@Kaveldun Jag upplever det inte på det minsta sätt självupptaget. Det du gör är att du släpper taget, det du önskar mer av. Det är skönt att sätta ord på sina känslor och försöka beskriva dem så noggrant man kan. Det hjälper till i läkningen av hjärnan. Jag upplever att min ensamhet förändrats, inte för att jag träffar så mycket mer människor privat men känslan av ensamheten inom mig har förändrats iom nykterheten. Jag är bra mycket mer öppen på arbetet med mina kollegor och jag får inte ångest av att yttra mig. När jag drack fick jag ångest ofta när jag sade något, funderade mycket på vad andra tänkte om mig. Min självkänsla var mycket sämre, men tror inte det syntes utåt så mycket. Det tog massor av energi att hålla ihop/hålla masken på jobbet och vinet därhemma hjälpte till att slappna av, högst tillfällig och med ännu mer påföljande ångest nästa morgon. Jag är nästan inte heller avundsjuk som nykter. Kanske för att jag känner en slags stolthet över att kunna vara nykter hela tiden, att jag är i ett nyktert tillstånd dygnet runt.

Det kan vara så att man får ett helt annat perspektiv som nykter. Man värderar om livet. Kanske skulle det inte ha sett ut på det sätt man föreställer sig, alltså som man tror att det skulle sett ut om man varit nykter istället för beroende vindrickare. Det är något man inte vet egentligen. Kanske skulle man dragit sig undan ändå. Nu som nykter får man en andra chans på ett annat sätt, då man sätta det i perspektiv till hur det var när man drack. Man sätter helt andra värden på livet och att det upplevs som att man kan få ut mycket mer av det än tidigare. Mer än man skulle ha fått även om man hade varit nykter. En ny chans helt enkelt, en ny chans att leva det liv man strävar efter. Något man inte tidigare visste, men som nu uppenbarar sig och blir tydligare. Så nu ska vi ta vara på den chansen och göra något bra av det.

Kram❤️

Tack @Himmelochhelvete och @Vår2022
Ja! Saker och ting förändras när man blir nykter. Så väldigt mkt blir bättre ganska direkt men alkoholen gör ju också att man under lång tid varit blind för det som inte fungerar. Och det tar tid att se hela bilden.
Alkoholen fyller upp så mkt tid att det är svårt att få en vettig och realistisk överblick…i början av nykterheten.
Ibland vill jag snabbspola 😳…och hamna i lååång och stabil nykterhet direkt. Hoppa över de här lite gnälliga och förvirrade inläggen ( tack för att ni skriver att de är ok).
Men jag är där jag är. Insikterna kommer …en dag i taget ..de med och jag inser att jag inte kan skynda på processen.
Jag kan mkt lätt ödelägga den - genom att dricka. Då får jag börja årskurs 1 igen…ja värre. Jag får gå om.
Jag går ju redan om …för jag har försökt bli nykter tidigare.
Men det känns annorlunda denna gång. Jag fick en impuls i torsdags efter jobbet att ta ett glas vin ….det var verkligen bara en tanke som kom efter ett långt och komplicerat möte.
Men tanken som följde var ….fast jag vill ju inte alls dricka vin - är inte ens sugen!
Har jobbat hela helgen och haft en massa människor runt mig och är trött,
Befunnit mig i sammanhang där alkoholen flödat och vaknat varje morgon och tänkt ’tack gode gud att jag är nykter’
Ja - tack för det. Det är faktiskt en förutsättning för allt annat.
🌾🌾

@Kaveldun Det där är ett viktigt steg. När man tänker: ”Hmm, den här känslan brukar jag dricka vin på. Men nu ska jag inte göra det.”

Och sen tar man hand om känslan på ett annat sätt, tex genom att vila eller bada kallt. (Eller äta godis eller glass.) Och då börjar man omprogrammera sitt undermedvetna. Det är där ryggmärgsreflexer och vanor bor.

Kram 🐘

@andrahalvlek du är fenomenal på att beskriva de olika delarna i processen- tacksam- jag lär mig fortfarande 🥰🙏🏻
@kaveldun jag har nog missat att du skulle gnällt (?) men jag tänker att här säger vi som det är, det växlar fort, ena dagen sol nästa dag kan förmörkas av utmaningar och allmän- ”jaha vad gör jag nu för att känna mig lite glad?” Förbryllande ofta går se uppfordrande känslorna (som man sällan är stolt över) över så som i självläkning. Något annat händer. Något annat vi sällan uppmärksammade när vi var trötta/bakis/obadafde 🥶🥶😃
Man får allt- sura, tjura, gnälla ”trots allt vi har”. Och glädjas nästa stund när stor eller mini-skäl att glädjas kommer vår väg.
Jag ser fram emot att höra mer om ditt arbete, överväganden. Vi gör detta ihop. Kram 🤗

Hej!

Kort rapport bara. I förrgår hade vi den där kvällen med bubbel med ledningsgruppen som j skrivit om tidigare. Hos mig.
Jag luftade det tidigare här i tråden och flera av er skrev att jag inte skulle utsätta mig för det. Helt rätt.
Nu blev det ändå svårt för mig att dra mig ur ansvaret - och j bestämde mig då för att vara tydlig.
Jag sa att jag står för tilltugg och lite mat och alkoholfri dryck men att övriga fick stå för resten ..inköp osv. Jag sa också att jag kör alkoholfritt under hösten och inte vill ha några flaskor kvar. Jag tror att jag lyckades säga detta lugnt och odramatiskt och ingen höjde ett ögonbryn. Ngn sa ngt i riktningen …hm jag borde nog också ta ett uppehåll men det är inte lätt.
Och så blev det. Jag drack bubbelvatten och alkoholfri cider och äppelmust. Ytterligare en person drack alkoholfritt eftersom han körde bil.
Ingen alkohol fanns kvar när de lämnade.
Så skönt 🙏
Ibland tänker j att vi som dricker/druckit funderar alldeles för mkt kring hur vilka ursäkter - för att inte dricka - vi ska presentera.
Det är ju inget att be om ursäkt för! Eller ngt vi behöver lägga ut texten om.
Det räcker att säga - jag hoppar alkohol eller jag dricker inte!
Det är en självklar sak att ha den hållningen.
Note to self.
🌾🌾

@Kaveldun Heja dig! I våra yrken är vi ofta nästan övertydliga, för att medarbetarna verkligen ska förstå, men i våra privatliv tror vi att folk är tankeläsare 🤣 Bra strategier och superbra genomfört!

Kram 🐘

Vad fint att läsa om din kväll- och skönt ända hit- att inget blev kvar. Jag tror ju inte på att övernaturliga krafter kan höja glaset till munnen- men ändå. Skönt att bara slippa. Jag håller med dig om att människor faktiskt inte bryr sig så mycket om vårt icke-drickande. Men det är en stor del av tankarna iaf det första året, som ingen annan delar. Vi bara flaxar förbi med våra cider i högsta hugg. Sen finns det ju en annan ”sorts” männniska - de där som inte bryr sig nämnvärt. Min man är lite så. Han tycker att alkohol passar vid vissa tillfällen- men att gå på stan (som vi väl aldrig gör direkt) men då väljer han kaffe på eftermiddagen. Jag kunde förr inte tänka mig det som alternativ. Sånt slöseri när det fanns chans att dricka ett glas 🥺
Alla chanser som alltid skulle tas.
Nu är det annat! ⭐️

Har varit på resande fot några dagar. En resa som innebar snortidig morgon för att hinna med tåg - och möten med många människor.
En resa där jag varit nykter och sett tillvaron - och mig själv - genom en nykter lins.
Det betyder att vila ( och inte dricka på) för att återhämta mig efter den tiiidiga morgonen. Alltså - jag tar hand om mig själv.
Men även en middag med min ’bästa vän’ och hennes man då vi drack äppelmust och skrattade så att tårarna rann.
Också att komma hem på söndag kväll och känna mig återhämtad och pigg ( att dricka på tåg är ju annars en vana…köpa en liten flaska och gå tillbaka och köpa minst en till fast det är pinsamt) .
Söndagkväll började jag laga storkok och frysa in:-)
Präktigt va ? 🤓
Jag minns andra söndagskvällar efter resor. Att komma hem som en trasa efter flera dagar i rad med ett alltför högt alkoholintag. Som toppades med att fyllna till på tåget.
Så oändligt trist!
Idag har det hänt ganska mkt på jobbet och
när jag åkte hem mindes jag hur jag brukade känna då……nu måste jag skjuta ut mig och dra iväg till det dimmiga landet där alla krav upphör.
Idag tänkte jag nästan direkt : Men jag har bättre saker för mig!
Så är det. Jag har bättre saker för mig - som ger mig mkt lust och avkoppling.
Jag har bättre saker för mig i mitt liv nu.
Solen sken när jag promenerade genom stan och jag gick in en kort stund i en kyrka och andades.
Sedan hem till min lägenhet som jag tycker så mkt om.
Ja - nu har jag bättre saker för mig ☺️.

Vad fint! Jag minns också tågvinet, ett av de eländigare vinerna. Jag har också bättre saker för mig, tänker jag främst kring jobbet nu- men igenkänningen är stor. Sån kaxig känsla: kolla, jag går hem till mitt ”bättre för mig” nu.
Härligt att höra om din helg och dina tankar, som hjälper mig till klarhet. Kram 🍂

Idag nya utmaningar. En lång arbetsdag med rätt trista/jobbiga inspel.
Jag bär och bär.
Ska inte klaga - det är min roll. Jag har ett stort ansvar - men har också axlat det ansvaret när ingen annan fanns tillhands. Det var inte helt självvalt.
Jag kan/ska navigera även i detta.

Jag är nykter och jag har kontakt med de delar av mitt liv som inte är arbete/prestation.
Skönt att skriva några rader här - även om det blev kort.
🌾🌾

@Kaveldun Det kan vara tungt att bära emellanåt även om det är din roll. Det är ensamt att vara chef med allt det ansvar som det innebär. Har en vän som har en hög chefsposition och som fått stöd av en psykolog som coach/bollplank i tuffa situationer. Den har hjälpt denne mycket från att bära tunga bördor. Att få bli speglad och se saker ur andra perspektiv.

Så bra att du har kontakt med de delar i ditt liv som inte är arbete och att du är nykter. Det är det som gör det möjligt. Det kommer säkert även att göra det möjligt för dig att hitta lösningar på din börda.

Ta hand om dig❤️

majken_r

@Kaveldun det låter som din dag var lik min dag.. påverkad av jobbet som jag inte vill bli. Men var snäll mot mig, yogade och drack te. Hamnade på en bättre plats och är glad att inte unna mig alkohol..Hoppas du får sova gott 🙌🏼

Ja du @kaveldun - hur kommer det sig att navigering inte finns med i läroplanen.
Varför hamnar vi där vi gör? Ofta ”kan vi inte välja” men vi har ju också, om inte simmat, så drivit, in i den viken.
Den lägger band på något som jag kommit att tänka på mer och mer- och det är frihet.
Hur kommer det sig att jag paddlar så mycket i trånga kanaler, och hur tar jag mig ut på mer öppna vatten?
Idag har jag kikat på lite andra jobb- blivit uppiggad- känt att annat är möjligt?
Jag har ofta känt mig som den klassiska Arbetshästen- som bara gör och gör och löser och löser. Ingen fattar vad det innebär. Jag tror det är därför jag tog så illa vid mig i senaste jobb-roteringen.
Nog om mig/detta. Jag tänker mest att det är så hoppfullt att vi kan få syn på saker- trots att iaf jag ser sämre än nånsin.
Kram till dig denna här mulna dag, helt okej 🍂☁️💞

Tack majken_r och Se Klart!

Jag längtar SÅ efter mer frihet. Trånga kanaler …just så upplever jag det ofta. Och arbetshäst - ja. Har chefat nonstop i 25 år utan några uppehåll. Inte varit sjukskriven och barnledigheterna ligger längre tillbaka.
Att hitta en friare roll!
Som nykter tänker jag klarare och kan fundera i nya banor.
När man dricker kommer skuld-slavdrivaren fram. Sammanbitet prestera så att ingen märker ngt.
Det oket släpper långsamt sitt grepp..
Frid över er:-)
🌾🌾

@Kaveldun Det är häftigt när oket släpper sitt grepp, när man vågar släppa ”tryggheten” och ha tilltro till att det kommer att lösa sig. Att det finns en mening med att släppa greppet, för man kan inte resa om man står kvar på stället. Nu när jag läste vad jag skrev så skulle det kunna handla om så väl alkohol som att släppa greppet om sitt jobb. Min resa började med att släppa greppet om alkoholen och det oket försvann. Nästa steg var att släppa mitt trygga arbete och våga gå ut i arbetslöshet. Det var läskigt men oerhört givande för mig personligen. Den trånga kanalen ledde ut till havet och matrosen på båten steg upp i graderna till kapten över skutan. En kapten som styrde sitt egna liv och mot nya spännande äventyr och upplevelser❤️