Vaknade halvfem imorse och var fruktansvärt bakfull. De senaste åren har det hänt oftare och oftare. Det blir sjukskrivning och inställda möten. Gymkortet ligger oanvänt i väskan. Problemet är att jag inte kan sluta dricka när jag väl har börjat. Ett trick har varit att aldrig ha alkohol hemma. Men vad gör det när jag har tre kvarterskrogar runt hörnet och i princip alla sociala sammankomster inkluderar alkohol som en självklarhet?

Har en önskebild av mig själv som glad, avslappnad, vältränad och harmonisk. Idag känns den bilden helt ouppnåelig men jag vill inte fortsätta såhär.

Jag vill bli nykter. Tänker att det kan vara till hjälp att skriva av sig här på alkoholhjälpen. Har läst härinne ett tag nu och insett att jag inte är ensam. Lik förbannat är det så skamligt att inte kunna kontrollera sitt drickande. Besviken på mig själv och ganska uppgiven skall jag försöka förändra mitt liv.

Precis @vår2022 , en bitterljuv känsla typ som att ta farväl av en människa jag kände (jag) och välkomna en ny person som verkar trevlig (fortfarande jag). ✨

Tack för peppen @Matti77 , det uppskattas verkligen! Är ändå sjukt tacksam för att jag har några autentiska känslor kvar i kroppen. De senaste åren har ju hela nervsystemet varit marinerat i alkohol. Får faktiskt redan några små, små impulser av nyfikenhet, på vad mitt nyktra jag kommer att erfara. ✨✨✨

Tack @Natalia för att du lät din tatuering tala till mig 😊 ❣️

P.S. skrattade även rakt ut, på tal om tatueringar, kom att tänka på en pojkvän från förr, som på fyllan låtit tatuera in Katten Gustav på ena skinkan.

Den ångrade han bittert 😂

@Allegra Det är en sorg att sluta dricka. Man skäms för saker man har gjort på fyllan och blir förbannad på sig själv, samtidigt som man sörjer alla fina stunder med alkoholen. Öh 😳 På slutet var det inte många fina stunder, det var mest att hälla i sig vinet tills det gjorde den verkan man ville åt. Men man fick ju inte ens den verkan man ville ha - istället blev man arg, irriterad och grälsjuk. Kräktes på fyllan och/eller dagen efter. Betedde sig som ett svin rent ut sagt. Fick stora minnesluckor, så man knappt kom ihåg vad man hade gjort kvällen innan. Hur hamnade jag i sängen? Vad sa jag? Till vem?

När man tänker efter så är det fan inte mycket att sörja. Men man får sörja ändå, så länge som man behöver. Det man sörjer är alkoholromantiken - det man ser i reklamen och på instagrambilder. Rosévin i solnedgång. Stora kompisgänget som skrattar och har kul ihop. Alla uteserveringar som är sprängfyllda med folk som stimmar högljutt. Iskall öl på en klippa vid havet. Men i ärlighetens namn - hur ofta såg vårt drickande ut så den sista tiden?

Men, man får sörja. Så länge man behöver. Plötsligt en dag dras de tunga draperierna ifrån, och man förstår fullt ut att man har varit grundlurad av alkoholromantiken. Att den ytterst sällan är ett jävla dugg romantisk, utan bara sunkig och smutsig.

Och man upptäcker också att livet som nykter innehåller mer genuina känslor. Jag skrattar mycket hjärtligare som nykter. Jag är mer närvarande i stunden, med mina barn, med min mamma, med kollegor. Jag har inte lika bråttom hem till vinet. Jag kan stanna en stund till, och ytterligare en stund.

Jag känner mer glädje i vardagliga ting som nykter - frukostmackan, kaffet, småpratet med den roliga grannen, naturupplevelser, bada i havet osv. Allt jag gör fyller mig med mer glädje och njutning som nykter. Tänk att man som nykter skulle få uppleva mer lyckorus än jag gjorde när jag drack!? Den såg jag inte komma.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Ja, man skäms... Både inför sig själv och sina anhöriga. (Vilket påminner mig om att jag behöver göra en lista på alla de lågvattenmärken jag tangerat de senaste åren!)

Jag förstår verkligen att de genuina känslor du beskriver kommer att bli verklighet för mig också - om jag bara låter
bli att ta det första glaset. Så, efter att ha ägnat halva min lördag åt att förhandla med alkoholhjärnan huruvida jag ska smygdricka upp den halvfulla tetran med rödvin (jag dricker aldrig vin) som maken använder till matlagning, har jag till sist kapitulerat... Gick ut och köpte chips, läsk och cigaretter istället (jag röker inte ens). Summan av lasterna är tydligen konstant.

Tack till mig själv för att jag vaknar utan huvudvärk och ångest imorgonbitti!!

Japp @Andrahalvlek , det är ett halvt försprång att vi aldrig har druckit här hemma, förutom då haft gäster över på middag.

Till sist spelade jag upp en liten film i mitt huvud, hur jag på min 2:a dag som nykter dricker upp matlagningsvinet, den filmen var så löjlig att jag fick nog.

Är nu på väg till havet för ett morgondopp, har aldrig hänt en söndag förut!✨✨✨

Gick in och kollade statistiken i min alkoholkalender här på forumet. Har reggat 47 dagar hittills och av dessa dagar så har 26 dagar varit alkoholfria. Gott så.

Men så ser jag antalet glas som jag druckit under de övriga 21 dagarna och trillar typ av stolen…

Det står, svart på vitt: 94 glas

Jag har alltså druckit 94 öl de senaste 47 dagarna.

Betänk då att jag har ungefär halverat min konsumtion den här sommaren om man jämför med mitt normala intag.

Herregud.

Statistik är bra och nu fick jag mig en rejäl tankeställare…

Dag 3 är snart till ända och jag fann mig nyss lyssnande uppmärksamt på ett radioprogram på P1 om en fågel; Storspov. Fick lust att köpa en kikare och ge mig ut i naturen och kolla på fåglar, lämna nyheter om krig och masskjutningar hemma och uppleva något som jag aldrig ägnat en tanke åt förut.

Nåväl, vi får se vad som händer✨✨✨

Sov på balkongen inatt✨ Så himla mysigt att vakna till solens värme på min kind. Tacksam över att gå in i min fjärde dag nykter. ”Aldrig mer” viskar en del av min hjärna, men jag vet att det kommer bli tufft. Kram till alla som kämpar☀️

@Allegra Tänk helst inte ”aldrig mer”. Det blir för stort då, och kan ge bakslag i ren protest liksom. Tänk hellre ”tills vidare”. Eller som jag tänkte: ”Jag är nykter inom överskådlig framtid”.

Kram 🐘

Nej du har rätt @Andrahalvlek , ”inom överskådlig framtid” fungerar nog bättre!

En positiv sak med att jag minskade kraftigt på drickandet under sommaren, är att det uppstod en möjlighet att jämföra bakisdagar med icke-bakisdagar (förr har jag liksom antingen varit berusad eller bakis, inget däremellan). En känsla av att ”det är inte värt det” har vuxit sig starkare och den känslan är ny!

Tack @Natalia , har gjort min första halvdag på jobbet idag och fylldes av en sån lättnad av att inte vara bakis! Hjärnan var liksom trögstartad ändå, men om jag hade druckit hela helgen hade det blivit fiasko.

Bra gjort @Allegra!
Man blir verkligen trögtänkt av alkohol. Gillar det inte alls. Tänkte på mina 6 nyktra dagar, nu drack jag dock på kvällen dag 6, men upplevde att jag var rätt trög i huvudet första 5 dagarna men att jag fick en annan energi dag 6. Nu blir det till att börja om igen. Det känns mindre kul men vi får ta en dag i taget och försöka göra det bästa vi kan av dagarna fram.

Vaknade upp med ångest på ett sätt jag inte känt under hela sommaren, sätter det i samband med att jag börjat jobba.

Faan också!!! Är så tacksam att jag inte har druckit något på 5 dagar och jag kommer inte att dricka nu heller men vad gör man åt en ångest som sitter som en böld i bröstet och strålar ut i armarna och får händerna att skaka?

Äter anitdepp sedan många år, vill inte höja dosen pga de biverkningar som kommer då.

Försöker med en iskall dusch…

@Allegra Försök att djupandas. Räkna långsamt till 4 in och till 6 när du andas ut. Gör om tio gånger. Funkar att gå in på toan på toaletten och göra också. Du känner anspänning inför att jobbet börjar igen, det lättar när du väl kommit dit. Tänk inte så mycket, gör bara.

Kram 🐘

Jag fick utskrivet Attarax och det hjälpte mig otroligt mycket, den är inte beroendeframkallande, man kan känna sig trött i början men det tyckte jag det var värt för att slippa ångesten @Allegra
Hoppas du får en bra dag❣️

Tack för omtanken @Himmelellerhelvette , har tidigare prövat Atarax men det hade ingen som helst effekt på mig, tyvärr.

Vet att träning är ganska effektivt och nu när jag varit nykter i snart en vecka så är det dags att dra igång! Men såklart har jag dragit på mig en förkylning såhär efter semestern så jag får vänta tills jag är helt frisk.

Idag kan jag jobba hemma vilket känns bra. Är så tacksam att jag hittat ett läge där jag ignorerar alla impulser att dricka. Ärligt talat så förstår jag inte hur jag har orkat dricka parallellt med allt annat!

Idag är jag nykter✨✨✨