Vaknade halvfem imorse och var fruktansvärt bakfull. De senaste åren har det hänt oftare och oftare. Det blir sjukskrivning och inställda möten. Gymkortet ligger oanvänt i väskan. Problemet är att jag inte kan sluta dricka när jag väl har börjat. Ett trick har varit att aldrig ha alkohol hemma. Men vad gör det när jag har tre kvarterskrogar runt hörnet och i princip alla sociala sammankomster inkluderar alkohol som en självklarhet?

Har en önskebild av mig själv som glad, avslappnad, vältränad och harmonisk. Idag känns den bilden helt ouppnåelig men jag vill inte fortsätta såhär.

Jag vill bli nykter. Tänker att det kan vara till hjälp att skriva av sig här på alkoholhjälpen. Har läst härinne ett tag nu och insett att jag inte är ensam. Lik förbannat är det så skamligt att inte kunna kontrollera sitt drickande. Besviken på mig själv och ganska uppgiven skall jag försöka förändra mitt liv.

Ja @vår2022 , jag ser verkligen fram emot september månad✨ Har förstått (det var väl på tiden) att det inte finns några quick fixes, vare sig med eller utan alkohol. Behöver jobba järnet på min dåliga impulskontroll och det blir så mycket enklare då maken och väninnan är med på tåget.

Det kändes lättare att vara på jobbet idag än på länge, eftersom mitt prio låg på att vara ”good enough” och inte den Stålkvinna som alltid har varit mitt ideal.

Kram🪷

Tack för pepp @Andrahalvlek , det är lite av en labyrint detta, att ta sig till dörren med skylten ”ett alkoholfritt liv”. Nya insikter och återvändsgränder om vartannat.

En viktig drivkraft är att slippa skuld och skam. Vill inte längre ta ansvar för mitt berusade eller bakfulla jag. Inte gömma mig i dimman. Möta verkligheten som den är.

Kram🐬

@Allegra Ja, good enough är verkligen good enough och det behövs inte mer än så. Det räcker oftast och ingen förväntar sig egentligen mer än så och det är ingen som tackar en om man gör mer än så. Det är mest de egna hjärnspökena som vill vara stålkvinnan och hon finns nog inte. Den enda som förlorar på att vara stålkvinnan är en själv, för det kostar för mycket och ger inte så mycket mer. Så good enough är en skitbra strategi!😁💕

Hahahaha @vår2022 , precis så brukar jag säga till mina vänner, som vänder ut och in på sig själva i olika situationer, ”det är INGEN som tackar dig för det”!! Hur kan man vara så blind för sig själv och sina egna behov? Så tack för att du säger till mig, att mina hjärnspöken helt enkelt kostar mig för mycket 👻

@Allegra Ja, det är lättare att stötta och hjälpa andra och svårare att leda sig själv. Jag tänker att många saker omkring en måste vara på plats för att man ska kunna leda sig själv bra. Som när du sade att nu ska good enough vara prio och räcka på jobbet. I vårt fall handlar nog det mest om att få nykterheten på plats, att hjärnan återhämtat sig och fått balans igen. Då kan man även få balans i andra aspekter i sitt liv, tex jobbet. Då kan man leda sig själv bättre och när man gör det kan man även leda andra bättre. Så nyckeln till självledarskapet hos oss här på forumet, handlar i mångt och mycket om att sluta dricka och få balans i både hjärnan och därmed också i övriga livet.

Ha en fin tisdag!🌞💕

Idag är jag snäppet bättre än Good Enough @vår2022 eftersom det är första dagen på vit september tillsammans med min man😊 Förutom att det kommer bli mycket enklare att hantera missbrukshjärnan så känns det symboliskt fint att vi gör det här tillsammans. Känner mig lite nyförälskad i vårt förhållande idag faktiskt🥰

Ha en fin dag @vår2022 ☀️

@Allegra Heja dig och din man! Skönt att ni kan sporra varandra. När den ena är svag är den andre stark och vice versa. Ni skapar gemensamma nyktra rutiner också. Det är viktigt, för man kan inte sitta där i stolen, där man alltid brukar sitta och dricka, och fånglo. Man måste göra på andra sätt. Aktivera sig.

Kram 🐘

@Ny dag Sober October låter väldigt fint✨ Jag är pepp på att fortsätta. Lättad och rädd på samma gång men ska försöka att inte tänka så mycket, utan göra! Som du säger @Andrahalvlek , baxa arslet ur stolen och göra nya saker tillsammans 😊

@Allegra härligt att du har ha mannen med dig. Jag trodde min var på också men är tveksam nu. Jag ska i alla fall försöka få till en vit september.
Det fixar vi, både ni och jag.
Ha en fin kväll 🏵

Jag tänker @If att din man, kanske, gör en förändring med sig själv då han märker hur positivt det påverkar dig, att inte dricka. Under sommaren har jag varit nykter i längre perioder än på mycket länge, jag tror att min man, som faktiskt var den som föreslog vit september, liksom blev smittad av min nya energi. Han och jag har oerhört svårt att prata om alkohol, hur vi båda har fastnat i missbruk. Hans försvarsmekanismer är löjligt potenta. Men om man _gör_ istället för att prata, om vissa saker, så kan det ha effekt.

Men huvudsaken är att _du_ är på rätt köl. Klart vi fixar detta!!✨✨✨

Fredag kväll. Idag har jag städat och tvättat och städat och beställt köksgrejer på nätet och städat och städat… 😅 Så lycklig över denna extra energi! Även bokat in bastubad nästa vecka med min kompis, som också kör nyktert i september. Hon är hardcore bastubadare, skönt med någon som drar med min tveksamma kropp till sjön, vet ju egentligen att jag gillar det - efteråt :)

Kram till alla som kämpar✨✨✨

@Allegra Det är en sådan härlig känsla när man städat, städat och städat. Och plus i kanten när man dessutom beställt köksgrejjer också🤩. Min energi för att städa är helt annan som nykter. Innan åkte dammsugaren i väggen runt hörnen och jag var mest irriterad, arg och gick fram som en ångvält😂. Nu smeker dammsugaren runt hörnen och jag känner mig lugn och gör det i lagom takt, njuter av resultatet och känner mig glad. Jag älskar också att basta och bada efteråt, tyvärr inget jag kan göra här men i stugan norröver eldas bastun på varje dag med efterföljande dopp, så även vintertid och vakdopp. Det kommer att bli skönt att hardcore basta med din kompis😆.

Ha det så gott!💕

Ser bilden @vår2022 , av en ”arg kvinna med dammsugare” 😅 Kan redan konstatera att jag själv har blivit lite mindre arg sedan jag började färdas mot nykterhet, lite mindre irriterad på världen, inklusive dammsugare, man och barn😇

@Allegra Visst är det häftigt!? När de arga, vassa kanterna liksom slipas ner litegrann. När man undviker konflikter för att inte göra saker värre. När man blir mer tolerant mot typ alla, även den ilskna grannen eller ungarna som skriker utanför sovrumsfönstret (till en viss gräns). När man hushållar med sin energi och använder den i huvudsak till trevliga saker. Riktigt nice är det 😎

Kram 🐘

Ja verkligen @Andrahalvlek , åkte tåg riktigt tidigt imorse, en bebis gallskrek halva resan. Tyckte mest synd om föräldrarna, minns ju hur stressad man kunde bli då ens egen bebis skrek på tåg. Men min vilopuls skulle sannolikt ha fördubblats om jag hade varit bakfull :)

Sedan gjorde jag ett jobb / uppdrag som gick bra och jag kände mig nöjd. Det har hänt så många gånger att jag har jobbat bakis (och svettig) vilket har fått mig att överkompensera för att dölja läget. Vilket i sin tur har tagit en massa extra energi samt fyllt på skuld- och skamkontot.

Att vara nykter och good enough är en överraskande tillfredsställelse!

Jag kom tillbaka till forumet i somras, efter fem år av mer eller mindre problematiskt drickande. Delvis handlade det om att jag hade fått en insikt om varför jag hade valt att bedöva mig med alkohol (återkommer till detta senare) men även om sjukt obehagliga konsekvenser av drickandet.

De sista åren fanns det inget ”trevligt” kvar med mitt supande. Jag drack förvisso aldrig hemma, ej heller i ensamhet - men när jag drack så fanns det inget stopp. Jag satt alltid kvar på krogen tills de stängde och dagen efter mindes jag aldrig hur och när jag kom hem. En gång kissade jag t.o.m. på mig i hissen. Jag - en högutbildad mamma som dessutom är 50+ Det tar emot att skriva det, skammen är total men jag måste komma ihåg hur det var. Ingen annan vet.

Har ägnat mig åt att ”trappa ner” under hela sommaren och nu kör jag ”vit september” med maken och en väninna. När jag tittar på forumets alkoholkalender, som jag varje dag noterat i, så ser jag många nyktra dagar. Men praktiskt taget alla ”alkoholdagar” är rödfärgade, minst 8 glas per gång. Det har gått ut på att bli packad så fort som möjligt. Ett slags hetsdrickande.

Jag tror inte att det går att ha detta supande ogjort i bemärkelsen ”bli måttlig” igen. Har druckit mig till en slags allergi mot alkohol. Är dock smärtsamt medveten om att spriten sitter ihop med så många andra aspekter av mig själv och mitt liv. Det går liksom inte bara att ta bort alkoholen ur ekvationen, det är så mycket som behöver bearbetas i relation till missbruks-beteendet. Där är jag nu och kan väl bara konstatera att det går bättre att reflektera i nyktert tillstånd :)