Nejlika

Dag 21 och blir en kort kvällsnotering.
Toppen som dök upp vid två veckor vändes ganska snabbt till något slags mellanläge, varken topp eller botten. Nu har det börjat gå lite mer mot det mörka, men är ändå glad att en hel del oro börjar lägga sig. Tankarna är inte lika förvirrande och ofokuserade. Nykterhet känns just nu för mig självklart men det är en hel del att ta tag i som man skjutit på. Också lite gamla minnen som dykt upp som nog behövde komma upp. Det sägs ju att känslor växer när man försöker förtränga dem så är fast besluten om att låta mig känna, låta mig vara ledsen ifall det är sådana känslor som dyker upp. Det får vara så just nu och alla känslor passerar tillslut, hoppas jag.

@Nejlika minns att det vid typ dag 21 hände att många jobbiga saker, känslor trängde på hos mig. Första tiden upptogs tankarna mest av nykterheten och massa fakta om det. Det har dock varit skillnad, som du också säger, i mindre oro, mer fokuserade och mindre förvirrade känslor. Mer grundade tankar och känslor. Inne på min sjunde vecka och upplever att jag bättre håller fast vid mina behov, mina åsikter, bättre självförtroende och självkänsla.

Tror det är bra som du säger att låta dig känna alla slags känslor och inte stå emot. Ut med dem bara. Min erfarenhet är att de blir mindre plågsamma och suddigare just för att man inte förtränger eller stretar mot. Jag ältar och grubblar inte jobbiga minnen längre på samma sätt som tidigare och det är jätteskönt! Att vara nykter för mig är rena medicinen.

Ha det gott💕

Det är kanske få förunnat att må så bra konstant som vissa gör i alkoholfriheten. Vi andra får kämpa på ändå. Jag har lite samma erfarenhet som du med att sluta en längre period och sen gå tillbaka där det aldrig blev samma karaktär på beroendet igen, men drickandet var helt klart problematiskt. Så jag slutade helt igen en längre period. Även om det av väldigt många orsaker inte är toppen varje dag, så är det ett större samlat lugn tycker jag, så kämpa på nu. Känslorna skratt och glädje är också närmare och det gör all skillnad. Tänker på ditt mående och PostCovid. Jag tror att det händer saker i kroppen vid de där sjukdomarna som gör det lite svårare att vara helt i balans. Men att dricka gör saken bara sämre. Jag kan känna lite sorg över ibland att det inte finns någon fungerande medicin, men försöker se till att kropp och själ har bästa möjliga förutsättningar vad gäller vitaminer, mineraler, motion och avkoppling.
Lyssna på Närvaropodden kanske, där får man ibland rätt konkreta tips om hur man kan hantera livet, tankar och vanor.
Och vad ska man dricka - jag gillar inte heller sött. I början drack jag mycket alkoholfritt och jag måste bara säga att man vänjer sig vid smaken. Man vänjer sig också av vid smaken på vin. Jag dricker mycket sparsamt nu och den där glorifieringen av rödvinssmaken är nästan helt borta. Kan även tycka att några av de alkoholfria rödvinerna smakar ok (bl Natuero). Men du kanske vill undvika a-fritt också. Annars är a-fritt bubbel helt ok. Inte så sött, och lite festligt om man är ute. Och som sagt man vänjer sig och smakerna förändras.
Och se det positivt med de där känslorna. Det är faktiskt både kul och spännande att upptäcka sig själv på nytt och de förmågor man besitter om man inte dricker. Ups är ju alltid kul. Depp går över. Och alkohol är ingen lösning på Depp utan det är nog så att det här ska bearbetas. Hjärnan fixar och trixar och jobbar och det är bra om den kan göra det utan kemiska substanser. Sen tror jag att det är viktigt att se till så att det inte finns andra orsaker till att man inte mår så bra. Se till att kropp och själ har goda förutsättningar. Lycka till och håll i.

Grattis till tre veckor! Bra jobbat!
Ja dom där jobbiga känslorna försvinner ju oftast till slut, typ man bekräftar att man känner dom, sen håller man ut.
Men jag är inte världens bästa på att ge råd, faller gång på gång när känslorna kommer. I teorin är allt så mycket lättare.
Håll ut och heja dig!

🙌

Nejlika

@vår2022 precis som du har jag också vart inne på att söka väldigt mycket information, lyssnar på böcker och vart ganska pepp egentligen. Som du säger är det sen mycket känslor som tränger på. Försöker acceptera dem men också blivit att jag då börjat gråta mitt i kollektivtrafiken, på konsert och alla möjliga platser 😅 Som en toka 😅 Men det mycket minnen som sagt, oro, problem som behöver lösas. Och de kommer ju inte försvinna om jag dricker, den saken är säker. Tack för att du kikade in, önskar en fin dag ✨

Nejlika

@Sisyfos tack för att du kikade in och delade med dig ✨ Uppskattar mycket alla tips och tankar.
Nej covid och postcovid var inte en trevlig period och är fortfarande i det och får reaktioner som verkar autoimmuna ibland, och samma sak som fått mig att dricka har motiverat mig att sluta, jag vill inte äventyra immunförsvaret helt enkelt. Men en period var jag så deprimerad och orolig så jag helt enkelt inte brydde mig. Jag är glad att jag tagit mig ifrån det mörkret. Jag tar just nu ett helt apotek med vitaminer, och tror mycket på hur kropp och sinne hänger ihop. Att inte kunnat träna har vart det värsta för mig då det alltid höll mig i balans. Jag försöker återuppta det just nu men kroppen säger ifrån många dagar. Får försöka ha tålamod och ta det i takten som krävs. Och kanske försöka fokusera mer på just avkoppling och promenader.

Närvaropodden är bra, den har jag också lyssnat på, men kan vara värt att lyssna igen så tack för tipset.

Just nu känner jag att jag skulle vilja testa alkoholfritt vin, mitt minne förut är att de ofta är för söta också för min smak men värt att ge nytt försök, ska kika på Natuero, tack för det tipset med.

"Hjärnan fixar och trixar och jobbar och det är bra om den kan göra det utan kemiska substanser", helt rätt. Jag har en grundproblematik som t ex depressionsanlag som fanns innan missbruket, men det talar ju inte för att alkohol är bra, snarare tvärtom. Det är riktigt tufft ibland men jag håller i. Tack ❤ Och lycka till själv!

Nejlika

Dag 27 och min PMS är helt klart min största trigger, klarar jag detta så klarar jag nog vad som helst. Allt känns hopplöst och förgäves, varför gör jag detta, varför finns jag ens? 😅 Som det syns kan jag förstås se orimligheten och humorn i tankarna, och vet att det blir bättre om några dagar. Skulle vilja söva mig själv tills dess, men då det inte går får jag ju bara ta mig igenom det.

@Nejlika Skickar stora styrkekramen till dig o hoppas det lugnar ner sig! Känner igen mycket av det du skriver om oro och ångest...Det kan ju bero på så mycket men alkoholen hjälper inte ett dugg!
🤗 Kram

@Nejlika jag brukar titta på någon serie med massor av avsnitt på raken för att låta tankarna fokusera på något helt annat än mig själv när jag är deppig. Eller läsa en bok. Det brukar hjälpa lite.
Snart är du ur pmsen💕

Nejlika

Tack fina ni, gulliga ni är 🤗 Uppskattar mycket att ni kikade förbi ❤ @majsan_nu vi får kämpa på med vår oro, som du säger så gör alkohol det inte ett dugg bättre!
@vår2022 ska sätta mig med en film nu och prova ut lite alkoholfria drycker jag köpt ☺

Det är redan lite bättre efter en promenad med musik i lurarna. Insåg att jag tidigare använde musik mycket mer som utlopp för känslor, att lyssna på hårdrock/metal t ex kan omvända sorgsna känslor till ilska ifall det är där känslorna hör hemma och sedan känna hur det ventileras ut ur kroppen (ibland nästan bokstavligen och kan visas som gåshud 😅). Jag tror jag vart ledsen för mycket senaste dagarna där jag egentligen borde vara arg, och istället för att trycka undan med alkohol är jag väldigt glad att jag tog hand om känslorna istället. Det kommer nog vara svajigt kommande dagarna men det kommer gå. Några timmar sen kändes det olidligt men nu redan lite bättre, dokumenterar här så att jag senare kan gå tillbaka och läsa och påminna mig själv om faktumet att alla känslor passerar, det gäller att hålla ut.

Kram till alla där ute ✨

@Nejlika Du jobbar på jättebra! Att du kunde se att din ledsenhet i grunden handlade om ilska. Det är självkännedom och att vara i kontakt med sina känslor. Det kommer att leda dig framåt och att inte känslorna inkapslas.

Jag gillar också hårdrock🤘😁. Många gånger lyssnar jag på hårdrock innan ett möte jag vet kan bli jobbigt för att pumpa upp adrenalinet, typ ”you think you know me, but you dont no a shit!”😎. Det ger rys😂.

Fortsätt framåt som du gör.
Kram💕

Nejlika

@vår2022 stort tack 💕

Haha ja så skönt att få utlopp för känslor på mindre destruktiva sätt även om man kan känna sig lite som en tonårig med attitydproblem för stunden 😄 Önskar dig en fin dag ✨🤗

Nejlika

När jag kom tillbaka till detta forum var det med viss tveksamhet. Jag har vart sökande efter ett sammanhäng där man får vara ok som man är även om det innebär tillfälligt svag, svajjig och på ostadiga ben. Jag har växt upp i ett hem som vart ganska rörigt och där vardagen bestod av bråk och föräldrar som var upptagna med sina egna problem som också väldigt ofta gick ut över mig. Känslan var otrygghet och att jag aldrig var ok som jag var. Blev väldigt kritiserad och sällan uppskattad vilket lett till att stora problem att tycka om mig själv och acceptera brister och svaghet hos mig själv. Som vuxen har jag ofta omedvetet försökt överprestera och oavsett hur bra det gick så kände jag mig aldrig nöjd eller duktig. Det finns självklart många detaljer i detta men i terapi försöker jag jobba med den egna självbilden och att vara noga med att acceptera att jag inte alltid kan vara stark, duktig och det finns inget som heter perfekt.

När jag nu är i mitt kanske mest svaga tillstånd och nykterhet är prio 1 känner jag att det är väldigt viktigt vad jag omger mig med. Jag behöver känna att det är ok att jag inte har alla svar just nu utan att jag behöver ta det som det kommer, fokus är idag och närmaste tiden - har inte tagit några som helst beslut om att fortsätta dricka om en eller några månader - för jag väljer att inte ta några avgörande beslut alls. "För alltid"-beslut triggar mig och får mig att överväga att sluta tänka här och nu och det av det som jag har framför mig. Här och nu vill jag inte dricka utan jag vill ta hand om mig själv - och jag vill känna mig duktig och glad över det beslutet, till och med riktigt duktig. Inte dålig för att jag inte bestämt hur mitt liv ser ut om ett år - inte för att jag planerar att dricka då - men för att jag är inte tillräckligt stark för ett sådant beslut just idag.

Jag blir väldigt glad över alla fina meddelanden i min tråd, alla fina människor som väljer att komma in och stötta och peppa för det man lyckas med. Men i andra trådar kan jag ibland få känslan av ett annat fokus, av att svaghet är fult, och det pikas och förväntas att man ska sitta på alla svar och vara lika stark och självklar som en person som vart nykter flera år. I och med min bakgrund där min största kamp är just pressen jag lägger på mig själv, triggas jag oerhört av det. Och då jag vill lägga mitt fokus på här och nu och vara glad för alla framsteg, även de små - i samråd med min psykolog som uppmanat mig till det, så tror jag kanske att jag måste hålla mig ifrån forumet ett tag. Det tar ner min energi och jag kan inte låta något göra det just nu. Det är ju bara några få som uttrycker sig på det sättet, finns annars så mycket oerhört fina fantastiska människor här 🧡 Men tyvärr räcker det ju ibland med några få för att göra hela skillnaden när man har det som sämst. Det gör att jag tänker till hela tiden innan jag uttrycker mig och blir orolig över eventuell tolkning. Ofta undviker jag att skriva. Jag får kanske återkomma när jag känner mig starkare och åter orkar jobba med vad jag tar in av min omgivning och inte, just nu finns inte kraften.

Kämpa på alla där ute och tack igen alla som kikat förbi och spridit kärlek
🧡 💛 💚 💙

Vad tråkigt @Nejlika. Jag har uppskattat din inlägg, kommentarer och dina upplevelser. Förstår efter det du skriver att du behöver värna om dig själv och att det tar för mycket kraft att vara på detta forum just nu för dig. Det är knepigt med sociala medier. Man måste ha en fingertoppskänsla när man uttrycker sig, det kan annars lätt bli så fel. Sedan är det också så lätt att missuppfatta varandra. Man måste verkligen ha tolerans för olikheter och oliktänkande. Vi befinner oss i olika faser och livssituationer med olika bagage på vår resa att hantera alkohol. Detta tar olika uttryck, olika tankar, olika tid, olika vägar, olika delmål och mål. Och som du säger tar vi in olika mycket av det som händer i omgivningen. Det skrivna ordet finns kvar.

Jag önskar dig lycka till med din resa och hoppas att du snart kommer tillbaka❤️

Lycka till på din resa nejlika! Antar att du redan läst boken skål ta mig fan? Har för mig att författaren beskriver det så bra om det där kring just beslut osv. Tror det ligger något i det där med att det är svårt med beslut och att lova nykterhet.
Då blir det ett förbud.

Men landar man i att man vill slippa dricka, inte att man inte får dricka händer positiva saker i mig i alla fall. Jag känner igen mig så mycket i prestation också. Jag känner att jag lyckas bättre när jag är just svag, inte stark. Ger upp mot alkoholen, inte kämpar osv. Lite som ”ja alkoholen du vann!”, nu går jag vidare i livet utan dig. Jag får dricka när jag vill, men jag vill inte.
Kanske blev flummigt, men hoppas du förstår vad jag menar. Beskrivs bättre i boken :)
Jag själv har ju inte facit på något sätt, har hur många återfall som helst men tror den här typen av insikt börjar landa i min kropp.

Som sagt stort lycka till och jag blev glad när du tittade in här igen.

majken_r

@Nejlika igenkänning i det du då fint skriver @Tackohej du fick till det som jag försökt formulera för mig själv, tack. Kram till er båda⭐️

Nejlika

@Tackohej precis, tror det handlar mycket om "förbudstänket" som inte riktigt faller väl hos mig. Dock inte läst boken än men mycket forskning inom ämnet och även utbildad med yrkeserfarenhet inom området. Min erfarenhet är att förbud eller enbart skräckpropagering inte fungerar tillräckligt vid missbruk utan snarare positiv förstärkning och stöd. Jag tror dock på att sätta upp mål för egen del, men de behöver vara förankrade i sin egna vilja och att alla klokheter inte kommer med en gång, det kan krävas arbete för att ta sig dit. Och allas resor ser olika ut. Jag har läst en del av Annie Grace också för egen del och det har påverkat mig i väldigt bra riktning.

Jag förstår precis hur du menar 😊 Att ta kontrollen över sitt liv istället för att benämna sig som en slav under missbruket. Tycker det låter som du har jobbat fram mycket klokheter och är säker på att du har de redskap som krävs för den nyktra vägen då du känner dig redo 😊❤ För att du vill och väljer det, för ditt eget mående och för att bereda väg framåt i livet 😊 För att du förtjänar det, det gör vi alla. Var glad av att se dig med här!