som många skriver Det blir bättre, tid o tålamod... Önskar dig en fin och lugn kväll 🤗

Profile picture for user trött_och_less_72

Hoppas alla har en bra och nykter helg. Jag känner den vanliga tomheten och börjar undra om den någonsin kommer att gå över. Seg i huvudet. Känner inte för att dricka nåt heller egentligen. Känns bara tomt liksom. Helgerna blir långa när det liksom varit så inbränt att man dricker öl och blir berusad varje kväll på helgen. Känns överlag lite deppigt men hoppas det vänder nångång. Om en timne ska jag spela bowling med barnen. Också en grej man alltid druckit öl och gjort.. Jag klagar inte men livet är verkligen annorlunda utan öl. Jag tänker inte dricka idag. Inte imorgon och inte nästa helg eller helgen efter det heller. Det positiva är att min träning börjar ge resultat. Kroppen börjar svara och bli lite fastare. Det gör mig stolt över mig själv..

Önskar er alla som kämpar en fin dag.

Profile picture for user trött_och_less_72

Hoppas alla har en bra och nykter helg. Jag känner den vanliga tomheten och börjar undra om den någonsin kommer att gå över. Seg i huvudet. Känner inte för att dricka nåt heller egentligen. Känns bara tomt liksom. Helgerna blir långa när det liksom varit så inbränt att man dricker öl och blir berusad varje kväll på helgen. Känns överlag lite deppigt men hoppas det vänder nångång. Om en timne ska jag spela bowling med barnen. Också en grej man alltid druckit öl och gjort.. Jag klagar inte men livet är verkligen annorlunda utan öl. Jag tänker inte dricka idag. Inte imorgon och inte nästa helg eller helgen efter det heller. Det positiva är att min träning börjar ge resultat. Kroppen börjar svara och bli lite fastare. Det gör mig stolt över mig själv..

Önskar er alla som kämpar en fin dag.

Profile picture for user majsan_nu

@trött_och_less_72 Hej! Känner så väl igen mig i det du skriver om tomhet, tiden går sakta men egentligen inte något sug...Det verkar som att det tar sin tid innan detta blir det "vanliga" livet... En annan sak är att jag är så trött trots att jag sovit flera hela nätter. Så jag vilar ganska mycket mellan varven. Hoppas du får en fin stund med dina barn o bowling! Och vi dricker inte varken öl eller vin... 🤗

Profile picture for user trött_och_less_72

Jag sitter här på jobbet. Alla kommer tillbaka idag då pandemin officiellt ska vara över.
Full fart här. Jag har suttit på kontoret hela tiden eftersom någon har behövts här och jag endast bor 5 minuter bort.

En kollega har visst varit på fest i helgen. En riktig hurtbulle som springer och tränar aktivt.

"jag vaknade, 04:30 och var helt torr i munnen, Ja, jag var tvungen att gå upp och dricka vatten"!!
"ja jag vet hur det känns. Visst är det hemskt" säger en annan med ett skratt..

Här sitter jag och tänker på att det varit mitt liv i typ 30 år. Varje helg, fredag och lördag. non stop...

Lite torr i munnen?
Vilken grej liksom? Vilken baksmälla!

Känner lite förakt för att en sån simpel grej ens kommer på tal men föraktet riktar sig mest till mig själv.
Det är dom som är normal och inte jag. Att ligga en hel dag med huvudvärk och skita i allt och vara sur och orkeslös är inte normalt. För mig var det så det var nästan jämt. "Torr i munnen" låter som en dröm-baksmälla för mig.

Jag vaknar mer och mer och inser vilket otroligt destruktivt liv jag levt i så många år.

Profile picture for user Andrahalvlek

@trött_och_less_72 Här får du ett helt gäng med styrkekramar ❤️ Det behövde du. Slå inte på dig själv, det hjälper dig inte. Du gör något åt saken nu - lägg all energi på det.

Kram 🐘

Profile picture for user majsan_nu

@trött_och_less_72 Här kommer en Styrkekram från mig också! Vi fortsätter framåt eller hur? En dag i taget blir många till slut o vi behöver inte dricka vatten vid halv femtiden, i alla fall inte på grund av alkohol...
🤗

Profile picture for user trött_och_less_72

Hej alla som kämpar.

Tänkte bara önska er alla en trevlig helg. Jag skriver inte så mycket längre men läser i trådar och inser att vi människor är bra lika på många sätt.

Tänker på det här med alkohol och ärftlighet vs samhället idag.
Min far och farfar var alkoholister. Min riktiga far lämnade oss så jag har inte vuxit upp med honom men han var en alkoholist. Han dog när han var relativt ung. Jag har alltid sett upp till honom trots att jag var väldigt arg på honom när jag växte upp. Varför ville han inte ha kontakt med sin son? Varför brydde han sig inte? Varför fick hans barn med en annan kvinna all kärlek och jag ingenting?

Senare i livet fick jag reda på att han hade grava alkoholproblem. Jag började då förakta honom och tyckte han var svag. Hur svårt ska det vara liksom att inte dricka? Det är väl för fan bara att låta bli?
Så tänkte jag och drack mig full 10 gånger i månaden eller så själv.
När han dog kände jag blandade känslor. En enorm saknad såklart eftersom vi utvecklat en ganska fin vänskap genom åren även om det kanske inte var en far och son relation.
Jag fick veta av hans fru att deras liv inte varit det perfekta livet som jag trott i nästan hela mitt liv. Otroheter, fyllor, brutna löften och situationer som bara kan hända när man tar beslut i fyllan.

När han dog så kände jag att det var en fin och en bra människa som gått bort. Det var alkoholen som förstört vår relation och att jag var på väg att hamna på samma ställe. Även min farfar som jag aldrig träffat eftersom han söp ihjäl sig hade en dålig relation med min pappa.
Man kan ju undra varför människor som ser hur alkoholen förstör familjer börjar dricka skiten själv?
Varför? Är det en sjukdom eller dålig karaktär? Jag vet inte.

När jag växte upp på 70-80 talet så dracks det inte så mycket. Min styvfar drack nån mellanöl ibland men inte mer. De gånger jag såg dom full var inte många förutom om det var nån fest. Då dracks det och då var det sprit som konsumerades. Vin var dryck för de rika och priviligerade eller nåt som kanske dracks på en semester utomlands.
Ni som är 40+ kommer kanske ihåg när vindunken gjorde sitt intåg. Nåt grekiskt jävla blask på dunk som alla köpte.
Sen kom det fler och fler sorter och inom nåt år så drack alla vin och inte bara på fredagskväll. Det börjades att drickas även på vardagar. Det var inne att slappna av med ett par glas vin på kvällen.

Min mor gjorde det och blev fast i skiten och har nu alkoholproblem. Jag gjorde det med mitt X och fick alkoholproblem. Det började drickas som aldrig förr. Var det bara jag som var svag eller berodde det på att det blev så "inne" att dricka på vardagar?

Nu har jag babblat en massa fredagstankar här. Helgen står för dörren. Barnfri och inga planer förutom att jag ska sova. Jag ska inte dricka. Märker att jag tänker allt mindre på alkohol ju mer dagarna och veckorna går.
En nykter helg nu skrämmer mig inte på samma sätt. Det känns fortfarande tomt och kommer göra det ikväll när jag kommer hem till ett tomt hus, det vet jag, men det går bra.

Jag älskar att gå och lägga mig på helgerna nu. Jag lägger mig ganska tidigt och känner mig utvilad när jag vaknar.
Känns fortfarande konstigt när jag kliver upp och gör frukost att inte ha huvudvärk och må pyton,

Det var mina tankar för denna gång. På återseende!

Profile picture for user miss lyckad

Hej trött och less..Vad mycket bra insikter du skriver om. Precis sådana tankar jag själv har och har haft. Just det om det ärftliga beroendet. Beroendet som kanske finns i hjärnan redan när vi föds, och bara väntar på att vi ska inta substansen. För många känns redan första fyllan som bomull runt kroppen. För andra tar det väldigt många år, men rätt vad det är så tar alkoholen över livet på många sätt. Du verkar ha insett att du inte vill följa din far och farfars väg. Jättebra jobbat, både för din egen skull, men även för dina barns..Då ser dom tydligt att man kan bryta trenden, och dom får en fin pappa, som förebild. 🍃🌺🍃

Profile picture for user Andrahalvlek

@trött_och_less_72 Fina tankar både bakåt och framåt ❤️ Jag har också mycket missbruk i min släkt. På min pappas sida är 100 procent missbrukare i någon form, och de allra flesta är döda i förtid tyvärr. Min egen pappa dog vid 61 års ålder, med söndertrasad lever. Jag är nu 52 år och har brutit den trenden. Jag nådde aldrig riktigt botten, jag backade snarare från stupet. Min pappa nådde botten för oss båda. Det var så tydligt att jag gick i hans fotspår.

Jag slutade dricka när jag märkte att jag hade levlat upp mitt missbruk på fyra punkter: 1) Min tolerans hade ökat enormt, jag kunde dricka 3/4 vinbox under en kväll mot slutet, fast då var jag typ asplakat. 2) Jag fick stora minnesluckor nästan varje gång jag drack. Jag hade gått, stått och pratat med folk - men kom inte ihåg det. Fruktansvärt obehagligt! 3) Jag blev elak och konfliktsökande på slutet, mest i olika online-sammanhang. 4) Jag uttryckte och gjorde saker som inte alls stämde med min personlighet och grundvärderingar. Gick över gränser som jag aldrig trodde jag skulle gå.

Nu har jag passerat 600 nyktra dagar. Det enda jag ångrar är att jag inte slutade dricka tidigare.

Kram 🐘

Profile picture for user trött_och_less_72

Tack för respons. Idag har vart rätt tungt. Önskar förvinna in i dimman just nu. Barnen är inte hemma. Det är tomt och tyst. Demonen viskar i örat..

Jag står mot.. jag är starkare...
Blir Netflix och scweppes med is ikväll. Demonen fattar nog vinken snart och går och gömmer sig igen hoppas jag.

Profile picture for user trött_och_less_72

Känner mig fortfarande sådär jävla mallig varje söndag att jag fixat ännu en helg. Barnfria helger är tuffa.. imorse klev jag upp kl 06.00.. på en söndag? Börjar jag bli gammal eller vad? Hahaha.. tror t om katten blev förvånad..

Jag hade en supermysig morgon med kaffet och äggmacka framför nyheterna på tv'n
Hur kan det som kändes så jäkla svårt igår em kännas så avlägset idag?

Fan vad jag känner mig stolt över mig själv. Börjar faktiskt kännas som att jag börjar få tillbaka kontrollen över mitt eget liv. Jag kan planera att göra precis vad jag vill på helgerna utan att behöva oroa mig hur och när jag ska få tid till att dricka öl. Det är vi som bestämmer och inte alkoholen..

Trevlig kväll alla. Jag ska iväg på ett sent gympass. 🙂

Profile picture for user trött_och_less_72

Jag känner mer och mer att jag börjar vackla. Det är inte bra.
Jag är inte alls lika taggad som jag var när jag började denna resa den 31/7 i år. Bakfull och sjuk var jag efter nästan en veckas festande.

Det var 11 veckor sedan.. Jag drack iofs vin en helg efter 6 veckor men inte alls i nån större mängd.
Nu vacklar jag. Snart helg igen och jag längtar efter att få ta några öl.

Jag tränar som aldrig förr. Tänker på min hälsa och göra saker med barnen.
Märker att jag plötsligt har mer pengar kvar på kontot trots att jag tycker att jag handlar saker precis som alltid. Jag har t om köpt kläder för mycket pengar. Ändå har jag mer pengar nu?

Allt är egentligen bra nu i mitt liv. Ändå kommer dom där tankarna... Jag har t r å k i g t.....
jag saknar ruset. Jag saknar att sitta med mina öl och filosifera.
Man ska väl kanske inte skriva det här på ett forum där alla kämpar men jag är bara ärlig.

Jag vet att det är A-jävulen i mig som försöker övertyga mig om att jag varit duktig. Att jag liksom bevisat nu att jag klarar mig utan men att det får räcka nu.. You made your point!

Jag ska inte dricka i helgen. Jag är för envis för det och jag håller mitt ord till mig själv. Jag är faktiskt inte så orolig över det.
Problemet är bara att det börjar bli så förbannat tråkigt och torrt.
Jag håller mig från mina bekanta eftersom det betyder att det kommer att betyda alkohol.

Jag måste bryta med typ alla jag känner för att förbli vit känns det som och det suger som fan.
Jag vill inte sitta ensam och jag vill inte umgås med vänner och bekanta och vara den som dricker isvatten medans dom dricker öl. Hur jävla länge ska den känslan finnas liksom?

Jag vet att det här är ett sk i-landsproblem om man jämför med en del människor som sitter djupare i skiten och förlorat jobb, familj mm pga sitt missbruk men det här är det som jag känner just nu.

Är jag helt galen som skriver att jag tycker att ett helt liv utan alkohol känns bedrövligt?

Profile picture for user Ase

@trött_och_less_72 Det är nog runt den tiden som du är nu som minnet av allt jävligt börjar blekna.
Första vändan jag var här på a-hjälpen började jag att så smått smaka igen efter 11 veckor och i början gick det "bra". Sen var jag på en fest och det blev värre än någonsin förr. Det tog lång tid att resa sig efter det.

Ville bara berätta hur det blev för mig när jag trodde jag var frisk efter 11 veckor.
Tanken aldrig mer är omöjlig att ta in så en dag i taget kör jag.
Kram 💖

Profile picture for user majsan_nu

@trött_och_less_72 Nej, du är inte galen alls! Det är "någon" som vill locka dig tillbaka... Det skulle inte vara roligare med lite alkohol i kroppen/tankarna!!! Tänk på allt positivt du fått ut under den här tiden. Kontakten med dina barn, pengar över och inte minst en bättre självkänsla... Gör som mig, Ase o många andra - tänk en dag i taget - det BLIR många till slut... Jag håller på dig, tror du klarar detta med, det har ju gått många dagar... Många här på forumet skriver ju om just detta, rätt som det är ropar A kom tillbaka - NEJ TACK!!! Hejar på dig nu!!! 🤗

Profile picture for user trött_och_less_72

@Ase

Tack för påminnelsen. Jag vet väl det egentligen.
Jag kommer att kämpa på. Som nån erfaren människa sa här: Tankar är bara tankar och man behöver inte agera efter dom.

När jag tänker efter på riktigt så har det inte varit så trevligt heller de senaste åren.
Minnesförlust typ varje gång man ska "ta en öl" med nån kompis.
Somnat i soffan när jag druckit ensam mer regel än undantag.

Förra hösten ramlade jag på cykeln efter en utekväll och hade faktiskt kunnat dö om det kommit en bil men klarade mig med ett par spruckna revben. Hade ont i 2 månader.

Sånt som händer??
Nä inte direkt. Jävla fyllgubbe!

Profile picture for user Ase

@trött_och_less_72 Det är jätte bra att du skriver om tankarna tycker jag. Så hjälps vi åt att dra varandra💖.
Det är bra att man får reflektera och resonera med andra. Det hjälper faktiskt!

Profile picture for user Kennie

Hej, ja, det kan ju ibland kännas tråkigt att inte längre vara en i gänget som snurrar omkring på fest och sena middagar. Vissa sammanhang är inte lika roliga när man inte dricker. Men som du säger, det var ju inte bara roligt, det var minnesluckor, cykelolyckor och bakfyllor, och priset ökade hela tiden. Jag ser det som att jag bytt ovanstående mot nyktra kvällar med familjen, bättre kontakt med barnen, energi på helgerna, njutningsfyllda morgnar, värdighet och ett liv utan skam och ångest. Det är viktigare än att partaja utan gränser. Vissa vänner försvinner, de som man inte hade något annat än drickandet gemensamt med. Men vissa hänger gärna med på nyktra grejer, eller går att umgås med även på fest eftersom de inte dricker särskilt mycket. Så håll ut, och träna på att mentalt göra nykterhet till ditt positiva val, tänk att du faktiskt har dragit vinstlotten som slipper dricka!

Profile picture for user Andrahalvlek

@trött_och_less_72 Jag tror du behöver fylla ditt liv med roligheter. Nyktra roligheter. Börja med en ny hobby eller återuppta en gammal, träffa dina vänner under andra former - bevisa för dig själv och dina vänner att det finns andra sätt att umgås på än att dricka ihop. Att bara sitta hemma och avstå från allt är förstås tråkigt.

Och sen gör det inget att man har tråkigt ibland, det blir desto roligare när man väl har roligt 😍

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Ja fy vad jag kan känna igen mig i den där känslan och jag fick ta på mig riktigt stora och töntiga brillor för att liksom ”kaffet smakade gott idag” ..
Tror som tex @andrahalvlek skriver att du kan behöva något nytt i livet. Själv började jag med odling (snarare försådde jag plantor som utgjorde en mindre plantskola) Det var jag nästan besatt av de första månaderna, lugnade sig år två.., 😁
Att bli nykter är skitjobbigt ibland.
En sak som dock ÄR jobbigare och det kan jag med 💯 procent lova- är att vara alkis och fyllo. Och pappa. De grejerns funkar inte ihop. Kring det faktum finns inte den minsta lilla skogsstig.
Du vet ju det. Du kan ju lätt gå tillbaka i din tråd och minnas. Det är jobbigt att vi som hänger här inte har nån annan väg framåt än att gå och fortsätta säga Nej till att dricka och Ja till att leva, hur jävla tråkigt det än må vara, till exempel en torsdag i november. Ryck upp dig är inte direkt psykologiskt godtagbart att säga men jag vill minnas att det finns fina barn och goda relationer till dem. Så. Var rädd om dem, och om dig! Kram 🤗

Profile picture for user majsan_nu

@trött_och_less_72 Kan förstå din känsla... Men om du läser hur din resa varit hittills så har det ju hänt massor. Jag brukar ibland läsa hur jag hade det i början av min resa, då kommer jag plötsligt ihåg hur det var och jag vill verkligen inte göra om allt från början... Det vill nog inte du heller! Eller början, det blir väl inte riktigt från början men jag tror i alla fall inte att det är värt allt som det innebär. Och du vill inte ha tillbaka det gamla livet! Dina barn vill inte det heller... Kanske det inte behöver vara så stora aktiviteter du behöver lägga till, men något som kan uppta dina tankar... Något du och barnen (eller nån av dom) gillar att göra...Kanske nån av dina gamla vänner har något som du också gillar att göra... Eller nåt intresse som du kan hitta att göra tillsammans några nya personer. Fiske kanske? Fast utan alkohol då, kanske nån av dina barn gillar att fiska? Eller nån annan aktivitet med dina/andras barn, dom är ju i alla fall alkoholfria... Ja, det kanske blev jättefåniga förslag. Jag menar bara att nu har du kommit så långt i det a-fria livet att det känns som att det blir tid "över" för nya infallsvinklar... Du kommer nog på bättre förslag själv... 🤗
Önskar dig en fin kväll!

Profile picture for user trött_och_less_72

Jag mår inte så bra.

Jag har inte druckit något men jag plågas av alla de gånger jag varit full inför mina barn. Hela deras uppväxt typ.
Jag skäms så mycket.
Jag har aldrig reflekterat över det här tidigare eftersom det aldrig gått mer än 4-5 dagar innan nästa fylla och man gått in i den där likgiltiga glömskan.

Det kommer nu med full kraft hur jävla egoistisk jag varit. Känns som att jag inte förtjänar att ha en familj ibland.
Egoistiska skithög.

Jag tog en långpromenad igår med min son som snart är 13 och vi pratade om rökning och alkohol. Han sa att "inte kommer du att börja dricka öl igen pappa varje helg när du gått ned i vikt"?

Jag har sagt att jag slutat till dom för att gå ned i vikt.

Jag fick hålla mig för att inte börja gråta. Vad är det jag gjort?

Profile picture for user majsan_nu

@trött_och_less_72 Så kloka barn/ungdomar är!!! Och vilken bra aktivitet - en promenad med sonen o prata om viktiga saker i livet... Det är mycket som kommer ikapp när de nyktra dagarna blir fler. Du gör det jäkligt bra, det som redan har hänt går ju inte att göra ogjort. Men vad som händer framåt... Du kan ju prata med sonen om att det finns fler fördelar med att sluta dricka, han har ju säkert redan märkt det... Nu kan det bara bli ännu bättre! Dina egna dåliga tankar kanske du behöver prata med annan vuxen om. Och nån egoistisk skithög är du inte numera, då skulle du inte tänka som du gör idag!!! Mina tankar är med dig!!!
🤗

Profile picture for user Torn

@trött_och_less_72 Det är meningslöst att grubbla på sådant nu. Det som är gjort är gjort och kan aldrig bli ogjort. Tänk positivt i stället, hur bra det kommer bli i framtiden nu! Jag har barn i samma ålder som dig. Det tog ett tag innan de ”fattade” att jag aldrig tänkte börja dricka igen. Men när de väl hade gjort det så blev det hur bra som helst. De litar på mig till 100 procent. Vet att jag alltid kan köra bil, aldrig gör något dumt, lyssnar på dem, kommer ihåg det de säger mm mm. Det har t.o.m. blivit så att deras kompisar ser upp till mig ochså pga min snällhet och förmåga att skjutsa och hämta sent på helgkvällarna. 😀 Jag tycker faktiskt det är skrämmande hur många vuxna som prioriterar att dricka alkohol på helgkvällarna, i stället för att prioritera sina egna barn.😬 Nä, var stolt för att du numera är ett föredöme. Vad det beroendeframkallande giftet gjorde med dig förr är det ingen idé att lägga någon energi på!

Profile picture for user trött_och_less_72

@majsan_nu @Torn

Tack för att ni alltid finns här och peppar!

@Torn skrev:" Det är meningslöst att grubbla på sådant nu. Det som är gjort är gjort och kan aldrig bli ogjort. Tänk positivt i stället, hur bra det kommer bli i framtiden nu!"

Jo jag försöker det men det är många smärtsamma saker som kommer upp. Saker som jag avfärdat eller helt enkelt förträngt. Jag har upptäckt att jag varit väldigt bra på att förtränga saker. Helt enkelt valt att inte tänka på dom när samvetet dyker på. Jag kan inte gömma mig längre och det gör ont.

Jag vet att mina barn älskar mig och dom vet att jag skulle göra allt för dom men det har blivit mycket saker de senaste åren som jag lovat, sagt eller gjort som jag helt enkelt glömt bort.

"Du har dåligt minne pappa" och "Det har pappa glömt bort som vanligt" har jag hört många gånger och inom mig vetat att det naturligtvis varit nåt som hänt när jag haft en 7-8 öl i magen och mest bara velat vara ifred.
Jag har lyckas förträngt det också och tänkt mitt vanliga bs "sånt som händer".

Men ni har rätt såklart. Det gäller att försöka se framåt. En dag kanske jag lyckas förlåta mig själv.
En sak som jag är otroligt glad över är att jag fått mycket bättre kontakt med min dotter. Vi åker och tränar flera gånger i veckan och hon har börjat öppna upp sig mer och mer... Eller, well, så mycket som en 15-åring kan i allafall. Mycket snack om killproblem och kompisproblem. Egentligen saker som hennes mamma skulle kunna svara bättre på men hennes mamma bor ju inte med oss så jag försöker lyssna och göra mitt bästa för att visa att jag finns och bryr mig.

Jag ska egentligen inte klaga här. Det är så många som har det mycket värre än vad jag har det. Jag har aldrig stått och hängt på dörren på systembolaget på måndag förmiddag. Aldrig köpt sprit för pengar som ska gå till hem och familj osv. Jag har det bättre än jag kanske förtjänar och jag är mäkta imponerad av er som kämpar på och har ett betydligt brantare berg att bestiga än vad jag har.

En elogé också till er som idag stannar kvar här och guidar och peppar oss som nyligen börjat vakna. Tack!!

Profile picture for user Se klart

Hej där!
Du håller inte bara på att inte dricka- du håller på med mega-viktiga jobbet bli nykter. Grattis. Och grattis till fina barn och en god relation med dem. Så mycket du har att glädjas över, men framförallt att du har tagit tag i ditt liv, tar ansvar. Visar vad det innebär att vara människa; vi gör fel och väljer tokigt sedan gör vi om och mer rätt. Det är stort. På riktigt.
Att inte må bra hela tiden är okej, det går upp och ner. Skäms inte, för skam leder sällan någon vart- i värsta fall får den människor att ägna sig ännu mer åt förnekelse; dricka, ljuga.
Jag håller stenhårt på dig! Kram.

Profile picture for user majsan_nu

@trött_och_less_72 Hej! Hoppas allt är väl med dig, några dagar sen du skrev senast... Det var ett jättefint o sammanfattande inlägg! Hoppas du är kvar på den inslagna vägen o att allt rullar på... Så är det för mig i alla fall, det är både upp o ner för mig. Men det går ändå framåt, dag för dag... Vore kul att höra från dig! Kram 🤗

Profile picture for user Ase

@trött_och_less_72 hur går det för dig? Jag har inte skrivit så mycket i din tråd men läst allt du skrivit.
Du kämpade på så bra och jag kände igen mig i mycket.
Tänker att du är borta från forumet av någon anledning...
Var inte rädd för att komma tillbaka. Ingen kommer döma utan bara vara glada för att du kommer tillbaka.
Det är en resa det här och det går upp och ned💖
Sköt om dig.
Kram

Profile picture for user trött_och_less_72

@Ase skrev:"Tänker att du är borta från forumet av någon anledning...
Var inte rädd för att komma tillbaka. Ingen kommer döma utan bara vara glada för att du kommer tillbaka.
Det är en resa det här och det går upp och ned💖"

Tjena.. Jo tack för det.
Ja jag har hållit mig härifrån ett tag. Känt mig lite som en svikare och som att jag inte hör hemma här.
Drack lite vin/öl igen för ett par veckor sedan. Blev lite berusad. Vet att det går att umgås med andra utan att dricka såklart, men det gjorde jag inte.
Tog ett par bira med en god vän på en bar. Längesen vi träffades. Dagen efter blev det vin igen. Det var trevligt det ska jag inte ljuga om.
Skämdes för mig själv ändå trots att vi bara "sällskapsdrack". Vi pratade ironiskt nog om alkohol och dess skador när vi drack..

Helgen därpå drack jag inget. Inget sug, ingen längtan.. ingenting..
Helgen som var likadant. Inget sug efter att berusa mig.

Här står jag nu. Hur vill jag gå vidare?
Börjar kännas som att jag fixar det här nu.
Kroppsligt börjar jag t om bli lite vältränad. Känner mig faktiskt friskare än på väldigt länge. Tidigare har jag nästan undvikit att se mig i spegeln pga självförakt
Jag har druckit ett par helger sedan i somras men aldrig i de mängder som tidigare. Jag dricker aldrig ensam.
Det är många saker som ramlat på plats bara på den här korta tiden utan att dricka mig berusad varje helg.
Får komplimanger och känner mig överlag mer närvarande.
Ändå känns ett helt liv utan att få hänga med polare över några öl helt förjävligt. Jag vill inte ha det så.

Lurar jag mig själv om jag tänker att det går att dricka "måttligt"?
Med måttligt menar jag att man kanske träffas och dricker lite en gång i månaden eller så?
Är det här bara undanflykter för att a-jävulen vill lura mig och hålla mig kvar?

Ja förmodligen är det så... Så jäkla deprimerande det här. Jag vill bara vara normal? Ta ett par bira nån gång och bara ha det bra.

Ja det var lite om mig. Ska träffa ett par kompisar jag inte sett på väldigt länge i december och åka båt.
Jag skulle ljuga för er alla om jag sa att det inte kommer att bli alkohol på hela helgen.

Är jag ute på en farlig väg här eller vad tror ni?

Profile picture for user Ase

@trött_och_less_72 vad kul att höra från dig igen😊.
Om du lurar dig själv eller inte vet bara du. Läs tillbaka i din tråd vad du önskade då och kände då.
Det känns som dina tankar om alkohol har ändrats mycket sedan du skrev sist.

Profile picture for user majsan_nu

@trött_och_less_72 Hej igen!
Tänker lite som @Ase skriver... Läs i din tråd hur du tänkte då jämfört med hur du tänker nu... Fundera över hur andra skrivit om sina resor i det måttliga livet... Något råd har jag inte men önskar dig förstås lycka till! Så fint att du är tillbaka i alla fall - fortsätt att skriva!
🤗 kram

Profile picture for user Torn

@trött_och_less_72 Jag håller med tjejerna ovan. Läs tillbaka i din tråd, är det verkligen värt att chansa? Dessutom hann du bara vara nykter ett par månader, en alldeles för kort tid för att bli fri från alkoholdjävulens lömska manövrar. Du är garanterat inte botad från beroendet nu. (tror jag i alla fall) På din fråga om du är ute på farlig väg, så tror jag faktiskt det. En livsfarlig väg dessutom.
Men bra att du skriver här och frågar om vad vi tycker, och hur det har gått! 💪

Profile picture for user trött_och_less_72

Tack för era svar.
Nä egentligen har mina tankar inte ändrats. Jag hatar alkohol. Hatar att inte kunna känna mig avslappnad, trevlig och ha roligt utan giftet. Det är sanningen. Ända längtar jag efter känslan. Jag vet att jag inte på långa vägar är fri ännu men känner mig ändå rätt stolt över att jag vet att det inte är nåt problem utan.

I år så hoppar jag både julbordet och avdelningens fest vi har en gång om året.
Alltid nån som vill bjuda och alkoholen brukar flöda.

Orkar inte med fulla skräniga folk.

Jag ska fundera på era ord och läsa ikapp hur det gått för er den tid jag inte vart här

Profile picture for user majsan_nu

@trött_och_less_72 Hoppas att du fortsätter ett tag till på den inslagna vägen dvs a-fritt - många skriver ju att det behövs några månader innan det går att ta ställning till fortsättningen! Tror det är ett bra råd. Du får fundera på saken! Kram 🤗

Profile picture for user majsan_nu

@trött_och_less_72 Hej! Undrar lite hur du tänker o hur det går för dig??? Hoppas att du kommer på spåret igen!
Jag traskar på i det nyktra spåret o hoppas du dyker upp här också!
Kram 🤗

Profile picture for user trött_och_less_72

Hej majsan och tack för din omtanke.
Jag dricker inte nåt. Det blir tidiga kvällar. Suget kommer varje fredag . Man kan nästan ställa klockan efter det. Jag kommer förmodligen få leva resten av mitt liv med det. Jag vet att det går över så jag försöker härda ut. Helgerna går väl liksom ut på det. Härda ut med vetskapen att det går över. Det blir dock bättre och bättre och jag blir inte paralyserad av suget som de första helgerna. Det är det läge som jag lever nu. Jag ska väl inte klaga. Det är ju mitt eget fel att jag befinner mig i den här situationen. Jag har en förhoppning om att det med tiden blir en ickefråga att dricka mig full när jag är ensam. Inför barnen kommer jag aldrig dricka igen och jag har kommer att vara spiknykter hela denna jul. Hela min familj, föräldrar syster och bror med familjer ska vara hos mig över julen ( jag har stort hus). Min första nyktra jul sen jag var barn typ.

Min dröm är fortfarande att bli normal.. alltså dricka normalt vid speciella tillfällen utan att känna att jag vill fortsätta.

Ja det är väl lite hur det känns just nu.
Lite deppigt. Livet känns lite tråkigt men jag är nykter?

Hur mår du?

Profile picture for user Ase

@trött_och_less_72 jag tror inte att du kommer behöva leva resten av livet med sug på fredagar.
Men det tar tid för hjärnan att fatta att det blir inget fast det är helg.
Tankarna på alkohol blir mindre och mindre med tiden. Men det är ju här som det blir lite lurigt om man tänker att man ska dricka ibland. Det finns några här som fixar det men det kräver nog mer jobb än att avstå helt.
Hoppas du hittar din väg 😊.
Ja, Julen närmar sig med stormsteg imorgon är det bara 2 veckor kvar till första advent 😱.
För mig har Julen oftast inte förknippats med alkohol så den blir alkoholfri för mig också. Vi får kämpa på och stötta varandra på denna resa.
Kram

Profile picture for user majsan_nu

@trött_och_less_72 Så skönt att du är på spåret igen 👍Så fint för dina barn också men i första hand för dig själv! "Smittar" ju av sig till barnen också!
Jag kämpar på, det är väl sisådär... Jag samlar dagar o har ju förstått att det kan ta tid innan fördelarna med a-fritt visar sig på riktigt! Ha en fin helg!
🤗 Kram

Profile picture for user Ingesmart

Jag fick ett tips av en bekant, vill man hänga med och sällskapsdricka, så köper man några alkoholfria öl, och sippar på dom under kvällen, folk brukar inte fråga någonting då, men dricker man ingenting, så brukar frågorna komma.
Jag har inte druckit en droppe själv på 100 dagar nu, och kommer inte dricka alkohol igen, jag trivs att vara alkoholfri, och jag kan umgås även med fulla människor, men ibland vill man ha hörselkåpor på, för ljudnivån blir hög.
Folk är nyfikna och frågar, och jag säger bara som det är, jag dricker inte, för jag kan inte kontrollera mitt drickande, är det party, så är det full gas, och det orkar jag inte med.