@Ase Du ligger lite före mig i tid, (eller ganska mycket beroende på hur dina dagar ska räknas) men jag närmar mig tre månader. Känner att det kommer inte räcka för att jag ska känna mig ok... Så det ska bli så spännande att se hur det är efter sex månader... För min del är det bara att traska vidare på det a-fria spåret!!! Jag säger som du att jag kämpar på o är nyfiken...
Önskar att det blir bra för dig imorgon!
🤗 kram

@Ase jag tänker..vi blev ju inte beroende på en natt på en månad beroendet växte fram utan att vi kanske trodde att vi var beroende. Jag själv har nog förstått ganska tidigt att jag är beroende därför är det mer skamfyllt att jag inte blivit nykter. Hur som helst så tänker jag att det måste ta tid att bli nykter, att ta kloka beslut...och jag tycker att du är så himla klok! Jag blev så himla glad när du kom tillbaka till forumet efter en kortare tids frånvaro. Jag kan förstå att det finns situationer som man fylls av skam men kom ihåg! Den resa du gör den är allt annat än skamfylld! De som har kommit längre än var du befinner dig och inte lika långt som där jag befinner mig...vi fattar vilken bedrift det är att befinna sig där du är! Så sträck på dig och var stolt!

Varm innerlig kram till dig:)

@Ase Den strategin körde jag också, varje månad tog jag ett nytt beslut. Tänkte ”inom överskådlig framtid” hela det första halvåret. Sakta men säkert formerade sig ett mer varaktigt beslut, och med tiden har jag blivit otroligt anti alkohol. För att det skapar så mycket misär, för individer och samhället. Och det händer grejer med en själv hela tiden! År 2 som nykter är riktigt häftigt för då har man gjort det mesta nykter. Högtider tex. Det är så mycket energi som man slipper lägga på att förbereda sig då.

Kram 🐘

@Ase Härligt när man få sådana insikter, att det tar tid för hjärnan att återhämta sig. Även om man hört det tidigare är det en annan sak när man verkligen tar det till sig och det betyder något för en själv. Det ger ny motivation att fortsätta kämpa. Jag är också nyfiken på hur det känns längre fram och vart man kommit i beteende och alla känslor inombords. I och med nykterheten startar även andra processer för att hitta sig själv och må bra. Kanske en sådan process för dig imorgon som är nödvändig för att komma framåt? Det är modigt💕

Det gick bra på tillställningen igår och jag hade riktigt trevligt.
Jag har roligare när jag inte dricker men orkar inte lika länge, utan vill gå hem vid midnatt.
Egentligen så tror jag att jag hade behövt lyfta på locket och be om ursäkt för att jag betett mig konstigt. Skammen handlar nog om rädsla att någon ska ta upp något och att jag ska tappa ansiktet.
Får se hur jag gör länge fram. Är inte riktigt redo att lägga korten på bordet.

Idag var det en artikel om alkoholberoende i GP. Alkoholhjälpen nämndes och att många klarar att hantera sitt beroende utan hjälp från vården. Jag tycker det var en fin artikel som inte var så svart/vit utan att man behöver hitta sin egen väg.

Önskar alla en fin lördag 💖

God lördag!
Eller så låter du bara gammalt vara gammalt, och om någon tar upp något framöver så berättar du då. Du verkar ha en hög integritet och det gäller att inte göra våld på sig själv.
Ska kolla artikeln i gp!

@Sattva ja, det har du rätt i! Det blir nog bra konstigt eftersom det inte är riktigt jag att göra så. Skulle nog bara bara bli stelt 😅.
Gammalt får vara gammalt och ju längre tiden går så bleknar gamla synder.

@Ase Va kul att det gick bra på föreställningen i fredags😃 Jag tänker att det där gamla behöver du ju bara ta upp om det besvärar dig men förmodligen är det något som är större hos dig än hos andra. Eller vad tror du?

Hoppas att du har haft en skön helg🌟

Kram💗

Bra kämpat Ase och grattis till att du passerat 100. Jag tänker som de andra att du kan låta saken bero ett tag till. Om det besvärar dig kan du ta upp det, annars kanske du kan avvakta tills du är ännu mer stabil.
Ja, det är en spännande resa nykterheten, så kör på nu ett tag till.

@Ase Vad roligt att du hade trevligt på tillställningen. Du kommer nog fram till om du behöver lyfta på locket eller inte.

Jag har behövt lyfta på locket om en sak plågar mig och att det inte försvinner från mina tankar, jättejobbigt men lättnaden efter, från både mig och vederbörande har gjort det värt det. Ibland har vederbörande inte alls fäst något vid det/inte uppfattat det på negativt sätt/ inte ens tagit notis då har det varit skönt för mig ändå att få bort det från huvudet.

Ha det gott🌺

Min a-demon är högljudd idag. Så tröttsamt. Jag är både lite arg och väldigt trött så det får bli tidigt i säng i kväll. Hoppas jag vaknar till en bättre dag imorgon.
Det är alltid så mycket inför Jul och då menar jag inte allt som ska fixas utan det är så mycket gammalt som kommer upp. Många konflikter i familjen och släkten blir så tydliga runt Jul. Tänker att jag inte är ensam om att inte ha en stor fet släkt där alla älskar varandra.
Ja, idag fick jag verkligen lova mig själv att vad som än händer så dricker jag inte idag.
Jag har lovat mig själv att jag ska skriva här när min hjärna bråkar med mig och det gör den idag.

@Ase Det finns en föreställning om att när julen kommer då är allting fantastiskt men jag tänker att för väldigt många är den allt annat än fantastisk. Och om det är så att det inte känns helt fantastiskt så är det väldigt svårt att säga det utan man liksom flyter med. Inom mitt arbete och i synnerhet som skolkurator ökade trycket inför julen...många barn som inte tyckte att det var särskilt mysigt med jullov vilket berodde på en mängd olika orsaker. Det kunde vara föräldrar med dålig ekonomi, med alkoholproblem, föräldrar som bråkade, att man hade en annan religion än den kristna ja...det var en mängd olika anledningar.
När min syster dog och min svåger bröt med mig och min familj så tyckte mina barn att det var så skönt...att det var endast dem och vi föräldrar som firade julen tillsammans. Jag tyckte det var ganska jobbigt med brustna relationer men eftersom mina barn var nöjda så kändes det gott..

Så @Ase...man behöver inte älska släkten....men är det tradition att ni måste fira tillsammans? Skulle du och din egna familj kunna fira jul tillsammans eller blir det helt fel?

Stor kram:)

Tack @Varafrisk 💖
Det är redan så att vi firar nästa bara vår familj och det brukar bli bra.
Jag har valt att göra så för alternativet hade varit sämre både för mig och barnen. Men det blir så kännbart runt Jul vilka jag hade önskat ha runt mig tex min Pappa.
Sen vet jag att det är mycket värre för många och Julen är väldig exkluderande.
Jag hade gärna gjort något välgörande på Jul för andra människor som har det svårt. Skänker redan julklappar och pengar till kyrkan där jag bor som går till de som har det sämre.

@Ase Jag förstår💗

Vad fint att du skänker gåvor💗Min tanke är att om jag inte har barn hemma så skulle jag kunna jobba ideelt inom kyrkan på julafton då man bjuder på julbord.

Oftast finns det någon som har det värre men du måste få känna vad du känner ändå❤️

Kram🥰🌟

@Ase Du är inte ensam om det. julen är en trigger för mig med. Förra julen gick det inte att ses förutom närmaste fam och det var rätt skönt. Även i år kommer det att bli annorlunda och hela stora familjen kommer inte att samlas. Det finns en underliggande konflikt samt även äldre som inte orkar med. Har förlikat mig med tanken men det finns ändå sorg bakom. Får se hur det känns på julafton. Får se hur det blir nästa år. Bra att du håller dig från alkohol och skriver här istället. Familj är många gånger ett knepigt ämne.
Kram💕

@Ase Ja, julen är kanske den knepigaste av helger. Så full av tradition o måsten... Nu vet vi ju inte heller hur det blir med corona/smittsamhet heller. Själv skjuter jag det hela fram för mig, får väl se vad som är möjligt! Men corona eller inte så är julen inte så lätt att ha att göra med...
Vi har dessutom både sjukdom o dödsfall som påverkar våra traditioner. Skulle kanske vilja dra täcket över huvudet o vakna upp efter nyår!!! Hoppas allt löser sig till det bästa för oss... Kram 🤗

Nyss hemkommen från julbord med jobbet. Jag är så mätt att jag inte kan djupandas. Vilket frosseri!
På det stora hela var det en rolig kväll med mycket skratt och bra underhållning. Inte en enda gång var jag sugen på alkohol. Det känns bra att bara vara mig själv och att det får vara bra så.
Kommer bli väldigt skönt att gå till jobbet på måndag utan en gnutta ångest efter julbord.

@Ase Vad härligt att du känner som du sa ”Det känns bra att bara vara mig själv och att det får vara bra så”. Du säger också att det var en trevlig kväll med mycket skratt och att du inte en enda gång var sugen på alkohol. Att sedan också kunna gå till jobbet utan en gnutta ångest över kvällen😀. Inget kan väl vara bättre än att få vara sig själv helt och fullt ut, det är så ärligt och befriande. Man behöver inte låtsas och spela teater. Du har kommit i balans och i kontakt med dig själv upplever jag det som, och det blir bara bättre ju längre man kommer i sin nykterhet, bra jobbat!

Ha en fin lördag och var stolt över dig själv❤️