Två år innan jag blev nykter tog jag ett blodprov i annat syfte. Då togs, utan att jag visste det, även något prov som visade att jag drack rätt mycket.

Läkaren skickade bara hem ett brev. ”Alkoholstopp rekommenderas”. Ingen mer uppföljning. Jag blev skitförbannad och rev brevet i småbitar. Och fortsatte dricka i två år.

Initiativet måste komma från individen själv. Allt börjar med genuin vilja. Inifrån och ut. Sen gäller det att skapa nya nyktra rutiner, och att fokusera på alla fördelar med nykterheten. Stort som smått.

Kram 🐘

@Andrahalvlek
Sicken kass läkare du fick! Fan va kasst!

Jag viste inte heller att det provet togs men jag har velat ta tag i detta länge så jag är (efter någon veckas betänketid) väldigt glad och tacksam över att min läkare är ihärdig och vägrar släppa mig. Känns fantastiskt bra!
Han har på detta sätt hjälpt mig sista biten och givit mig sista pushen känns det som.

Så himla stark av dig att klara det själv!

TappadIgen, ingen av oss vet ju helt säkert huruvida det finns eller inte finns exempel, på måttlighet, men AndraHalvlek kan skriva att det inte finns, oemotsagd hela tiden. Det går mig på nerverna. Här är mina exempel: Vinäger är en, Pianisten en annan. Länge skrev en som jag har glömt nicket på härinne då och då också. Hen räknade glas. Jag stör mig på att AndraHalvlek gång på gång skriver att det inte finns exempel på måttliga. Ni vet inte, likväl som jag inte vet. När Magnus redovisar statistik i AndraHalvleks tråd så finnns den inte för här ska alla tycka att noll är det enda. Jag vet de exempel som jag har gett er nu och som sagt jag minns inte namnet på han som var måttlig under lång, lång tid ;säkert minst 2 år. Jag är också måttlig, men är det 2 år som gäller? Och förresten måttlig enligt FHMs definition är definitivt för mycket för mig. Sparsam, snarare.
Och jo, det är känsligt tycker jag att skriva om att man dricker i ett forum som det här och hur mycket. Det riskerar att trigga andra till att försöka och som flera skriver är måttlighet svårt när man har hamnat i ett beroende. De som har en tendens att inte kunna stoppa i tid kanske aldrig kan dricka dricka måttligt. Flera skriver att ett glas är värdelöst, då vill man ha fler. Är man inte sån kanske det går. Men jag tycker heller inte att det är något att sträva efter och inget jag vill propagera för. Jag medicinerar med alkohol och har återfallit i det väldigt kortvarigt två gånger under drygt ett år. Vet inte om jag hade låtit bli att dricka om jag haft nolltolerans, eller om fallet blivit djupare om jag nollat från början, men jag finns och jag är måttlig - är man förresten inte nykter heller förrän man kört två år?
För mig är nykterhet en process som inbegriper att se över en hel del olika livsmönster, beteenden och relationer. Det handlar inte bara om att aldrig ta första glaset, utan mer snarare om att inte försätta sig i en situation där ett glas ses som en god utväg. Här på forumet får man goda exempel på hur man kan hantera livet och vad som är viktigt, så välkommen hit HimmelellerHelvete, det är en mycket spännande process du har framför dig.
Vill någon av er andra skrivs svar på mitt inlägg, gör det gärna i min tråd, så att vi inte debatterar mer härinne om måttlighet.

@Sisyfos Tack, ja det är spännande, jag hoppas ju såklart på att kunna ta ett glas välkomstbubbel vid festliga tillfällen och att aldrig mer vara bakis, att jag aldrig mer dricker mer än mina 3enheter/dag Max 9 på en vecka men förstår det många skriver om att det inte går.

Jag lärde mig fel från början, började festa på helgerna när jag var 13år och då var det ju inget som var gott! Vi drack för att bli fulla och jag minns många år senare, kanske var jag runt 20år när någon kommenterade att jag var full och mitt svar var:
- Det är väll därför man dricker eller!?

Jag har alltid varit den som blir full men de senaste åren har jag förstått att folk dricker för att det är gott! Klart jag lärde mig att det var gott någongång vid 30års åldern men jag är inte den som delar en flaska vin med någon och bara njuter, för sen vill jag ha mer och sen spelar det ingen roll om det är gott eller inte bara jag blir tillräckligt berusad!

Det jag nu önskar är att jag som snart 40åring ska ha växt upp och lära mig dricka för att det är gott och endast vid tillfällen som betyder något!
Vill kunna gå på en fest som varar i 10timmar men aldrig överstiga det man får dricka, kanske börja med mina enheter och sen gå över på alkoholfritt!

Jag får helt enkelt se var det här slutar.

Nu är jag alla fall totalt inställd på att vara helt nykter i minst 90dagar!

Helgerna är dom som är jobbiga för då dricker jag alltid i vanliga fall!
Vardagarna brukar inte vara någon fara när jag inte är inne i en ”dricka” period. Är jag i en sådan period blir det alla dagar i runt 2veckor i streck, vardagarna när jag jobbar dricker jag ”bara” 3-4glas vin/dag för att inte vara bakis och fredagar kanske 1,5flaska medan lördagen blir minst 2 flaskor eftersom jag då dricker i ca 10timmar, sen tillbaka på 3-4 glas på söndagen om jag inte är as bakis då blir det mer och jag sjukskriver mig och dricker ca 2flaskor om dagen den veckan jag är sjukskriven!
DÄR VILL JAG ALDRIG HAMNA IGEN!!!

@Himmelellerhelvette Ta en dag i taget. Säg högt till dig själv varje morgon: ”Idag är jag nykter”.

Fokusera på alla fördelar med nykterheten, se hellre glaset som halvfullt än halvtomt. Ett glas med vatten alltså 🤪

Ditt tänk förändras med tiden, men 3 vita månader är en bra start. 6 vita månader är ännu bättre, då förändras tänket radikalt. Då vill man inte dricka längre.

Kram 🐘

Jag tyckte det var så härligt i helgen min första nyktra helg sen i oktober förra året och första helgen efter semestern som jag drack varenda dag under minst fyra veckor (tror det var sex veckor för jag började innan semestern)
Sista veckan av semestern läste jag om hur farligt det kan vara att sluta, har aldrig hört talas om att man kan få livshotande abstinens av alkohol! Jag blev gör rädd och trappade ner under sista veckan, drack fast jag egentligen inte tyckte det var gott utan för att det var semester och för att jag skulle orka någonting. Var så trött på alkoholen och bara längtade efter 8augusti när jag skulle påbörja mina 3 månader av nykterhet. När det bara var lördag och söndag kvar, smusslade jag undan 2dl sprit och ett stort glas vin på lördagen för jag viste att jag kommer behöva det på söndagen. På söndagen drack jag det, rätt långsamt och klippte sönder alla ca 10 bag-in-box påsarna för att sammanlagt skrapa i hopp till en halvt glas vin till samt hällde i de droppar som var kvar i spritflaskorna.

Men som jag började inlägget:
-Så härlig helgen varit! Första nyktra helgen och jag blev bjuden på fest med show! Hon jag skulle gå med trodde att jag skulle dricka men jag sa nej, dagen efter frågade hon om jag var 100 på att jag inte skulle dricka och jag sa att det var jag!
Jag drack alkoholfritt och hade en fantastisk dag och kväll. Inte det minsta sug och heller inte det minsta mindre roligt! Tvärtom! Jag upplevde allt, tog in allt och njöt till 100% helt fantastiskt! Jag kände mig som minst lika trevlig och roligt som om jag skulle druckit! Jag tänker att jag är nog faktiskt en härlig människa, jag behöver inte alkohol för att leva ut det i alla fall inte när det är med någon/några jag känner mig så bekväm med!

@Himmelellerhelvette Härliga känslor! Bedövningen av alkoholen släpper och därmed även de ångestmässiga känslorna. Fram träder äkta riktiga känslor och man kommer i kontakt med sig själv. Fortsätt så, det blir bara bättre och bättre! 💪💕

Idag har jag verkligen mått bra! Har supit in livet och lugnet nykterheten ger mig!

9 dagar har nu gått och idag har jag verkligen reflekterat över hur jag är när jag är helt mig själv! Jag har mycket mer energi. Orkade massor efter jobbet! Jag är lycklig!

I går kväll var andra kvällen utan Attarax! Jag behöver inte den tabletten längre! Underbart, sover gott ändå!

Sömnen är återhämtad.
Ångesten är borta.
Hjärnan fungerar.
Magen har lugnat sig, är inte helt bra än men är lugn!
Har inte ont i kroppen!

Jag är så glad över att vågat registrera mig på denna sida och att få ta del av så många av era andras liv💕

Bra jobbat! 🌟Hejja dig! Du känns och låter bestämd, det behövs, då blir det lättare. Sömnen är något som ofta blir förstört av alkohol. Det kan ta ett tag innan den stabiliseras, såsom allt i kroppen. Men nu är du på gång, och det går fint..🌿

Härlig energi i din tråd! Fint att höra de positiva effekterna av nykterheten. Visst kan det komma dippar, men bara man inte tar på sig offerkoftan tar man sig igenom dom. Jag tänker på att det är mitt val att vara nykter. Och jag njuter av så mycket annat. Förut trodde jag att alkoholen var enda guldkanten, men har insett att det var psykiskt beroende som fick mig att känna så. För mig har det blivit lättare och lättare att avstå; tiden nykter gör sitt, och att fundera kring alkoholnormen samt fakta om alkohol har hjälpt mig ändra inställning i grunden.

majken_r

@Himmelellerhelvette Det låter som du är på en bra plats! Jag är också tacksam att jag snubblade över detta forum och kunde aldrig ana hur mycket alla människor här har hjälpt och hjälper mig. 🙌🏼