Framåt

Profile picture for user vår2022

@Geggan Nej, vad hemskt och tråkigt😢. Bra att han vill kämpa och inte ger upp. Tänker också att det är viktigt för dig att få stöd för att orka vara stöd för honom och att få stöd för dig själv. Alkohol kommer inte att göra det bättre, bara sämre, men det vet du. Massor av kramar och försök ta hand om dig❤️

Profile picture for user Adde

En otroligt jobbig situation du är i nu ! Ta emot all hjälp du kan nu för din egen skull, det har du igen i det långa loppet. När min far fick cancer så var jag aktiv alkoholist vilket jag ångrat så många gånger. Mitt stöd till honom var ju obefintligt och jag söp bort alla känslor.
Nu har en väninnas pappa leukemi och där finns inget att göra längre MEN jag kan stötta henne med alla mina sinnen utan blockering av spriten. Likaså har en äldre bekant div allvarliga sjukdomar som kan sluta hur som helst men han undviker all hjälp eller stöd och det kan jag acceptera. Jag hade nog inte kunnat se det på samma sätt som aktiv alkis.

Lite offtopic kanske : Jag har med åren blivit allergisk mot ordet cellgift. Det ger så obehagliga vibbar ! Jag använder ordet "Cytostatika" som fritt översatt tolkas som "Livsrum" <3 Eller när jag pratar med utländska vänner : "Kemoterapi" som låter mer vetenskapligt.

Ta hand om dig och fortsätt med dina rutiner som skapar en stabilitet i det som händer nu !

Kram !!

Profile picture for user Geggan

Tack alla för stöd. Det känns bra. Det jobbiga är att man kommer på viktiga frågor först efteråt. Den första läkaren sa att han skulle få antikroppar, den andra inte och då undrar jag varför inte? Det är väl det som är framkant i behandling nu och kan förlänga liv? Ja ni hör- blir lite manisk. Försökte kontakta cancerkompisar men får inte inloggning att funka. Skall leta vidare.

Profile picture for user Sisyfos

Åh så tråkigt besked, Geggan. Förstår om ni är lite chockade nu. Det är ju helt omöjligt att ta till sig informationen och ställa frågor i det läget. Hoppas ni hittar möjlighet att göra det i efterhand. Skönt ändå att sambon är inställd på att kämpa.
Skönt också att du verkar så stabil i din nykterhet. Hur tufft det än är att leva i det här nykter är det 1000 gånger bättre än att dränka sorgerna. Jag har sällan känt mig så levande som när jag slutat dricka och min pappa blev svårt sjuk. Det var jättejobbigt såklart, men jag var oändligt tacksam över att jag var nykter i det läget. Man behöver ha alla sinnen klara tycker jag. Sen är maktlösheten och ovissheten skitjobbig, men att dricka gör inte saken bättre.
Håller tummarna för er!

Profile picture for user Geggan

@majken_r @Sisyfos tack för stöd. Glad för det- äkta tröst. Ja, jag är glad att jag är nykter. Tänker också att mitt i allt, hur det än går så är detta en viktig erfarenhet som sätter mig i förbindelse med mycket av själva livets villkor. Vi är också extra rädda om varandra, kramas mycket, glada åt att vara tillsammans.

Profile picture for user Varafrisk

Bästa @Geggan så tufft för dig/för er❤️Även om man kan räkna med att få det beskedet är det ändå en chock, tänker jag.
Hoppas att det löser sig med inlogg t cancerkompisar. Tveka inte att ta kontakt med Cancerfondens stödlinje. Kollade telefonnummer som är 010-199 10 10 telefontid mån, ons - fre 9 -16 och tis 10 -16. När jag behövde stödet så fastän att de inte kände till det som var individuellt med min systers och min mans sjukdom så var det som om de verkligen visste. När jag tyckte att omgivningen inte förstod då förstod dem och dem förstod även att omgivningen inte förstod. Vet inte hur det är för dig men skulle jag hamna i samma situation igen då skulle jag be om hjälp för jag tror inte att omgivningen förstod hur trött och hur tufft det var. Så mitt råd är be om hjälp om det finns ngn som du kan be om hjälp med. Allt det bästa t dig och din sambo🥰

Så strongt och bra att du är nykter💪🏻

Varm innerlig kram 🥰

Profile picture for user Geggan

Tack @Varafrisk ! Ja, det var väl nån sorts chock. O som alltid i såna tillstånd så går allting upp och ner, liksom utan styrsel. Igår vid gott mod, tänkte att det j ha är kommer vi att klara. Idag är jag fött ett lismande trött, känner inte igen mig själv. Helt orkeslös. Nå, vi åker till landet på en vecka i övermorgon. Längtar efter att få vara lite med barn o barnbarn. Väldigt konstigt att tänka tanken: ska jag bli ensam igen? Ja, det är en underlig dag idag. Som ett sorts avstånd mellan mig och allting.

Profile picture for user Geggan

Livet som canceranhörig är verkligen paradoxalt. Mot fonden av allt hemskt är jag ändå glad att ha gått ner ytterligare ett halvt kilo i vikt, sammanlagt 7,5 kg på nio veckor. Och sådär är det hela tiden. Han vill ju leva som vanligt så vi myser och gnabbas med morgonkorsordet osv osv. Idag skall han dra ut två tänder, preventivt inför strålningen. Jag skall äta lunch med kära syskonbarn som är i stan. De har valt min gamla stamkrog där jag har druckit sååå mycket vin. Men nu är det ny ägare och ny inredning. Den trötta gårdagskvällen piggades upp lite av svenska fotbollsdamerna! Allt är helt enkelt lite knasigt.

Profile picture for user Varafrisk

@Geggan Känner igen mig så mycket i vad du skriver i livet som anhörig till en cancersjuk man. För mig var det dom en berg- och dalbana.

Jag håller tummarna/ber att din sambo ska svara bra på den behandling som han ska få🙏🏻

Kramar av styrka till dig🥰🥰

Profile picture for user Se klart

@geggan jag tror att det är som det ska. Allt i en blandning som inte tycks logisk- men en så allvarlig sjukdom är allt annat än logisk. Såklart du ska glädjas över halva kilon och gnabbas över korsordet. Det finns en tid för allt. Att orka stå mitt i livet och leva det, med allt vad det innebär är inget annat än stor levnadskonst. Kram 😍

Profile picture for user Geggan

Just så är det @Se klart . Det gäller bara att hänga med i svängarna . Under eftermiddagen var jag stand by för hans behov efter tandläkare men han tog en lång promenad o planerade middag m kompis. Sen blev han såklart ändå trött o fick ont o vi åt tillsammans. Anar att det kommer att bli mycket så. Upp och ner. Jag är ännu helt ovan. Vi brukar vara väldigt samspelta med våra planer. Men nu finns det en tredje faktor- sjukdomen.

Profile picture for user Geggan

Nu är vi på landet en vecka innan strålbehandling börjar. Otroligt skönt. Havet. Bada. Liten båtutflykt till kobbe idag. Känns bra att liksom ladda för tuffare tider. Min kära sambo spelar mkt gitarr, också som för att lägga upp lager. Mitt enda problem är att jag är lite yr, kristallyrsel som spökar. Föll igår. Påminner mig om förra sommaren då jag drack hela tiden och ramlade illa flera gånger.

Profile picture for user Geggan

Nu har han åkt, för en massa förberedelser. Jag stannar på landet en vecka till. Dödstrött. Känns som om jag bara faller ihop nu när han har åkt. Oro, tankar på hur allt skall bli. Hur annorlunda allt är. Han är ju handikappad efter operationen. Och kommer att vara ännu värre efter strålning och cellgift. Saknar den gamla killen från förr. Men nu är allt förändrat, det kan inte hjälpas. På ett sätt värre än om man blivit sjuk själv. Jag är samma men allt är annorlunda. Håller ändå hårt i mina två beslut- inte dricka och hålla min matrutin. Kommer däremot att gå o lägga mig klockan åtta.

Profile picture for user Smörblomma

@Geggan Det är svårt att stå bredvid. Jag upplever också att jag har en förändrad man efter operationer, strålning och cellgifter. Även om man övervinner cancern så är det mycket som inte är som förr när det är klart. Man får liksom anpassa sig till den nya individen och inte älta att man tappat den person som fanns förr. Samtidigt finns ju mycket av den gamla personen kvar i det nya. Fokus på nykterhet och matbutik blir bra för dig och för honom. Kram.

Profile picture for user vår2022

@Geggan fint att du håller hårt i dina beslut, att inte dricka och dina matrutiner. Det är motorn som får dig att fungera som allra bäst i denna tuffa situation du är i. Hoppas du kan ladda batterierna så mycket som möjligt på landet och ta en dag i taget. Kram❤️

Profile picture for user Varafrisk

Känner igen mig i så mycket i vad du skriver @Geggan❤️ Min man förändrades efter sin cancersjukdom. Ursäkta om jag uttrycker mig så men….mer självupptagen. Jag tror att det på något vis har med överlevnad att göra. Tror att jag skulle behöva ha lite mer av det självupptagna i mitt nykterhetsarbete.
Min man fick först cytostatika därefter strålning och t sist operation. När vi var tillbaka på det sista återbesöket på Sahlgrenska och fick prognosen…hur allt hade gått…så var det positiva besked. Vi berättade för nära och kära. Det var som om alla tänkte att nu är det över och för mig kändes det som om allt började. Jag ringde en sköterska och sa att nu behöver jag en kuratorskontakt. Den kurator som jag träffade berättade att sköterskan sa ngt i stil med…”NNs fru säger att alla tror att det är över…men det är inte över för precis allt är annorlunda”.

Livet är annorlunda men vi lever och jag är tacksam🙏🏻

Nu när din man har åkt så önskar jag att du kan få vila…ta hand om dig själv…vad det nu är..? Köpa färdig mat? Se ngn film?

Önskar dig allt det bästa❤️❤️kram

Profile picture for user Geggan

Tack för inkännande stöd! Ja det är mera självupptaget. Lite gnälligt emellanåt, även om han i grunden är positiv. Det var väl några mygg som blev droppen. Nu förbereds hemsjukvård för perioden av strålskador på slemhinnor. Jag vet inte ut eller in hur jag ska förhålla mig. Lekstunder med treåriga yngsta barnbarnet. Liten tröst. Om ett par dar kommer nästa gäng. Känns lite som om också mitt liv håller på att ta slut. Kanske faktiskt kuratorshjälp skulle vara något- bra tips. Tror de erbjuder det faktiskt. Jag har redan en egen psykkontakt men det brukar bara handla om en medicin som jag tar. Suck. Jag har ibland dipp-tillstånd ; det kanske är ett sånt jag har nu.

Profile picture for user Se klart

Jag vill bara kika in och säga att det du kallar dipptillstånd- i mina öron- låter helt rimligt och adekvat sett till det du går igenom just nu. Som alltid i kriser av alla slag- behöver man stå ut i krisen- när allt omkring en blir liksom viktlöst. Så småningom ramlar livet ner igen, i lite annan formation. Och ofta- mer robust.
Du är mitt i något väldigt tufft och jag gissar att det ibland känns så- och ibland helt som vanligt. Stora händelser i livet.
Jag tänker på dig och hoppas du kan sjunka in lite extra i 3-åringspysslet. Där brukar det känns varmt och nära. Stor kram till dig, och en dag i taget som alla dagar 🥰🥰

Profile picture for user Varafrisk

Mysigt m barnbarnet @Geggan❤️ Kanske en stund med något som kan ge lite energi🙏🏻 Ja, varför inte ta en kontakt m kurator då fokuset kanske blir hur det är att vara anhörig t ngn närstående som är sjuk. Vet inte hur det ser ut i din kommun men i varje kommun finns det någon som arbetar m anhörigstödet. Det finns kommuner som erbjuder exempelvis massage kostnadsfritt.

Kram och styrka t dig🥰

Profile picture for user Geggan

Ja @Varafrisk , makens kontaktsjukskörerska har erbjudit kuratorssamtal, både för honom och för mig. Just nu lite svårt att stå ut med nära vänners överdramatiserade reaktioner. Det är inte himlanden och beskärmanden som behövs utan saklighet och värme. Jag har drabbats av migrän o bara väntar ut lite tid. Ute skvalar regnet. Ja, detta är dagar som jag alltid kommer att minnas. Lessen att jag inte lyckas logga in på cancerkompisar- jag matar in alla uppgifter men sen är det stopp.

Profile picture for user Geggan

Nu har jag loggat in på cancerkompisar. Fick hjälp. Väntar på matchning, för i öppna fältet har folk det alltför jobbigt och hemskt, där är jag inte ännu, bara förvirrad. Lite spänd, imorgon kommer både andra dottern o mera barnbarn o jag städar så mkt jag orkar men känner att det är bristfälligt. Överhuvudtaget längtar jag efter att de skulle ta ännu mera ansvar för hela stället som är rejält arbetskrävande o fullt av halvfärdiga renoveringsprojekt. O just imorgon skall jag ha årlig träff m gamla klasskamrater som råkar sommarbo i närheten. Brukar tutas på rätt bra. Fast folk kör ju. Kastas väl bara tillbaka i vår gemensamma alkoholkultur från gymnasiet. Köpt gott vatten att ta med.

Profile picture for user Geggan

Väldigt intensiva dagar med alla barn o barnbarn! Men allt fungerar, de tar ansvar, t.o.m. för att beställa installation av nya spisen, åka långa vägar för att köpa nödvändiga reservdelar mm. Vi har t.o.m. hittat rejält m kantareller. Vet att dessa dagar är så viktig grund för hela min relation m barnbarnen. Bärplock, bad, måltider, samtal, lekar. Två dagar kvar, sen börjar månader av sambons prövande behandlingar. Försöker suga ut allt ur dagarna nu- havsutsikten, simningen, blommorna, barnen.

Profile picture for user Geggan

Hej @Varafrisk ! Ja nu har behandlingar börjat, igår både cellgifter och strålning. Jag var med, tog hela dagen plus fysioterapi. Inga stora reaktioner än. Så nu nöter han på med strålning några veckor. Men jag är vansinnigt trött. Det är väl hela saken. Dominerar liksom allt. Lite skönt att vara hemma i stan igen. Men helt oklart hur jag ska leva alla dessa veckor.

Profile picture for user Geggan

Första veckan av strålning klar. Vi har släpat oss fram, även jag. Idag har jag varit piggare, orkar skoja lite, vara glad åt god middag och trevlig film. Han är ju dämpad, trött o lite enstavig. Vår kontakt brukar vara mysig o skojig, nu får jag jobba lite mer för det. Men då gör jag det.

Profile picture for user Sisyfos

Förstår att du är trött, men ni är en bit på väg. Ett steg i taget. Och i såna här svåra tider är det ju fantastiskt bra att du inte dricker. Du kan ses med, du kan vara ett stöd. Se tillsatt ta hand om dig på bästa sätt. Kramar

Profile picture for user Varafrisk

@Geggan Förstår att det är tufft men skönt att första veckan är avklarad. Bor ni nära sjukhuset där din man får strålning? Åker han varje dag eller bor på patienthotell?

Önskar dig en fin lördag🥰

Profile picture for user Geggan

Tack alla för stöd. Det värmer. @Varafrisk, han åker stadsbuss. Går ofta hem. Jag har sagt att jag åker med en gång i veckan så kan vi gå tillsammans i lite andra delar av stan. Nu är det helg o strålfritt! Små glädjeämnen. Och ja, skönt att vara ganska stabilt nykter i dethär läget. Ryser vid tanken på hur nödvändigt jag annars skulle anse det vara att dricka nu. Och omöjligt att sluta. Men det har varit löjligt händelserikt detta år. Känner mig ibland som en romanfigur. Skall också börja skriva mera ingående dagbok. Hur det än går så kan det kännas viktigt att notera vad som händer och vilka tankar det väcker hos mig. Liten tröskel dock, jag har ägnat hela mitt yrkesliv åt att skriva så lite skönt nu som pensionär att låta bli. Dessa små uppdateringar är egentligen ganska lagom.

Profile picture for user Geggan

Spänningsmomentet nu är väl vad som händer efter dessa tre veckor av strålning. Det blir väl fotografering o utvärdering innan nya beslut tas. Så vi har väl nån sorts galet hopp fortfarande. Jag har börjat äta en gammal depressionsmedicin som jag haft lång paus ifrån. Kände att det blev ohållbart deppigt och nu efter en vecka är det ju bättre. Jag tar en dag i sänder. Jag dricker inte. De vackra dagarna fortsätter, och våra fina promenader. Men det finns förstås en molande oro för framtiden. Om jag blir ensam? Kommer jag att kunna bo kvar? Jag är mitt i brännpunkten för sjunkande priser och stigande räntor. Det känns turbulent.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Geggan Det är nog bra att du börjat med antidepp, som en krycka. Bra också att du inte dricker. Det gör ingenting bättre. Annars får ni ta en dag i taget och ta vara på varje stund ihop ❤️

Kram 🐘

Profile picture for user Geggan

Kram @Andrahalvlek ! Ja, det känns som en krycka. Mycket med detta är svårt,ovissheten inte minst. Och man kan ju inte medicinera bort svårigheter men jag känner att jag gör detta för att orka. 🙏

Profile picture for user Sisyfos

Så länge du inte medicinerar med alkohol är det bra. Väldigt tuffa tider nu har nu, du och mannen. Förstår att du grubblar över framtiden - jag skulle vara likadan, men det är så meningslöst. Vissa saker är ju bra att planera i tid men det blir lätt för mycket. Lyssna på Närvaropodden avsnitten om Tankegångar, The Work och Metatänkande , så kanske du kan få lite konkreta tips på att vara här och nu.
Det är fantastiskt bra jobbat att sluta dricka och hålla fast. Id det i svåra tider. Var lite stolt över dig själv.

Profile picture for user Geggan

Under helgen har det varit ledigt från makens strålning och andra behandlingar som gjorde förra veckan till ett rat race från det ena till det andra. Vi har bara pustat, tagit små promenader i värmen och ett lugn har lagt sig. Idag känns han som sitt gamla jag, vi skojar vid frukosten och jag masserar hans spända rygg. Idag kör ju allt igång, sju dagar strålning kvar. Börjat nu få onda slemhinnor i halsen så lite kinkigt med mat. Trevligt att här läsa om allas fina sensommardagar och kloka reflexioner. Mitt viktprojekt som började för 12 v sedan har gått så bra, jag har liksom flyttat över min alkoholbeslutsamhet på det. Ser det nu, efter råd från @vår2022 inte som ett projekt utan en livsstil. Såhär skall jag äta. Har gått ner ca 10 kg från när det var som mest i våras. Nu har jag börjat skriva en cancerdagbok- en sida varje dag. Jag vill hur det än går kunna gå tillbaka till vad som har hänt. Även detta är ett beslut som jag kommer att följa. Jag mår så bra jag kan och är tacksam för att jag inte dricker idag och inte kommer att dricka någon annan dag heller. 🙏🥳😉

Profile picture for user Andrahalvlek

@Geggan Grattis till lyckad viktminskning! 10 kg är ju jättemycket. Jag borde också, men var sak har sin tid. Jag tror att det är klokt att skriva cancerdagbok, då ser man lättare mönster och man kan gå tillbaka och läsa vid behov.

När vår yngsta dotter föddes svårt sjuk så skrev jag dagbok dagligen de första åren. Det funkade lite som självterapi för mig och jag kunde gå tillbaka och läsa. Hon själv hade kunnat läsa dagboken också, nu i vuxen ålder, men det är hon inte intresserad av. Hon har ju en utvecklingsstörning, så det skulle inte ge henne något.

Kram 🐘

Profile picture for user Geggan

Hej @Andrahalvlek ! Ja, formulerandet gör att det blir verkligt. Känner att jag behöver skriva om oss, vårt liv tillsammans- vi har bara varit tillsammans drygt tre fina år. Den tiden får inte bara rinna ut i ingenting. Vårt liv pågår. Även detta är ett liv. Oberoende av hur det går. Kram🐳

Profile picture for user vår2022

@Geggan Vad fint att ni fick en helg med lite paus i behandlingen, lugn och ro. Vad härligt att din mathållning har blivit en livsstil och att det går så bra. Grattis till minus 10 kg🥳. Jag har också gått ned ungefär så och det verkar vara där den stannar. Jag trivs också i min mathållning och det kan t.o.m. slinka ned någon glass, efterrätt någon gång. Tror också det är en god idé att föra dagbok varje dag, sätta ord på dina känslor och bevara en fin berättelse om ert liv❤️.

Massor av kramar och styrka till dig🥰

Profile picture for user Se klart

@geggan (nån dag ska jag fråga varför du valde detta nick 😃) jag tänker mycket på dig, olika saker, vad livet ger- tar, men kanske tar inte livet utan det levs- på en lite annorlunda plats än vad som var tänkt. Jag har jobbat mycket inom vården och då haft mycket tid/tillfällen att reflektera över vad som är ”livet” och hur det kan te sig. Jag tror det är något mycket värdefullt det du skriver om att den här tiden också är en tid av levande och fint. Att livet räknas varje dag. Kram till dig!

Profile picture for user Kaveldun

Nu har jag läst hela din tråd @Geggan och det är så starkt och hoppfullt att läsa hur du tacklat/tacklar alkoholen och nått nykterhet och hur du förhåller dig till det fina och svåra livet. Att du mitt i allt det som nu sker med din man behåller din förmåga att uppskatta och se det som är gott.
Jag håller tummarna för dig ( och din man).

Profile picture for user Geggan

Tack @Kaveldun för att du läst! För mig har det betytt allt att läsa o skriva på detta forum. Alla tankar på första glaset som annars i det fördolda brukar kunna växa till sig rycks nu upp med roten. Kram och hoppas du fortsätter!

Profile picture for user Geggan

De senaste dagarna har min man fått allt svårare att äta. Jag försöker laga mosiga rätter men missar ofta nån detalj. Han är rejält gnällig. I morse hade vi veckobesök av hemsjukvården- det är ju en otroligt bra service. Jag låg kvar i sängen en stund, besöken hittills har varit korta. Men de pratade och pratade ute i köket, han som sista veckan knappt har sagt någonting. Så jag masade mig ut. Det blev ett bra samtal, han fick gnälla om allt möjligt. Jag brukar försöka vara deltagande men det var som att det behövdes en utomstående. Skall bli skönt nu med ledig helg. Jag fortsätter med min dagbok, en sida om dagen och det känns bra. Att det finns en textkropp som växer. Läser med stort nöje många trådar här.

Profile picture for user vår2022

@Geggan Ja, det är skönt ibland om en tredje part kan hjälpa till med samtal. Det är oftast de närmaste som får ta det jobbigaste och vara lite soptunna. Skönt med en annalkande ledig helg. Spännande med boken, om jag uppfattat dig rätt har du hållit på med litteratur som arbete? Ha det så gott och glöm inte vila❤️

Profile picture for user Geggan

En helg som för den stackars sjuklingen varit jobbig- ont i halsen, kan inte äta, jättetrött. Jag försöker hitta på nya lätta TV na saker, ska snart värma ett par fiskbullar. Imorgon blir det barnbarn som också behöver hjälp, hämtning mm. Lite lojalitetskonflikt. Bävar för två följande veckorna- sen ska det sakta vända. Min egen viktminskning känns allt fånigare eftersom han rasar i vikt, vilket inte alls är bra.

Profile picture for user Geggan

Hej @Varafrisk , han har spottkörtelcancer med metastaser. Jag mår t.v. bra. Tror att mycket värre tider ligger framför oss. Pratar lite med vår kontaktsjuksköterska och det är skönt. Nu gäller att hitta på lite rimliga dagar för mig, när han mest sover. Igår kväll fick han hjärtflimmer så det var lite ruskigt innan vi fick hjälp av hemsjukvård.

Profile picture for user Kaveldun

@ Geggan - så tungt det låter. Vad du får bära mycket nu.
Så starkt och bra att du är nykter i allt detta
Håller tummarna för att det går bra för din man och att dagarna just blir ’lite rimliga’ för dig.
🌾

Profile picture for user Varafrisk

@Geggan Åh vad ni har det tufft! Så svårt för dig. Först tänkte jag att din man kanske hade matstrupscancer som min man hade. Min man hade också svårigheter att äta och rasade i vikt. När han började m cytostatika då började tumören krympa och han fick lättare att äta.

Allt det bästa till er❤️till dig❤️

Profile picture for user Geggan

Tack alla för stöd! Igår var jag låg. Han får knappt i sig nån mat o fick nytt hjärtflimmer precis när jag skulle gå för att hämta barnbarn. Fick läkare på tråden så jag gick. Välsignad normalitet med barnbarnen, baka sockerkaka med vinbär, spela spel, äta middag. Idag känns det bättre igen och han har lyckats peta i sig nästan ett helt ägg. Strålningen är nu slut. Hoppas på långsam bättring i hals mm.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Geggan Himmel, så jobbigt för er båda. Kan han delvis få plats på ett korttidsboende? Så att du får avlastning? Och kom ihåg - alkohol gör ingenting bättre. Inte ens det allra jobbigaste blir bättre med alkohol inblandat.

Kram 🐘

Profile picture for user Varafrisk

@Geggan Så himla tufft! Känner du att du får stöd? Jag tänker både av vården och kommunen. Känner så starkt m dig!
Gott att lite av det där normala finns då och då i vardagen. Så gott att du är stark och avstår alkoholen.

Kram❤️❤️

Profile picture for user Geggan

Känns att sommaren snart är slut. Simmade i utebassäng, ljuvligt, imorgon stänger den. Låter härligt med allas jobb och trädgårdar. God lunch på uteservering. Men stackars mannen har så svårt att äta. Tynar bort helt. Sköterska i morse sa helt resolut ibland måste man göra saker som är jobbiga för att man måste. Men han gör det knappt ändå. Hoppas varje dag på bättring. Idag åt han en liten leverpastejmacka.

Profile picture for user Se klart

Jag känner också hösten i luften trots att solen ligger på. Det är liksom fuktigt i jorden och börjar vissna här och där.
Jag förstår att det är tungt, en liten leverpastej macka, nä det är ju ingenting.
Har din man barn, eller andra nära anhöriga? Du behöver inte svara. Undrade bara om det fanns avlastning runt dig.
Skickar tankar och hopp om vilsam helg 🌸

Profile picture for user Vinägermamman

@Geggan så tufft ni har det. Tänker på er.
Har din man tillgång till näringsdryck? Om man har dålig aptit brukar det kunna vara ett bra alternativ eftersom en liten mängd innehåller det mesta man behöver. Stor kram❤️

Profile picture for user Sisyfos

Låter väldigt tufft. Det är jobbigt att stå bredvid och se på. Näringsdryck låter som ett bra alternativ om han bara får i sig så små, små mängder. Sköterskan har rätt, ibland måste man göra saker som är jobbiga. Äta är en sån sak. Hoppas han fattar det snart. Skönt att du har barnbarn och normalitet. Det är en jobbig situation att vara i. Ta hand om dig! Gör saker du mår bra av. Det är nog lätt att glömma sig själv i en sån här situation. Kramar 💜

Profile picture for user Geggan

Tack för stöd! Nej, det är ganska ensamt runt oss @Se klart. Han har inte barn. Lite kompisar till honom hör av sig men han orkar inte ses. Mina barn jobbar o har barn. Gemensamt umgänge har vi inte riktigt hunnit skaffa oss. Han har svårt för näringsdryckerna. Jag är glad att vi bor här mitt i stan så jag snabbt kan kila ut och förströ mig lite. En gång om dan går han med. Idag skall jag köpa skor. Hoppas detta tillstånd vänder nu i veckan som det är sagt. Sen kommer ju hela den stora problematiken- har strålningen bitit? Finns det andra möjligheter. Jag fortsätter skriva min dagbok, den och detta forum är faktiskt lite livlina. Känns så bra att nykterhet gäller under precis alla omständigheter. Den foten har jag satt ner.

Profile picture for user Charlie70

@Geggan har inte skrivit i din tråd tidigare men vill välkomna dig hit till Vidare livet även om livet inte är så vidare för er. Har inte läst hela din tråd men så tufft ni har det. Önskar er mod och styrka i detta. Och vilken vinst att du är nykter. Förstår att allt måste vara oerhört tröttande men tänk om du lagt alkohol ovanpå allt....

Kram!

Profile picture for user Kaveldun

Så starkt att du behåller - och håller i - nykterheten. Det gör du otroligt rätt i!
Så tungt det låter. Livet är verkligen oerhört hårt ibland …bra att du kan komma ut några stunder på egen hand också.
Hoppas att det vänder för dig/er - håller tummarna för det.
🌾

Profile picture for user Geggan

Tack @Kaveldun ! Ja, lite har det faktiskt vänt, åtminstone i detta skede. Igår googlade jag fram en studie som visade att överlevnad vid undernäring och cancer är mycket kortare. På något sätt satte det fart, plus ett bättre allmäntillstånd efter avslutad strålning så nu äter han faktiskt. Jag är jättelättad. Långt kvar till att återta tio tappade kilon men iallafall.
Var idag på systemet. Skulle hälsa på min sjuka väninna som jag redan tog avsked av men som tillfrisknat. Hon kan ännu inte gå så klarar inte mycket. Vi skulle äta lunch och hon bad mig köpa vin. Jag vred mig som en mask men gick över tröskeln strax efter 10. Måndag morgon så situationen är ju given. Lång kö vid kassan, ett par stod bskom mig och käbblade: du sa ju att du inte skulle dricka mer - jag hatar dig när du tjatar bla bla bla. Jag betalade och bestämde: jag går inte hit nåt mer. Inte ens gör den gamla vänskapens skull. Usch!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Geggan Klokt beslut. Jag har helt slutat ge bort alkohol i gåva. En enda gång var jag inne på bolaget och botaniserade på hyllan för alkoholfritt, men jag köper det hellre på Ica.

Jag fixar inte stanken på bolaget. Stanken av krossade flaskor, en stank som inte går att tvätta bort 🤮

Skönt att din man äter mer ❤️

Kram 🐘

Profile picture for user Geggan

Nu har jag varit på field trip- övernattning med bokklubben hos en av deltagarna. Skönt att komma bort lite från sjuklivet. Fast jätteskönt att nu vara hemma igen. Tänkte på vad många pratar om- hur man fungerar som nykter i sociala sammanhang. Kände mig mycket riktigt ganska avslappnad och kunde liksom delta naturligt. Vi har alltid spännande samtal och så även nu. Senast vi gjorde detta med övernattning var för två år sedan o då hade jag definitivt egna reservlager på rummet. Och var mera nervös överlag. Orolig innan för hur jag nu skulle orka på kvällen. Men det blev allmänt uppbrott redan kl 21. Nå, flera av oss närmar sig ju 80! Flera har erfarenhet av män som varit sjuka och dött. Så även erfarenheter av sjukdom kunde vi spegla. Erfarenheter av död sparar jag till någon annan förhoppningsvis långt i framtiden.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Geggan Härligt att du upplevde dig mer närvarande i samtalen, och att du fick tjöta riktigt mycket 🥰 Jag får energi av att tjöta, och jag behöver ingen alkohol för att låta munnen babbla. Och utan alkohol är jag dessutom mer lyhörd och lyssnar mer på andra.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Geggan Skönt med lite ombyte för dig och med många givande samtal och dessutom nykter😁. Ja, håller med, känner mig också avslappnad, är mig själv och närvarande nu som nykter i samtal med andra. Idag var jag på workshop på jobbet och det var så lätt och krävdes ingen ansträngning för mig att vara deltagande och aktiv, en skillnad mot förr. Sen är det alltid skönt att komma hem igen till sitt egna bo. Ha det så gott!❤️

Profile picture for user Geggan

Så intressant att läsa allas inlägg här på forumet. Det bara sprudlar av väl formulerade insikter, inkännande medkänsla och allmän klokskap. Blir själv mera tacksam, mindful och lugn bara av att läsa. Igår var mannen sur och vresig. Och det måste han ju få vara ibland. Jag åkte iväg och umgicks med äldsta dottern. Hon klippte buskar på tomten jag byggde Lego med lillkillen och promenerade med mellanflickan medan hon provade nya rullskor. Välsignade vanlighet. God middag och sen åkte jag hem igen, fullproppad av lugn kärlek. Vi tittade på legomasters för att hänga med.

Profile picture for user Geggan

Det välsignade nöjda sinnesläget fortsätter. Så nöjd med min viktnedgång. Köpt nya byxor idag i en storlek jag bara kunnat drömma om. Tänkt ibland att det är omöjligt att gå ner när man är 70+, men då har jag inte beaktat det jävlar anamma som kommer av snart 9 månaders nykterhet! Att det man har bestämt, det håller man. Mannen repar sig allt mera från strålskador- på onsdag får vi veta mera.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Geggan Heja dig! Du är så duktig 🤗 Och jag håller med dig, kan man bli nykter och förbli nykter så kan man vad fan som helst! Jag ska också nyttja den erfarenheten nu, så jag traskar glatt i dina fotspår vad det gäller viktminskning 🥰

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Geggan Kan nästa se dig hur du provar dina nya byxor i din drömstorlek😁. Det är en härlig känsla när man lyckas få ned vikten och se att det går. Har tänkt lite som du fast med 50+, och tvekat på om det går. Men det gör det! Håller med, min viktnedgång har också gått hand i hand med min nykterhet och jävlar anamma. Fasiken vad tiden går, att du snart varit nykter i 9 månader🥳. Vad skönt att höra att det repar sig mer och mer för mannen.

Ha det så gott och njut av dina nya byxor i drömstorlek😁❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Du kan göra som jag - köpa nya byxor i större storlek 🤣 Det värsta jag vet är kläder som sitter som korvskinn. Jag vet inte hur många olika storlekar jag har i min garderob. Suck. Men jag ska köpa nya byxor snart igen, i en storlek mindre. Punkt.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Se klart Ha ha! Roligt sagt, har jävlar anamma och ett jävla sug på glass och choklad😂. Min metod, eller rättare sagt min livstil, är att undvika pasta, potatis, ris, mjöl och socker så gott det går. Jag äter fröknäcke som bröd. Blomkål, broccoli och vitkål ersätter pasta, potatis och ris. Jag och kolhydrater är verkligen inte bra kombo, fastnar lätt och jag blir uppblåst och fylld med vatten i kroppen av det, i alla fall om jag äter för mycket och för ofta. All slags kött, fågel och fisk. Använder riktigt smör och grädde vid matlagning, som soppor och såser. Jag kan äta glass i stora lass på lördagen eller en påse godis. Tar en näve jordnötter om jag är hungrig som mellanmål. Jag äter inte frukost, något jag lärt mig inte göra sedan flera år och känner ingen hunger, men dricker två stora glas med kaffe och riktig grädde i. Detta är LCHF inspirerat och något jag tidigare ätit enligt i många år. Då lärde jag mig att dricka kaffe med grädde istället för mjölk och nu blir kaffe med mjölk inte gott alls för mig. Likadant att använda fullfettsprodukter, det mättar bra och man behöver inte lika mycket mat. Sedan tränar jag löpning 3 gånger/vecka samt 2 gånger styrketräning, på matta hemma i ca 25 min. Promenader med hunden i skogen. Så jag rör mig typ varje dag i någon form. Det har fått mig att gå ned i vikt och hålla den. Det kan slinka ned lite potatis, pasta eller pizza någon gång ibland också. Sammanfattningsvis mindre kalorier in än ut och att röra på sig.😁

Profile picture for user Geggan

@Andrahalvlek jag har ju följt samma som @vår2022. Minimalt med kolhydrater. Men jag har ätit frukost: två supertunna Finn-crisp med både ost o kalkon, bär fröer o nötter med 1 dl yoghurt. Till lunch o middag protein m grönsaker, en liten frukt till efterrätt. Ingenting annat. I början var jag hungrig på eftermiddagen, åt då lite nötter, nån skiva kalkon el dyl. Känner att jag har hittat en balans som gör att jag mår väldigt bra. Kommer att fortsätta precis såhär. @andrahalvlek- du verkar sträva efter mera vegetariskt, säkert helt ok o förstås bra, bara det också är tillräckligt m proteiner. You go girl! Det blir bra! 😉🐳

Profile picture for user Se klart

Tack så mycket för bra råd- jag har ju hållit min vikt under många år- men tycker att min ssri + massa vin förstås- och pandemin med stängda gym + även en massa ”unn” när jag slutade dricka. Fem-sju kilo skulle göra mycket för min känsla kring min kropp.
Jag är ingen frukostätare- aldrig varit- blir sällan hungrig under dagen, klarar mig på vad som helst. Men middag- mycket. Sugen framåt kvällen. Och helgerna, då blir det allt i katalogen.
Men jag gillar att äta hel-produkter och det har tidigare hjälpt mig att hålla vikten.
Grädde, fet yoghurt- avokado och majonnäs håller mig mätt länge.
Men det- i kombination med glassen, smågodiset, chokladen och lördagsbullen… Nya ordentliga tag efter nästa vecka (konferens). Så bra kämpat av er, och tack för delning av så bra råd ⭐️💫⭐️

Profile picture for user vår2022

Jag trodde inte att jag tidigare åt så mycket ”onyttigt” men när jag synade det mer, blev det mycket socker och snabba kolhydrater sammanlagt på en dag. Lite av allt, här och där. Bara att inte fortsätta med detta okynnesätande visade sig snabbt på vågen. Och precis som vi pratat om en del ang att inte dricka alkohol, så gäller det att lägga till nya vanor. Som blomkål istället för potatis eller dricka ett stort glas bubbelvatten när man känner hunger. Ofta kan det bara vara sug men inte hunger som ligger bakom. Sedan blir det en slags självklarhet hur man ska äta. Ibland kan jag få ett jättesug på tex choklad när jag står vid pressbyrån och väntar på tåget hem, går in och kollar på allt som erbjuds, får svårt att välja och hinner fundera på om det verkligen är nödvändigt. Brukar sluta med att jag köper en frukt istället. Men som sagt, på lördagar brukar jag unna mig något sött och oftast glass efter middagen. Det känns bra att kunna hålla det så, ett måttligt ätande av glass😂

Profile picture for user Geggan

Lite låg idag. Träffade läkare i veckan. Inga besked. Näst på tur är ny skiktröntgen om tre veckor. Sen får man se. Han äter allt bättre men är fortfarande trött och lite inåtvänd. Försöker beväpna mig med nån sorts överjordiskt tålamod. Väntan är så segt. Vänta på bussen, vänta på att tv-reklamen skall ta slut. Vänta på att det äntligen blir valdag o detta käbbel upphör.

Profile picture for user Geggan

Ja det valet gick ju käpprätt åt skogen tycker jag. Enda ljusningen är hoppet om nytt styre i regionen. Och att mannen blir allt bättre från sina strålskador. Men mager och eländig. Ganska mager är ju också jag! Väldigt nöjd med det, hela tiden. 12kg. Kommit in i en så bra ämnesomsättning. Äter samma saker hela tiden, minimalt med kolhydrater och inser att så ska jag äta i fortsättningen. Alltid, resten av livet. Inte ens antideppmedicinen har någon negativ inverkan på det. Jag är aldrig hungrig mellan mål och inte sugen heller. Och förstås- ingen alkohol som ju alltid raserar alla ambitioner. Jag har lärt mig parera alla möjliga situationer- skall barnvakta i kväll och middag blir makaronipudding. Jag kommer att äta en matsked av den, steka två ägg o komplettera med vad som finns i grönsaksväg. Jag letar fram kläder som jag inte haft på flera år och tänker att kanske nu äntligen är detta upp- och -ner i vikt slut. Skall bära ner de stora kläderna i källaren. Hela tillvaron är så mycket bättre utan den där extra tyngden. Men det tog drygt en månad att komma in i detta flow och då gäller den fasta beslutsamheten plus lite nötter vid hunger.

Profile picture for user Geggan

Tack @Andrahalvlek ! Jag har en extra motivation till alltsammans. Min mamma, som dog i höstas, vägde i 70-80-årsåldern som mest 150 kg. Hon var deprimerad, hade varit jättesnygg som ung men blev sen allt fetare. Efter pensionen drog hon sig helt tillbaka, träffade ingen och åt konstant smörgås glass och choklad. Under den tiden var jag plågsamt medberoende o tyckte det var fruktansvärt tjatade men inget hjälpte. Jag hade ätstörningar i ungdomen men transformerade det till alkohol tidigt. Konstigt nog blev hon 93år- sista åren gick hon ner till ca110 kg och hade sedan fasansfullt besvär med all extra hud o valkar efter det där värsta. Ja, jag vill helt enkelt aldrig hamna där. Aldrig. Och jag tror inte att det är någon slump att jag lyckats både sluta dricka o gå ner i vikt efter att hon dog. Vi hade inte någon bra relation. Jag slutade dricka 10 dagar efter begravningen.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Geggan Jag tror att du har helt rätt. Och att du gör helt rätt. Jag tänker att jag slutade inte dricka för att sen bli så tjock att det hämmar mig att leva livet.

Jag har ett helt annat tålamod nu, och vet att varje dag räknas. Idag åt jag grekisk sallad på pizzerian när dottern åt pizza. Heja mig! Och dig!

Kram 🐘

Profile picture for user Geggan

Bra @Andrahalvlek! Jättebra med grekisk sallad. Det kommer att gå bra. Göra bra val varje dag, efter ett tag har det blivit nya vanor och sen läggs dag till dag. Finemang med tålamod. Kram! 🐳

Profile picture for user vår2022

@Geggan Så otroligt bra jobbat både på alkoholfronten och matfronten! Och vad skönt att mannen mår bättre. Berättade tidigare om att min motivation till att sluta dricka också innehöll bilden på min framtida pension. Att jag kände ångest när jag tänkte på hur jag skulle sitta och dricka vin varje dag och inte ha ett jobb att gå till. Dra mig undan allt socialt sammanhang för att jag hade sådan skam över min alkoholism och över att varje dag vara bakis. Hur jag skulle bli att större och inte orka röra på mig, knappt orka gå ut med hunden. Usch! Fy sjutton vilket liv jag skulle få om jag fortsatt att dricka. Att istället ha en bild av en pigg, fräsch, aktiv, social, rörlig och glad pensionär var en stark motivation till att sluta dricka, börja äta bättre och vara fysiskt aktiv. Det är det livet jag strävar efter och jag tackar högre makter för att jag är på god väg😁