@Sattva - och jag har lusläst din tråd! En av de trådar som fungerat som ett ljus att följa efter. Och mkt igenkänning också.
Tack majken_r. Fint att emojin kan lajva Kaveldun…i alla fall om man kisar.
För övrigt försöker jag se storögt och nyktert på tillvaron 😳
🌾🌾

@Kaveldun Då skönt att du kan vara hundra procent ärlig med din man. Försök att prata med honom om hur du kände igår kväll - att tanken faktiskt kom till dig. Det är nyttigt att sätta ord på det verbalt också, plus att det tar udden av eventuell skam att faktiskt prata om det. Det är nyttig träning för dig att bli lyssnad på också!

Jag brukar kalla det vin-flashar. De kommer i situationer som är förknippade med just vin, eller när man känner en känsla som förknippas med vin. Fest, stress, oro etc. Stunden efter anspänning plus genomlevd-kris är mest jobbig för mig. När jag andas ut liksom - efter att jag har fått använda alla mina resurser, kanske både fysiskt och psykiskt. Just då kan jag fortfarande få vin-flashar.

Vin-flasharna kommer ofta i början, men de kommer allt glesare med tiden efterhand som vi programmerar om varje situation och varje känsla med nyktra förtecken. Det tar sin tid, man måste ha tålamod. Ungefär som vid sorgearbete brukar jag säga att ett nyktert år behöver passera innan vin-flasharna endast gör mycket glesa besök. Varje högtid måste liksom genomlevas nykter. Nu när vin-flasharna gör sina sällsynta besök skrattar jag mest, ”vad fan kom du ifrån?”

När vin-flasharna väl kommer är det viktigt att påminna sig om att känslor och tankar aldrig lyfter glaset till munnen. Man måste inte agera på känslor och tankar. Man kan se tankar och känslor komma som små orosmoln på himlen - och sedan se dem glida iväg ut genom fönstret.

Jag älskar ditt bildlika sätt att skriva 🥰 Det är ren fröjd att lösa dina inlägg. Så fortsätta skriva mycket!

Kram 🐘

Tack @Andrahalvlek! Och tack för bra och handfasta råd.
Ja, flashar är det verkligen. Plötsliga.
Gick en lång promenad med min man och jag blev irriterad på honom. Visade det på ett lite passivt aggressivt sätt som jag ganska direkt kände inte var bra eller särskilt rättvist. Så jag tog upp det med honom istället - sa förlåt och försökte förklara vad jag reagerat på vilket öppnande upp för fler saker som vi behövde prata igenom. Det var fint - vi satt på en bänk och pratade lugnt och öppet och det fanns värme och respekt. Och vi kunde skratta åt våra olika egenheter.
När vi var klara och fortsatte gå kände jag en lättnad och med den lättnaden kom en stark plötslig lust att förstärka känslan ytterligare med vin. Nu ska vi ju dricka tillsammans och ha det ännu bättre!
Jag nämnde det direkt för min man och han sa att ’vi går hem och gör en sallad istället’. Han vet att jag vill gå in i nykterhet nu och han tycker att det är en bra idé.
Så vi fortsatte hem. Kände mig lite sorgsen och glad och melankolisk på en och samma gång. Jag har druckit på alla känslor …inte minst glädje.
🌾

Fin morgon!
Fint att vakna nykter och liksom höra hur söndagen vaknar och vecklar ut sig.
Om jag hade agerat på min hastiga impuls att dricka igår ( som snabbt drog förbi) så hade det blivit ett ganska trevligt glas på ngn uteservering och sedan två till på ngt mindre trevligt ställe ( jag skulle inte brytt mig om lokal bara om vin) och därefter skulle antagligen min man varit nöjd men inte jag. Vårt fina samtal hade fortsatt men efterhand så hade tankar och ord varit påverkade av alkohol och då är man inte lika noga med nyanserna …de slinter lite upp och ner. Min man är av den diplomatiska och lite stillsamma typen så vi hade inte bråkat men jag hade kunnat slänga ur mig ngt lite drastiskt som möjligen var sant - just då - men som inte skulle vara lika relevant idag osv osv.
Det hade skavt.
Nu har vi haft en jättefin morgon med kaffe och skratt och värme.
Jag tänker att det skulle behövas ett bättre och mer aktivt verb för den nyktra resan. För den är ju ngt man verkligen behöver förhålla sig till aktivt. Man blir inte nykter bara genom att avstå eller hålla sig.
Jag har otrolig hjälp av alla meningar jag memorerat från er som ’gjort jobbet’ en lång tid. Vikten av att göra nykterhet , stå emot de snabba impulserna att dricka - oavsett vad. Därför att vinsterna kommer efterhand och under lång tid. Vikten av långvarig, sammanhängande nykterhet. Detta att se morgonen som ’den nya kvällen’. Den oerhörda tristessen över upprepning och att stå kvar på ruta ett och stanna i utvecklingen - när man dricker.
Jag har dessa meningar som en liten verktygslåda inne i huvudet.
Tack för det och ha en fin söndag
🌾🌾

@Kaveldun Fin morgon här också👍, allt tack vare nykterheten vilket är värt att lägga på minnet. Jag tar dina meningar och lägger också i min verktygslåda för du har så rätt. Önskar dig en fortsatt fin söndag 🌱❤️

@Kaveldun Hej! Jag hade nästan glömt av hur bra du skriver, och uttrycker dig!🤗 Jag kommentarer inte så ofta på forumet numera. Det är andra som sköter det så bra.😀 Men jag följer din resa och tror stenhårt på att det kommer gå bra för dig den här gången!

Kram

Tack @Ny dag och @Torn!
Det där med att formulera sig och använda hjärnkontoret ( snarare än andra kontor) är lite tveeggat för mig.
( samtidigt jätteglad för dina ord Torn!)
En av de böcker som jag läst ett par tre gånger är PO Enquist Ett annat liv …som bl a handlar om hans tunga alkoholism och hur han efter många svåra turer slutligen kom ur det och blev nykterist ( han kallade sig just så och inte nykter alkoholist).
Inte för att en sekund jämföra mig med PO Enquist vad gäller konsten att formulera sig 😝😝…men han har - medan han dricker svårt - massor med kunskap om sitt tillstånd. Han läser på och lär sig så mkt han kan om alkoholism och han är också helt öppen med det ( inte som offentlig person - där döljer han det väl …men mot sin fru och nära vänner osv)
Men det hjälper honom inte! Inte en gnutta …Det blir nästan tvärtom - ett sätt att kunna fortsätta dricka …upplyst och ödmjukt.
Just det har j varit rädd för med mig själv. Hur många avsnitt av alkispodden har j inte lyssnat på, hur mkt har jag inte googlat, läst.
Men det har på ngt sätt stannat vid det intellektuella. Inte bara förstås ..men i alltför hög grad.
Jag behöver vara mkt noga med känslorna också ..denna gång. Se mina egna känslor i vitögat. Och lyssna på andra. Jag tar mig inte ur detta helt på egen hand. Jag behöver skriva här, prata med min man.
Delta med de delar av mig som inte har koll eller är så starka och välformulerade.
Min man har åkt hem - det har varit en fin dag. Snart kommer två riktigt goda vänner som ska sova över ….de bor i andra städer och är här av olika anledningar.
Båda dessa vänner är fina och öppna och tycker om mig. Jag skulle kunna berätta för dem utan att bli dömd …Det vet jag. Jag planerar inte att göra det ändå - inte nu i alla fall . Däremot ska jag inte dricka vin med dem. Det blir citronvatten och te…bra söndagsdrycker.
Ngt känns annorlunda inom mig denna gång och det gör mig glad och lite rädd.

Vilken bra helg du berättar om @kaveldun
Jag har också läst PO Enquists bok som är stark och hemsk- precis som du skriver finns liksom vattentäta skjutdörrar mellan hjärnans/känslornas olika delar. Och vi som är bra på att lyssna- har inte övat så värst mycket på att vara hjälplösa och i behov av andra- för stöd. Paradox av många- i den hållningen- kan också tolkas som att ingen annans hjälp ”duger”, är inte bra nog.
Men för mig är dock den starkaste känslan i den ensamheten- att ingen hjälp egentligen finns att få. Jag gissar att de erfarenheterna har rötter i tid då jag kanske inte ens har ord? Så inte är det lätt att komma åt läkningen- med ord? Tänker jag lite spretigt.
Läkning kan se ut på så många olika vis, en får pröva sig fram. Jag som har börjat bada- känns som en mycket viktig sak att sänka sig ner i vatten och simma- jag bär mig själv. Trädgården förstås som jag tjatar om. Jag tror en får pröva sig fram för att hitta lite nytt, nya nycklar. Och damma av gamla lås i takt som känns lagom.
Ha en fin kväll med vännerna ✨💫

@Kaveldun Tänker att du har så rätt i det du säger. Det intellektuella räcker inte, man kan vara hur påläst som helst och uttrycka det, men det landar ändå inte. Tror också att man behöver få kontakt med sina innersta gömda känslor, kontakt med sig själv och lära känna sig själv för den man verkligen är. Inte den man förväntas vara eller den man vill vara, som man inte riktigt är ändå. Att nyfiket utforska sig själv. Det kan kännas lite skrämmande att möta sig själv, naket och på riktigt. Ett första steg är att bli nykter så att man kan nå sina känslor hela vägen och bottna i dem. Det är en spännande resa, men kanske lite läskigt när man ska se sina känslor i vitögat.

Du verkar ha haft en fin helg med din man och hoppas du får trevligt med dina vänner som kommer på besök💕

@Kaveldun Ett boktips till dig: ”Känslofällan” av psykologen Siri Helle. Hon utgår från treenigheten känsla-tanke-beteende. Genom att jobba medvetet på just beteende-hörnet kan känsla och tanke påverkas. Jag har hittills bara lyssnat 30 min - och det känns som boken är skriven enbart till mig 😱 Man får lyssna på den en stund i taget, för att smälta budskapet.

Kram 🐘

@Kaveldun Ja, livet är ju aktiviteter av olika slag. Att tänka o föreställa sig ett framtida scenario/ visualisering är som jsg ser det ett jättebra verktyg, men det är ju inte verkligheten här o nu. Tror som Andra halvleks bok säger, att just med nykterheten är det bara att göra. Så släpper mycket av det andra.
Jag tror på dig! 🌸🌸🌸

@Sattva - jag förstår vad du menar och tack 🙏🌺 för att du tror på mig! Tro behöver jag och mitt hopp får en skjuts när jag läser din kommentar . Och @vår2022 - precis - man behöver få kontakt med sig själv på ett djupare plan - och på ett plan där man är mer intresserad och öppen för den riktiga ’sanningen’ än för den lite överslätande, lättsmälta versionen som ligger som en dimridå över tillvaron. Alkoholism och förnekelse, det korta korta minnet är så förrädiskt ….förnekelsen är nästan inte medveten utan den bara ’är’ - det är en del av det självspelande pianot.
Kanske är det ngt av det värsta med alkoholism - att man vet att man bedrar sig själv om och om och om igen.
Fint att du skriver om badet som läkande @Se Klart. Jag upplever det också så ….det är ngt ljuvligt, omslutande …snudd på religiöst:-)
Jag badade både lördag och söndag och idag åkte jag direkt från jobbet till havet. Solen sken och jag simmade ut en bit och kände mig så lätt. Låg och torkade på en handduk och lyssnade på musik och hoppade sedan i två gånger till innan jag gick hem. Havet och baden finns kvar i kroppen som ett spinnande välbefinnande.
Jag känner redan en kraftigt ökad energi. Jag åker inte från jobbet till havet när jag är bakfull och eller tänker att jag ska dricka.
Jag är samtidigt försiktig med att ta ut för mkt ’vinster’ med nykterheten i förskott. Det låter kanske dumt men det jag menar är att jag förbereder mig på att detta också kommer att vara svårt och tungt.
Jag har ju aldrig upplevt ngn direkt abstinens i meningen att jag upplevt starka fysiska symtom de första dagarna i nykterhet. Jag har kanske inte druckit på det viset som ger de akuta symptomen ( stora mängder varje dag). Det betyder inte att jag inte druckit problematiskt. Jag har druckit alldeles för mkt …på ett lite oregelbundet vis …under alldeles för lång tid.
Så jag tänker att det är stor risk att jag kommer att hamna i ngn sorts post-abstinens. Den du beskrivit i många trådar @Andrahalvlek …och gett länkar om.
Jag är beredd på det och vill rida ut det - om/när det kommer.
Men just nu är jag lugn och förnöjd. Glad över min kväll, mina bad och min ökade energi och tillförsikt.

Och - just detta med det korta minnet och med den starka förnekelsen - gör det livsviktigt att skriva här.
Att spärra vägen för de bortkollrade och förljugna tankarna.

Drömde att jag fick ett stort glas vin och lyfte det och tog en mun - men kom i sista sekunden på att jag inte dricker mer.
Spottade ut och sa till alla som satt runt mig ’jag dricker inte alkohol’.
Så fick jag ett glas vatten.
Även det undermedvetna jobbar på nu.

@Kaveldun Härlig dröm på sätt och vis😁. Det är mycket det handlar om, att få ihop det undermedvetna med det medvetna. Att konflikten mellan det undermedvetna och det medvetna inte längre är en konflikt utan smälter samman i en tanke och är överens ”jag dricker inte alkohol”.

Ha en fin dag!🌞💕

Jag har också haft alkoholdrömmar. Några gånger och att jag ju inte ska dricka vet eller kommer jag på i drömmen, skum känsla det där med att det undermedvetna kommunicerar med det medvetna🤔