Tillsvidare

Profile picture for user vår2022

@Ny dag Bra där! Att vara ärlig framförallt mot sig själv men även mot din man är A och O. Då släpper du den hårdknutna garden och kapitulerar framför alkoholen. Även framför skammen och ångesten som den orsakar. Som jag uppfattar det drivs din ångest runt och får näring att blossa upp vid varje återfall. Du skrev att din grundångest är som en vindpust i jämförelse med den som återfallen/alkoholen orsakar. En strategi vore att vara extra vaksam vecka 2-3 när du oftast faller, att du då tar extra mycket hjälp av din man när du är så sårbar. Om du kan komma vidare från dessa veckor och låta hjärnan återhämta sig ordentligt så att din triggerhjärna får gå i ide. Om du smygdricker emellanåt så väcker du ideligen triggerhjärnan och den surrar med dig hela tiden, den låter inte dig vara ifred. Vi som är beroende måste lära oss att leva med denna felprogrammering livet ut. Programmeringen kan aldrig återställas som när vi startar om en dator. Det enda vi kan göra är att inte tillföra den bränsle i form av alkohol, då slutar programmet att köra och ligger still. Den låter oss vara. När detta sker får vår del av hjärnan, vår ”vaktmästare” som består av sunt förnuft och riskbedömningar ta över igen, den har fått stå tillbaka när den dominanta triggerhjärnan härjat och skrikit efter alkohol. Vaktmästaren håller ordning, sopar rent, byter packningar och trasiga lampor, klipper gräsmattan och vattna blommor, gör inspektionsrundor och ser till att allt fungerar och jagar bort ligister som försöker slår sönder fönsterrutor. Han håller ordning och ser till så att det råder harmoni och lugn på vår gata, det är tryggt att ha honom tillhands. Att inte dricka alkohol innebär att vaktmästaren träder fram och som hjälper oss att ta bra övervägda och sunda beslut. Om vi ger oss tiden, månader av avhållsamhet, tar all hjälp vi behöver när alkoholdjävulen/triggerhjärnan bankar på, så ger vi vaktmästaren en chans att få ta över och göra det han är ämnad att göra för oss. Hålla ordning och reda och guida oss till bra beslut. När vaktmästaren är chef på sin gata, behöver vi inte anstränga oss så mycket längre för det sunda förnuftet går på automatik, det gör oss av slappnade och lugna😁💕

Profile picture for user Ny dag

@vår2022 🙏 för dina kloka och välgrundade insikter. Precis så är det. Kan heller inte räkna nyktra dagar som tidigare då dagarna 1-7 efter ett återfall är med massiv ångest. Förvisso afria men med sviter efter alkohol. Måste minnas denna känsla då jag tror den är avgörande för att inte falla igen. Det är verkligen inte värt att dricka längre. Ska ta hjälp av maken, samt efter sommaren börja i terapi igen. Stort tack för ditt svar, är så hudlös just nu…. Kram

Profile picture for user vår2022

@Ny dag Det kommer att gå bra❤️. Försök att komma igång med kontinuerlig fysisk aktivitet, det är så hjälpsamt och så bra för hjärnan och ditt mående, som Anders Hansen förordar😁.
Ha en fin dag, Ny dag, andas lugnt, ta en promenad och vila🌞

Profile picture for user Allegra

@Ny dag Går det att identifiera vad som händer i eller omkring dig efter 2-3 nyktra veckor? Vad som triggar dig till återfall?

Har du för högt ställda krav på dig själv? Jag menar att många andra skulle kunna leva med att dricka var tredje vecka och vara nöjda med det.

Men som jag tolkar det så vill du verkligen sluta dricka helt och hållet.

Kan det vara något underliggande, t.ex. ångest, som är det största problemet. Där drickandet är mer av ett symptom?

Några tankar kring det vi brottas med, gemensamt och oförtröttligt. ✨

Profile picture for user Ny dag

@Allegra Mina återfall innebär att jag “endast” smygdricker, håller alkoholhalten i kroppen på en nivå som dövar och där jag ff uppfattas som nykter. Det är inte sunt😩 och så vill jag inte längre leva. Jag har utvecklat ett beroende och vill bli en av dem som inte dricker. Det beslutet känns numera grundat i mig på ngt sätt. Drickandet startade nog som självmedicinering mot ångest, prestationskrav men har helt klart gått över styr. Vad som jag tror triggar till återfall (som jag känner nu) är behovet att döva, få försvinna från allt, slappna av, känna frihet… och inte ens det uppnås med alkohol längre. Jag skriver så jag också ska komma ihåg. Alkoholåterfall för mig ger mig bara fruktansvärd ångest i flera dagar efter och själva intaget detsamma. Jäkla alkoholdjävul! Dock en tröst att veta att jag inte är den enda och att detta forum finns. Kram till oss alla som kämpar!

Profile picture for user Ny dag

@andesh79 Vi kämpar gemensamt och jag tycker detta forum är så fantastiskt. Längtar till att jag kan byta grupp till det vidare livet men har en lååång väg kvar. 🙏

Profile picture for user Ny dag

Tredje dagen, börjar kännas lite bättre. Fortfarande trött och ledsen och rädd. Jag vill aldrig komma hit i detta stadie igen. Gårdagen var bra, umgicks med familjen och jag lyckades med att faktiskt kunna njuta. Njuta av lyckan över min familj som jag älskar 🥰 så högt. Varför gör jag så här också mot dem, genom alkohol blir jag ju inte mitt bästa och ärligaste jag. Det är min familj värda att jag ska vara. Läser mycket om depression, GAD och alkohol och på något sätt hoppas jag att jag självmedicinerat mig till ett beroende för att om det är så och att jag kan få hjälp med mitt allmäntillstånd (som förvärras med alkohol, ingen tvekan om det) så kanske det kommer bli lite lättare att aldrig falla tillbaka. Är inte rädd för medicin så länge den inte är beroendeframkallande men vilken läkare skulle skriva ut sådana till en problemdrickare..??.. Har också börjat om att lyssna på Annie Grace och Naked Mind. Har semester och är på landet, här har vi förvisso stort umgänge men att jag inte dricker har blivit en ickefråga i vänkretsen. Idag blir det lugnt, en promenad måste det iaf bli. Märker när jag skriver att tankarna far och flyger, hjärtat bultar som om jag vore stressad, har svårt att vara sammanhängande även i tankarna. Så även om det är bättre idag så är det ff inte bra och det beror enbart på att jag är på dag 3 och att ett återfall kostar på så mycket mer. Aldrig glömma dett, spela hela filmen och som AHs mantra viktigast först att vara nykter och aldrig ta första glaset. Jag tror jag gör detta mantra i någon form också till mitt. Kanske dagens uppgift, ta fram ett mantra som mentalt träffar mig rakt i magen förvar sedan arbeta med dagliga affirmationer. Kram till alla som kämpar! Viktigast först är att vara nykter och att aldrig ta första glaset!

Profile picture for user vår2022

@Ny dag Vad skönt att det känns bättre💕. Som du säger det är viktigaste först är att vara nykter och att aldrig ta det första glaset. Det är bra att hitta sig ett bra mantra, mitt är ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt”. Ha en fin ledighet på landet och njut av det🌸

Profile picture for user Allegra

@Ny dag Det låter som att du dricker när du vill stänga av och vara själv. Att du dricker för att skapa ”ett eget rum”. Detta kan jag känna igen mig i. Skillnaden är att jag går och sätter mig på en krog och dricker i ensamhet.

Tänker att vi faktiskt behöver den där ensamheten/avkopplingen men måste hitta ett alternativt sätt att få det behovet tillfredsställt.

Själv har jag svårt att uttrycka mina egna behov gentemot omvärlden. Blir till slut arg på allt och alla och sätter mig och dricker, istället för att säga *stopp* nu behöver jag en paus ”ni får klara er själva”.

Vet inte vad detta bottnar i. Kontrollbehov, känsla av otillräcklighet..? *suck* finns mycket att gräva i.

Önskar dig en bättre dag idag✨

Profile picture for user Ny dag

Fjärde dagen sedan återfallet, vaknar nykter och idag ska jag inte dricka. Gårdagen var hemskt jobbig mentalt med panikartad ångest och rädsla inför framtiden. Är jag i grunden deprimerad? Allt känns jobbigt, är supertrött och håglös, jag njuter inte av semestern, sover sådär trots melatonin - listan kan göras lång. Hjärtat bankar hårt och tankarna går på högvarv. Kanske ett resultat av av att jag faktiskt minskat ordentligt på a-konsumtionen sedan februari vilket gjort att jag levt i och med ångesten på ett annat sätt än tidigare när jag i princip drack varje dag. Återfallen jag typ tagit medvetet har gett mig fristad i stunden (trots att alkoholen inte responderar på mig som tidigare) och ångesten dagarna efter har i princip handlat om skuld över missbruket och inte den hopplöshet och rädsla jag nu känner inför framtiden. Jag kan och vill inte dricka för jag utvecklat ett beroende och jag behöver stöd, driv och styrka i att hålla i nykterheten. Men för att bli fri på riktigt måste jag jag gå till botten med orsaken till varför jag började missbruka a. Har ett förflutet med svår anorexi som övergick i svår och långvarig bulimi. Känslan och behovet att döva har jag således tillämpat genom olika missbruk sedan barndomen (jag är 50+ nu). Alkoholen och matmissbruket var (är) ett sätt att bota/lindra symtomen/självmedicinera. Läser som vanligt mycket om detta och hoppas att jag inte kommer dithän att jag blir min egen pseudoläkare för det vill jag verkligen inte men jag behöver förstå och ibland när jag läser börjar jag gråta/hjärtat bankar hårdare och då tänker jag att jag kanske kommit något på spåren. Kram till alla som kämpar 🥰

Profile picture for user Ny dag

Nu är det natt och sista gästen har precis lämnat. Jag är nykter 🙏 och har haft supertrevligt. Faktiskt en liten energibrist i mitt sinne. Några drack (väl?) mycket av både champagnen och vinet, andra inte. Men vad tjatigt och omständigt pratet blir för dem som dricker i den takt jag brukade dricka…. Jag är så glad att jag inte kommer tillhöra den gruppen längre, de är förvisso fortfarande trevliga att umgås med men jag kommer att ha full koll på vad vi sade etc och mitt morgonkaffe kommer smaka så mycket godare. Senare idag, efter frukost, bestämdes att alla skulle göra gemensam båttur 🚤 och det känns så ända in i själen bra 😅 att jag också imorgon kommer vara pigg och har inget att dölja. Jag ✅ av en ny känsla i kroppen just nu och den känslan är härlig. Var tvungen att skriva detta hör och nu så att jag har ngt att gå tillbaka till senare.
@Allegra @Varafrisk Vi fortsätter idag som igår, eller hur? En dag i taget… 🥰

Profile picture for user vår2022

@Ny dag Härligt att höra att du hade supertrevligt igår och att du kan känna känslor av glädje😁. Idag blir en perfekt dag för en båttur, i alla fall här skiner solen från en klarblå himmel🌞. Ha en fin dag och båttur💦💕

Profile picture for user Allegra

@Ny dag Så imponerad av att du lät bli bubbel & vin. I just den sociala situationen du befann dig i är det ju oerhört lätt att tänka ”äsch”. Bra jobbat ✨

Ha en jättefin dag!!

Profile picture for user Ny dag

Snart dags för båtturen, har precis stigit upp. Det tar, precis som @Se klart just skrev, på krafterna att ha gäster även om er är kul.
@Allegra Jag har gjort klart för mina närmaste och de jag umgås med att jag för tillfället inte dricker alkohol pga av jag inte längre mår bra av alkoholen längre. Så min utmaning är att inte smygsupa vilket jag gjort när jag tagit återfall. Idag nyktert!
@Varafrisk 💪🥰
@majken_r Tack! Jag ska försöka njuta av den🚤🙏@vår2022 🙏🥰

Profile picture for user Se klart

Bra jobbat!
Jag gillar verkligen att umgås som ”förr” vi blir inte helt andra människor. Att vakna utan baksmälla efter en trevlig kväll är en glädje som man aldrig blir blasé inför. Nyktra livet fortsätter att leverera. Kram’ 💪🏻🌸

Profile picture for user Ny dag

Hyfsat bra nykter dag snart till ända. Förnimmelser över att jag aldrig mer kan dricka har fladdrat förbi med jämna mellanrum och min motåtgärd har varit att tänka på hur jag mår dagarna efter jag druckit, hur jag verkligen lider av förlamande ångest. Det känns avskräckande i allra högsta grad. Ska tänka på detta ofta, ofta. Ska för mitt inre försöka framkalla några sådana filmer för framtiden. Imorgon kommer ☕️ smaka som det ska. Härligt!

@Se klart Ja, jag gillar ju fortfarande att umgås, äta gott och dricka gott - den enda skillnaden är att jag inte vill blanda in alkoholen för egen del. Det finns annat att dricka som känns festligt och lyxigt. Och att om alkoholhalten skulle bli för hög hos omgivningen skulle jag nog dra mig tillbaka ..

Profile picture for user Allegra

@Ny dag Åh vad jag känner igen de där förnimmelserna av att ”aldrig mera dricka”, hade en sådan idag, den åtföljdes av en stark rädsla; ”men vem ska jag vara då, när jag inte kan dricka”!?

Jag har givit alkohol en sådan plats i livet att den har gjort sig till en del av min identitet.

Satt dock på en middag ikväll och pratade och skrattade som alla andra med mina alkoholfria öl. Så det _går_ ju i praktiken att fungera utan alkohol i kroppen.

Men om några veckor börjar vardag & jobb vilket brukar innebära stress och det är en av mina största triggers. Det gäller att ha byggt upp ett förråd av motstrategier tills dess. Att ta fram minnen av bakfylleångest är en av dem!

Allt gott✨

Profile picture for user Ny dag

@Varafrisk Det gör vi! Idag ska bli en nykter dag! 🥰 Vi säger nej till alkoholdjävulen när hen dyker upp, hen lurar ju oss bara och vi mår ju faktiskt inte bra ens när vi dricker….

Profile picture for user Ny dag

@Allegra Precis så känner jag det också. Men vem är jag när jag dricker då? Jo, jag är någon som kan behärska intaget vid middagar etc men som utvecklat ett starkt beroende och dricker i smyg hemma. En smygfyllekärring i fina kläder med hus hem barn, jobb som alltid mår dåligt för att hon dricker! Om jag däremot inte dricker och lyckas sluta för gott kommer jag bli mitt bästa jag!

Profile picture for user Allegra

Bra där @Ny dag , att vända på frågeställningen! Den vi är/blir när vi dricker är raka motsatsen till den vi vill vara.

Min mamma var en s.k. skåpsupare. Jag har aldrig konfronterat/diskuterat det med henne, vår relation är väldigt ytlig. Men ett av mina starkaste barndomsminnen är det lilla klicket från ett skåp som öppnas, det karakteristiska metalliska ljudet av en skruvkork som skruvas upp och därpå det porlande ljudet av billigt vin som hälls upp i ett glas. Känns som att jag kunde uppfatta denna ljudbild från mils avstånd.

Idag slipper vi dricka @Ny dag , det ska bli så skönt att låta bli✨✨✨✨

Profile picture for user Ny dag

@Allegra Precis kommit hem från promenad där jag passerade x uteserveringar och då slog det mig, när alla andra dricker 1-2 glas vin med tilltugg solen är det nog inte för att bli berusade utan för att det känns festligt och avkopplande och sedan är det nog för dem och det kan gå veckor innan nästa tillfälle och så var det också för mig för typ 20 år sedan). Idag kan jag inte detta pga att jag druckit mig till ett beroende men jag kan fortfarande vara där så länge jag väljer alkoholfritt. Det som i slutänden avgör vad som är festligt är ju hur man mår inombords. Idag och tillsvidare vill jag vara nykter! Jag har bara en resa och utmaning för att det också ska bli så. Kram 🤗

Profile picture for user Andrahalvlek

@Ny dag Tittar in här och hejar på dig också! Alkoholromantiken i vårt samhälle kan göra mig skogstokig 🤬 Ett tag var jag oerhört upprörd över alla filmer och tv-serier som romantiserade drickandet. Att alla aktiviteter man inbjöds till inkluderade alkohol upprörde mig också. Som en obstinat treåring protesterade jag högljutt.

Men sen ett bra tag tillbaka är jag mindre upprörd. Låt dem hållas liksom. Det är ändå de som har dragit nitlotten i livets lotteri. Själv har jag högvinsten nykterhet på min sida.

Kram 🐘

Profile picture for user Ny dag

Har varit medlem på forumet i över tre år nu, har skrivit här i 1,5 år och kämpar fortfarande för en bestående nykterhet. Under min tid som medlem här har jag skiftat fokus från att vilja bli en måttlighetsdrickare till att inse att jag vill bli en som inte dricker för att det är nog det enklaste när man som jag utvecklat ett beroende. Jag kan dock inte tänka mitt ett liv ”på vita knogar” utan jag vill bli fri från alkoholen, fri från att önska jag kan dricka. Jag vill från mitt innersta känna att jag inte bryr mig om vad jag har i glaset (bara det smakar gott). Jag vill bli hon som inte dricker för att hon inte vill dricka och har lika kul ändå och för att hon mår bäst av det (vilket eg gäller alla…) och inte saknar alkoholen ett dugg.
För att verkligen komma dithän behöver jag precis som några andra här på forumet förespråkar marinera mig med fakta om beroende och hjärnan. Dessutom behöver jag när a-djävulen knackar på vara förberedd och skrika Nej! och sedan aldrig ta första glaset. Att spela fram filmen till dagarna efter när jag mår som sämst och vrider mig i ångest tror jag kommer hjälpa (har denna vår upplevt värre och värre ångest för varje återfall). Behövde bara skriva av mig dessa tankar inför framtiden. Stor kram alla kämpar 💪🙏🥰

Profile picture for user Andrahalvlek

@Ny dag Klokt tänkt. Precis så ska du göra. Hjärntvätta dig med nyktra fakta - och börja aldrig förhandla med dig själv. Skrik ”NEJ” och dräm igen den dörren med en jävla smäll. Gång på gång, så länge det krävs. För varje nykter månad du har i ryggen desto lättare går det. Jag lovar!

Kram 🐘

Profile picture for user Vinägermamman

Har samma målsättning som du@Ny dag
Vill också komma dithän att vara hon som inte vill dricka A. Och jag är helt enig med dig om att vägen dit är att plugga fakta tills dess att ”det sitter” som berget i medvetandet. Hoppas du mår OK nu ( det är väl de här dagarna som brukar vara jobbiga för dig?) Heja dig!

Profile picture for user vår2022

@Ny dag Helt rätt! Att verkligen ta till sig fakta, pränta in det och förstå att beroendesjukdom är en förvärvad, kronisk förändring av hjärnans belöningssystem där minnen av de upplevelser som orsakade beroendet är lagrade. Skrika Nej! Till alkoholdjävulen så att han sticker och gömmer sig och att aldrig tar det första glaset. Spela filmen och inte glömma hur den utspelar sig och slutar varje gång. Allt detta och tilltro till din egna förmåga, för du KAN, du VILL och du SKA! Jag tror på dig och det kommer att gå bra!💪👊❤️

Profile picture for user Ny dag

@Vinägermamman Idag, dag 6, har varit första dagen som varit någorlunda ångestfri. Kanske också lättare denna gång eftersom jag har semester och inga jobbkrav/stress. Men förra veckan var över-jävlig om jag nu ska summera och allt berodde på återfall må+ti, ångest resten av dagarna. Och det har jag lagt min semester på!!??!! En av mina veckor bortkastad🤬🤬🤬🤬🤬 på mig själv. Heja dig med💪🥰!❤️
@vår2022 Vågar knappt skriva det men jag har en annorlunda känsla i kroppen nu än tidigare (tror jag sagt detta förr oxå men…).
🥰 ❤️
@Andrahalvlek Det känns tryggt när du 🙏lovar att det blir lättare för varje nykter månad. 🥰❤️

Profile picture for user Allegra

Så fint att du skriver @Ny dag , att du har en annan känsla i kroppen nu ✨

Lite för trött för att formulera mig väl. Har varit på utflykt hela dagen och det blev en sen middag med en alkoholfri öl och visst går det att ha det lika trevligt runt bordet utan alkohol! Trevligare dessutom, eftersom det svamliga uteblir.

Sov gott 😴

Profile picture for user vår2022

@Ny dag Ta vara på den annorlunda känslan i kroppen, lyssna och fokusera på den känslan. Denna gång hade jag också en annorlunda känsla i kroppen när jag slutade. Min känsla var att jag var så mycket mer motiverad, stark och beslutsam till att sluta dricka. Jag fyllde på med mer fakta om hur alkohol påverkar hjärnan och mitt begär att dricka. Hade positiva tankar på framtiden om hur de skulle se ut som nykter och längtade dit. Hur mitt fyllepluffs skulle försvinna, klarare ögon, stabilare psyke utan ångest, skuld och skam. Hur självkänslan och självförtroendet skulle öka. Att jag alltid skulle vara nykter på jobbet och slippa vara orolig för att det skulle märkas att jag var bakis. Hur mycket bättre jag skulle prestera som nykter på jobbet. Att jag skulle bli mer tillgänglig och närvarande med mina barn, man och familj. Hur mycket bättre kondition och snyggare kropp jag skulle få. Att min ork och uthållighet skulle öka. Att stress och oro skulle minska. Att jag på ett nykter och insiktsfullt sätt skulle kunna ta itu med mitt ”bagage” och inte fly från det. Att min självkännedom skulle öka och att jag skulle börja tycka om mig själv. Att försonas och ha medkänsla med mig själv. Att tänka positiva tankar om mig själv när jag såg mig i spegeln, inte hata mig själv och tycka jag var värdelös. Och det bästa av allt är att det blivit så nu, sedan jag slutade dricka. Och det är ett faktum att hjärnan har återhämtat sig och kommit i balans igen genom positivt tänkande som gjort det möjligt att stå emot alkohol. Det positiva tänkandet har dominerat och påverkat mina tankar och därmed känslorna. Belöningssystemet fungerar som det ska så länge jag inte tar första glaset. Skulle jag ta ett första glas, skulle belöningssystem bli totalt förvirrat och börja dra upp minnen som är lagrade av mitt alkoholiserade beteende, dessa försvinner aldrig, och börja skrika efter mer vin, minst en hel flaska och jag skulle få börja på dag 1 igen. Den onda cirkeln skulle vara sluten igen. Och dit vill jag aldrig mer igen.

Ha en riktigt fin dag!☀️🌺💕

Profile picture for user Varafrisk

@Ny dag Härligt med en annorlunda känsla i kroppen. Jag tycker också att jag har det men vågar inte riktigt lita på den....men idag kör vi nyktert eller hur?

Önskar dig en fin och nykter tisdag!

Kram:)

Profile picture for user Ny dag

@Varafrisk Är också orolig och undrar om jag verkligen kan lita på känslan, är känslan verkligen verklig eller ett önsketänkande. Idag är vi nyktra och sätter inte ens foten på SB,, eller hur💪🥰!
@vår2022 ❤️ Jag ska läsa din text om och om igen för det kan ju också bli jag!

Idag blir en lugn dag, ny fest ikväll med bubbel & vin, jag är förberedd med a-fritt och känner mig trygg! Idag är det dag 7 och jag mår ganska bra!

Profile picture for user Ny dag

Kvällen avlöper som planerat och jag har haft och har supertrevligt också utan vinet. Nu fotbollen på storbildsskärm som jag inte är ett dugg intresserad av så jag noterar här istället…
Strax innan vi skulle gå iväg kände jag mig låg, irriterad och ångestfylld, kunde knappt göra mig klar och då kom tankar på a farande… tidigare har ju alltid varit grundad för att komma i feststämning. Vi kom iväg till slut (om än sena pga mig) men väl där var allt som bortblåst och jag kunde känna fest 🎉! Noterade att det var skönt att slippa tänka på hur mycket andra drack så att jag inte drack för fort/mycket utan jag kunde bara vara närvarande på ett mera naturligt sätt. Men, mina problem är ju främst smygsupande så att vara extremt måttlig eller som nu nykter på middagar är för mig inte det svåraste. Men stolt och nöjd ändå. Hej dag 8 imorgon.

Profile picture for user vår2022

@Ny dag Bra jobbat! Skriver lite med tv:n på, Sverige ligger under med 2-0😬. Härligt att du ändå kan känna fest som nykter och att det känns skönt att slippa fundera på mängden. Du ska vara stolt och nöjd! Fram mot dag 8🥳

Profile picture for user Andrahalvlek

@Ny dag Heja dig! Jag minns fortfarande känslan när jag helt slutade bry mig om andras alkoholintag.

Innan hade jag stenkoll på tillgången av vin, jag hade alltid siktet på nästa glas. Redan när glaset var fullt tänkte jag på nästa glas. Att helt släppa det var en monumental skillnad. Nu kunde jag helt fokusera på att tjöta och skratta.

Jag minns att jag skrattade hjärtligare som nykter. Jag var roligare också, min tajming blev bättre. Det är bara vinn-vinn-vinn med att vara nykter på fest 🥰

Enda nackdelen är att man vill gå hem tidigare, när de andra blir för fulla. Men det är ingen nackdel det heller, fyllesvammel var sällan roligt ens när man deltog.

Kram 🐘

Profile picture for user Ny dag

@vår2022 ❤️
@Andrahalvlek Ja, och jag upplever mig själv mindre stressad för jag behöver inte jaga nästa slurk, behöver inte bry mig om om jag får 1 mm mindre i glaset (katastrof) eller 1 mm mer (yippie). Också igenkänning på att vilja gå hem… trött nu 🥱. Signalerat till maken om snabb sorti efter matchen… 🥰

Profile picture for user Ny dag

Dagarna rullar på, idag kommer bli en nykter dag. Så skönt att vakna nykter även fast sömnen är sisådär med många uppvaknanden, har semester ett par veckor så det stör inte så mycket. Ska använda den lediga tiden till att bara vara nykter.
Hyfsat väder så kanske en fikatur med båten i övrigt inga direkta måsten. Kram till alla som kämpar för att som jag vara nyktra!

Profile picture for user Allegra

@Ny dag Min semester håller på att ta slut, ser nästan fram emot att vara tillbaka i stan och få igång lite rutiner igen. Idag blir det städa & packa, helt nykter förstås :) Ha en fin dag, hoppas det blir en båttur för dig✨

Profile picture for user Ny dag

Det blev båttur med goda vänner som slutade med spontan gemensam och lång ”knytismiddag”. Så trevligt och härligt att umgås. Alla andra vuxna drack både vin och bubbel, jag varvfaktiskt inte ens sugen att dricka idag - jag kände mig nöjd med mina tonics och a-fria öl. Har börjat att verkligen älska a-fri öl, då speciellt till grillat.
Kaffet kommer smaka så gott imorgon och jag är så nöjd med att somna nykter!

Håller med om att det blir skönt med rutiner efter semestern, jag är dock tavcksam för att jag har två veckor kvar då jag behöver landa in i nykterheten på riktigt och få distans/läka/vila ut från mina återfall så jag är stark/förberedd inför också yttre påfrestningar som jobbstress etc. Idag kör vi nyktert igen, eller hur? 🥰

Profile picture for user Allegra

@Ny dag Idag kör vi nyktert✨ Vad skönt det låter att du inte ens var sugen på att dricka. Den där tanken på dagen efter tar större och större plats i hjärnan och dämpar suget. Mycket bra! Skönt med båttur etc. Ha en fin torsdag✨

Profile picture for user vår2022

@Ny dag Låter som en riktigt härlig dag och du verkar så lugn och harmonisk💕. Jag gillar också alkoholfri öl, smaken är verkligen god. Annat var det tidigare, då ville jag åt ruset och drack många, men nu räcker det med en att avnjuta till maten. Skönt att du har två veckor semester till och hinner återhämta dig så mycket som möjligt.

Ha en fin dag, du jobbar på så bra!🌞🥰

Profile picture for user Ny dag

Hemkommen från båtturen, full fart och flera familjer som umgås här på landet. Så härligt med alla barn som tjoar och tjimmar dagen lång. Ikväll blir det gemensam bryggmiddag… och igen serveras alkohol i massor men det stör mig inte ett dugg. Jag var så glad när jag vaknade imorse utan huvudvärk osv. Jag behöver inte alkohol i detta sociala sammanhang och känner mig inte annorlunda för att jag väljer bort alkoholen. Ingen bryr sig för att vara helt ärlig (hmmm så intressant är jag🤣).
Jag behöver dock vara vaksam när det kommer till att smyga och smussla men jag tänker varje dag på filmen och hur den slutar - den slutar alltid med flera dagars fruktansvärd ångest som blivit värre och värre för varje återfall under det senaste halvåret. Aldrig ta första glaset💪!

@vår2022 Känner mig mycket bättre nu, känner mig tryggare i att undvika återfall genom att tänka på slutet av filmen (peppar, peppar…. - inte jinxa men…). Jag vill verkligen vara hon som inte dricker, hon den fräscha 50+ som fått livet tillbaka! ❤️🥰
@Allegra Precis så, och för mig är det inte bara dagen utan dagarna efter som blir miserabla. Nu kämpar vi vidare💪🙏🥰!
@Andrahalvlek Annie G går på repeat hos mig varje morgon och kväll och varje omlyssning ger nya insikter. Jag har satt ned hastigheten till 75 % för att verkligen förstå alla undertoner i texten. Jag hoppas och tror att detta är en av de saker som kommer att bli min väg mot ett hållbart, nyktert liv. 🙏❤️🥰!

Profile picture for user Allegra

@Ny dag Vilken Annie Grace lyssnar du på? Har laddat ned ”Skål ta mig fan” som en del här har rekommenderat.

Hemma efter 9 timmars resa, hade en superfin vecka med ungarna, hund & vänner. Förr i tiden var det typ ”fri bar” från klockan 12, nu föll jag bara för starköl en enda kväll, vilket får ses som en framgång.

Du låter så peppad och glad, det märks att du har det jättebra där du är✨✨✨

Profile picture for user Ny dag

@Allegra På engelska heter den ”This naked mind”. Kan även rekommendera Craig Beck och hans böcker på samma tema… Bra att byta röst ibland😂! Har också läst Skål…. Så bra! Gillar speciellt benämningen problemdrickare - för det är precis det vi är. Han träffar mitt i prick 🎯 i det han skriver. Börja lyssna/läs….

Tycker absolut du ska vara stolt över dina dagar👍💪! Känns det inte bra så där inifrån dig själv att ha åstadkommit det? Nu håller vi i det här eller hur? Just nu har jag det ”lätt” men vet av erfarenhet att det kan svänga på en millisekund. Och det är då som min verkliga utmaning kommer. Jag behöver jobba varje dag även nu när jag har det lätt för att vara redo att skrika Nej när adjävulen knackar på.

Profile picture for user Ny dag

@Allegra På engelska heter den ”This naked mind”. Kan även rekommendera Craig Beck och hans böcker på samma tema… Bra att byta röst ibland😂! Har också läst Skål…. Så bra! Gillar speciellt benämningen problemdrickare - för det är precis det vi är. Han träffar mitt i prick 🎯 i det han skriver. Börja lyssna/läs….

Tycker absolut du ska vara stolt över dina dagar👍💪! Känns det inte bra så där inifrån dig själv att ha åstadkommit det? Nu håller vi i det här eller hur? Just nu har jag det ”lätt” men vet av erfarenhet att det kan svänga på en millisekund. Och det är då som min verkliga utmaning kommer. Jag behöver jobba varje dag även nu när jag har det lätt för att vara redo att skrika Nej när adjävulen knackar på.

Profile picture for user Ny dag

@Allegra På engelska heter den ”This naked mind”. Kan även rekommendera Craig Beck och hans böcker på samma tema… Bra att byta röst ibland😂! Har också läst Skål…. Så bra! Gillar speciellt benämningen problemdrickare - för det är precis det vi är. Han träffar mitt i prick 🎯 i det han skriver. Börja lyssna/läs….

Tycker absolut du ska vara stolt över dina dagar👍💪! Känns det inte bra så där inifrån dig själv att ha åstadkommit det? Nu håller vi i det här eller hur? Just nu har jag det ”lätt” men vet av erfarenhet att det kan svänga på en millisekund. Och det är då som min verkliga utmaning kommer. Jag behöver jobba varje dag även nu när jag har det lätt för att vara redo att skrika Nej när adjävulen knackar på.

Profile picture for user Ny dag

Dag 10, vaknade nyss, har fått kaffe och macka på sängen. Känns outsägligt skönt att även om jag är svintrött så är jag nykter. Inga röda ögon, hyn inte plufsig. Ska aktivt lyssna på Annie Grace två kapitel och sedan är jag redo för dagen. Idag kommer jag vara nykter och serviser jag framemot!

Profile picture for user Allegra

@Ny dag Tack, ska lyssna på Annie!

Hemma nu och skall i sakta mak börja etablera lite nya rutiner. Jag skriver ”sakta” eftersom jag är en ganska ”trög” person som slår bakut om det blir för mycket. Måste lura överjaget att acceptera det nya.

Dagen idag blir nykter, skall bli så skönt✨

Profile picture for user Ny dag

@Allegra Bra tänk att skynda långsamt med att etablera nya rutiner, det viktigaste är in hur snabbt eller hur många utan att de blir en del av livet på lång sikt - att de just blir rutiner som också stärker det nyktra sättet att ta sig an livet💪🙏👍🥰

Profile picture for user Ny dag

Dag 11, igår kom plötsligt suget över mig, fig efter att få dricka vin. Jag måste tydligen arbeta än mer med att förankra i mig varför jag inte kan dricka igen… jo för jag har utvecklat ett beroende och risker med största sannolikhet att trilla dit igen. Det vill jag inte. Idag blir en nykter dag, ska bort på middag ikväll men är inte orolig, min utmaning är främst att inte smygsupa. Önskar alla en fin nykter dag! Kram🥰

Profile picture for user vår2022

@Ny dag Bra att du skriver när suget pockar på. Då gäller det att verkligen se upp och som du gör, fundera på varför du inte kan dricka, syftet med att avstå. Tänker också att positiva tankar är hjälpsamt. Se din värderade riktning, hur vill du att ditt liv ska se ut framåt tex hur du vill må, hur du vill leva ditt liv och vad det ska innehålla. Hur duktig du är så kommit fram så många nyktra dagar och mår bättre psykiskt. Är sann och smyger inte inför dig själv eller din make. Tänker att med negativa tankar som, nej, jag får inte dricka, så hamnar fokus på det och det skapas lätt känslor av sug och viljan att smygsupa. Med positiva tankar som, tex tänk vad skönt att vakna upp nykter och fräsch imorgon igen, vara sann och hålla mitt löfte till mig själv och min man om att inte smygsupa mer, så fokuserar man på det positiva med att vara nykter och skapar känslor av välbehag. Ha en fin nykter middag!🥰

Profile picture for user Ny dag

@vår2022 Ja, det är skönt att jag inte kan dricka, skönt för att jag kan vakna upp nykter och sann, skönt för jag slipper smyga och ha ständigt dåligt samvete. Jag kan dricka om jag vill, med det vill jag ju inte för jag har utvecklat ett beroende som gör att jag förr eller senare trillar tillbaka till att smygsupa varje dag vilket var ett helvete. Jag vill inte ha det så och så blir det om jag väljer att ta första glaset för sedan bestämmer inte jag utan flaskan. Och när jag sedan vill sluta behöver jag genomlida 5-10 dagar med plågsam ångest - det får jag aldrig glömma. Om jag inte dricker slipper jag också den mentala stressen över nästa glas osv. Igår efter middagen när alla sippade på det röda vinet kände jag saknaden över vinet men det slog mig att de runt bordet säkerligen inte tänkte på att bli berusade då de drack ytterst måttligt och sakta. Och med facit i hand hade jag trevligare än om jag druckit själv för jag närvarande och kände ingen stress utan kunde bara vara i sommarkvällen. Rörigt inlägg men jag behöver minnesadresserings mina tankar.

Profile picture for user Ny dag

Sista middagen på landet, imorgon byter vi plats. Kommande två veckor kommer jag inte ha tillgång till att smygköpa alkohol. Ska bli så skönt att kunna slappna av i att vara nykter då det öht inte finns a dit jag ska. Jag ser framemot att istället kunna arbeta med att stärka mig inför det vanliga livet, när jobbstress etc drar igång igen. Anni Grace, Craig Beck och Anders Hansen står på läs-/lyssnalistan. Jag behöver all fakta jag kan få och också konvertera den till att bli min. Önskar alla en fin lördagskväll och ta inte första glaset för man ångrar aldrig en nykter gårdag! Kram alla som kämpar 💕

Profile picture for user Ny dag

På väg hem från landet, bråkade med maken tidigare idag och pang - suget och längtan efter att fä dricka alkohol sköljde över mig. En riktig kalldusch och så starkt att det kändes otäckt. Blixtsnabbt gick tanken att idag kan jag inte, imorgon åker vi på andra delen av semestern och då går det heller inte att dricka men sen, när vi är tillbaka då kan jag ”belöna” mig med ett rus. Skittankar! NEJ, jag vill inte dricka mer, jag mår ju så dåligt i flera dagar efter.
Jag är fortfarande upprörd men har ägnat hela resan idag till att läsa ut Depphjärnan samt lyssnat på Alkispodden, ikväll ska jag igen lyssna på Annie som jag gör varje morgon/kväll.
Idag är dag 12 och nu har förmodligen all alkohol lämnat kroppen och tillfrisknandet kan börja på riktigt.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Ny dag Usch, de där vin-flasharna är vidriga. Direkt börjar skallen förhandla med sig själv, hit och dit. Det funkar att ”skrika” STOPP eller NEJ högt inombords.

Och jag lovar dig att det blir allt glesare mellan dessa vin-flashar. Jag fick en förra veckan i bilen hem efter ett besök hos min dotter, och det var evigheter sedan det hände senast. Jag blev nästan full i skratt, ”var kom du från?”

Och kom ihåg - tankar och känslor lyfter inte glaset till din mun!

Kram 🐘

Profile picture for user Allegra

@Ny dag Ååh, vad jag relaterar - en känslomässig händelse och PANG så kommer impulsen att dricka! Antar att det är en vanesak, vi har vant oss vid att det är så som problem hanteras. Håll ut och kämpa @Ny dag . En vacker dag börjar vi leva utifrån andra, bättre vanor. Kram✨

Profile picture for user Ny dag

@Allegra Ja, det var en skrämmande flash och det händer på en millisekund. Nu är det lugnt igen men det kommer komma flera gånger och vi måste bygga upp oss med kunskap/fakta inifrån så att vi lär oss säga nej och samtidigt implementera nya reaktioner/reflexer/vanor. Vi kämpar tillsammans så kan vi kanske växeldra. Krya på dig 😘! Kram🥰

@Andrahalvlek Riktigt, tankar o känslor lyfter inte glaset…. Blev skrämd idag för det var så starkt, jag väljer lita på dig att om jag står ut och lyckas skrika NEJ så kommer dessa glesas ut och för varje gång hoppas jag att min inre styrka blivit starkare och mera bestämd att NEJ är det som gäller… Att tankar på vin kommer flasha förbi resten av livet betvivlar jag inte, det gör det ju faktiskt för människor som inte har a-problem också. Hör mina vänner som stönar att nu skulle jag behövs att glas vin…. Skillnaden är ju bara att de behöver ett glas, tar jag ett glas dricker jag tills….. Kram🥰

Profile picture for user Ny dag

Dag 14 och just nu inget sug, är bara nöjd övar att det var två veckor sen senaste återfallet. Igår hade jag migränen från helvetet (enda positiva var noll tankar på alkohol), idag är jag fortsatt lite svag från gårdagen men det är iaf hopp om livet igen. Jag väljer att vara nykter idag!

@Varafrisk Önskar dig detsamma, idag väljer vi att vara nyktra 💪❤️

Profile picture for user Ny dag

Haft en underbar grillkväll med familjen som avslutades med te, skratt och kortspel. Mysigt och härligt. Precis så vill jag ha det också i fortsättningen och det enda som krävs för att det ska bli så är att jag varje dag väljer vara nykter.
Måste skriva också om de positiva känslorna i kroppen som kommer fram när jag är nykter. Dock, aldrig glömma, spela hela filmen, aldrig ta första glaset för jag vill aldrig må så dåligt igen som jag gjorde för 14 dagar sedan. Nu lyssna på AnnieG 30 min eller tills jag somnar.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Ny dag Helt rätt! Höj alla fördelar med nykterheten till skyarna! Man får en helt annan närvaro i stunden som nykter. Umgänget, samtalen, skratten - allt blir liksom MER, i kubik nästan. Lovely ❤️

Kram 🐘

Profile picture for user Ny dag

Nykter dag 15, mår bra och känner tillförsikt. Är på ett ställe utan alkohol så jag kommer inte kunna dricka denna och nästa vecka vilket känns befriande då jag inte ”behöver kämpa”. Jag kommer fortsatt att marinera hjärnan med fakta, fakta för att stärka mig inför hösten och jobbstress. Jag verkligen älskar att vara nykter, somna nykter, vakna nykter. Jag älskar att vara opåverkad. Denna känsla måste jag behålla och förstärka, likaså måste jag spela slutet på filmen för att aldrig glömma. Är det denna gången jag förblir nykter? Jag ska iaf jobba för det! Kram och styrka till alla som liksom jag kämpar, idag är jag nykter! 🥰

Profile picture for user Ny dag

16:e dagen utan alkohol men först lite 😴. Att umgås med vänner nykter är så mycket roligare för jag kan vara mig själv utan att vare sig tänka på nästa glas eller på att det inte ska märkas att jag druckit också i smyg dvs mer än alla andra. Jag vill aldrig tillbaka till det ”skitlivet” som var min vardag. Ikväll har vi träffat vänner vi inte träffat sen förra sommaren, det bjöds på drinkar och vin men jag tackade nej med den enkla anledningen att jag inte dricker just nu för jag upptäckt att jag inte mår bra av det (klimakteriet, deppig vår). Ingen reagerade nämnvärt dvs ingen big deal. Kanske 🤔 är det så att jag känns trygg i mig själv, glad och bekväm när jag säger det för det är jag ju. Jag vill och börjar bli hon som inte dricker🙏🙏🙏!

Profile picture for user vår2022

@Ny dag Så himla härligt! Om du har någon känsla av att du börjar känna dig trygg, glad och bekväm i dig själv, så är det så😁. Hon som inte dricker får allt större utrymme inom dig och börjar även göra sig hörd när du tackar nej till drinkar och vin. Du jobbar på så otroligt bra med att läsa och ta in fakta, det gör skillnad och det integreras inom dig.

Ha en riktigt fin torsdag och fortsätt med din fina process!🌞❤️

Profile picture for user Ny dag

@vår2022 Jag vågar knappt skriva det för att inte ”jinxa”. Men jag känner mig så färdig med allt vad alkohol har att ge och gör. Spela hela filmen en gång per dag och ”studera fakta” minst 30 minuter/dag under semestern (brukar bli mer👍). Kram till dig som stöttar i den sköra starten ❤️🙏❤️🙏 önskar dig en underbar torsdag🥰!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Ny dag Jag är så glad för din skull 😍 Det är en enorm frihetskänsla i att känna sig ”klar med alkoholen”. Alla känslor blir mer i kubik, mer på djupet. Både ilska, glädje och sorg faktiskt. Jag har aldrig skrattat så hjärtligt som jag har gjort sen jag blev nykter. Jag njuter av umgänget med andra på ett helt annat sätt, utan alkoholen som ett filter emellan oss.

Kram 🐘

Profile picture for user Ny dag

Sen kväll/natt igen. Skriver av mig/varar ned innan sänggång och ljudbok. Gårdagens släktträff med bubbel, vin och avec avlöpte utan sug på alkohol. Drack Sanbitter och Ramlösa istället. Supernöjd över detta men mitt egentliga problem har ju varit att dricka i smyg för att slippa ångest, mina rädslor och för att orka. Orka vad egentligen? Stress? Det behöver jag verkligen börja ta reda på tillsammans med min psykolog nästa gång.
Denna semester kommer trots återfall för 17 dagar sedan att vara den bästa på många år därför att jag inte druckit mer än de två skitdagarna. 😴😴😴

Profile picture for user Ny dag

Sen kväll/natt igen. Skriver av mig/varar ned innan sänggång och ljudbok. Gårdagens släktträff med bubbel, vin och avec avlöpte utan sug på alkohol. Drack Sanbitter och Ramlösa istället. Supernöjd över detta men mitt egentliga problem har ju varit att dricka i smyg för att slippa ångest, mina rädslor och för att orka. Orka vad egentligen? Stress? Det behöver jag verkligen börja ta reda på tillsammans med min psykolog nästa gång.
Denna semester kommer trots återfall för 17 dagar sedan att vara den bästa på många år därför att jag inte druckit mer än de två skitdagarna. 😴😴😴

Profile picture for user Argbiggan

@Ny dag vad glad jag blir när jag läser dina inlägg. Vad du är bra!!

Det är samma för mig, min semester var den nyktraste på länge, har återfallit 2 ggr under sommaren vilket gör att även min semester, kanske hela sommaren har varit den bästa på många år.
Ha en fin dag och var stolt över dig själv ❤️

Profile picture for user Se klart

@nydag kikar in och hejar på.
Jag drack också för att ”orka” men så småningom fattade jag att det var alkoholen som tog energi- jag ”orkar” mer nu men jag är mycket latare 🤗 Jag har lärt mig att vila! Det tog mig säkert ett år att fatta att det behovet var verkligt och inte nån latmask i mig som behövde piskas på.
Ta en bit i taget- nykterheten hjälper till att komma till rätta med mycket, du kommer att upptäcka det. Kram 🥰

Profile picture for user Ny dag

@Argbiggan 🙏! Vad härligt att du också haft en bästa sommar på länge. Jag satsar nu på att också få en bästa höst 🍂. Det enda som kommer krävas för det är att aldrig ta första glaset! Jag jobbar stenhårt för det nu under mina sista semesterdagar där jag tack och lov inte kommer ha möjlighet att dricka. Att nöta in fakta och spela hela filmen samt skriva/läsa här är min strategi. Vad ”kul” att du skriver här igen, saknade dina inlägg och hoppas vi kan följas åt framåt igen. 👍❤️🥰

@Se klart @vår2022 @Andrahalvlek Tack för ni tittar in och peppar i min tråd, jag följer er nogsamt och ni är mina förebilder. Jag behöver inte uppfinna hjulet, jag följer och försöker göra såsom ni gjorde för att bli nyktra och få tillbaka livet. Och kunde ni så kan jag💪🙏! Så tacksam att ni också fortsätter skriva här och berätta om livet efter alkoholen, det gör det hela så mycket mer trovärdigt att livet bara kan bli bättre. Skriver inte så mycket i era trådar då jag ännu är på stadiet att räkna dagar… ers trådar är ju så mycket mer, men tar tacksamt emot alla tips och råd för er metod/-er är de jag tror mycket på 🙏❤️🙏❤️🙏❤️

Profile picture for user Ny dag

@Varafrisk Tack, det gör du med! 14 dagar 👍! Jag hoppas det blir ännu fler dagar denna månad 💪! Alkoholsuget är vidrigt men det finns nog bara ett sätt att förminska det och det är att inte dricka har jag upptäckt. Nu har jag det förvisso lätt för mig denna och nästa vecka då jag inte kan smygdricka och det är en befrielse. Sedan kommer det att bli tuffare men då har jag förhoppningsvis 26 dagar i ryggen men som en förberedelse nöter jag dagligen in fakta genom att lyssna på AnnieG och Skål tamejfan om och om igen för jag vill typ kunna de utantill när a-djävulen slår till nästa gång. Visst fortsätter vi kämpa? Vi har ju samma mål och viljeinriktning💪❤️… Och hoppas att du är nykter med mig idag❤️🥰. Kram och önskar en fin nykter och mysig fredagskväll!

Profile picture for user Ny dag

@Kattskit Javisst är det härligt att både somna och vakna nykter💪🙏! Önskar dig en fin nykter fredagskväll. Ska läsa in nigning din tråd, vi kämpar ju i samma riktning och jag behöver allt stöd jag kan få! 💕

Profile picture for user Ny dag

@Allegra Hopoas du är bättre nu! Enda fördelen med att vara sjuk är att det är lättare att avstå alkoholen☺️. Idag är jag nykter och jag verkligen njuter av det! Känner mig (just nu iaf) lite starkare och har en förhoppning om att det är nu det vänder för gott men vågar inte jinxa egentligen. Vi fortsätter väl att peppa varandra (och andra). Mitt delmål är att få en bästa höst och det ”enda” jag behöver göra för att uppnå det är att aldrig ta första glaset. Hur ser din målsättning ut? ❤️💪🥰

Profile picture for user Allegra

Hej kära @Ny dag , vaknade upp mitt i natten och kan inte somna om. Är så fint att läsa dina inlägg som andas styrka och glädje!

Jag mår bättre men är ledsen. Ett bråk med sambon häromdagen tog verkligen på krafterna. Vi har försonats nu men ledsenheten dröjer kvar i kroppen.

Men imorgon är en ny dag och vi ska åka på en utflykt tillsammans. Tyvärr dricker min sambo alldeles för mycket, men det ska jag skriva om i min egen tråd, en annan dag😊

Kram till dig, hörs snart✨✨✨

Profile picture for user Ny dag

@Allegra ❤️ Hoppas utflykten blir mysig och ”läkande”, vissa bråk i relationen tar extra hårt (hög egen igenkänning tyvärr…). Har en make som stöttar i min kamp mot alkoholen, han avstår oftast vin men saknar vinet till maten, märker också att han sörjer att vi inte längre kan dela en flaska vin eller två…
Skriv mer i din tråd när du orkar, vi stöttar varandra på resan som periodvis kommer vara extra utmanande särskilt som andra saker i livet ska hanteras/uppstår. Men oavsett, vi vet ju att bara blir värre av att dricka hur livet än ter sig. 💪🥰

Profile picture for user Ny dag

Humöret inte på topp idag, känner irritationen i hela kroppen men det finns ingen egentlig anledning till detta dåliga humör. Varför? Vill egentligen gråta och skrika. Har inget direkt sug efter alkohol (kanske för att jag inte hr möjlighet att dricka…) men det här är en sådan känsla jag tidigare medicinerat med alkohol. Just denna irriterande känsla ligger nära ångesten och jag känner av en gnagande hopplöshet. Tacksam att jag åtminstone är ledig idag. Idag dag 18 sedan återfallet, de nyktra dagarna bygger på vilket iaf är vilket är positivt. På sex veckors ledighet kommer jag att ha druckit 2 dagar (i sträck och genom smygsupning), övriga dagar har varit vita.
Ha en fin lördagskväll! 🥰

Profile picture for user vår2022

@Ny dag Sådana dagar är jobbiga! Det skulle vara så skönt att just kunna skrika och gråta ut det någonstans ifred, där ingen skulle höra det, någonstans ute i skogen. Det kanske är något som skaver som är svårt att ta på och det kan även vara lite obalans i hjärnan. Det tar ju sin tid innan den är helt i balans igen. Skönt att du är ledig och slipper annan press utifrån. Hoppas du får en bättre dag idag. Du jobbar på så bra!

Ha en fin söndag!🌞❤️