Hej...
Undrar vart jag ska vända mig utan att min bror 66 år ska bli arg på mig för att jag vill att han ska förstå att han inte klarar av att inte ha hjälp utifrån. Han vill inte sluta dricka, har varit på olika instanser men säger att han vill dricka, så jag har helt slutat att bry mig att han ska bli nykter alkolist, men däremot vill jag att även om han är alkolist ska ha ett liv som innebär att han har mat hemma, hjälp med att komma ihåg att han måste duscha, byt kläder, tvätta kläder ,städa, diska, men han minns inte att han inte gjort detta , jag är upp till han 1 gång i veckan och kollar läget, städar å byter kläder på honom,tar tvätten hem,,handlar mat ..men alkoholen får han köpa själv, men nu börjar hans ben att bli så dåliga så han går myrsteg med rullator,, jag vet snart inte om han kommer att kunna gå alls...han dricker typ 1 kvarting whisky 1 vinare 2 starköl på 1 dygn...,hur länge ska hans kropp orka???...jag kan inte bara skita i honom...känns inte rätt..jag har börjat prata om boendestöd med han , men han säger varken ja eller nej,,för visst kan pensionärermed alkoholproblem få hjälp oxå ??.har någon nå bra tips ??

Hej lillalillalillasyster!

Välkommen till forumet. Vilken tuff situation du beskriver, att se ett syskon såpass illa däran att den inte kan ta hand om sig själv. Klokt av dig att du skriver här och söker stöd och tips.

Utifrån det du beskriver så låter det verkligen rimligt att din bror ska få hjälp med sin situation. Du går in och tar ett mycket stort ansvar för att åtgärda det mest akuta. Fullt förståeligt, när han är så illa däran och det inte finns någon annan med insyn och möjlighet att stötta. Trots detta undrar du hur länge han kommer kunna dricka som han gör, innan något mycket allvarligt händer. Hur mår du av detta, av att vara i denna oro och att vara ensam med ansvaret?

Du kanske redan vet detta, men det är Socialtjänsten i kommunen/stadsdelen som har ansvaret för att ge honom stöd i den situation han befinner sig. Det finns lite olika sätt och varianter de kan gå in, delvis beroende på vad din bror själv vill och behöver. Men utifrån det du berättar kan det vara så att Socialtjänsten även kan se till att han får vård även om han inte själv vill, om de bedömer att han omedelbart riskerar sitt liv genom att dricka som han gör eller att han på grund av sitt sinnestillstånd i stort inte kan ta hand om sig.

Hur ser det ut med ditt eget stöd just nu? Du skriver själv inte så mycket om ditt eget mående och hur det här påverkar dig, men många har även varit hjälpta av att få kontakt med det anhörigstöd som Socialtjänsten även kan erbjuda personer i din situation. Du är inte ensam om att vara i den här typen av tuffa situationer, och det är många som varit nöjda med stödet som går att få.

Hoppas att något av detta blev hjälpsamt för dig. Skriv gärna mer och berätta om vad du tänker och hur det går. Ibland behöver en skriva flera gånger i sin tråd för att den ska få fart.

Varma hälsningar,
Kristoffer
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Hur går det för dig? Jag har själv en bror som är alkoholist och jag har nyss varit hos honom i 2 veckor för att hjälpa till. 120 mil enkel resa......
Han vill inte heller sluta dricka och han har svårt att klara vardagen. Han har dock en sorts praktikplats och dit går han faktiskt. Dricker på kvällar och helger. Jag är så vansinnigt trött på att hjälpa men jag klarar inte av att sluta. Jag klarar inte ens av att bli arg på honom trots att han har gjort saker mot mig som jag absolut kan vara arg och besviken för....

Jag har också försökt med boendestöd men det vill han inte ha. Vänd dig till socialtjänsten i hans kommun så ska de kunna hjälpa dig.
Lycka till

@Kristoffer hej oj nu är det ett tag sen jag varit in här, men jag hjälper bror min fortfarande, fått han närmare mig, så nu har jag kontroll och mår mycket bättre, han får hjälp av mig med det mesta men jag känner ingen tyngd av att jag hjälper honom, ser till att han dushar,har rena kläder äter tar medicin, har städat hemma, jag mår faktiskt bra att han har det bra trots sin stora alkohol intag ,,hjärnan hans har ju vant sig med alkohol, så han är som nykter trots 3 st 75 or whisky 6 liter vin 9 st 50 cl stark öl i veckan...fattar inte hur kroppen kan tåla detta, leverproverna är bra enligt läkaren, men jag tror nog att skrumplever kommer snart, alkohol dement är han då, närminnet borta., går med rullator ...undrar hur länge han ska fixa detta igentligen,,jag hjälper han slänger det går, för jagvet när han blir sjuk då får hjälpen komma å avlösa mig, ingeg trevligt liv för honom, men jag kan inte ändra på detta för han vill dricka å jag vill inte bråka ❤️

@Likatt hej, inte varit in här på ett bra tag, ko det går bra fick honom flytta in nära mig så nu funkar min hjälp bra, ingen stress ingen press, han gör som jag säger med dusch å byta kläder, äter detsamma vi handlat tar sin medicin...jag är till honom i princip varje dag å kikar till honom, men vet att han fixar 1 vecka utan mig, så jag kan fara på semester, Dock duschar han inte då på 1 vecka ,🫣 men det är det minsta problemet...livet ett går vidare å vi får följa med ❤️ undrar mest hur länge hans kropp ska hålla ihop å hans hjärna ..hur går det gör dig ?