@Darthgrå Grattis till 3 veckor!🥳 bra jobbat! Den som inte är en riktig människa är nog läkaren med noll koll. Vilket otroligt dåligt bemötande du fick. Det skulle du återkoppla till Avonova, det är verkligen inte okej. Ett tydligt exempel på hur man absolut inte ska bete sig. Vad bra att sjuksköterskan åtminstone var bra. Magnesium och B-vitamin är bra tillskott och stärker upp kroppen. Bra också att du hanterade situationen som du gjorde😁

@Darthgrå Rastlöshet kan komma och gå. Ett bra sätt att aktivera sig med något, gärna fysiskt, hög puls så man blir rejält trött, eller en rask promenad. Det hjälper mig. Ta ett bad eller spela något spel på mobilen, typ Tetris eller liknande. Kämpa på!💪

Tack, jag kämpar på. Förövrigt så berättade jag för en vän igår om mina alkoholproblem och att jag har påbörjat ett behandlingsprogram via jobbet för att få bukt med detta. Kändes inte alls jobbigt att berätta.

Hur har ni gjort när det kommer till att berätta om sitt alkoholproblem?

Hej @Darthgrå. Tack för dina inlägg. Jag kommer att följa dig. Jag har också kapitulerat. Tre dagar nykter nu och har anmält mig för Antabus samt öppenvård. Riktigt bra jobbat och starkt ☀️. Detta forum är bra. Jag vet dock inte hur jag skall lägga upp det för vänner mm 😅

Hej, jag har ännu inte berättat för min närmaste familj. Min alkoholism var något som jag har hållit dold för alla och då tar det tid att öppna upp sig in för andra. Det jag har märkt är nu när veckorna som nykter har rullat på så har också skammen försvunnit och hela situation med alkoholismen avdramatiserats. Man måste också hinna landa i sitt nya nyktra liv innan man kan tala om det.

@Darthgrå @andesh79
Vad skönt att din prover såg bra ut👍. Vad gäller att berätta så var det så för mig också, att ju längre jag var nykter desto mer försvann skammen. Det var då jag verkligen upptäckte hur mycket känslor av skam, skuld, ångest och oro som beror på alkoholen. Det blev en enorm skillnad. Det som fanns kvar var saker som jag behövde ta itu med, lösa och hantera istället för att döva och fly bort ifrån med alkohol. Man hanterar det så mycket bättre som nykter och man får tillgång till sina äkta känslor, inte förvridna och oproportionerliga som de blir med alkohol. Idag känns det, precis som du säger inte speciellt dramatiskt med alkoholismen, jag känner mig stolt och ansvarsfull som är nykter och att det blivit min nya livsstil. Ibland skulle jag vilja skrika ut ”jag har varit nykter i xx antal dagar! Visst är jag bra!”😂. Men det gör man ut inte. Jag har berättat för hela min familj och några nära vänner och de är stolta över mig. Fler än så behöver inte veta min historia, men har ett nytt jobb och kommer det på tal om varför jag inte dricker alkohol, så kommer jag att säga, att jag inte dricker för jag mår bättre utan eller dyl, stolthet och glädje i rösten😁.

Det är underbart att vara nykter, kämpa på!🌞❤️

@Darthgrå skrev:" Inga leverskador mao."

Jag kan säkert uppfattas som tjatig, men jag tror att det är viktigt att slå hål på myten att blodprov kan visa på att man inte har leverskador. Människor med konstaterad cirrhos har ofta, inte alltid, normala värden på de blodprov man normalt kallar för leverprover.

Varför är det så viktigt att påpeka det? Jag tror inte att du har någon anledning att känna någon oro och det hoppas jag heller inte att du gör. Det finns tyvärr ingen statistik på detta, men jag tror tyvärr att det är ganska vanligt att man hamnar i ett destruktivt drickande och så vänder man på det och så går man och tar prover och så visar det sig att blodproverna ser bra ut och så börjar man tänka att, det var kanske inte så farligt som jag trodde och sen återgår man till drickandet. Då är det ingen i sjukvården som har berättat att man kan ha en ganska kraftigt nedsatt leverfunktion utan att det syns på prover eller känns i några former av symptom, och så återgår man till drickandet, säkert med intentionen att vara måttligare denna gång, tills man tippar över den där kanten där symptomen börjar rada upp sig.

Anekdotiskt känner jag till några sådana fall. Bland annat en man som tog prover och skämtsamt klagade på hur mycket pengar han lagt på sprit och inte minsta leverpåverkan av det. Jag vet ju inte vad som försiggick i hans huvud, men det kändes som att blodproverna fick honom att slappna av en hel del och för all del är det ju inte bra att gå omkring med ångest, men lite ångest hade nog varit bra för han dog ett par år senare av sepsis till följd av skrumplever, vilket är väldigt vanligt.

Det låter konstigt att Avonova nöjer sig med blodprover om dom vet med sig att dessa inte visar på skador. Speciellt i mitt fall där dom vet om mitt alkoholmissbruk. Jag mår bra i övrigt så jag hoppas och tror att allt är i sin ordning.

@Darthgrå Det är väl lite mer komplicerat än så. De kan såklart visa på skador, speciellt om du tagit proverna under pågående, i nära anslutning till att du slutar. Det är inte så att proverna inte har något värde alls, och förmodligen är ju allt i sin ordning för din del. Det är egentligen främst det att man inte ska ta proverna som ett kvitto på att ingen skada alls har skett och att det därför är fritt fram att fortsätta.

Nu känner jag inte till Avonova eller vad de håller på med, men som du kanske vet så är ju stora delar av Sveriges icke-akuta sjukvård närmare ett U-lands nivå. Sen kan det ju också handla mycket om okunskap kanske, jag vet faktiskt inte säkert.

@Darthgrå Jag vet inte med vilken auktoritet @tappadigen uttalar sig. men jag förlitar mig fullt ut på de prover min beroendemottagning redovisar. De är helt och fullt inriktade på människor med beroendeproblematik.
Att som @Tappadigen svänga sig med uttryck som att "så är ju stora delar av Sveriges icke-akuta sjukvård närmare ett U-lands nivå", och ange anekdotiska berättelser som förstärker de bilder av svensk vård som förstärker den bild av svensk sjukvård @Tappadigen vill ge inger inget större förtroende. Om hens kunskapsbas redovisas är jag naturligtvis redo att ändra mitt förhållingssätt.

@Darthgrå jag tror att du kan förlita dig på sjukvårdskontakt, även om jag själv har lite dåliga erfarenheter av företagssjukvård. Det gäller dock behandling, inte förmåga att tolka provsvar.

@Onkel F Jag kanske tog i lite med invektiven angående sjukvården i Sverige, men jag har ju inte fel. Dock kan vi väl släppa just den frågan eftersom det inte egentligen är så relevant.

@Onkel F skrev:"Jag vet inte med vilken auktoritet @tappadigen uttalar sig"
Alldeles för mycket egenforskning i ämnet. Många anekdotiska berättelser, vilket jag tar upp har sina nackdelar. Men jag säger såklart ingenting som inte är sant. Tyvärr finns det inte så mycket samlad fakta om just leverenzymers förmåga att påvisa leverproblem, men det börjar dyka upp lite mer. Det här är ju inga konspiratoriska idéer utan vederlagda saker. Jag känner väl egentligen inget behov av att bevisa just för dig någonting, men nu när jag söker får jag upp en del nya saker jag inte har sett förut. Man får inte länka men jag hittar en artikel baserad på en studie fårn Januari i år som heter "Liver Enzyme Tests Often Fail to identify Cirrhosis" som du borde kunna hitta själv om du är intresserad. Det är en studie som har följt ett antal människor med konstaterad alkoholinducerad skrumplever för att se hur deras värden var. Bland annat hade 90% av dem normala värden på ALAT, trots att en tredjedel av dem dog under studien. Jag tillåter mig ett citat direkt ur artikeln:

“We would see these patients with advanced disease and complications, yet their liver tests seemed to be normal,” Rockey said. “So if you just looked at their liver tests, you’d say, ‘Oh no problem,’ but in fact, that wasn’t the case.”

@Onkel F skrev:"jag förlitar mig fullt ut på de prover min beroendemottagning redovisar."

Absolut. Det är bara det att proverna i sig inte har full tillförlitlighet och på sättet som du pratar så får man intrycket att din beroendemottagning inte har berättat för dig att proverna inte kan säga att du inte har några leverskador. Frågan är ju varför de inte har berättat det, eller ingen annan gör det heller? Är det okunskap eller vad är det?

Anledningen till att jag blir upprörd och tar till ett sådant kraftuttryck om sjukvården är just för att jag vet att människor har dött av att de förlitat sig för mycket på dessa prover.

Med det sagt tror jag inte att Darthgrå har något att oroa sig över. Det är inte det som är mitt mål här. Mottagningen gör ju förhoppningsvis en sammantagen bild på anamnes och prover och saker och kommer fram till att man troligen inte har något att oroa sig över, men utan att titta på insidan på något sätt så kan man inte säga säkert att man inte har någon leverskada. Om din mottagning har sagt det @Onkel F så har de ju ljugit för dig.

Det stora problemet jag ser med provsvaren är att det kan på sina håll ge alldeles FÖR lugnande svar, som man inte har täckning för. Slutar man i det här läget när sjukvården säger att man är ok, så är det säkert så att man aldrig kommer ha några problem. Men det är när man ser provsvaret som man tror betyder att man fortfarande inte gjort någon skada alls att man kan hålla på lite till. Det är där jag tror att problemet ligger, för det är nog ofta så att så inte är fallet.

Det är därför jag berättar om det här och självklart har jag täckning för det.

@TappadIgen Varför skulle min mottagning inte berätta för mig om eventuella leverskador? Jag PRATAR inte om någonting, och jag hävdar inte heller att jag vetenskapliga fakta om saken. Publicera gärna forskningsresultat som bekräftar de utsagor du pratar om. Inte bara de som bekräftar dina utsagor, utan även de som motsäger dem. Vänligen utelämna de anektdotiska berättelserna. Något disputaion? Du skriver att du VET att människor har dött av att de förlitat sig för mycket på dessa prover. Forskingsresultat? Om du använder tillräckligt mycket tid på att få fram ett forskingsresultat som bekräftar din utsaga så kommer du att finna bevis på att din utsaga är sann. När du har gjort det bör du använda (minst) lika mycket tid på att utforska om din utsaga inte är sann. Jag förväntar mig att du inte har några problem med att publicera dessa resultat

"Det är därför jag berättar om det här och självklart har jag täckning för det."
Varför skall jag tro på det du skriver? Du har inte refererat till någon trovärdig forskning som får mig att tro att du "självklart har täckning för".

Du PRATAR om att min mottagning ljugit för mig, jag SÄGER att de inte gett mig information som är i linje med vad din forskning säger är sant. Du PÅSTÅR en sak som inte står i samklang med de professionella människor jag är i kontakt med. Du har din egen agenda. De jag har kontakt med på mottagningen har mer än 30 års erfarenhet och är fortsatt nyfikna

Icke desto mindre är vi förmodligen helt överens om alkoholens / etanolens destruktiva inverkan på den mänskliga kroppen.

Jag undrar fortfarande med vilken auktoritet @Tappadigen uttalar sig.

@Onkel F

Jag misstänkte att du inte var intresserad av informationen. Men nästan överallt du läser så står det, ofta i en fotnot, att man kan ha fullt normala värden trots att man har cirrhos. Letade du själv ens upp den studie som jag refererade till? Jag tror som sagt inte att man får länka, men här är studien: https://www.amjmedsci.org/article/S0002-9629(21)00355-4/fulltext

Jag letar såklart inte ensidigt. Det är bara det att det inte finns några studier som säger motsatsen. Om du skulle hitta något som visar motsatsen, så hade jag varit intresserad av att läsa. Men jag tror tyvärr inte att det går att finna.