Imorgon…

Imorgon skall jag söka hjälp. Beroendecentrum öppnar 08.00. Jag kommer att stå där när de öppnar. Jag vill ha antabus. Nu får det räcka… Är det lätt att få det utskrivet? Dela gärna med er om era erfarenheter 🙏🏼

Profile picture for user andesh79

Nu har jag skrivit in mig på öppenvården också. Känns faktiskt skönt att berätta att det är alkoholen som är den främsta orsaken till allt jag förkastat, förstört och försakat de sista 20 åren. Har aldrig erkänt det förut. Alltid har det funnits något annat att skylla på.

Profile picture for user andesh79

Tack för svar @Tackohej. Jo jag har försökt alldeles för många gånger. Först nu jag helt sänker guarden och tar riktig hjälp. Jag skall ta prover imorgon (för antabus) och har återbesök nästa torsdag. Jag vill aldrig mer må som jag gjort…

Profile picture for user vår2022

@andesh79 Hej och välkommen hit! Vad bra och modigt gjort av dig att ta hjälp och kapitulera. Man kan må så mycket bättre och det finns bra hjälp om man tar emot det. Har ingen erfarenhet av antabus men vet att många här blivit hjälpta av det. Det finns även ett självhjälpsprogram här du kan anmäla dig till. Det ger ett gott stöd i målsättning, strategier mm, tyckte jag. Även att skriva här är väldigt bra och hjälpsamt och är ett ovärderligt stöd för mig. Att livet var så mörkt och dåligt med ångest, skuld och skam med alkohol, blev oerhört tydligt när jag blev nykter. Jag har nu varit nykter i drygt 8 månader och det är min första semester som nykter. Det är som att livet kommit åter med sol, glädje, hopp och jag mår så bra😁.

Kämpa på och grattis till ditt beslut!🌞💕

Profile picture for user andesh79

@vår2022, tack för ditt fina svar 🙏🏼☀️. Riktigt bra jobbat med 8 månader.

Var och tog prover idag hos hälsocentralen inför antabusbehandling. Skall dit nästa torsdag. Vet att jag behöver det för att avstå. Annars blir det som alla andra gånger jag lovat mig själv, och andra (även min dotter) att inte dricka. Så fruktansvärt trött och besviken på mig själv…

Hoppas du får en fin tisdag, idag blir det varmt och skönt ☀️

Profile picture for user Allegra

Hej och wow💥 Vilket bra beslut och så modigt av dig att söka hjälp!! Har själv tänkt göra det ett antal gånger men så kommer känslan av skam och sätter stopp för det..

Känner mig inspirerad av dig! Allt gott /A

Profile picture for user andesh79

Tack för ditt svar @Allegra. Vet, har exakt suttit fast i den tanken i så många år själv. Men nu bryr jag mig inte. Faktum är att jag tror heller ingen annan bryr sig, egentligen, på riktigt. De som verkligen betyder något finns ändå kvar, som tur är…

Läste ditt inlägg från 2017-06-05. Känner igen mig så mycket…

Håller tummarna att du kan samla dig mod att göra lika, om du behöver det 🙏🏼☀️.

Må gott //Anders

Profile picture for user Allegra

Tack så mycket @andesh79 , jag tror att jag är inne i sista rycket just nu - om jag inte fixar detta på egen hand så söker jag hjälp!

Ha en fortsatt fin kamp 😊☀️

Profile picture for user vår2022

@andesh79 Hade en fantastisk tisdag och idag blir enl prognosen fm fin och sedan regn och ev åska. Vill bara heja på dig och önska att du får en fin nykter onsdag. Du har tagit ett så bra och modigt beslut och tänk vad stolt din dotter ska bli över dig😁.

Kämpa på och ha det så gott!💪💕

Profile picture for user andesh79

Tack @vår2022, och detsamma 🙏🏼☀️. Jag fick samtal imorse från beroendemottagningen eftersom jag sökte dem igår med några frågor. Allt var under kontroll. Må gott och önskar en fin onsdag ☀️

Profile picture for user andesh79

Idag skall jag på mitt första besök hos öppenvården 🙏🏼☀️. Det ser jag verkligen fram emot. Har redan hunnit blivit bjuden på middag ikväll. Det är nu det börjar bli farligt. 6 dagar nykter idag. Idag var första gången jag skrattade när jag kollade på TV. Har isolerat mig helt och ställt in mig på beroendemottagningens träff nästa torsdag. Vill ha Antabus. Då går det ju inte att dricka. Det skulle kännas skönt att veta det.

Profile picture for user andesh79

En sak jag tänkt på vilken extrem egoist man har varit under alla år man druckit för mycket. Allt har ju skruvats och vridits bara så man kan dricka i fred. Man har alltid lyckats fått till det på något sätt. Jag var utomlands för några veckor sedan med min dotter. Jag klev upp 05:45 för ett fik öppnade 06:00. Där kunde jag skruva i mig 6-12 öl vissa mornar fram till 09:00. Min dotter vaknade runt 10:30 så hon märkte ju inget (tror jag). Sedan var man ju tvungen att underhålla allt resten av dagen (för att hålla sig vid liv), och framförallt sova… Vilken skitsemester rent ut sagt. Men hon hade ju det bra, solade och badade och gjorde och fick det hon ville. Så det var ju ingen skitsemester på det sättet, men mitt eget beteende äcklar mig. Så vidrigt rent ut sagt. Men man ska väl inte i det här läget kolla för mycket i backspegeln. Man behöver inte förlåta allt men acceptera allt är nog viktigt.

Jaja, det var lite tankar bara ☀️. Hoppas ni får en fin fredag, om någon läser detta 😂🙏🏼☀️

Profile picture for user TappadIgen

@andesh79 Hög igenkänning på det där. Nu när jag börjar få en längre distans till min alkoholkarriär så kan jag ibland tänka tillbaka på hur någonting var och någonting jag gjorde och känna en sådan märklig overklighetskänsla. Betedde jag mig verkligen så? Vad var jag för en idiot egentligen? Varför satte jag inte stopp för ett sådant beteende tidigare? Det här är ju inte jag!

Den där känslan kan vara så översköljande ibland att jag tänker att det där som jag minns mig själv göra är ju inte jag. Det kan inte vara jag. Jag vet att jag har fel och brister och kan vara ok med det, men inte att jag betett mig så utstuderat dumt.

Det kan nog vara bra ändå att kolla i backspegeln då och då, men blicken ska väl främst ara fokuserad framåt. Det som har varit kan vi ju inte göra någonting åt, men det som händer ikväll och imorgon har vi fortfarande något att säga till om. Det vi kan göra är att bete oss på ett sätt idag som vi inte behöver skämmas för imorgon.

Profile picture for user Se klart

Vad bra att du skriver om de här sakerna.
Nä, vi är inget vidare när vi dricker. Vi förnekar gärna det medan vi fortsätter med det blir uppenbart så småningom.
Jag tycker du tänker och resonerar så bra. Man behöver inte älska alla nyktra dagar, det räcker att hata att vara full.
Kram och heja kommer här! 🌸

Profile picture for user Alexx

Önskar dig all lycka, du kommer att klara det den här gången, glöm inte att vad du än tror om några veckor, att du kan dricka lite osv, låt dig inte luras, det är en farlig drog vi har blivit offer för, lyssna inte på den längre, de allt i huvudet, vi tror att vi behöver den för att må bra, men de falsk, de en drog som vill förstöra våra liv och döda oss till slut, låt dig inte luras av den igen, den kommer att prata med dig så länge du tror att du missar något för att du inte dricker. Men man missar inget bara förstörelsen av sitt liv. Man börjar dricka igen bara för att man tror att man missar något. Förbered dig för det. Och var smart nu. Jag har förstört min familj sakta och säkert. Låt inte samma hända dig eller värre, för att det är oundvikligt, det är vad denna drog gör. Inspireras av alla kändisar som slutat dricka, om dom måste sluta som har miljoner och är starka drivna människor, om de inte kan kontrollera det, vem kan.

Profile picture for user andesh79

Tack @Inombords, @Alexx, @Se klart & @Tappad igen för era inlägg 🙏🏼☀️.

Tack det går bra. Jag fick min första antabus idag på beroendekliniken. Känns så himla skönt. Det var ju det jag ville ha. Sköterskan var helt suverän. Jag har valt själv att gå dit nu tre dagar i veckan och få den. Blir en bra rutin. Har även läst att en antabusbehandling ger bäst resultat så (så man inte börjar lura sig själv igen 😅), vilket man gjort så många gånger tidigare 🥳.

Jag har gått på två möten genom öppenvården. Där är det riktigt riktigt bra. Så sköna människor som jobbar där, som oftast märker jag har egen erfarenhet av sjukdomen. Jag tror det är till stor fördel om man har det. Så man inte träffar någon torrboll till byråkrat som läst sig till ämnet. Nejnej där är det högt till tak, bra snack med lite invävd skön humor. Tror det är viktigt att det är så. Jag känner mig väldigt bekväm där även fast jag kände mig väldigt tveksam första gången jag var dit.

Jag har fått killens mobilnummer som jag har som kontaktperson på öppenvården. Jag har smsat honom ett par gånger och han svarar typ direkt, även kvällstid (vilket man så klart inte kräver). Han är helt suverän. Skall ta ett snack med chefen där sen så de skruvar upp hans lön och så han får längre semester 😂🙌🏼.

Helt ärligt så är jag så otroligt tacksam att jag tog beslutet att ta hjälp med detta. Jag har blivit så fint bemött och de har svarat upp så bra på mina önskemål, utan att ens försökt skruva till det till sin egen agenda. Jag hoppas verkligen fler tar detta steg. Livet är för kort för att fortsätta lida när man själv insett att man har ett problem.

Hoppas ni får en fin kväll allesammans 🙏🏼☀️ Här är det 29,8 grader nu klockan 20:29 ☀️

Profile picture for user vår2022

@andesh79 Låter ju superbra! Vad bra att du fått sådant fint bemötande och att det känns så bra för dig. Ja, vilken otroligt varm dag det varit och är. Vår termometer visade 36,2 vid 15-tiden idag! Och imorgon sjunker det till drygt 16 grader. Ja, livet är för kort för att det ska lidas igenom, så bra gjort av dig💪! Ha en fin kväll🌞

Profile picture for user Lina. 2.0

@andesh79 vilka valmöjligheter har man på hur man tar antabus? Kan man ta dom hemma själv eller måste man gå på mottagning och ta dom?
Skönt att läsa att du fått bra bemötande, det är ju en sak man kan va lite orolig för innan man tagit kontakt. Att bli dömd och känna sig utpekad. Eller ja så tänker jag själv iaf. Ska inte blanda in "man" i det 🙈

Profile picture for user Ny dag

@andesh79 Vad fint att läsa om bemötandet och att du fått antabus, det vilar ett lugn i ditt inlägg, tro på framtiden igen. Var stolt över att du tog det bra beslutet att kontakta vården👍💪!

Profile picture for user andesh79

Tack alla 🙏🏼☀️💐.

Jag kan inte svara på det @Lina. 2.0, tyvärr. Du lär nog fråga dem (kan du så klart säkert göra anonymt). Eftersom jag läst att Antabus ger klart bäst resultat genom att ta det kontrollerat, sade jag att jag ville ha det så direkt. Men kolla med dem. Det verkar inte finnas något alternativ att få antabus än primärvården. Jag frågade en läkare på KRY om jag kunde få det genom dem men det gick inte.

Jag svarade nog kanske lite väl glatt igår 😂. Det var nog efter jag av glädjeruset att jag nått mitt första mål att få antabus. Jag vet att jag har mycket nu jag behöver ta tag i och många delmål tills jag når mitt mål. Det är att vara nykter, må bra, få tillbaka energi för att få rutiner i mat, liv, arbete etc. Jag har en hel del bollar att ta tag i. Rätt många faktiskt. Men jag måste köra ”skala potatismetoden”, dvs en potatis i taget, och skala färdigt den helt innan jag ger mig på nästa.

Jag vill må bra igen och få tillbaka glädjen till att göra andra saker som jag tyvärr helt tappat efter många år av destruktivt leverne. Jag har lärt mig nu att jag faktiskt kan få det. En sak jag har i tanken var typ som när man var litebn och byggde lego, när man blev helt uppslukad i det och tid och rum liksom försvann. Det är min dröm nu. Men jag vet, en dag i taget, jag är tidigt ute i min nykterhet. Jag har många knutar jag behöver knyta upp. Men nu är jag på väg i alla fall. På ett sätt jag inte varit på många många år, och det är jag så himla glad för 🙏🏼☀️.

Jag får lite dåligt samvete nu efter jag skrivit detta. Jag känner mig egoistisk då jag ”bara” berättar om mig själv, i nu positiva ord, när vet att så många där ute kämpar. Se det inte så, jag menar det inte så. Jag kämpar också, det skall gudarna veta. Jag hoppas genom detta att ni kan finna motivation till en tvärvändning, om ni behöver det. Det jag delar med mig av kanske får någon att ta steget till att kapitulera, om man nu behöver det och är på den nivån. Jag har, för min del, förstått och accepterat att denna sjukdom är något man inte kan läka ut själv hemma på kammaren av egen maskin, utan den är så pass vass och smart att man lär ta hjälp för att få den i schakt.

Må gott allesammans och önskar er en fin fredag 🙏🏼☀️

Profile picture for user vår2022

@andesh79 Du ska absolut inte ha dåligt samvete för att du positiv och glad för att du hittat en bra utväg ur eländet. Du visar vägen för andra och hur du tagit dig an det. Det är hjälpsamt och kan motivera andra att göra likadant. Du har en väg att vandra och kämpa för och du har fått en riktigt bra start! I detta fall måste man vara självcentrerad för att lyckas, fokusera på sig själv, sina behov och uttrycka dem. Man kan bry sig om andra ändå, peppa och stötta.

Så härligt! Lycka till och kämpa på! Det kommer att gå bra💪💕

Profile picture for user Andrahalvlek

@andesh79 Klokt att du sökte hjälp och har fått antabus. För varje nykter månad du har i ryggen så blir det bara enklare och enklare. Själv firar jag 2,5 år som nykter den 9/8 och alkohol är en icke-fråga för mig sen lång tid tillbaka.

Jag har ett enkelt mantra: ”Ta aldrig första glaset”. Det första glaset bestämmer du, sen bestämmer alkoholen. Och antabusen hjälper dig att att inte ta det första glaset. Ta antabus livslångt om det behövs!

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Blir superglad av att läsa dina inlägg @andesch, det finns ingen lag om lidande här- det vet vi alla att det ingår. Och vi vet alla att det är tufft att sluta dricka- eller skala 30 kilo småpotatis.
Läs och skriv här, massor, vi är många som haft forumet som en metod att hämta kraft och igenkänning. Några av oss hittar du i Det vidare livet- där fortsätter resan om man vill.
En dag i taget har varit mitt mantra när det har varit kämpat. Idag klockar jag in 937 dagar nykter, allt blir enklare, bättre. Kram 🥰

Profile picture for user andesh79

Tack @Frolle @Allegra @Se klart & @Andrahalvlek 🙏🏼. Antabusen har hjälpt mig. Jag vet att jag trillat dit annars. Speciellt förra onsdagen, torsdagen och fredagen. Fint väder, värsta abstinensen hade lagt sig efter 2,5v nykter. Jag övertygade mig själv igen… Men, det gick ju så klart inte. Jag skulle aldrig chansa med antabus i kroppen. Känns så himla skönt. Fantastiskt är nog ordet.

Det sägs att det är en bra ”krycka” att ta antabus i början. Jag håller med. Det låter en ta bort fokusen från alkohol så man kan sätta fart att jobba med allt annat.

Det finns även andra bra läkemedel för att ta bort suget. Jag har tackat nej till dem då jag vet att jag inte skulle dricka på antabus.

Enda jag känt är att jag är rätt trött. Normal bieffekt enligt läkaren. Det kan ju också vara för att jag helt enkelt är nykter och kroppen behöver sin naturliga återhämtning. Men han skruvade ner dosen antabus till 200mg (från 400). Känns bra.

Fick även Sertralin. Har fått det förut utskrivet i omgångar men supit på den, för att sedan slutat med den genom eget initiativ, för jag tycker den inte har funkat 😂😂. Skall faktiskt bli spännande att äntligen kunna utvärdera ett läkemedel nykter efter man gjort det man egentligen skall göra 😅🙌🏼 . Tror alkoholen (som man övertygat så många läkare genom åren att man dricker normalt och ABSOLUT inte har några problem med, så man slipper massa frågor kring det) har varit den största boven faktiskt. Man har trott, är det bipoläritet? Är det ADHD etc… Nej, jag tror inte det. Jag tror det är för jag supit så jäkla hårt i perioder som dratt till sig allt skit och mående mm. Men det är ju skönt att försöka hitta något att skylla på. För det är ju aldrig jag som gjort något fel 😂😂.

Må gott och önskar er en fin dag ☀️

Profile picture for user Andrahalvlek

@andesh79 Skönt att läsa att du mår under omständigheterna bra. Fortsätt med antabus läääänge.

Det handlar jättemycket om att skapa nya vanor, men det handlar lika mycket om att faktiskt känna äckel inför alkohol. Jag skulle ALDRIG dricka ens ett enda glas. Jag vill absolut inte gynna alkoholindustrin, som fördärvar livet för så många människor. För mig är det lika lockande att dricka alkohol som det vore att dricka bensin.

Nu för tiden (snart 2,5 år som nykter) är jag megastolt över min nykterhet - och jag pratar glatt om min nykterhet inför gud och alla människor, i alla möjliga olika sammanhang. Jag identifierar mig massor med att jag är en person som är nykter i alla lägen. Punkt. Jag bemöts enbart med kärlek från alla håll, och folk är generellt väldigt imponerade. Många säger spontant att de ”också borde göra likadant”.

Kan jag, så kan du. Alla kan jobba med sitt mindset, men det krävs mycket arbete och en enorm envishet. Dock handlar det endast om att ta en dag i taget: ”Idag är jag nykter”.

Kram 🐘

Profile picture for user Kattskit

@andesh79 Sertralin är väl SSRI? Ger man det mot A? Det ges ju som antidepressiva tänker jag. Där emot rekommenderas det inte att man dricker när man äter dem (pga massa olika saker).

Profile picture for user BEATNGU

@Kattskit Jag har ätit dom sen 2008 första gången och alltid druckit på dom. Dom är anti -depp medicin och dom funka bra om man har problem med humöret, ångest och oro tycker jag. Men dom förlorar sin effekt när man dricker för mycket på dom. Har inte fått några men av det vad jag vet men man ska ju aldrig blanda någon medicin med alkohol. Det är alla läkares motto. Den hjälper inte mot alko sug. Då är det naltrexone eller campral som gäller.

Profile picture for user BEATNGU

Vissa mediciner är ju livsfarliga att blanda och med alkohol bara eller med varandra. Men min lever är bra och blodvärdena också nu för tiden. Så just den kombon är nog inte farlig. Jag bytte till Escitaloprm eller vad den heter för några månader sen. Har hört att man inte går upp lika mycket i vikt av dom och kanske inte är så småsugen hela tiden. Men vill du bli tjock och få matlust ska du ta Mirtazapin. Jag har den för att den är svagt lugnande och för att somna lättare men man blir fan hungrig hela tiden av den. Fick inte blanda den med den nya antideppmedicinen så nu tar jag dom inte längre. Mendet finns dom som går på den som ren anti depp medicin varje dag.

Profile picture for user Andrahalvlek

@BEATNGU Jag fick antidepp (SNRI) redan 2007 efter min första utmattningsdepression. Då tog jag paraoxetin. Sen bytte jag till venlafaxin efter några år. Varje gång jag försökte sluta med venlafaxin efter det så blev jag deprimerad igen efter cirka 3 mån. Så efter 4-5 försök att sluta så fortsatte jag med tabletterna.

Efter att jag blev nykter (9/2 år 2020) så trodde jag att jag skulle kunna trappa ut mitt venlafaxin. Under 1,5 år trappade jag ut medicinen yttepyttesakta. Jag tog den sista tabletten i mitten av november 2021. Den 25/1 2022 blev jag sjukskriven i utmattningsdepression igen.

Efter några veckor började jag med venlafaxin igen, men jag mådde bara MYCKET sämre av medicinen, vilket är en vanlig biverkan. Ännu MER ångest fick jag av venlafaxin. Jag har haft ett helveteshalvår bakom mig, med den värsta depressionen som jag någonsin har upplevt. Och jag har varit deprimerad historiskt fler gånger än jag kan räkna, ända sen 14 års ålder.

För 4-5 veckor sedan fick jag Duloxetine. Jag kände inga biverkningar alls. Efter två veckor med 30 mg/dag kände jag lite hopp om livet igen. Sen en vecka tillbaka tar jag 60 mg och jag mår liiite bättre för varje dag. Äntligen orkar jag fylla på med aktiviteter som berikar min själ, som att umgås med nära och kära ❤️

Äntligen har jag dessutom fått träffa en erfaren psykiatriker på dagpsykiatrin i min hemkommun. Jag ska vara sjukskriven på heltid hela augusti och börja jobba 25 procent från september. Det känns bra. Jag känner mig lite taggad inför att börja jobba lite försiktigt två timmar per dag till att börja med.

Jag ska aldrig sluta med Duloxetine igen. Aldrig. Min pappa var deprimerad och självmedicinerade med alkohol i hela sitt vuxna liv. Han dog vid 64 års ålder med helt söndertrasad lever. Sannolikt har jag ärvt sårbarheten både för alkoholism och depression från honom.

Den här behandlingen med Duloxetine, som jag får nu, är livslång. Jag har insett det nu. Enda nackdelen är viktökning, men hellre vara tjock och må bra än att vara smal och må dåligt.

Kram 🐘

Profile picture for user TappadIgen

@BEATNGU skrev:"Men min lever är bra och blodvärdena också nu för tiden. "

Med risk för att vara tjatig så är det ändå viktigt för mig att vi slår hål på den här myten som fortsättet att propageras.

Det går inte att sätta liktecken mellan

Bra levervärden på blodprov

och

Levern mår bra

Vi pratar en del om forskning och hur den kan tolkas olika, vilket är sant, men i det här fallet är det ju entydigt och inte öppet för någon tolkning. Att sätta likhetstecken mellan dem är en myt.

Profile picture for user BEATNGU

@TappadIgen Så kanske det är men när jag skrevs ut från sjukan efter sista drickat för 2 år en pratade jag med läkaren. Dom tog flera blodprover så jag antar att det var nåt av dom som han syftade på när han sa att dina levervärden ser bra ut. Nästan normala. Det var han lite förvånad över också. Men jag förstår att den inte kan vara 100% längre. Men hur testas det bäst annars? Vävnadsprover, röntgen eller biopsi eller hur kollar man det bäst? Jag menade på att jag inte har några symptom på dålig lever. inte ont, inte konstig i hyn eller annat som kan komma. Däremot kunde det sticka och värka därifrån lite ibland när jag drack en större mängd eller längre tid.

Profile picture for user BEATNGU

@Andrahalvlek nu skrev jag fel svar till dig. Tyckte att det stod att du kapat min tråd för ett svar. Sovit alldeles för lite och måste ha läsglasögon har jag märkt. Sitter en halvmeter från en 27" skärm och ser knappt när jag skriver fel vad det är som är fel och ska rättas.

Profile picture for user Andrahalvlek

@BEATNGU Läsglas är bra att ha. Jag har två olika. Jag använder billiga 3+ från öb när jag kollar på mobilen och rumsprogressiva från optikern när jag tittar på dator och padda. De kallas ”terminalglas” och de får man gratis av arbetsgivaren. Skulle inte kunna jobba utan dem!

Kram 🐘

PS. Förlåt igen andesh72 för att vi kapat din tråd.

Profile picture for user Kattskit

@BEATNGU Jag äter också liknande preparat så därför jag blev fundersam på varför @andesh79 skrev att han fått det utskrivet mem druckit på det ändå men slutat för att det inte fungerat. Formuleringen låter som att de skulle skrivits ut för A men anledningen till att man inte ska kombinera är ju bland annat ansträngning på levern (som många andra, med olika allvarlig påverkan) och även att biverkningar på medicinen (ångest etc) kan öka då.

A och SSRI tar inte ut varandra (dvs mängden SSRI blir inte mindre), där emot påverkar A som sagt de potentiellt negativa effekterna ac SSRI som kan förekomma.

Jag själv äter Escitalopram och upplever definitivt att de klingar illa med A, i början sänktes toleransen också (men inte drack jag mindre för det...). Hur Lamotrigin (som jag äter som stämningsstabiliserande och inte mot epilepsi) funkar med A har jag där emot ingen aning om.

Profile picture for user TappadIgen

@BEATNGU Hej! Jag är på semester nu och skriver inte så mycket men tänkte lägga upp en lite längre förklaring i min tråd vid tillfälle angående detta. Jag tror att du som har blivit utredd absolut inte har något att oroa dig för, speciellt då i kombination med att du snart inte druckit på två år och inte känt några symptom och inte har för avsikt att dricka igen.

Utan att vilja gå in på det för mycket så är det så att det många som tänker sig ett alkoholstopp och sedan blodprov. När man väl tagit blodprovet så kan det visa normala värden, vilket en del kan ta som "ingen leverpåverkan alls" vilket man alltså inte kan göra. Nu kan man gorma om att det är för svartvitt och liknande men när jag i en annan tråd jämförde objektivt med subjektivt och allt där mittemellan så är det objektivt så att ett blodprov inte kan visa på att du inte har några leverskador.

Problemet är här om man är alkoholist att det kan så ett tankefrö "Jag har alltså inte orsakat någon skada alls med allt det drickandet. Hm... jag kan nog dricka ett tag till då." vilket alltså är en slutsats som man alltså inte kan göra. Det är det jag hoppas undvika. Samtidigt tror jag att har man slutat och blivit utredd ska man inte vara orolig och man behöver sannolikt inte utredas mer. Men man ska heller inte ta det som ett frikort till att fortsätta med alkholkonsumtionen alltså.

Profile picture for user BEATNGU

@Andrahalvlek Jag som varit lat bara och inte tyckt att det har behövts. Men nu har skruven ramlat ur mina vanliga så ena glaset ramlade ur och den hittar jag inte. Så jag zoomar in denna sidan till 125 och Facebook till 110% så blir det lättare. Kanske!? Jag får inga genom jobbet för jag kör hjullastare. Då kan jag ha mina vanliga. Men solglasögon med den styrkan skulle jag behöva.

Profile picture for user andesh79

Hej @Kattskit ☀️. Mina försök under åren för att komma iordning med olika varianter av depressioner etc är att prova olika SSRI preparat. Det jag menar är att jag samtidigt druckit vilket jag tror tar bort de fördelarna pillren kan ha med sig. Eftersom jag fortsatt krökat har pillren inte gett den effekt jag önskat så har jag själv valt att sluta med pillren. Jag har inte förstått att alkoholen är det största problemet, förrän nu. Om alla som mår dåligt avstår alkohol och gör något annat istället (tränar etc) så tror jag vi skulle kunna sänka antalet utskrivna ”lyckopiller” rätt rejält 😅☀️🙏🏼

Profile picture for user andesh79

Tack för era fina kommentarer 🤗. Jo nu tycker jag väl att man kan börja tänka klart och planera lite för framtiden. Det har lagt sig en hel del och man har liksom fått ner pulsen. Jag har nu många knopar jag måste knyta upp. Men en sak i taget 🙏🏼☀️

Profile picture for user andesh79

4 månader och tre dagar idag. Är glad för varje dag även fast resan har varit tuff. Vet att det kan ta 12-18 månader för hjärnan att återhämta sig riktigt. Så jag kämpar på. En dag i taget ❤️

Profile picture for user vår2022

@andesh79 Grattis 4 månader!🥳. Bra jobbat! Ja, det tar tid innan innan hjärnan återhämtat sig helt, men ack så det är värt! Nu har jag passerat 1 år och det blir bara bättre och bättre!

Fortsätt ditt goda arbete❤️

Profile picture for user andesh79

6 månader igår… Tiden går. Allt blir bara bättre och bättre. Inget direkt sug nu och alla polare (även högkonsumerande) har ju accepterat mitt beslut och stöttar mig. De andra har jag fimpat, och inte umgås med längre.

En sak jag tänker på är hur vissa bara (inklusive jag) tidigare bara försökt haft uppehåll. Alltså när jag lyckades ha en vit månad tänkte man ju, jag har inga bekymmer, jag lyckades ju vara nykter en hel månad. Jag har lärt mig att det är ju inte så det funkar. Inom AA kallar man det ”gå på vita knogar”. Det stämmer rätt bra. Lika viktigt som att hålla upp med alkoholen är det ju att jobba med sig själv. Varför dricker jag som jag gjort etc.

Om jag får välja två saker som möjliggjort min nykterhet är det Antabus samt öppenvården. Antabus gjorde att jag fick ett uppehåll och nyktra till så pass så öppenvårdens stöd verkligen hjälpte. Oj, glömde nog det viktigaste, jag ville själv. Jag gjorde jobbet. Jag hade nått mitt botten och var beredd att göra vad som helst nästa för att bli fri från lidande.

Har genom öppenvården träffat några nya polare också. Helt underbara. Som gjort samma resa med mig. Det är viktigt att (även) ha de vännerna också. De kan man prata tillfrisknande med. Jag tror dessa kommer vara mina vänner resten av livet, om allt går enligt plan.

Ptchaaa, det var väl ungefär det jag tänkte på. Må gott alla där ute som kämpar. Tänk på att det bara blir bättre och bättre ❤️

Profile picture for user vår2022

@andesh79 Hipp, hipp, hurra vad du är bra! Grattis till 6 månader!🥳 Det blir bara bättre och bättre ju längre tid man är nykter. Bra att du fimpat polare som inte är bra för dig. Tänker som du, att bara ha uppehåll någon månad har även för mig inneburit att jag räknar ned tills jag får dricka igen och trodde jag kunde hantera det. Det blev att jag drack ännu mer istället. Nu räknar jag dagar för att se hur långt bort jag är från när jag senast drack. Och ja, man måste jobba med sig själv för att komma underfund med vad som var orsakerna till drickandet. Och sist men inte minst, att du ville själv och att det är du som tar ansvaret över dig själv och är kaptenen på skutan. Kul med nya vänner som du uppskattar och som känns som vänner för livet.

Fortsätt ditt fina arbete mot ett bättre liv och frihet❤️

Profile picture for user andesh79

Tack @vår2022 och @andrahalvlek. Er stöttning här på forumet för alla är beundransvärd. Ni har pricksäkra svar och vet vad ni snackar om. Keep up the good work 🙏🏼☀️

Profile picture for user Lina. 2.0

@andesh79 för mig gick det bra till för en vecka sedan. Hade en längre period nykter för att för en kväll rasera nykterheten. Men nu är jag på g igen med lite nya lärdomar och insikter.