Hej

Profile picture for user Darthgrå

Hej, vill bara skriva av mig lite.

Idag börjar dag 1 och resten av ett nyktert liv. Tidigare har jag kunnat kontrollera mitt drickande till helgen men i onsdagskväll så slog det över och jag tryckte i mig en back Eriksberg. På torsdags morgonen satte jag mig på cykeln och vinkade iväg till jobbet. Efter nästan ha vurpat ett par gånger så fick jag bara nog. Jag vände hem och ringde chefen och sa som det var, att jag inte kan jobba pga att jag är full.

Hadde ett samtal med chefen nu på morgonen och han ska kolla vilken hjälp man kan få via jobbet.

Känns skönt att erkänna hur det ligger till. Nu till helgen får jag ta mod och ork att berätta om min alkoholism för nära och kära. Känslorna just nu är en blandning av skam och frihet.

Profile picture for user starten på det nya

Välkommen 😀 vilket starkt och modigt beslut att berätta för chefen.

Jag berättade för min chef för snart 1 år sedan och tack vare behandling och stöd från olika håll har jag hållit mig nykter.

Det här forumet är också ett bra stöd att läsa och skriva i och få stöd såklart. Det finns också ett självhjälp program som det brukar tipsad om så testa 😉

Profile picture for user Darthgrå

Tack. Dag 2 har förövrigt gått bra. Var och handlade och gick förbi folkölen och hjärnan svarade direkt att det där kan du dricka, det är ju nästan som läsk. Det är konstigt att ens egen kropp inte vill hjälpa till när man har tagit det här beslutet.

Profile picture for user Kennie

Hej,
Jag tyckte också att helgerna kändes längre, men ganska snabbt vändes det till något positivt, att jag faktiskt fick vila istället för att dricka sent in på natten och vara bakis.. Njuter nu av de långa helgerna utan alkohol , så håll ut, du kommer landa i det.

Profile picture for user Matti77

@Darthgrå välkommen hit och grattis till ett bra beslut.
Så modigt gjort att du bestämde dig och genast ringde din chef.
I början är det jobbigt men dag för dag kommer det gå enklare och bätre. Jag är själv inne på min 6 månad utan alkohol nu.
Vissa dagar och situationer är fortfarande tuffa men dom blir allt mer sällan och jag mår bättre och bättre.
Lycka till, du kommer klara det här

Profile picture for user starten på det nya

Fördelen men längre helger är ju precis som Kennie skriver att man hinner vila ordentligt och fylla tiden med annat än att dricka och det är också mitt tips försök hitta på saker ta en promenad eller vad du nu tycker om att göra.

Hur gick det med chefen, vet du vilken typ av rehab du kommer få ?

Profile picture for user Darthgrå

Hej, lite uppdatering. I dag hade jag mitt första möte över länk med Avonova. Ska ha ett nytt möte nu på onsdag samt fått ett datum för provtagning.

Annars har det flytet på bra. Har köpt in och testat olika sorters alkoholfri öl och några är faktiskt helt okej.
Har dock inte berättat något för vänner och familj. På midsommar fick jag en försenad 40 års present i form av en flaska whiskey. Jag gav bort den till min granne. Nu har jag semester ett par veckor och hoppas och tror att den kommer vara alkoholfri.

Profile picture for user BEATNGU

@Darthgrå starkt jobbat!! Jag gick hos Avonova en gång i veckan för samtal och lämnade PET prov för att ha koll på min konsumtion. Funkade bra i början, men jag hade inte viljan till att dra ner på drickandet just då. Tillslut kunde jag inte jobba kvar. Du verkar ha rätt inställning redan nu, så detta kommer du att fixa galant. Dom långtråkiga helgerna försvinner snabbt fast man inte dricker. Och fasen vad pigg jag blev på måndagen istället. Bra gjort att berätta för chefen. Dom hjälper dig. Jag försökte smyga med det, men det håller inte i längden.

Profile picture for user Kebne1

Heja dig! Smart att hålla sig sysselsatt. Min första tid som nykter såg jag till att vara upptagen non stop. Allt som får en att bryta tillståndet av a-sug. Heja dig!

Profile picture for user Darthgrå

Tack för era kommentarer. En liten reflektion: att nu när det har gått bra i ett par veckor så har tankar kommit att jag i framtiden kanske kan köpa in några låder öl, förvara dom hos en vän och ge dom stränga order att dom bara får ge mig ett par stycken varje vecka.

Nykterheten är bra för mig i alla aspekter, hälsa, mentalt, ekonomiskt ect, trots det så försöker min hjärna hitta kryphål att trycka i mig alkohol.

Profile picture for user BjörnOtto

@Darthgrå Där har jag varit! Insett problemet, sökt hjälp, fått hjälp. Började med 90 dagars vit period. Sedan försiktigt testdruckit och det gick också bra. Såklart. Satte regler, följde dem, osv. Men det gick så bra så då kunde jag börja böja reglerna. Sen var jag tillbaks igen, fast djupare denna gång. Alla är olika och många kan hantera/kontrollera det. Men för mig var ett sluttande plan, även om jag inte insåg det då. Och jag hade nog inte lyssnat heller, så det är knepigt. Nu har jag landat i nollkonsumtion som mål, hoppas det funkar bättre. Blir tydligare iaf.

Profile picture for user TappadIgen

@BjörnOtto skrev:"Alla är olika och många kan hantera/kontrollera det. "

Nej, det är ju precis det de/vi inte kan, trots att vi alla har trott att vi kan. Det ord jag vänder mig emot i din mening är användandet av "många". Man kan såklart definiera det lite olika. Om vi tar med hela jordens befolkning, då stämmer det att det är många som kan kontrollera det för det är många som inte dricker alls eller dricker måttligt och de har kontroll.

Men om man ska se på de som har haft alkoholproblem av någon dignitet och nu försöker att kontrollera det genom att dricka måttligt, så är det oavsett vilka krav man ställer på digniteten och vad kontrollerat betyder inte många. Ska man vara riktigt snäv och se till de som har kommit lika långt i sitt drickande som du och jag har men som nu fortfarande dricker, men håller sig inom folkhälsomyndigheternas rekommendationer, så får du leta för att hitta något exempel överhuvudtaget.

Profile picture for user TappadIgen

@BjörnOtto Jag hittade ett svar som jag gett någon som druckit varje dag i 5 år som jag tycker tål att upprepas. Det är väl svårt att sätta en exakt gräns för vilken konsumtion detta gäller men i det fallet definitivit.

@TappadIgen skrev för ett tag sen: "Vid en överkonsumtion kan man tänkas ha tre scenarion framför sig.

1. Man slutar dricka helt.
2. Man fortsätter att dricka med en förtidig död och ovärdigt slut.
3. Man fortsätter på ett måttligt spår med försumbar effekt på livslängd.

Har man druckit nästan varje dag i 5 år så är det alternativ 1 och 2 som är realistiska. Alternativ 3 är inte omöjligt på något vis, men sannolikheten att alternativ 3 ofrivilligen övergår till alternativ 2 vågar jag påstå är väldigt hög, även om jag inte har någon officiell statistik på detta. Jag har personligen ingen erfarenhet av en enda person som klarat av alternativ 3 efter en konsumtion motsvarande din eller högre, men det är förstås möjligt att de finns."

Profile picture for user TappadIgen

@BjörnOtto Jag förstår ju att du inte menade det så och min avsikt var inte att gå i polemik eller så. Jag är ju tämligen säker på att vi är överens i frågan, men jag inbillar mig att ordval kan vara viktiga när det kommer till detta.

Jag har precis samma erfarenhet som du har. Regelbaserat drickande fungerade ibland för mig, men inte tillräckligt ofta för att kalla det lyckat och det gick ju inte bättre med tiden.

Jag får be om ursäkt till @Darthgrå för att jag kapar hans tråd men tänker, men i sättet han skriver tycker jag mig kunna läsa mig till att han vet att regelbaserat drickande inte är för honom heller, men att alkoholdjävulen försöker hitta genvägar tillbaka in med olika slags förhandlingar. Något jag kan tänka mig att du också har erfarenhet av @BjörnOtto? Det har i alla fall jag.

Minns när jag hade bestämt max 3 öl per tillfälle och en vän bjöd på en av de tre ölen. När jag druckit upp dem kom jag på att den ölen jag fick av min vän inte skulle räknas till de 3 som jag är tillåten eftersom det var en 33a och det borde vara 3 50cl öl som gäller. Men det är bara ett av alla pinsamma kryphål som jag hittade för mig själv, men det är ju historia nu.

Profile picture for user Darthgrå

Hej. Då har jag varit på läkarbesök hos Avonova. Jag fick fylla i olika frågeformulär och enligt dom så hade jag ett skadligtbruk på gränsen till beroende. Efter det så fick jag besöka läkaren som inte gav så bra intryck. Hans kontor var så stökigt att han inte hittade sina papper vilket ledde till att han fick gå ut till sjuksköterskan i rummet bredvid och fråga om hon hade dom. Detta gjordes högljutt utan att stänga dörrar. Så nu vet hela vårdavdelningen varför jag är där. Det kanske dom redan visste men det kändes minst sagt oprofessionellt. Sedan var det viktigt att jag skulle ta kontakt med AA, jag sa att det kanske jag ska göra i framtiden men det nog inte är något för mig just nu. Jag nämnde att jag hade hittat ett forum för alkoholberoende. Det tyckte han inte var bra eftersom det inte är riktiga människor. Så nu vet ni det, att ni inte är riktiga människor.

Nåja, sjuksköterskan som tog prover var väldigt proffsig och trevlig. I väntan på provresultat så ska jag käka tillskott på magnesium och B-vitamin.

PS: Tre veckor nu. DS.

Profile picture for user vår2022

@Darthgrå Grattis till 3 veckor!🥳 bra jobbat! Den som inte är en riktig människa är nog läkaren med noll koll. Vilket otroligt dåligt bemötande du fick. Det skulle du återkoppla till Avonova, det är verkligen inte okej. Ett tydligt exempel på hur man absolut inte ska bete sig. Vad bra att sjuksköterskan åtminstone var bra. Magnesium och B-vitamin är bra tillskott och stärker upp kroppen. Bra också att du hanterade situationen som du gjorde😁

Profile picture for user vår2022

@Darthgrå Rastlöshet kan komma och gå. Ett bra sätt att aktivera sig med något, gärna fysiskt, hög puls så man blir rejält trött, eller en rask promenad. Det hjälper mig. Ta ett bad eller spela något spel på mobilen, typ Tetris eller liknande. Kämpa på!💪

Profile picture for user Darthgrå

Tack, jag kämpar på. Förövrigt så berättade jag för en vän igår om mina alkoholproblem och att jag har påbörjat ett behandlingsprogram via jobbet för att få bukt med detta. Kändes inte alls jobbigt att berätta.

Hur har ni gjort när det kommer till att berätta om sitt alkoholproblem?

Profile picture for user andesh79

Hej @Darthgrå. Tack för dina inlägg. Jag kommer att följa dig. Jag har också kapitulerat. Tre dagar nykter nu och har anmält mig för Antabus samt öppenvård. Riktigt bra jobbat och starkt ☀️. Detta forum är bra. Jag vet dock inte hur jag skall lägga upp det för vänner mm 😅

Profile picture for user andesh79

Jo @Smörblomma, det blir nog något sådant, tror jag. Skulle ändå vara skönt att berätta som det är, men det kan ju i sig sätta en del ”käppar i hjulet” är jag rädd för…

Profile picture for user Darthgrå

Hej, jag har ännu inte berättat för min närmaste familj. Min alkoholism var något som jag har hållit dold för alla och då tar det tid att öppna upp sig in för andra. Det jag har märkt är nu när veckorna som nykter har rullat på så har också skammen försvunnit och hela situation med alkoholismen avdramatiserats. Man måste också hinna landa i sitt nya nyktra liv innan man kan tala om det.

Profile picture for user vår2022

@Darthgrå @andesh79
Vad skönt att din prover såg bra ut👍. Vad gäller att berätta så var det så för mig också, att ju längre jag var nykter desto mer försvann skammen. Det var då jag verkligen upptäckte hur mycket känslor av skam, skuld, ångest och oro som beror på alkoholen. Det blev en enorm skillnad. Det som fanns kvar var saker som jag behövde ta itu med, lösa och hantera istället för att döva och fly bort ifrån med alkohol. Man hanterar det så mycket bättre som nykter och man får tillgång till sina äkta känslor, inte förvridna och oproportionerliga som de blir med alkohol. Idag känns det, precis som du säger inte speciellt dramatiskt med alkoholismen, jag känner mig stolt och ansvarsfull som är nykter och att det blivit min nya livsstil. Ibland skulle jag vilja skrika ut ”jag har varit nykter i xx antal dagar! Visst är jag bra!”😂. Men det gör man ut inte. Jag har berättat för hela min familj och några nära vänner och de är stolta över mig. Fler än så behöver inte veta min historia, men har ett nytt jobb och kommer det på tal om varför jag inte dricker alkohol, så kommer jag att säga, att jag inte dricker för jag mår bättre utan eller dyl, stolthet och glädje i rösten😁.

Det är underbart att vara nykter, kämpa på!🌞❤️

Profile picture for user TappadIgen

@Darthgrå skrev:" Inga leverskador mao."

Jag kan säkert uppfattas som tjatig, men jag tror att det är viktigt att slå hål på myten att blodprov kan visa på att man inte har leverskador. Människor med konstaterad cirrhos har ofta, inte alltid, normala värden på de blodprov man normalt kallar för leverprover.

Varför är det så viktigt att påpeka det? Jag tror inte att du har någon anledning att känna någon oro och det hoppas jag heller inte att du gör. Det finns tyvärr ingen statistik på detta, men jag tror tyvärr att det är ganska vanligt att man hamnar i ett destruktivt drickande och så vänder man på det och så går man och tar prover och så visar det sig att blodproverna ser bra ut och så börjar man tänka att, det var kanske inte så farligt som jag trodde och sen återgår man till drickandet. Då är det ingen i sjukvården som har berättat att man kan ha en ganska kraftigt nedsatt leverfunktion utan att det syns på prover eller känns i några former av symptom, och så återgår man till drickandet, säkert med intentionen att vara måttligare denna gång, tills man tippar över den där kanten där symptomen börjar rada upp sig.

Anekdotiskt känner jag till några sådana fall. Bland annat en man som tog prover och skämtsamt klagade på hur mycket pengar han lagt på sprit och inte minsta leverpåverkan av det. Jag vet ju inte vad som försiggick i hans huvud, men det kändes som att blodproverna fick honom att slappna av en hel del och för all del är det ju inte bra att gå omkring med ångest, men lite ångest hade nog varit bra för han dog ett par år senare av sepsis till följd av skrumplever, vilket är väldigt vanligt.

Profile picture for user Darthgrå

Det låter konstigt att Avonova nöjer sig med blodprover om dom vet med sig att dessa inte visar på skador. Speciellt i mitt fall där dom vet om mitt alkoholmissbruk. Jag mår bra i övrigt så jag hoppas och tror att allt är i sin ordning.

Profile picture for user TappadIgen

@Darthgrå Det är väl lite mer komplicerat än så. De kan såklart visa på skador, speciellt om du tagit proverna under pågående, i nära anslutning till att du slutar. Det är inte så att proverna inte har något värde alls, och förmodligen är ju allt i sin ordning för din del. Det är egentligen främst det att man inte ska ta proverna som ett kvitto på att ingen skada alls har skett och att det därför är fritt fram att fortsätta.

Nu känner jag inte till Avonova eller vad de håller på med, men som du kanske vet så är ju stora delar av Sveriges icke-akuta sjukvård närmare ett U-lands nivå. Sen kan det ju också handla mycket om okunskap kanske, jag vet faktiskt inte säkert.

Profile picture for user Onkel F

@Darthgrå Jag vet inte med vilken auktoritet @tappadigen uttalar sig. men jag förlitar mig fullt ut på de prover min beroendemottagning redovisar. De är helt och fullt inriktade på människor med beroendeproblematik.
Att som @Tappadigen svänga sig med uttryck som att "så är ju stora delar av Sveriges icke-akuta sjukvård närmare ett U-lands nivå", och ange anekdotiska berättelser som förstärker de bilder av svensk vård som förstärker den bild av svensk sjukvård @Tappadigen vill ge inger inget större förtroende. Om hens kunskapsbas redovisas är jag naturligtvis redo att ändra mitt förhållingssätt.

@Darthgrå jag tror att du kan förlita dig på sjukvårdskontakt, även om jag själv har lite dåliga erfarenheter av företagssjukvård. Det gäller dock behandling, inte förmåga att tolka provsvar.

Profile picture for user TappadIgen

@Onkel F Jag kanske tog i lite med invektiven angående sjukvården i Sverige, men jag har ju inte fel. Dock kan vi väl släppa just den frågan eftersom det inte egentligen är så relevant.

@Onkel F skrev:"Jag vet inte med vilken auktoritet @tappadigen uttalar sig"
Alldeles för mycket egenforskning i ämnet. Många anekdotiska berättelser, vilket jag tar upp har sina nackdelar. Men jag säger såklart ingenting som inte är sant. Tyvärr finns det inte så mycket samlad fakta om just leverenzymers förmåga att påvisa leverproblem, men det börjar dyka upp lite mer. Det här är ju inga konspiratoriska idéer utan vederlagda saker. Jag känner väl egentligen inget behov av att bevisa just för dig någonting, men nu när jag söker får jag upp en del nya saker jag inte har sett förut. Man får inte länka men jag hittar en artikel baserad på en studie fårn Januari i år som heter "Liver Enzyme Tests Often Fail to identify Cirrhosis" som du borde kunna hitta själv om du är intresserad. Det är en studie som har följt ett antal människor med konstaterad alkoholinducerad skrumplever för att se hur deras värden var. Bland annat hade 90% av dem normala värden på ALAT, trots att en tredjedel av dem dog under studien. Jag tillåter mig ett citat direkt ur artikeln:

“We would see these patients with advanced disease and complications, yet their liver tests seemed to be normal,” Rockey said. “So if you just looked at their liver tests, you’d say, ‘Oh no problem,’ but in fact, that wasn’t the case.”

@Onkel F skrev:"jag förlitar mig fullt ut på de prover min beroendemottagning redovisar."

Absolut. Det är bara det att proverna i sig inte har full tillförlitlighet och på sättet som du pratar så får man intrycket att din beroendemottagning inte har berättat för dig att proverna inte kan säga att du inte har några leverskador. Frågan är ju varför de inte har berättat det, eller ingen annan gör det heller? Är det okunskap eller vad är det?

Anledningen till att jag blir upprörd och tar till ett sådant kraftuttryck om sjukvården är just för att jag vet att människor har dött av att de förlitat sig för mycket på dessa prover.

Med det sagt tror jag inte att Darthgrå har något att oroa sig över. Det är inte det som är mitt mål här. Mottagningen gör ju förhoppningsvis en sammantagen bild på anamnes och prover och saker och kommer fram till att man troligen inte har något att oroa sig över, men utan att titta på insidan på något sätt så kan man inte säga säkert att man inte har någon leverskada. Om din mottagning har sagt det @Onkel F så har de ju ljugit för dig.

Det stora problemet jag ser med provsvaren är att det kan på sina håll ge alldeles FÖR lugnande svar, som man inte har täckning för. Slutar man i det här läget när sjukvården säger att man är ok, så är det säkert så att man aldrig kommer ha några problem. Men det är när man ser provsvaret som man tror betyder att man fortfarande inte gjort någon skada alls att man kan hålla på lite till. Det är där jag tror att problemet ligger, för det är nog ofta så att så inte är fallet.

Det är därför jag berättar om det här och självklart har jag täckning för det.

Profile picture for user Onkel F

@TappadIgen Varför skulle min mottagning inte berätta för mig om eventuella leverskador? Jag PRATAR inte om någonting, och jag hävdar inte heller att jag vetenskapliga fakta om saken. Publicera gärna forskningsresultat som bekräftar de utsagor du pratar om. Inte bara de som bekräftar dina utsagor, utan även de som motsäger dem. Vänligen utelämna de anektdotiska berättelserna. Något disputaion? Du skriver att du VET att människor har dött av att de förlitat sig för mycket på dessa prover. Forskingsresultat? Om du använder tillräckligt mycket tid på att få fram ett forskingsresultat som bekräftar din utsaga så kommer du att finna bevis på att din utsaga är sann. När du har gjort det bör du använda (minst) lika mycket tid på att utforska om din utsaga inte är sann. Jag förväntar mig att du inte har några problem med att publicera dessa resultat

"Det är därför jag berättar om det här och självklart har jag täckning för det."
Varför skall jag tro på det du skriver? Du har inte refererat till någon trovärdig forskning som får mig att tro att du "självklart har täckning för".

Du PRATAR om att min mottagning ljugit för mig, jag SÄGER att de inte gett mig information som är i linje med vad din forskning säger är sant. Du PÅSTÅR en sak som inte står i samklang med de professionella människor jag är i kontakt med. Du har din egen agenda. De jag har kontakt med på mottagningen har mer än 30 års erfarenhet och är fortsatt nyfikna

Icke desto mindre är vi förmodligen helt överens om alkoholens / etanolens destruktiva inverkan på den mänskliga kroppen.

Jag undrar fortfarande med vilken auktoritet @Tappadigen uttalar sig.

Profile picture for user TappadIgen

@Onkel F

Jag misstänkte att du inte var intresserad av informationen. Men nästan överallt du läser så står det, ofta i en fotnot, att man kan ha fullt normala värden trots att man har cirrhos. Letade du själv ens upp den studie som jag refererade till? Jag tror som sagt inte att man får länka, men här är studien: https://www.amjmedsci.org/article/S0002-9629(21)00355-4/fulltext

Jag letar såklart inte ensidigt. Det är bara det att det inte finns några studier som säger motsatsen. Om du skulle hitta något som visar motsatsen, så hade jag varit intresserad av att läsa. Men jag tror tyvärr inte att det går att finna.

Profile picture for user BEATNGU

Jag tog leverprov sista gången jag hade druckit. Då hade jag över 3 promille i blodet, men levervärdena såg bra ut. Vet att jag fått ont där när jag druckit och mått illa. Sedan jag slutade har jag inte känt något av det. Vad jag har hört så är dom förstörda delarna av levern förlorade, men resterande återhämtar sig fort när man slutar dricka. Jag var ju förvånad över att den fortfarande var vid god funktion. Men då kan det alltså vara så att det är värre än vad provet visade? Man får ju symptom om levern inte fungerar som den ska och det har jag inga.

Profile picture for user TappadIgen

@BEATNGU Om leverproverna visade bra, du har slutat dricka och du inte har haft några symptom så är du förmodligen ok och du behöver inte oroa dig.

Allt jag egentligen vill säga är att bra levervärden inte garanterar att man inte har några skador. Jag är rädd att folk kan ta prov på fel sätt och fortsätta dricka för man tänker att "det är ju ingen skada ännu" när man inte kan säga det. Men jag har svårt att få fram det budskapet på ett bra sätt, märker jag.

Profile picture for user BEATNGU

@TappadIgen Det var därför jag blev fundersam. Men den har väl blivit så jäkla impregnerad så den tål vad som helst. Skämt åsido. hade jag fortsatt så hade det nog inte dröjt länge innan den börjat falla ifrån.

Profile picture for user Darthgrå

@TappadIgen. I länken som du postade så har jag citerat följande: "Decompensating events were identified in 78 (100%) patients. There was no correlation between complications or death and aminotransferase levels."

Ska man tolka detta som att dom tagna proverna visade till 100% att det fanns nedsatt funktion i levern men att prov-värderna inte kunde visa vilka som kommer bli sämre eller avlida.

Eller menar artikeln att man har gjort en vävnadsundersökning eller obduktion vid sidan av blodproverna för att fastställa att det var 100% nedsatt leverfunktion? Detta framkommer dock inte här och man måste betala för att läsa hela artikeln.

"Clinicians should be cautious when interpreting aminotransferases in patients with alcoholic cirrhosis"

I slutklämmen så verkar rådet vara i ett fall där det är fastlagt patienser har levercirros så skall man vara försiktig med att tolka värderna. Det jag undrar är hur man från början identifierade leverskadan?

Profile picture for user TappadIgen

@Darthgrå Nej, det framgår inte riktigt hur det fastställdes att de har skrumplever, men när du läser om ALAT, ASAT, GT o.s.v. så kan du överallt se att de inte kan användas för att fastställa cirrhos. Guldstandarden har länge varit biopsi för att vara 100%, men man använder också andra sorters scanningar för att se som MRI och ultraljud och sånt.

Med decompensating events menar man alltså att de hade kliniska symptom på leversvikt som gulsot, palmarerrytem, spider navia, ascitesvätska i buk, ödem i ben, esofagusvariceer och så vidare.

Det de kommer fram till är just angående särksilt aminotransferaser ALAT och ASAT inte kan användas för att indikera på huruvida någon har alkoholinducerad cirrhos eller ej och hur allvarlig den är. 1/3 av patienterna dog alltså under de 5 månaderna studien pågick och det fanns ingen koppling mot ALAT och ASAT för överlevnad.

@Darthgrå skrev:"Det jag undrar är hur man från början identifierade leverskadan?"

Som sagt, det framgick inte riktigt, men ofta är cirrhos en sammantagen bedömning och inte på en enskild variabel. Leverbiposis sas vara standard, men om en patient har ascites och gulsot och samtidigt har ett ultraljud som visar på en ohomogen lever med dåligt blodflöde genom vena portae, alltså huvudvenen till levern, så gör man ofta inte någon biopsi för att det känns överflödigt. Vid osäkerhet och färre symptom så kan man göra det istället. Förmodligen har inte alla patienter diagnosticerats på samma vis.

Profile picture for user Annja

@Onkel F självklart skulle din läkare upplyst dig om du hade tecken på leverskador. Utan tanke på vetenskap vill jag bara berätta om min pappa som drack rejält. När han blev sjuk så visade magnetröntgen på levercirrhos och tumörer i levern. Alla blodprover var dock normala. Med det menar jag inte att det är så för alla utan mer att det kan vara möjligt i vissa fall.🙂

Profile picture for user TappadIgen

@Annja Tack för ditt bidrag och för att du berättar om din upplevelse. Det är så här jag fört hörde talas om det också, genom anekdoter. Människor som berättade för mig. Det finns ju även en till här på forumet som har konstaterad cirrhos, genom ultraljud åtminstone, som nu har normala nivåer. För mig känns det otroligt att alla dessa människor skulle hitta på allting.

Det finns som sagt inte så mycket ren information om det, mer än att man kan läsa lite i fotnötter att det går att ha normala värden. Och jag har verkligen ingen agenda i detta mer än att jag inte vill att folk ska ta ett bra blodprov som ett kvitto på att där inte finns någon skada alls och fortsätta dricka på den grunden. Det är verkligen allt, så jag förstår inte riktigt hur vi har hamnat i den här debatten.

Profile picture for user TappadIgen

@Darthgrå :/ Det var inte min mening med att dra upp det här.

Jag tror faktiskt inte att vården är värdelös, men de har tidsbrist och är dåliga på att informera. Man gör nog en sammantagen bedömning baserat på anamnes och provresultat o.s.v. Baserat på allt det där har man förmodligen gjort den sammantagna bedömningen att du är frisk!

Allt jag menar på egentligen är att sannolikt har de rätt. Känner du dessutom inga symptom, är det säkert ingen fara med dig. Men de kan bara inte säga att där inte finns någon leverskada alls.

När man säger att levern är tålig så det för att den är just det. Om man skadar den en bit så gör det egentligen ens inte särskilt mycket eftersom den klarar av sina funktioner fullt ut ändå, vilket jag gissar på är varför det är så svårupptäckt på blodprov. När man upphör med det som skadar levern, som alkohol i vårt fall, så kan skadan läkas, åtminstone så till den grad att vi lever ett fullgott liv och aldrig märker av det igen.

Faran, tror jag(jag får säga tror för det finns såklart inga vetenskapliga studier på detta men med tanke på hur det ser ut och de anekdotiska berättelser jag har är det förmodligen vanligt) att man läser blodprovet som att där inte finns någon skada alls och att man fortsätter att dricka. I det fallet finns det förmodligen de, som då alltså redan har en skada som förvärras i och med att alkoholintaget inte upphör och då så plötsligt har man gått över den där gränsen med skadan som man inte kan komma tillbaka från.

Det är trots allt inte alla som får leverskador, men det är svårt att hitta den där balansen för oron för det.

Jag är inte din läkare och jag är framförallt inte du. Du gör såklart som du själv vill, men jag skulle tro att om proverna såg bra ut, dina läkare inte ser något annat problem och du mår bra, så är det sannolikt ingen fara med dig om du nu har slutat att dricka. Det kan jag såklart inte säga med säkerhet, med avsaknad av medicinsk expertis samt online och baserat på knapphändiga fakta. Men det är så jag skulle tro. Det man inte kan säga med säkerhet är hur det skulle gå vid fortsatt drickande dock. Det finns ju en möjlighet såklart att du verkligen är helt hundra procent med din leverfunktion och du kan dricka varje dag tills du blir 100. Men det är det som jag menar att blodproven inte kan säga säkert.

Profile picture for user Rosette

Hej Darthgrå,

Hoppas det är okej att jag också tittar in här i din tråd, vill hälsa välkommen och hejja på i din imponerande resa. Du har tagit stora kliv och kommit långt i din förändring. Tar hjälp, berättat för nära och kära, gett bort alkohol du fått i present och du skriver och läser här med mera. Bra gjort!

Gällande detta med provtagning och provsvar vill jag bara nämna att oavsett studier, tänker det är kanske till er andra också som pratar om det här i tråden, att studier kan bli lite missvisande, även forskarna själva kan ju många gånger ha svårt att analysera och tolka resultat. Klokast när det gäller just medicinska råd, etc är att alltid ta det med sin behandlande läkare. Det görs ju alltid en helhetsbedömning som inte bara handlar om just svar på prover och den är ju individuell.

Du har ju fått flera svar här i din tråd angående detta och tänker om du känner dig osäker så tveka inte att ställa frågan till dem du går hos, du gör ju såklart som du vill och känner för.

Oavsett så är du här, jobbar på åt det håll du vill med alkoholen och det är fint att se. Hoppas du hittar mycket här inne som blir hjälpsamt!

Varma hälsningar,

Rosette
Alkoholhjälpen

Profile picture for user Darthgrå

Då kan jag bocka av en månad som nykter. Rent tidsmässigt så har det gått snabbt men när läser mitt första inlägg i den här tråden så känns det som den skrevs för en evighet sen. Då totalt kvaddad av ångest, skam och bakfylla. Den personen känns väldigt avlägsen och svår att relatera till.

Jag har tittat på kontoutdrag från 1:a juni fram till den 16:e när jag slutade. På 16 dagar så hade jag tryckt i mig 65 öl och en flaska whiskey. Det mesta konsumerades på helgen. I dag kan jag inte förstå hur jag kunde göra så mot mig själv. Destruktiviteten blir så tydlig när man har en nykter blick.

Jag vill tacka alla som har skrivit och stöttat mig i tråden. Det betyder mycket för mig.

Nu skall jag ha semester i tre veckor och den kommer bli alkoholfri.

Profile picture for user vår2022

@Darthgrå Grattis till en nykter månad!🥳. Ja, tänk vad tydligt ens alkoholbeteende blir när man är nykter. När man är i alkoholdimman är man som instängd i en bubbla med helt andra tankar. Det är skönt att vara nykter och med klart sinne😁💕

Profile picture for user Natalia

@Darthgrå

Bra jobbat 🙂
Hur upplever att den första månaden känts för dig? Har du upplevt abstinens och hur länge har du isf upplevt att den varit jobbig eller som starkast? Frågar för att jag försöker greppa hur länge den första tidens lite jobbiga abstinensfas håller i sig innan den klingar av och inte upplevs lika jobbig som i början. Trasslar själv med avhållsamheten nämligen 🙂

Önskar en skön lördag och en skön semester!

Kram

Profile picture for user Darthgrå

@Natalia . Hej, jag har inte haft så kraftiga abstinens. Suget efter alkohol kommer och går dock klingar det av snabbare för varje gång. I början så kunde det hänga i timmar och jag kunde inte koncentrera mig på något. Nu kan jag trycka bort dom tankarna direkt.

Profile picture for user Natalia

@Darthgrå

Känns uppmuntrande att läsa. Lite så jag kan uppleva faktiskt. Att en känsla uppstår starkt som gör att jag tappar fokus helt och det håller några timmar. Det går upp i huvudet nästan.

Profile picture for user Natalia

@Darthgrå

Har inte heller så kraftigt abstinens. Brukar mest känna mig mer spänd och få en sugande känsla i magen. Och efter några dagar just det som du beskriver, att det inte går att koncentrera sig. Senast trädde den känslan fram starkast dag 5 och då gav jag efter. Ska lyssna på det du skrev nu och försöka hålla ut bättre frammåt. För det känns skönt att läsa att det faktiskt blir lättare inom ganska kort 🙂

Profile picture for user Darthgrå

@Natalia . Kämpa på. Jag tror att det hjälpte mig mycket att jag hade fått nog och verkligen kunde motivera mig att bryta med alkoholen. Tidigare så har jag slutat på måndagen och börjat igen till helgen. Hållit på så i 15 år. Men den här gången ville jag verkligen sluta och det kändes annorlunda redan från början. Som att jag hade slagit i botten och kunde erkände inför mig själv att om jag inte slutar så kommer det gå åt helvete. Efter att jag hade tagit det beslutet så fick jag en känsla av frid och frihet. Den känslan har hängt kvar sedan dess.

Profile picture for user Natalia

@Darthgrå

Det låter som en skön känsla av befrielse. Och det är verkligen synd att det ibland ska behöva gå så långt att man känner att man nått botten innan ett sådant beslut kan komma med övertygelse och besked. Och väldigt många beskriver det precis som du just gjorde. År av tragglande innan de verkligen fått nog.

Min beroendeproblematik har en grund i tablettberoenden och sedan det avslutet för ett år sedan har jag druckit mer. Den utvecklingen uppmärksammade jag på en gång i och med att jag redan rehabiliterade beroende. Det oroade mig men när jag sedan ville förändra dryckesvanorna blev det svårt. Har liksom inte mentalt kommit till ett fast beslut och det skrämmer mig att vara medveten om att så väldigt många trasslat med alkohol i många år innan det beslutet av en eller annan orsak står tydligt.

Du ska vara riktigt stolt över dig själv och det är kul att läsa att du redan på en månad mår så mycket bättre och att du känner att du kan hantera sug som uppstår 🙂

Önskar dig en skön söndag ❤

Profile picture for user Darthgrå

Tack bra. Var på Iron Maiden igår och det var faktiskt första gången jag kände en förlust med att sluta dricka. Att sitta på en pub och ladda upp inför en konsert så att man är lagom varm i kläderna är fantastiskt trevligt.

Nåja, jag hade kul ändå och alkoholfri öl smakar helt okej nu för tiden.

Profile picture for user Natalia

@Darthgrå

Det var starkt av dig! För ja, det är jättetrevligt med alkohol vissa tillfällen. Det är ju det där problematiska drickandet man inte vill ha. Hoppas du hade kul på konserten 🙂

Hur känns det idag?

Profile picture for user Onkel F

@Darthgrå skrev:" Nåja, jag hade kul ändå". Är lite nyfiken. Själva konserten, hur upplevde du den? Om du jämför med när du har laddat upp så att säga? Någon positiv eller negativ skillnad?
Starkt gjort att hålla dig till a-fritt i det läget!

Profile picture for user Darthgrå

Hej. Det är svårt att peka på något konkret. Men det är ju lite lättare att röja loss med lite innanför västen. Det är svårt att komma på något positivt med att vara nykter på konsert mer än rent praktiska som att t.ex. att man kan köra hem. Tidigare så var jag aldrig häller dyngrak när jag gick på spelningar så att komma ihåg vad man har upplevt har aldrig varit ett problem.

Profile picture for user Darthgrå

Hej. I dag var jag inne på systembolaget för första gången sedan jag började den här nyktra vägen. Det var förvånansvärt dåligt utbud på alkoholfritt. Bättre på mitt lokala ICA. Ingen anledning att gå dit nåt mer mao.

Profile picture for user Onkel F

@Darthgrå Bra att veta! Då behöver jag inte gå dit och riskera att "råka" få med mig något jag egentligen inte vill ha😁Funderar på alkoholfri öl, det blir lite trist i längden med bara vatten, och läsk är för sötslibbigt.

Profile picture for user Darthgrå

Då var semestern över och den blev helt alkoholfri. Det skulle vara helt otänkbart för några månader sedan. Det har gått förvånansvärt bra utan något direkt sug efter dom starka varorna. Det skall dock sägas att livet är lite gråare och tråkigare som nykter. Men ett pris väl värt att betala för att återta kontrollen över sig själv.

Det har gått två månader sedan jag drack senast och jag får ofta tankar om att jag kan dricka måttlig och att jag har lärt mig min läxa. Det är konstigt att efter två månader så är det fortfarande alkohol som är i fokus när man låter tankarna vandra fritt och det säger mig att jag aldrig kommer kunna ha en måttlig och sund alkoholkonsumtion.

Profile picture for user vår2022

@Darthgrå Riktigt bra jobbat med en helt alkoholfri semester! Jag tyckte att det hände mycket i min nykterhet mellan 3-6 månader, som att hjärnan verkligen hade fått återhämta sig och bli balanserad igen. Det tar mellan 3-6 månader om man nyttjat mycket alkohol. Ögonen till livet öppnades allt mer och det jag såg blev allt vackrare. Det tar också tid innan en vana har blivit en ny vana och att det sker automatiskt. För att få till nya vanor är det mer framgångsrikt att skapar nya vanor än att man försöker få bort gamla vanor. Likaså att tänka positiva tankar om att vara nykter, hur skönt framtiden ska bli som nykter, så att det till slut dominerar tänkandet och när tankarna vandrar fritt är det dessa tankar som kommer upp. Då blir även livet mindre grått och tråkigt😁.

Bra att du inte går på tankarna om att kunna dricka måttligt och att du lärt dig din läxa och tror på dem. Det är typiska ”återfallstankar” och minnet vill lätt svikta så man inte minns hur det var och alltid slutade. Sedan är det ju tuffare att komma tillbaka för var gång man faller. Kämpa på nu! Du gör det så bra!💕