@Darthgrå

Känns uppmuntrande att läsa. Lite så jag kan uppleva faktiskt. Att en känsla uppstår starkt som gör att jag tappar fokus helt och det håller några timmar. Det går upp i huvudet nästan.

@Darthgrå

Har inte heller så kraftigt abstinens. Brukar mest känna mig mer spänd och få en sugande känsla i magen. Och efter några dagar just det som du beskriver, att det inte går att koncentrera sig. Senast trädde den känslan fram starkast dag 5 och då gav jag efter. Ska lyssna på det du skrev nu och försöka hålla ut bättre frammåt. För det känns skönt att läsa att det faktiskt blir lättare inom ganska kort 🙂

@Natalia . Kämpa på. Jag tror att det hjälpte mig mycket att jag hade fått nog och verkligen kunde motivera mig att bryta med alkoholen. Tidigare så har jag slutat på måndagen och börjat igen till helgen. Hållit på så i 15 år. Men den här gången ville jag verkligen sluta och det kändes annorlunda redan från början. Som att jag hade slagit i botten och kunde erkände inför mig själv att om jag inte slutar så kommer det gå åt helvete. Efter att jag hade tagit det beslutet så fick jag en känsla av frid och frihet. Den känslan har hängt kvar sedan dess.

@Darthgrå

Det låter som en skön känsla av befrielse. Och det är verkligen synd att det ibland ska behöva gå så långt att man känner att man nått botten innan ett sådant beslut kan komma med övertygelse och besked. Och väldigt många beskriver det precis som du just gjorde. År av tragglande innan de verkligen fått nog.

Min beroendeproblematik har en grund i tablettberoenden och sedan det avslutet för ett år sedan har jag druckit mer. Den utvecklingen uppmärksammade jag på en gång i och med att jag redan rehabiliterade beroende. Det oroade mig men när jag sedan ville förändra dryckesvanorna blev det svårt. Har liksom inte mentalt kommit till ett fast beslut och det skrämmer mig att vara medveten om att så väldigt många trasslat med alkohol i många år innan det beslutet av en eller annan orsak står tydligt.

Du ska vara riktigt stolt över dig själv och det är kul att läsa att du redan på en månad mår så mycket bättre och att du känner att du kan hantera sug som uppstår 🙂

Önskar dig en skön söndag ❤

Tack bra. Var på Iron Maiden igår och det var faktiskt första gången jag kände en förlust med att sluta dricka. Att sitta på en pub och ladda upp inför en konsert så att man är lagom varm i kläderna är fantastiskt trevligt.

Nåja, jag hade kul ändå och alkoholfri öl smakar helt okej nu för tiden.

@Darthgrå

Det var starkt av dig! För ja, det är jättetrevligt med alkohol vissa tillfällen. Det är ju det där problematiska drickandet man inte vill ha. Hoppas du hade kul på konserten 🙂

Hur känns det idag?

@Darthgrå skrev:" Nåja, jag hade kul ändå". Är lite nyfiken. Själva konserten, hur upplevde du den? Om du jämför med när du har laddat upp så att säga? Någon positiv eller negativ skillnad?
Starkt gjort att hålla dig till a-fritt i det läget!

Hej. Det är svårt att peka på något konkret. Men det är ju lite lättare att röja loss med lite innanför västen. Det är svårt att komma på något positivt med att vara nykter på konsert mer än rent praktiska som att t.ex. att man kan köra hem. Tidigare så var jag aldrig häller dyngrak när jag gick på spelningar så att komma ihåg vad man har upplevt har aldrig varit ett problem.

Hej. I dag var jag inne på systembolaget för första gången sedan jag började den här nyktra vägen. Det var förvånansvärt dåligt utbud på alkoholfritt. Bättre på mitt lokala ICA. Ingen anledning att gå dit nåt mer mao.

@Darthgrå Bra att veta! Då behöver jag inte gå dit och riskera att "råka" få med mig något jag egentligen inte vill ha😁Funderar på alkoholfri öl, det blir lite trist i längden med bara vatten, och läsk är för sötslibbigt.

Då var semestern över och den blev helt alkoholfri. Det skulle vara helt otänkbart för några månader sedan. Det har gått förvånansvärt bra utan något direkt sug efter dom starka varorna. Det skall dock sägas att livet är lite gråare och tråkigare som nykter. Men ett pris väl värt att betala för att återta kontrollen över sig själv.

Det har gått två månader sedan jag drack senast och jag får ofta tankar om att jag kan dricka måttlig och att jag har lärt mig min läxa. Det är konstigt att efter två månader så är det fortfarande alkohol som är i fokus när man låter tankarna vandra fritt och det säger mig att jag aldrig kommer kunna ha en måttlig och sund alkoholkonsumtion.

@Darthgrå Riktigt bra jobbat med en helt alkoholfri semester! Jag tyckte att det hände mycket i min nykterhet mellan 3-6 månader, som att hjärnan verkligen hade fått återhämta sig och bli balanserad igen. Det tar mellan 3-6 månader om man nyttjat mycket alkohol. Ögonen till livet öppnades allt mer och det jag såg blev allt vackrare. Det tar också tid innan en vana har blivit en ny vana och att det sker automatiskt. För att få till nya vanor är det mer framgångsrikt att skapar nya vanor än att man försöker få bort gamla vanor. Likaså att tänka positiva tankar om att vara nykter, hur skönt framtiden ska bli som nykter, så att det till slut dominerar tänkandet och när tankarna vandrar fritt är det dessa tankar som kommer upp. Då blir även livet mindre grått och tråkigt😁.

Bra att du inte går på tankarna om att kunna dricka måttligt och att du lärt dig din läxa och tror på dem. Det är typiska ”återfallstankar” och minnet vill lätt svikta så man inte minns hur det var och alltid slutade. Sedan är det ju tuffare att komma tillbaka för var gång man faller. Kämpa på nu! Du gör det så bra!💕

Lite uppdatering. Behandlingsprogramet med Avonova är nu avslutat och jag var och tog dom sista proverna i går. Jag har inte riktigt bestämt mig om jag vill leva ett helt alkoholfritt liv men tänker vara nykter året ut iaf.

Jag har druckit igen. Visst upplevde man ett uppiggande pirr i kroppen men samtidigt upplevde jag meningslösheten med dryckerna. Jag gick medveten in för att dricka för att se hur jag skulle reagera efter tre månader av nykterhet och jag blev förvånad av min tolerans fortfarande är så hög. Fem öl och whiskey och jag blev endast lätt berusad. Ganska skrämmande.

Det var gott att känna smaken av en ordentlig öl men dom bästa alkoholfria är faktist bra alternativ.

Jag vet inte hur jag ska göra fortsättningsvis

Efter 7 månader tog jag ett återfall. Precis som du klarade jag av att dricka mycket på en gång. En gång alkoholist för all tid alkoholist var min personliga lärdom av det. Hoppas du hittar din väg🙏🏼❤️@Darthgrå

@Darthgrå Det är mycket att fundera på, hur du vill ha det i ditt liv. Tänker som @Kebne1 en gång alkoholist alltid alkoholist oavsett hur mycket man kan dricka efter ett uppehåll. Vi har lärt vår smarta hjärna att alltid pinga på alkohol och vilja ha mer för att nå ett rus och en kick. Den glömmer aldrig och programmet startar vid första klunken alkohol. Så valet är väl att dricka och hamna där du var förr eller att avstå.

Har kommer ett citat från dig som kan vara värt att läsa när du funderar på hur du ska gå vidare:

”Då kan jag bocka av en månad som nykter. Rent tidsmässigt så har det gått snabbt men när läser mitt första inlägg i den här tråden så känns det som den skrevs för en evighet sen. Då totalt kvaddad av ångest, skam och bakfylla. Den personen känns väldigt avlägsen och svår att relatera till.

Jag har tittat på kontoutdrag från 1:a juni fram till den 16:e när jag slutade. På 16 dagar så hade jag tryckt i mig 65 öl och en flaska whiskey. Det mesta konsumerades på helgen. I dag kan jag inte förstå hur jag kunde göra så mot mig själv. Destruktiviteten blir så tydlig när man har en nykter blick.”

Om jag minns rätt har du tyckt att det är lite gråare och tråkigare med ett nyktert liv och då kan det vara svårt med motivationen att inte dricka. Det jag vet är att det behövs tid och tålamod, månader kanske år, och är individuellt, för att hjärnan ska återhämta sig och skapa balans igen. Jag får motivation av att föreställa mig min framtid, långt fram om hur jag vill ha mitt liv. Det är ett liv utan skuld, skam, självförakt och destruktivitet, det kan jag endast nå om jag inte dricker då jag är en alkoholist.

Ha det gott❤️