@Ny dag Bra där! Att vara ärlig framförallt mot sig själv men även mot din man är A och O. Då släpper du den hårdknutna garden och kapitulerar framför alkoholen. Även framför skammen och ångesten som den orsakar. Som jag uppfattar det drivs din ångest runt och får näring att blossa upp vid varje återfall. Du skrev att din grundångest är som en vindpust i jämförelse med den som återfallen/alkoholen orsakar. En strategi vore att vara extra vaksam vecka 2-3 när du oftast faller, att du då tar extra mycket hjälp av din man när du är så sårbar. Om du kan komma vidare från dessa veckor och låta hjärnan återhämta sig ordentligt så att din triggerhjärna får gå i ide. Om du smygdricker emellanåt så väcker du ideligen triggerhjärnan och den surrar med dig hela tiden, den låter inte dig vara ifred. Vi som är beroende måste lära oss att leva med denna felprogrammering livet ut. Programmeringen kan aldrig återställas som när vi startar om en dator. Det enda vi kan göra är att inte tillföra den bränsle i form av alkohol, då slutar programmet att köra och ligger still. Den låter oss vara. När detta sker får vår del av hjärnan, vår ”vaktmästare” som består av sunt förnuft och riskbedömningar ta över igen, den har fått stå tillbaka när den dominanta triggerhjärnan härjat och skrikit efter alkohol. Vaktmästaren håller ordning, sopar rent, byter packningar och trasiga lampor, klipper gräsmattan och vattna blommor, gör inspektionsrundor och ser till att allt fungerar och jagar bort ligister som försöker slår sönder fönsterrutor. Han håller ordning och ser till så att det råder harmoni och lugn på vår gata, det är tryggt att ha honom tillhands. Att inte dricka alkohol innebär att vaktmästaren träder fram och som hjälper oss att ta bra övervägda och sunda beslut. Om vi ger oss tiden, månader av avhållsamhet, tar all hjälp vi behöver när alkoholdjävulen/triggerhjärnan bankar på, så ger vi vaktmästaren en chans att få ta över och göra det han är ämnad att göra för oss. Hålla ordning och reda och guida oss till bra beslut. När vaktmästaren är chef på sin gata, behöver vi inte anstränga oss så mycket längre för det sunda förnuftet går på automatik, det gör oss av slappnade och lugna😁💕

@vår2022 🙏 för dina kloka och välgrundade insikter. Precis så är det. Kan heller inte räkna nyktra dagar som tidigare då dagarna 1-7 efter ett återfall är med massiv ångest. Förvisso afria men med sviter efter alkohol. Måste minnas denna känsla då jag tror den är avgörande för att inte falla igen. Det är verkligen inte värt att dricka längre. Ska ta hjälp av maken, samt efter sommaren börja i terapi igen. Stort tack för ditt svar, är så hudlös just nu…. Kram

@Ny dag Det kommer att gå bra❤️. Försök att komma igång med kontinuerlig fysisk aktivitet, det är så hjälpsamt och så bra för hjärnan och ditt mående, som Anders Hansen förordar😁.
Ha en fin dag, Ny dag, andas lugnt, ta en promenad och vila🌞

@Ny dag Går det att identifiera vad som händer i eller omkring dig efter 2-3 nyktra veckor? Vad som triggar dig till återfall?

Har du för högt ställda krav på dig själv? Jag menar att många andra skulle kunna leva med att dricka var tredje vecka och vara nöjda med det.

Men som jag tolkar det så vill du verkligen sluta dricka helt och hållet.

Kan det vara något underliggande, t.ex. ångest, som är det största problemet. Där drickandet är mer av ett symptom?

Några tankar kring det vi brottas med, gemensamt och oförtröttligt. ✨

@Allegra Mina återfall innebär att jag “endast” smygdricker, håller alkoholhalten i kroppen på en nivå som dövar och där jag ff uppfattas som nykter. Det är inte sunt😩 och så vill jag inte längre leva. Jag har utvecklat ett beroende och vill bli en av dem som inte dricker. Det beslutet känns numera grundat i mig på ngt sätt. Drickandet startade nog som självmedicinering mot ångest, prestationskrav men har helt klart gått över styr. Vad som jag tror triggar till återfall (som jag känner nu) är behovet att döva, få försvinna från allt, slappna av, känna frihet… och inte ens det uppnås med alkohol längre. Jag skriver så jag också ska komma ihåg. Alkoholåterfall för mig ger mig bara fruktansvärd ångest i flera dagar efter och själva intaget detsamma. Jäkla alkoholdjävul! Dock en tröst att veta att jag inte är den enda och att detta forum finns. Kram till oss alla som kämpar!

@andesh79 Vi kämpar gemensamt och jag tycker detta forum är så fantastiskt. Längtar till att jag kan byta grupp till det vidare livet men har en lååång väg kvar. 🙏

Tredje dagen, börjar kännas lite bättre. Fortfarande trött och ledsen och rädd. Jag vill aldrig komma hit i detta stadie igen. Gårdagen var bra, umgicks med familjen och jag lyckades med att faktiskt kunna njuta. Njuta av lyckan över min familj som jag älskar 🥰 så högt. Varför gör jag så här också mot dem, genom alkohol blir jag ju inte mitt bästa och ärligaste jag. Det är min familj värda att jag ska vara. Läser mycket om depression, GAD och alkohol och på något sätt hoppas jag att jag självmedicinerat mig till ett beroende för att om det är så och att jag kan få hjälp med mitt allmäntillstånd (som förvärras med alkohol, ingen tvekan om det) så kanske det kommer bli lite lättare att aldrig falla tillbaka. Är inte rädd för medicin så länge den inte är beroendeframkallande men vilken läkare skulle skriva ut sådana till en problemdrickare..??.. Har också börjat om att lyssna på Annie Grace och Naked Mind. Har semester och är på landet, här har vi förvisso stort umgänge men att jag inte dricker har blivit en ickefråga i vänkretsen. Idag blir det lugnt, en promenad måste det iaf bli. Märker när jag skriver att tankarna far och flyger, hjärtat bultar som om jag vore stressad, har svårt att vara sammanhängande även i tankarna. Så även om det är bättre idag så är det ff inte bra och det beror enbart på att jag är på dag 3 och att ett återfall kostar på så mycket mer. Aldrig glömma dett, spela hela filmen och som AHs mantra viktigast först att vara nykter och aldrig ta första glaset. Jag tror jag gör detta mantra i någon form också till mitt. Kanske dagens uppgift, ta fram ett mantra som mentalt träffar mig rakt i magen förvar sedan arbeta med dagliga affirmationer. Kram till alla som kämpar! Viktigast först är att vara nykter och att aldrig ta första glaset!

@Ny dag Vad skönt att det känns bättre💕. Som du säger det är viktigaste först är att vara nykter och att aldrig ta det första glaset. Det är bra att hitta sig ett bra mantra, mitt är ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt”. Ha en fin ledighet på landet och njut av det🌸

@Ny dag Det låter som att du dricker när du vill stänga av och vara själv. Att du dricker för att skapa ”ett eget rum”. Detta kan jag känna igen mig i. Skillnaden är att jag går och sätter mig på en krog och dricker i ensamhet.

Tänker att vi faktiskt behöver den där ensamheten/avkopplingen men måste hitta ett alternativt sätt att få det behovet tillfredsställt.

Själv har jag svårt att uttrycka mina egna behov gentemot omvärlden. Blir till slut arg på allt och alla och sätter mig och dricker, istället för att säga *stopp* nu behöver jag en paus ”ni får klara er själva”.

Vet inte vad detta bottnar i. Kontrollbehov, känsla av otillräcklighet..? *suck* finns mycket att gräva i.

Önskar dig en bättre dag idag✨

Fjärde dagen sedan återfallet, vaknar nykter och idag ska jag inte dricka. Gårdagen var hemskt jobbig mentalt med panikartad ångest och rädsla inför framtiden. Är jag i grunden deprimerad? Allt känns jobbigt, är supertrött och håglös, jag njuter inte av semestern, sover sådär trots melatonin - listan kan göras lång. Hjärtat bankar hårt och tankarna går på högvarv. Kanske ett resultat av av att jag faktiskt minskat ordentligt på a-konsumtionen sedan februari vilket gjort att jag levt i och med ångesten på ett annat sätt än tidigare när jag i princip drack varje dag. Återfallen jag typ tagit medvetet har gett mig fristad i stunden (trots att alkoholen inte responderar på mig som tidigare) och ångesten dagarna efter har i princip handlat om skuld över missbruket och inte den hopplöshet och rädsla jag nu känner inför framtiden. Jag kan och vill inte dricka för jag utvecklat ett beroende och jag behöver stöd, driv och styrka i att hålla i nykterheten. Men för att bli fri på riktigt måste jag jag gå till botten med orsaken till varför jag började missbruka a. Har ett förflutet med svår anorexi som övergick i svår och långvarig bulimi. Känslan och behovet att döva har jag således tillämpat genom olika missbruk sedan barndomen (jag är 50+ nu). Alkoholen och matmissbruket var (är) ett sätt att bota/lindra symtomen/självmedicinera. Läser som vanligt mycket om detta och hoppas att jag inte kommer dithän att jag blir min egen pseudoläkare för det vill jag verkligen inte men jag behöver förstå och ibland när jag läser börjar jag gråta/hjärtat bankar hårdare och då tänker jag att jag kanske kommit något på spåren. Kram till alla som kämpar 🥰

Nu är det natt och sista gästen har precis lämnat. Jag är nykter 🙏 och har haft supertrevligt. Faktiskt en liten energibrist i mitt sinne. Några drack (väl?) mycket av både champagnen och vinet, andra inte. Men vad tjatigt och omständigt pratet blir för dem som dricker i den takt jag brukade dricka…. Jag är så glad att jag inte kommer tillhöra den gruppen längre, de är förvisso fortfarande trevliga att umgås med men jag kommer att ha full koll på vad vi sade etc och mitt morgonkaffe kommer smaka så mycket godare. Senare idag, efter frukost, bestämdes att alla skulle göra gemensam båttur 🚤 och det känns så ända in i själen bra 😅 att jag också imorgon kommer vara pigg och har inget att dölja. Jag ✅ av en ny känsla i kroppen just nu och den känslan är härlig. Var tvungen att skriva detta hör och nu så att jag har ngt att gå tillbaka till senare.
@Allegra @Varafrisk Vi fortsätter idag som igår, eller hur? En dag i taget… 🥰

@Ny dag Härligt att höra att du hade supertrevligt igår och att du kan känna känslor av glädje😁. Idag blir en perfekt dag för en båttur, i alla fall här skiner solen från en klarblå himmel🌞. Ha en fin dag och båttur💦💕

@Ny dag Så imponerad av att du lät bli bubbel & vin. I just den sociala situationen du befann dig i är det ju oerhört lätt att tänka ”äsch”. Bra jobbat ✨

Ha en jättefin dag!!

Snart dags för båtturen, har precis stigit upp. Det tar, precis som @Se klart just skrev, på krafterna att ha gäster även om er är kul.
@Allegra Jag har gjort klart för mina närmaste och de jag umgås med att jag för tillfället inte dricker alkohol pga av jag inte längre mår bra av alkoholen längre. Så min utmaning är att inte smygsupa vilket jag gjort när jag tagit återfall. Idag nyktert!
@Varafrisk 💪🥰
@majken_r Tack! Jag ska försöka njuta av den🚤🙏@vår2022 🙏🥰

Bra jobbat!
Jag gillar verkligen att umgås som ”förr” vi blir inte helt andra människor. Att vakna utan baksmälla efter en trevlig kväll är en glädje som man aldrig blir blasé inför. Nyktra livet fortsätter att leverera. Kram’ 💪🏻🌸