Ångest! Blev jättefull igår och spydde ner badrummet. Pratade med okända människor på krogen. Jag är så jävla eggig. Var nykter tio dagar innan och kände mig bra. Från ingenstans får jag idén att gå ut att äta och lyxa till söndagen. Tjena. Var tvungen att sjukskriva mig idag. Jag orkar inte mer. Behöver hjälp av kurator för att hitta ut ur detta. Snälla hjälp mig med min ångest. Skäms så in i helvete.


Just nu försöker alkoholen hitta anledningar till att jag ska dricka igen...allt är tråkigt, min man är förkyld vi kan inte hitta på något, ingenting är roligt osv, saker och ting blir inställda. Tips att komma ihåg.
*Köp hem goda alkoholfria alternativ och mixa egna små drinkar, snygga fruktfat.
*Tänk efter hur du egentligen mår när du dricker, för det är aldrig så att man egentligen bara njuter. Tanken är ju hela tiden på vad man ska dricka efter den här drinken, när den är slut. Mitt drickande är ju aldrig lugnt och fint som i filmerna eller andras insta. Jag planerar hela tiden i hjärnan hur jag ska få i mig mer, knappast något lugnt och harmoniskt.
*Alkoholen ljuger för mig. Den står bakom mig som clownen i It och viskar känns det som.
*Försök att hålla dig upptagen. Ut och gå, ta en fika, åk och köp kläder, shoppa, ring en kompis, läs en bok,titta på Bron 3 (har sparat på den), läs här och bli smartare av alla andras kloka strategier,lyssna på Craig på Youtube, måla, virka, spela kort, gå ut med hunden, åk till stan, läs "tänka klart" igen.
*Suget går över, nästa dag är bättre, den sitter inte i, den går över sen och då kommer du att känna dig starkare än innan.
*lyssna inte på andra som försöker att få dig att dricka igen. Du har rätt de har fel.

Jag är tacksam ifall någon har fler idéer som har hjälpt er att hålla er borta från drogen. Hur ni tänker, bra böcker eller Youtube osv. Just nu krigar jag.

2021 nykter

Visst är alkoholen lömsk och varför kopplar vi ihop alkoholen med rosaskimrande lycka? Har verkligen tänkt mer och mer på det under mina nyktra dagar. För väldigt många är alkoholen allt annat än ett rosaskimrande lycka! Jag brukar boka in träning tidigt på morgonen vilket gör att jag både måste lägga mig i tid och kunna köra bil på morgon. Jag ska följa dig på din resa! Lycka till!

@Alta hoppas du håller i. Jag har varit där du är. Du har jättebra strategier! Till dem skulle jag lägga youtube-filmer om alkohol/intervention. Ger ofta stark avsmak och påminner om att man inte är långt därifrån själv om man inte tar sig själv på allvar typ NU. Massor av bubbelvatten från Sodastreamen gick åt här och salta jordnötter så håller man sig mätt och nöjd.

@Alta Du har en massa bra strategier. Ta en höneblund eller två vill jag bidra med 😍 Vill du ha omväxling till Craig Beck på youtube kan jag rekommendera Sober Leon. Och som Charlie skrev sök på ”intervention”. Fy fan vad ont det gör att titta på sådana filmer. Avskräckande som sjutton.

Sök på Hitta ut också. Det är ett friskvårdsprojekt som finns i en massa kommuner i hela landet. I min kommun har det släppts 25 kontroller idag och jag ska strax iväg och hitta årets första kontroll 😍

Fokusera på känslan morgonen efter. Som nu när jag ligger kvar i sängen efter lite sovmorgon. Äter mina falu rågrut med smör och dricker kaffe, kollar in hur ni andra mår. Solen skiner utanför fönstret och måsar och kajor skrålar ikapp. Jag mår bra 😍 Ingen huvudvärk, ångest, dåligt samvete. Jag har en hel ledig påskafton framför mig utan några måsten alls och jag ska njuta av varenda minut. Imorgon och övermorgon blir det repris på det. Jag laddar mina batterier istället för att tömma dem med hjälp av alkohol.

Glad Påskkram 🐘

PS. ”Skål ta mig fan” av Torbjörn Åberg är bra också. Jag har den som insomningsljudbok. Sätter sovtimern på 30 min och får en daglig repetition. Har nog lyssnat på boken 9-10 gg hittills. Varvar med några andra alkisböcker. Det här är den bästa på svenska, det finns inte så många på svenska.

Utan alkohol i ca 5 månader nu tillsammans med min man. Äntligen är man en bit på väg med nykterheten. Men jag vill skriva några saker som jag inte vill glömma bort, kunskaper som kuratorn gett mig. Kanske kan det även ge någon annan förståelse? Jag har vuxit upp i ett alkoholisthem. Min pappa har varit full varje helg i hela mitt liv, men fixat veckorna (utom på semestern). Mitt liv har då blivit kantat av kaos något som präglat mitt liv och blivit en vana. Därför tror jag inte att alkoholen bara varit den negativa ensam, utan jag har innan jag börjat dricka bestämt i det undermedvetna att nu ska jag ha kaos. Därför har mitt liv med alkohol alltid varit en berg-och-dalbana. Jag har själv sökt mig till kaos eftersom jag är bekant med den och vet innerst inne att jag också grejar den. Jag kan hatera kaos, har gjort det hela mitt liv. Mina livsval har handlat om krig och flykt. Mitt liv är därför aldrig lugnt i långa perioder (förrän nu) när jag blivit medveten. Min man jag skaffade mig var kaos, mitt yrkesval bygger på kaos. Krig och flykt, krig och flykt. Mat, alkohol, resor, filmer osv allt för att fly mitt huvud. Jag har också nästan schemalagt mitt kaos just när jag har det som tuffast på jobbet. Varje gång utan undantag. Det fanns inte en chans att jag kunde dricka lagom då. Det var redan förutbestämt. Min kurator hjälpte mig att ordna upp mina tuffa veckor, hur kunde jag göra dem mindre jobbiga, alternativa tankar, var det så farligt egentligen osv? Hon bröt ner mina negstiva farhågor, oro och ångest. Hon säger 'ta det då', när det händer så oroar du dig och hanterar situationen inte innan. 'Problem är till för att lösas' . Alkisar är duktiga på att oroa sig för allt och vad gör man då? 🍷. Självförtroende är viktigt, försök hitta saker du är bra på. Man är inte helt rutten även om man tror det själv. Vi har byggt många livsregler som bygger på tankefällor. Dessa behöver man synliggöra för sig själv. Jag dricker alkoholfritt ute, en del ställen har alkoholfri öl på fat. Då känner man sig inte lika muppig. Dricker alkoholfri cider som champagne på helgerna. Rött glas alkoholfritt (ett hotell tog 110 kr för ett glas - driver du med mig?!)

Det som hjälpte min man och mig var mycket språket. Vi gjorde en pakt där vi inte flck prata någonting alls om alkohol. Och bröt vi det så var man tvungen att byta påslakan i alla sängarna hemma, plus lite andra små straff som var genomförbara. Ingenting fick yttras. Det har hjälpt enormt.

Positivt med nykterhet: bättre förälder, tryggare familj, sömnen, lugnet i huvudet, kan göra saker utan att tänka på alkoholen heeela tiden, börjar hitta enklare nöjens som att lägga pussel, mindre ångest, definitivt mer pengat!!! Börjar hitta tillbaka till vardagsglädje, bättre på jobbet, klarare huvud osv, tänker mindre negativt om allt.

Trevlig söndag till dig som orkade läsa min text. 💕

Hej Alta,
Tack för ditt inlägg! Det inger hopp att se att det går att lära om i vuxen ålder och frigöra sig från mönster från barndomen. Intressant att undvika alkoholrelaterat språk. Kan tänka mig att man krymper alkoholens makt genom att inte tala om den. Styrka till dig på din fortsatta väg!