@Kaveldun Vilken fin tanke att det var din änglamamma som såg till att kvinnans vinflaska blev krossad framför dina ögon. Hon skickade ett väldigt tydligt budskap till dig ❤️

HALT är bra att tänka på när suget anfaller. Hungrig, arg, ledsen/lonely, trött. Tror det var en mix av alltihop som skapade suget hos dig ikväll. Helt normalt, och övergående.

Vilan kommer ändå till slut, den tar bara lite längre tid på sig än ett glas vin tar att dricka. Men när den väl kommer är den mycket mer läkande.

Kram 🐘

@Kaveldun Vad fint att din mamma vakar över dig💕. Jag har upplevt flera situationer som varit olika slags tecken och att jag har haft skyddsänglar som talat till mig. Upplevelserna har varit starka och givit mig tröst när jag behövt det som mest. Så din berättelse är för mig inte barnslig utan ett tecken. Tänker att det du upplever och känner i form av melankoli kan vara ett helande som pågår, att du släpper garden och resignerar, kampen minskar i kraft. Ett blottläggande där förnekelsen blir synliggjord och solkas i ljuset av ett nytt erkännande. Jag är alkoholist och jag kan inte dricka. Säkert finns det kraft i dina bad som helar och renar dina sinnen.

Ha en skön kväll❤️

Mammor alltså 😍
Ja det går fint att vara lite melankolisk och till och med ledsen över att ha övergivit en varm plätt vid brasan- men med vetskapen om att om jag stannar där, och brasan slocknar- för det gör den, så är jag långt hemifrån. Nu är du påväg hem till dig. Kram 🌱

❤️ Tack för era kommentarer! Känns fint att ni läser och skriver. HALT … bra att tänka på. Och att spara på tecken. Och att hitta en brasa som är verklig. Inte kemisk och konstlad. Det går nog inte att göra denna resa utan molltoner … också. Så många år av kemisk kosmetik. Grät en liten skvätt i går och tänkte sedan att det hade jag ju ALDRIG gjort om jag hällt i mig vin. Då hade alla riktiga och genuina känslor dränkts och tystnat.
En dag i taget.
🌾🌾

❤️ Tack för era kommentarer! Känns fint att ni läser och skriver. HALT … bra att tänka på. Och att spara på tecken. Och att hitta en brasa som är verklig. Inte kemisk och konstlad. Det går nog inte att göra denna resa utan molltoner … också. Så många år av kemisk kosmetik. Grät en liten skvätt i går och tänkte sedan att det hade jag ju ALDRIG gjort om jag hällt i mig vin. Då hade alla riktiga och genuina känslor dränkts och tystnat.
En dag i taget.
🌾🌾

Jättefin beskrivning @Kaveldun! Jag känner igen mig, utan att ha formulerat det precis så där. Den där plötsliga längtan, oron. Varje dag vid tiotiden blir jag lite orolig- då brukade jag hälla upp första glaset. Nu måste jag göra något mera resolut. Ofta ta en promenad eller gå ut o sätta mig nånstans. Jag är ju pensionär, har hela dagar att fylla. Melankolisk kan man absolut bli ibland. Det är inte förbjudet. Men vi dricker inte för det! 🤗 kram!

Tack @Geggan!
Fint med igenkänning - att inte vara ensam.
Ikväll middag hos en vän. Hon bor en bit bort och sa att jag gärna fick sova över i hennes hus. Vi brukar dricka vin. Jag sa att jag kommer att ta bilen och att jag ska vara nykter i höst ( lite diffust …men ändå).
Hon sa direkt att ’det låter ju inspirerande’ och skrattade lite - och så var det inte mer med det. Vi började kvällen med ett dopp i havet och sedan åt vi god mat och avslutade med ett gott citronte. Pratade och skrattade ….jag är fortfarande lite melankolisk men tänker att det får vara så. Vid 10.00 kände jag mig trött och körde hem. Har också sagt till mina närmsta kollegor på jobbet att jag inte ska dricka i höst.
🌾🌾

@Kaveldun Det är klokt att outa i små portioner. I början känns det väldigt ”stort”. Hur ska folk reagera? Sen märker man att de flesta inte reagerar alls - och om de reagerar så blir de oftast imponerade. När hösten är förbi kan du lätt sen säga: ”Jag upplevde så många fördelar med att inte dricka alkohol så jag bestämde mig för att fortsätta vara helnykter”. Plättlätt.

Och du hinner träna hela hösten på att be om alkoholfria alternativ. Jag kommer aldrig att glömma min första konferens med övernattning (= ingen anledning att inte dricka). Kyparen hällde upp vin i mitt glas av bara farten. Jag hann tänka ”skit samma, ett glas kvittar nog”. Sen andades jag in lugnt några gånger, sköt över mitt vinglas till bordsgrannen och sa ”du får mitt vinglas också”. Sen gick jag till baren och bad om en alkoholfri öl.

Till min bordsgranne viskade jag att min yngsta dotter var lite krasslig och jag ville ha beredskap att köra hem mitt i natten om det behövdes (vita lögner är okej). Min bordsgranne ryckte på axlarna, hon var glad över extra-vinet hon fått av mig, och ingen annan kommenterade min öl. Thats it.

Efter det har det bara gått lättare och lättare att välja alkoholfritt i alla sammanhang. Sen lång tid tillbaka förklarar jag mig inte ens. Om någon frågar så svarar jag att jag inte dricker alkohol. Frågar de mer så berättar jag mer, annars inte.

Kram 🐘

Bra råd @Andrahalvlek.
Outa i portioner.
Livet går fortfarande i lite vemod. Med små små stråk av oro…som pustar ibland.
Jobbat, gått många steg och badar i 16 grader- det fysiska ger kroppen ro ändå.

Tänker att det är lite post-abstinens plus att jag ju absolut självmedicinerat med alkohol. Jag har varit/är urdålig på att gå till doktorn. Kan gå med olika typer av besvär hur länge som helt ( och mitt stränga överjag har ibland tyckt att andra sjåpar sig och springer och söker hjälp för allt ….men när man är sådär sträng så finns det ju inte sällan ngt sårbart under).
Min dotter går på en låg antidepressiv dos - hon började med det som vuxen och det funkar bra. Hon fick en lite sänkt grundstämning i samma ålder som det bröt fram - för mig. Har också en pappa ( och pappas släkt) med denna skörhet.
Men jag har inte sökt hjälp. Och vad gäller fysiska symptom så har jag nog de senaste 10 åren tänkt ..’det är alkoholen’ …så skyll dig själv. Ingen idé att söka hjälp för ngt som jag åsamkar mig.
Nu ska jag låta nykterheten verka…men om några månader kan det vara idé att gå till en doktor. Nästan säker på att jag skulle vara hjälpt av en dos antidepp. Jag är inte kliniskt deprimerad …och hårt arbete, motion, samvaro osv kan göra mig glad - gör mig glad. Jag är ofta glad när jag vaknar. Men jag bär alltid på ett en viss mollton i botten. En känslighet. Den var tydlig när jag var barn- kände mkt igen mig i Barbro Lindegrens böcker om lilla Sparvel.
Alkohol har tagit bort det där lite sorgsna ( och förstärkt det sju resor….ja, ni vet).
Jag ska ta hand om mig själv bättre. Och bli bättre på att släppa in andra. Jag har många människor i mitt liv som tycker om mig …på så sätt är jag rik. Men jag är mkt mer bekväm med att vara den som lyssnar…
Nykter är jag i alla fall ☺️…och glad över det. Känns som en biljett till en resa som jag är förväntansfullt nyfiken inför.
🌾🌾

@Kaveldun Det låter klokt. Min pappa var deprimerad hela sitt vuxna liv och självmedicinerade med alkohol. Själv blev jag deprimerad i nian och var det sen typ hela gymnasiet. Blir nedstämd höst och vår. Ätit antidepp sen 2007. Slutade nov 2021, blev vråldeprimerad i jan 2022. Äter antidepp igen och är mig själv igen. Utmattad dock, men humöret är gott. Läkaren gav mig diagnos dystymi, en sorts kronisk depression som gör att livet blir lite moll. Och marginalerna ner till egentlig depression blir då minimala.

Kram 🐘

@Kaveldun Låter som en bra plan att låta nykterheten verka några månader så att hjärnan fått återhämta sig och blir mer balanserad. Jag har också haft en strimma melankoli inom mig sedan ungdomen. Åt svag dos antidepressiva vid behov när jag hade pms och när jag var i klimakteriet. Vet inte om det funkade eller inte, ingen jätteskillnad i alla fall. Vet inte om det var rätt medicin. En jätteskillnad i mitt mående har jag i alla fall märkt nu när jag är nykter. Tidigare kunde jag ofta gå tillbaka till jobbiga händelser och känslorna som framkallades var som när det hände, fast det var årtionden sen. Nu händer det sällan att jag gör så. Mina svarta tankar pockar inte på så mycket mer. Oro och stress hanterar jag också bättre. Jag mår också definitivt bättre psykiskt för att jag tränar fysiskt och tar ut mig så jag blir trött. Nykterhet och fysisk aktivitet är som antidepressiv medicin för mig. Hur som helst tror jag det är bra att ta hjälp om man går omkring och mår dåligt och din plan på fler nyktra månader först låter klokt.

Ta hand om dig bättre och släpp in andra, det kommer du att må bra av❤️

Åh @vår2022 och @Andrahalvlek - tänker att många av oss som druckit för mkt just självmedicinerat. Tack för tänkvärda inspel. Och hoppfullt att höra hur mkt bättre du mår nu vår2022. Och @Andrahalvlek - du har ju klarat din nykterhet trots den pärs du varit med om. Så stabil du är i din inställning.
Idag är jag gladare och lättare till sinnet. Ingen oro och mkt energi.
Satt på jobbar idag och tänkte ’såhär känns det att inte alls vara trött’ …ovanligt att känna så. En lugn energi som ligger som en trygg matta under mina fötter. Fattade ett svårt beslut idag och var tvungen att kommunicera det till en person som vi haft inne på frilansbasis. Jag kunde göra det rakt och vänligt och utan den där ryggsäcken av skuld som liksom är fastmurad på en….när man dricker. Tror att det var Se Klart som skrev om skuld-droppar i blodet. Bra uttryck och igenkänning.
Min man har landat här och jag har lagat mat och nu ska vi snart äta apelsiner i sängen och se på film ☺️🍊.
Vilket party va! 😉
Party på min nivå helt klart - och mysigt.
På söndag är det valvaka hos vänner. Det känns nervöst - detta val. Skönt att sitta med vänner och se hur staplarna stiger….
Har inte så mkt mer att skriva denna fredagkväll - mer än att jag är glad över det sena eftermiddagsbadet - som var septemberkallt och ljuvligt.
Och över att jag är nykter. ( min man sa ikväll att jag har fått vackrare hud och att mina ögon är så klara och blå:-)

🌾🌾🌾

Lördag morgon. Sitter i mitt burspråk och skriver på mobilen - denna plats tycker jag om. Huset är från 1902 och jag har ett burspråk som vätter ut mot en bred allé. Ibland tänker jag att jag ska sätta ett skrivbord här — mot fönstret. Ungefär som Carrie Bradshaw i Sex and the City…. 😳.
Till väsentligheter - den mest markanta förändringen i mitt fysiska tillstånd är mina ökade energinivåer. Hade en läkare kunnat skriva ut ett piller som ger de effekter som sammanhängande nykterhet ger så hade det pillret blivit en succé! Nu finns detta att tillgå gratis, utan bieffekter - det du behöver göra är att ge upp din kemiska tröst-napp och aldrig ta första glaset. Svårt - absolut. Men det som är svårt är egentligen ( för mig i a f) att hålla i, aldrig glömma, hålla mitt medvetande alert och inte för ett ögonblick förminska de konsekvenser alkoholen ger. Det är inte svårt i meningen att jag har ont i kroppen om jag inte dricker - eller att jag måste betala dyrt på ngt annat plan för att inte dricka. Men det kräver att jag uppriktigt och sanningsenligt ser verkligheten i vitögat ….hela tiden. Jag kan inte flumma till och drömma mig bort till en skönare och coolare värld…där jag är ngn sorts åldrad Carrie Bradshaw som kan stylta fram på höga klackar och beställa en Cosmopolitan.. utan att det får ödesdigra konsekvenser!
En förändring är att den naturliga tröttheten kommit tillbaka…. När j vaknar är jag sömning. Det är en naturlig sömnighet som sedan långsamt och med hjälp av gott kaffe ger vika och som så småningom ger plats för en hållbar och mer konstant energinivå. När jag drack vaknade jag ofta i en sorts hektisk energi och hann tänka … tack och lov att jag är ok … vilka möten ska jag klara av och vad är klockan osv. Ngt mellanrum mellan sömn och rastlös vakenhet fanns inte. Denna kemiska vakenhet förbyttes …ungefär vid lunch till en trötthet som var totalt dränerande. På med kaffe och i bästa ( värsta) fall ett jobb som krävde 110….. På hemvägen en längtan efter nytt bränsle som kunde döva och piska på en och samma gång. Drickande ledde alltid till önskan om mer drickande till min kropp sa ifrån. Tack och lov klarande inte den av att dricka mer än några dagar på raken. Mitt sinne klarade det, önskade det….
Puh…. vilket fängelse. Och ett jag skapade själv 😳.
Nu sitter jag här med kaffet och helgen framför mig. Solen skiner. Dagen får vakna i sin egen takt. Jag ska promenera, bada och gå på bio. Jag ska hålla medvetenheten om min alkoholism intakt.
🌾🌾🌾

majken_r

@Kaveldun igenkänning till 100%, förutom burspråket 🙃 Så glad att få läsa och ta del av dina tankar, att känna att jag inte är ensam. Att det går, att det är bättre. 🍃

@kaveldun jag känner igen vartenda ord kring din verklighet. Morgnarna- inte undra på att jag aldrig åt frukost. Jag mådde alltid illa. Jag tror att det är den allra största skillnaden för mig- att efter många dagar lära mig när jag är trött, och vad jag bör göra då.
Det är ju barnsligt enkelt men har man under många många år trampat runt bland sina små ömtåliga spröt- så då hör man ingenting till slut av det finkänsliga och kalibrering av människan inombords uteblir.
Nu tar vi vara på dagen allt vi kan och mäktar med- ibland är det skönt att inte fånga vartenda ögonblick utan att istället släppa iväg dem, för att få vila i tryggheten kring att det kommer fler. Så länge vi ör nyktra vill säga.
Ha en fin dag 😻

@kaveldun jag känner igen vartenda ord kring din verklighet. Morgnarna- inte undra på att jag aldrig åt frukost. Jag mådde alltid illa. Jag tror att det är den allra största skillnaden för mig- att efter många dagar lära mig när jag är trött, och vad jag bör göra då.
Det är ju barnsligt enkelt men har man under många många år trampat runt bland sina små ömtåliga spröt- så då hör man ingenting till slut av det finkänsliga och kalibrering av människan inombords uteblir.
Nu tar vi vara på dagen allt vi kan och mäktar med- ibland är det skönt att inte fånga vartenda ögonblick utan att istället släppa iväg dem, för att få vila i tryggheten kring att det kommer fler. Så länge vi ör nyktra vill säga.
Ha en fin dag 😻

Tack ni som skrivit i tråden - det betyder mkt!
Måndag - efter en helg med många bad och många steg och en del oro över det politiska läget.
Sökte i anteckningar i mobilen och hittade ett meddelande till mig själv - ett desperat - från den 11 november 2020

Du är alkoholisthem och du kommer att dö och aldrig upplevt någon förändring i ditt hälsotillstånd - om du fortsätter dricka.
Du kommer inte att finnas där för eventuella kommande barnbarn
Du har ett liv
Sluta ljuga
Ett glas med en bokklubb eller en vän - det kan andra ta. Men inte du.
När längtan kommer - det är inte värt det!
Du förstör din hjärna!

Ett annat meddelande till mig själv från den 9 december 2020

På morgonen finns ingen anledning alls kvar…
Det är inte värt det
Och den vackra fina morgonen du tycker om är så solkig och trött
Livet är så trött

Det tickar sönder….livet

Det är mörker…hela vägen
Njut istället av att du är vaken och närvarande
När du dricker är du rent fysiskt bara på ett enda ställe - inne i dig själv.
Ser inget, upplever inget.

Ja - meddelanden från helvetet faktiskt.
Livet är så otroligt hundrafalt mycket bättre, rikare och mer levande utan alkohol.
Det ska jag INTE glömma.
Livet är inte en dans på rosor men är jag nykter så har jag tillgång till det. Och till alla mina redskap att hantera med och motgång.
🌾🌾