@Utmaning2022 Känner igen det, min man var också en ”enabler”, täckte upp och skuldbelade mig aldrig. Visste så väl att alkoholen skapade så mycket problem i mitt liv men ville inte säga detta till maken. Visste inte hur jag skulle klara mig utan vin, kändes omöjligt. Började även att ta återställare för att klara av ångesten, vilket hjälpte för stunden men till slut stjälpte mig varje gång. Om jag skulle säga något skulle ju vinet inte finnas mer. Han drack ju också för mycket och tyckte det var ok. Han kunde stoppa i tid och blev inte bakis. Att jag till slut sade att det inte går längre innebar att vinet inte skulle finnas mer och jag visste att det var det enda sättet för mig att lyckas sluta dricka. Jag är sååååå oerhört tacksam för detta beslut och jag har slutat dricka för gott i mitt liv. Jag är beroende och jag kan inte dricka en droppe alkohol för då är jag fast i helvetet på en gång. Idag har jag varit nykter i 150 dagar och har fått tillbaka mitt liv.

Bit ihop, sätt hårt mot hårt och få ditt liv tillbaka💪🌷💕

Ännu en helg med alldeles för mycket vin.
Jag följde med min kompis på utekvällen och vi drack kopiösa mängder vin, även lite sprit.
Resulterade i minnesluckor från slutet av natten och mådde så dåligt hela lördagen.
Men igår (söndag) var jag på det igen. 1/2 flaska vin och en liten rom senare på kvällen.

Inatt har jag knappt sovit. Sån ångest, hjärtklappning och även ont i kroppen. Orolig för blodproppar och undrar hur skadade lever och njurar är….

En jobbig vecka framför mig med minnesstund för min pappa på lördag. Middag på stan med gamla kollegor på onsdag (försenad avtackning av mig)
Middag med släktingar på fredag för att även där minnas pappa. Hur ska jag kunna döva min ångest inför det här med alkoholfritt/ingen alkohol?!

Men inatt blev nog ändå nån form av vändpunkt för mig. Det kändes som att slutar jag inte nu-då dör jag snart. Tror att det är så illa.

🌸

@Utmaning2022 Låter verkligen tufft för dig och att du behöver hjälp. Det enda jag kan råda till är att ta hjälp utifrån, det kan vara oerhört svårt att sluta på egen hand. Du kan tex ringa anonymt till Alkohollinjen – 020-84 44 48 och be om råd där. De är utbildade i dessa frågor och kan vägleda dig hur du kan gå vidare.

Så ring och be om hjälp💕🌷

@Utmaning2022 jag åkte på en inflammation i höger revben, var helt säker på att det var levern och ändrade mina vanor i ren och skär panik. Drack cirka 1-4 flaskor vin i veckan (mer på barnfria veckor, mindre på barnveckor) Har en tanke om kvinnan jag vill vara. Lite flummigt men hjälper mig att ta bättre beslut, styra åt rätt håll liksom. Hur beter sig kvinnan jag vill vara? Inte sitter hon full i soffan i sin ensamhet en tisdag iaf 😅 Första tiden bytte jag ut vinet mot alkoholfri öl. Vanan satt djupt i mig och det blev en mjukare övergång.

Ibland behöver man en startsträcka innan man tar beslutet på riktigt. Det är kanske där du är nu. Ångesten blir kanske värre då när man har druckit. Ikväll har du middag. Prova att dricka a-fritt då. Du är med vänner. Fredag samma sak. Det är fint att vara nykter i gemensam sorg. Levande, känna på riktigt, minnas. Inte den där tråkiga bubblan man lever i som lite lullig. Rädslan för att känna är stor, det förstår jag, men just att faktiskt känna är i alla fall för mig rätt skönt. Jag tror att det är det jag uppskattar mest med nykterheten.
Det är lätt också att hitta ursäkter för att dricka. Att vara där du är nu är skitjobbigt. Varje dag vilja sluta på morgonen och varje eftermiddag/kväll halka dit igen. Första gången jag slutade hade jag börjat känna mig riktigt maktlös. Sen hittade min sambo min gömma med vinflaskor och då var det slutdrucket. Tog bort all alkohol hemma och slutade. Kl 16-17 förhandlades det många gånger om jag skulle handla. Hade bestämt mig en gång för att handla, men blev räddad av tågbommarna. Lite betänketid. Det är sånt man behöver… typ jag får dricka… jag ska bara göra de här sakerna först. Efter ett tag är det lättare. Nykterheten blir en vana. Gudomligt skönt!
När jag väl blev påkommen med min vingömma var det en enorm lättnad också. Pinsamt såklart, men ändå rätt skönt att slippa dricka för att upprätthålla nån sorts image. Det är mycket med det där, men du har en spännande resa framför dig. Och du är där precis i början. Lycka till nu!

@vår2022 – tack för stöd och för nummer. Jag var på ett riktigt lågt ställe i måndags. Sedan dess har det känts lite bättre.

@Friluftstok – bra tanke med ”kvinnan jag vill vara”, den tar jag med mig och håller så med dig!!

@Sisyfos – tårarna rinner när jag läser ditt inlägg. Du sätter fingret så otroligt på exakt hur jag är och känner det nu. Jag avbokade faktiskt kvällens middag, kände att det var att göra mig själv en otrolig tjänst även om jag sett fram emot middagen länge.
Ang helgens jobbigheter har jag ännu inte bestämt mig för om jag kommer klara av att stå emot alkohol eller om jag bara ska köra bil och orka ta mig igenom det. Så mycket har jag förstått efter att ha läst massvis med kloka inlägg här nu att man inte kan lämna något åt slumpen utan man måste ha bestämt sig och hålla fast vid det beslutet.

Hittills den här veckan har jag inte druckit en droppe måndag eller tisdag. Sagt till mig själv varje morgon – ”Idag ska jag inte dricka”, vet att det kan vara lättare att undvika negationerna men det har faktiskt funkat hittills i alla fall. Inte ens behövt ha något ”substitut”. Det var lite jobbigt igår men faktiskt inte så jobbigt som jag upplevde tidigare nyktra kvällar. Känns på något vis som jag är redo nu, men jag ska verkligen passa mig för att säga så.
Kan hända att jag fortfarande har så mycket alkohol kvar i kroppen sedan helgen att kroppen inte riktigt har något behov…. 🙈

Jag är sååååå glad att jag hittat det här forumet och tagit mig mod till mig att skriva. Tänker att det kan hjälpa oerhört att skriva av sig och få lite pepp och tips och trix från personer som är eller har befunnit sig i liknande situation.

Tack! 💕

@Utmaning2022 Välkommen hit! Är själv på dag 7 efter återfall. Jag har också druckit varje dag, har jobb, man, barn, god ekonomi och ett fungerande liv i övrigt förutom alkoholen. Just nu är varje dag en liten kamp och alkoholen upptar mycket tankar, mest rädsla över att aldrig bli fri och få tillbaka mitt liv... ett mantra som hjälp mig är ”Man ångrar aldrig en nykter dag”, motsatsen gör man ju alltid. En nykter dag ger ingen ångest, inga skuldkänslor utan ”bara” bättre mående än motsatsen. Jag tror också på att läsa in mig på fakta om alkoholen och vad den gör med både knopp och kropp. Kan rekommendera både Craig Beck och Annie Grace för strategier/kunskap om att sluta dricka och hur alkoholen fungerar (båda har blivit fria från alkoholen). Vidare är boken Hjärnstark av Anders Hansen att rekommendera. Att skriva/läsa på forumet är ett ovärderligt stöd så fortsätt med det för här dömer ingen utan bara stöttar med den egna erfarenheten upplever jag det som. Nu kör vi mot en fortsatt nykter vår och sommar 2022 och börjar med att inte ta första glaset idag för man ångrar inte en nykter dag💪👍! 🥰

@Utmaning2022 Hej och vad bra att du hör av dig. Att skriva här om allt är så hjälpsamt och ett bra stöd när det är tufft. Vi är många som förstår din situation och har erfarenheter från det. Att sätta ord på sina känslor är så bra och att få pysa ut det man känner. Tror det var bra att du bokade av middagen i detta läge så du får landa mer i dig själv och vad bra att du inte druckit sedan i måndags.

Det är bra att ha en strategi för helgen för hur du ska göra. Fundera på hur det blir om du dricker och konsekvenserna av det, hur du kommer att må av det efteråt. Du berättar om din oro för ångest om du inte dricker och hur du ska hantera det. Kan du stanna en kort stund bara?

Kämpa på, det kommer att lösa sig🌷💕

@utmaning2022 När jag läst din tråd känner jag med dig så mycket. Det går enligt min mening inte att sluta med viljestyrka, man måste leva det. Kan inte förklara bättre. Men mitt tips är
- LÄS LÄS LÄS. Min dealbreaker bok var "quit like a woman - the radical choise to not drink in a culture obsessed with drinking". Den bryter ner varför som kvinna det är svårt med beroende och att sluta dricka. Den vände allt upp och ner för mig och jag började min resa.
- Gå med i ett program. Jag gick med i gratis programet This naked mind 30 days alcohol experiment. Där får man videos varje dag med fakta och inspo. Man kan också chatta och skriva med andra i programmet. På engelska men jättebra. Det är gratis också.
- Skriv dagbok. Skriv skriv skriv. Skriv ur dig varje känsla varje vrå varje skam och ångest. Det känns mindre och lättare efter varje gång.
- Hitta alternativ. Jag har TOK druckit alkoholfria viner, köpt hem drinkalternativ och bankat in i min hjärna att det är lika mycket treat som alkoholen. Jag var rätt rolig när jag på första middagen jag gick på HINKADE i mig en hel flaska AF bubbel och typ två af öl o nåt mer... Jag var ju helt hysterisk, men sakta men säkert börjar hjärnan vänja om sig att det ger mig glädje och upprymdhet att dricka af vin. Har vant mig av med alkoholsmaken nu, så af vinerna börjar smaka riktigt bra :) ( DOCK AF RÖDVIN ÄR BLÄÄÄ; bubbel af och vittvin af är toppen.) Det är lite bök, och ofta en liten Akward moment, innan alla är med på att man dricker sitt eget. Ska jag på restaurang så ringer jag innan och kollar att de har Af vin, för jag pallar inte dricka cola och känna mig utanför...

Hejja dig!

@Ny dag – Grattis till 7 nyktra dagar!
Så bra mantra och boktips, tack! Fortsätter fylla på min verktygslåda 😊
Nu kör vi som sagt!

@vår2022 – Att skriva hjälper verkligen! Det här upptar så mycket av min hjärnkapacitet just nu att jag knappt vet hur jag ska klara av att jobba. Vill läsa in mig på allt och skriva av mig så många tankar och känslor. Men – har precis bytt jobb och vet också hur otroligt värdefullt det är att ha ett annat sammanhang att vara i när man är en sån som mig. Som egentligen vill krypa upp i soffan själv med en flaska vin och glömma att den yttre världen existerar.
Jag ska verkligen lägga upp en tydlig strategi för helgen. Sen om den innebär att dricka 1 glas vin eller inget alls så ska jag inte döma mig själv för hårt just den här helgen. Känns på nåt vis viktigt.

@Linalus – Hej 😊 Jag kände ju igen mig så otroligt mycket i din tråd och i dina beskrivningar, glad att du kikar in här 😊
Så många bra och konkreta tips – TACK! Som sagt – känns som att jag fyller en verktygslåda just nu! Värdefullt!
Angående alkoholfria viner – tror det var hos dig jag läste att du kände dig bakis av det någon gång. När jag var gravid och drack alkoholfritt vin blev jag superbakis och fick veta att det är fullt normalt då (vissa?) AF viner framställs precis som vanliga viner men att de sedan ”dealkoholiseras” eller vad det kan ha hetat. Så många av gifterna finns kvar men alkoholhalten är borta! Ha! Men jag ska se till att ha det till hands när jag tror det kan behövas men också hitta andra festliga och lite lyxiga lemonader och blanda roliga alkoholfria cocktails! 🍹🧉

Stort tack för påhejjandet gud så det stärker!!!!! 🚀💫

KRAM till er❣️

majken_r

@Utmaning2022 Hej! Har läst lite hos dig, så bra att du kom hit och vågade skriva! Det har hjälpt mig otroligt mycket, kunde aldrig tro att det skulle fungera så. 🌱

Hej @Utmaning2022!
Vad bra att du har hittat hit 💕 Det är så skönt att ventilera och få pepp av andra som har liknande erfarenheter som en själv.
Jag har varit väldigt ensam i mitt missbruk, lever själv och har avskärmat mig från omkretsen för att kunna dricka ifred.
Jag drack 1 BiB per dag under flera år. Kände precis som du skrev i en tidigare kommentar att "snart dör jag"
Hela mitt liv kretsade kring vinet och planerandet för att kunna dricka.
Idag för 3 veckor sedan bestämde jag bara att "nu är det bra" och hällde ut det jag hade hemma. Gick igenom en helvetes-vecka med abstinens, men nu var det så värt det! Har en tråd om min resa med mitt mående både fysiskt och psykiskt dessa första veckor som kanske kan vara till hjälp 💕
Jag har spenderat många timmar på denna sidan med att läsa andras historier och utveckling, har även fått bra tips på böcker som jag har beställt.
Jag tror det viktigaste är att bara bestämma sig!
Läste en så otroligt bra mening här på forumet, minns inte vilket inlägg det var i. Men det är en mening jag bärt med mig sen dess:
"Det är inte svårt att sluta dricka, det svåra är att inte börja igen"

Kram 💕

@CatLady Hej 😊 och grattis till tre nyktra veckor!✨ Ska kika in hos dig och läsa din story!

Så bra citat!!!! Känner absolut att det är precis så det är.

Tack för att du tittade in här.

Så - fortfarande inte en droppe den här veckan. Känns lite tomt och framförallt irriterande att jag inte sover och mår som en prinsessa 🙄
Otålig och vill att alla resultat alltid ska gå supersnabbt.
Tror också min hjärna upptas av fredagens middag med släkten och lördagens minnesstund med efterföljande middag.

Det är nog från pappas sida del av mitt alkoholproblematiken kommer ifrån. De har en extremt liberal syn på alkohol, vissa har jobbat med alkohol (importörer) och alkoholen har flödat.
När jag sa till min faster (som middagen imorgon är hos) att jag funderade på att ta bilen så sa hon: ”Neeeeej! Se till att bli skjutsad och drick lite vin, det behöver du nu. Så unnar du dig en taxi sen”

Förstår ju att det är så där det sett ut. Medhjälpare lite här och där.

Jaja, glad ändå att vakna utan baksmälla de här dagarna!

Hoppas ni får en fin torsdag vart ni än befinner er ☀️

Fredag idag, snö och 1a april dessutom…
Ikväll är släktmiddagen där vi ska minnas pappa bland annat.
Jag har bestämt mig för att ta bilen. Känns som en milstolpe i sig!
Mina syskon och övriga kommer att tycka att det här är EXTREMT märkligt. Det blir också intressant tänker jag.
Försöker se på det lite nyfiket.

Det som inte kändes lika kul var att jag pratade med min man igår och berättade om mina tankegångar med helgen, middagen, minnesstunden med efterföljande middag. Hur jag skulle klara det här utan alkohol. Det blev lite småprat kring det och kring min konsumtion i helhet.
Han drog in barnen och undrade om jag ens fattade att de märkte när jag är påverkad.

Det var ju inte det vi pratade om!!! Och så klart jag fattar! Det är ju stor del av varför jag vill få till en förändring.

Blev helt tom efteråt. Jag förstår att jag har sårat honom mycket, att han ser ner på den jag är idag men… jag hade så behövt hans pepp 😔

Ändå stolt att jag klarar bestämma mig för det här utan nåt stöd från honom.

Desto mer klokskap här från er och genom att läsa trådar, om och om igen….

Hoppas ni har en fin fredag och ni som inte bestämt er för kvällen - bestäm er. Ingen alkohol ikväll! Tänk så skönt imorgon bitti! ♥️

Kram till alla som behöver en kram 🤗♥️

majken_r

@Utmaning2022 Så modigt och bra att du tar bilen. Och det där med att titta på det hela med nyfikenhet tror jag är superbra!
Hoppas din man backar upp dig mer framöver, kanske behöver gå ur sig massa känslor nu så ni hamnar o osynk.. Jag skickar pepp till dig, tycker du är grym!! Ikväll är vi nyktra och i morgon är vi glada för det!💕

@Utmaning2022 Håller med, modigt att du tar bilen. Spännande att du försöker se nyfiket på hur andra ska reagerat på att du inte dricker, så bra att du intar det perspektivet. Tråkigt att din man inte kunde peppa dig när du behövde det, så vi gör det istället idag. Alla i familjen påverkas och sårade känslor kommer upp, hoppas ni kan mötas bättre framöver. Du är stark som bestämt dig för att inte dricka idag, du kommer att vara så tacksam och framförallt som du säger imorgon bitti. Massor av kramar tillbaka, du gör det så bra!🌷💕