...om att mitt drickande var på väg att äventyra ett 20-årigt äktenskap och en underbar familjetillvaro med tre underbara döttrar.

En diskussion hemma runt middagsbordet om något helt annat kom snabbt in på ämnet, och jag kände det komma smygandes; jag kunde inte längre dölja det. Sanningen var på väg fram och jag kunde inte längre ducka för den eller mörka bort den genom bortförklaringar. Det gjorde mig fruktansvärt medveten om en sak:

Jag är alkoholist. Jag har problem. Jag har inte längre kontroll på att mitt drickande inte skadar mig själv eller de jag har närmast mig. Den har antagligen redan gjort det, men det är i sådant fall något jag blundat för hitintills. Det går inte längre. Jag behöver förändra mina vanor.

Jag har därför kontaktat min vårdcentral, med en rak begäran om att jag har alkoholproblem och behöver hjälp. Men jag känner samtidigt att jag behöver ventilera detta, med mina närmaste och med andra (som säkerligen kan ge mig en skjuts i rätt riktning med deras erfarenheter).
Därför gör jag också mitt första - men förhoppningsvis långt ifrån mitt sista - inlägg här, i hopp om att få ännu mer insikt om att det inte kan vara en omöjlighet att ta sig ur beroendet och förändra sitt liv. Till det bättre!

Jag kan långt ifrån vara den enda som satt sig i den här sitsen, inte sant?!

// K

@Kvarsta Knepig fråga. Har druckit alkoholfri öl, här och då och det har alltid varit bara en. Jag triggas dock inte av öl, det är vin som är min trigger. Vet att flera på forumet inte vågar prova då de triggas av öl. Men egentligen kanske det är lika bra att vara utan för att vara på den säkra sidan? Ja, knepigt...

Jag dricker ofta alkoholfri öl, både hemma och på krogen. Gott, tycker jag som inte är så förtjust i läsk till maten och vatten dricker jag redan massor.

Men öl var inte min drog, det var vin. Så vinsubstitut känns mer triggande för mig. Eller helt meningslöst faktiskt. Alkoholfri öl är mer en variant av många. Just nu har jag snöat in på tranbärsjuice. Innan var det röd grapefruktjuice. Jag gillar att dricka något framför tv:n och tedrickare har jag aldrig blivit.

Man bör nog hålla lite koll på nivån av besatthet. Kan man utan problem avstå trots att man sett fram emot en alkoholfri öl så är det nog ingen fara. Vi är alla så olika.

Kram 🐘

@Kvarsta Nej, det blev ingen a-fri öl till maten - glömde helt enkelt bort det! Tror iallafall att det kan vara gott ibland. Skriver som flera andra att det är vinet som triggar mig så det kommer jag inte att testa på länge... Tranbärsjos är inte heller fel som @Andrahalvlek skriver 👍
Ha en fin kväll o Kram från mig 🤗

Hej,
Alkoholfri öl ”räddade” mig de första månaderna och det har aldrig triggar mig att dricka alkohol. Men självklart kan det vara olika. I början drack jag ibland alkoholfritt vin (vitt) och bubbel. Så småningom har jag tappat intresset för detta ”drickande” i tid och otid 🙄 det är ju inte så att man är så törstig- så ofta som när man dricker alkohol.
För mig funkade det bra som en brygga kring det sociala att ”ha nåt” i glaset, numera ät det ingen grej. A-fru öl finns ofta i kylen, men cola zero är min go to-dryck. 🥤

Anonym26613

Hej! Intressant diskussion 🙏👌💚
Jag ersätte i början vinet med annat. Ganska länge drack jag tom saft ur vinglas. Vanan satt så hårt att jag trodde jag behövde lyxa till allt med dryck. Jag hade nog inte kunnat hoppa från vin till vatter på en natt. Däremot drack jag första året stora mängder Coca-Cola vilket gjorde att jag fick här öknamnet Cocaholic. 🤣🙏💚

Jag blir lite provocerad av din frus reaktion. Är det hon som ensam ska bestämma hur det blir med din resa? Jag förstår att hon måste ha många starka känslor, men att brusa upp så där utan att fråga dig hur du upplevde det hela. Lite trist, tycker jag 🙄

Har inte tänkt på det där med afritt som triggers. För mig har tex a-fri cider varit en räddning många gånger. Då fixade jag en dag till 🙏💚🌸

Dags för ytterligare en uppdatering!
Jag har varit ganska dålig på att främst skriva, men även läsa, härinne senaste veckorna. Det har varit fullt upp på jobbet, vilket trots allt är kul. Hellre att det är lite för mycket på bordet, än att det inte är något alls. Visst, "för mycket" är ofta en säker trigger för att ta till alkoholen som avkoppling, men jag har lyckats se till att arbetsuppgifterna varit förenade med sådant som gjort att jag inte kunnat dricka (bilkörning m m).

Hursomhelst är jag ändå välidgt stolt över mig själv, för jag håller fortfarande nollan!!!
Med den senaste registreringen är jag uppe i 43 alkoholfria dygn, och eftersom jag satte som delmål att hålla nollan till april, så känns det som om det skulle kunna gå vägen. Både dit och ett bra tag till.

Visst har resan kommit med utmaningar. En del av lite större karaktär finns fortfarande kvar på "bevakningslistan", de där festerna, AW:arna o s v. Men har jag klarat mig så här långt, så kommer jag säkert hitta sätt att ta mig igenom de där andra med.

När det gäller diskussionen om alkoholfritt, så har jag förlikat mig med det faktum att även dessa är strukna som alternativ. Jag orkar helt enkelt inte ta den fighten, utan viker mig och anpassar mig med andra alternativ. Jag har bland annat börjat uppskatta bubbelvatten. Det har aldrig varit min grej tidigare, men jag har nu upptäckt att det fungerar som en ganska bra all round-dryck till det mesta. Till och med till ost- och charkbricka...

Jag ska försöka bättra mig med skrivandet och försöka ha något bättre kontinuitet framledes. För min del är det ett sätt i processen att övervinna alkoholen. Och förhoppningsvis kanske det är någon som tycker det är intressant att läsa om min resa framåt?!

majken_r

@Kvarsta Grattis till dina dagar! Och jag läser gärna, har märkt att aktivitet här på forumet hjälper mig. Lär mig mycket av er andra 😊

@Kvarsta Grattis till 43 dagar!🎉🌟💐. Bra gjort och du verkar stabil i ditt beslut. Bubbelvatten är verkligen gott och det är min standarddryck. Brukar festa till med lite fun light i då och då. Jag är aktiv på detta forum och det är så givande att utbyta tankar och funderingar med andra här.

Ha det gott!🌷🌷

@Kvarsta Grattis till dina dagar, så klart du ska vara stolt 👍
Jag läser gärna dina inlägg/tankar! Har ju många a-fria dagar men vill inte glömma hur det var i början o sen vartefter dagarna går. Vill inte göra om den tiden o hejar verkligen på dig/er alla som kämpar på 👍🥰💪
Kram!