Jag är inne på min femte dag. Det har gått bra hittills, men nu börjar suget komma. Det brukar komma vid 16-tiden

Eftersom jag oroar mig för att inte kunna stå emot (systemet finns nära jobbet), så har jag tagit bort betalkortet från mobilen och lämnat kortet hemma.

Men vad gör ni när suget kommer för att kunna stå emot. Några tips?

Stå emot bara! Suget kommer och går. Ta nått sött eller godis just då suget kommer och gör nåt som får tankarna att rikta sig mot nåt annat. För mig var det över på en kvart. Sen kändes det bättre. Det är du som bestämmer. Inte alkoholhjärnan! 1. Ta hjälp 2. Ta hjälp 3. bubbelvatten och godis tillgängligt. Det är verktyg som hjälper. Vet ju inte hur det har varit eller nåt om dig. Så du får skriva hur länge och situation osv... Svårt att ge hjälp annars,

Hej,
Stå emot suget bara. Det kommer o går och försöker lura din hjärna.
När det var som värst gick på AA möte när sugen kom och då försvann det.
Tänk också på det positiva med att vara nykter och det dåliga med att dricka.
Godis är också bra.
Ha de bra

Hej och tack för ert stöd!
Det har faktsikt gått oväntat bra.
Men det har bara gått 4 veckor. Imorgon är det 4 veckor.
Jag tror att den stora skillnaden är att jag är öppen gentemot min man den här gången.
Det är skönt att slippa skuldkänslorna och skammen som smygdrickandet ger. Allt planerande och joxande tog mycket energi och gav bara ångest.
Jag har inte tagit mig till något AA-möte, har inte vågat, men jag har varit på en beroendemottagning.

Jag lyssnar på poddar och böcker för att motivera mig och försöka förstå.
Varför kan vissa av oss aldrig vara måttliga med nånting?

Dotterns häst betyder ännu mer nu. Det är avkopplande att sköta alla sysslor och på något vis är jag alltid väldigt närvarande i nuet när jag hanterar hästen. Man måste vara det och det är väldigt skönt att få slippa sitt huvud för en stund.

Och ja, jag äter mycket mer godis 🙉.

Jag vet inte hur jag ska hantera vänner och familj. Snart är det jul och nyår...

@Sylvana Grattis till 4 veckor🥳 det är verkligen inte så bara, det jättebra och starkt gjort! Att vara öppen och transparent gör det lättare. Det visar en själv och även andra att man verkligen vill sluta och att man bestämt sig, när man öppet berättar. Ja, smygdrickande och joxandet tar massor av energi och ger skuld och skam. Jag läste också massor i början för att förstå hur alkohol påverkar hjärnan och kroppen och fick massor av ny kunskap. Jag förstår varför jag inte kan dricka måttligt och aldrig kommer att kunna göra det. Jag lägger ingen fokus på det, utan mitt fokus ligger på hur jag vill att mitt liv ska se ut utan alkohol. Hur härligt det är att vara nykter och må bra. Tänk att aldrig mer behöva vakna bakis med ångest, skuld och skam, underbart!

Jag förstår att det uppstår en helt annan kontakt med hästen när du är närvarande i nuet. Jag har hund och min kontakt med honom är en annan som nykter, för att inte tala om skillnaden att vara tillgänglig och närvarande för maken, barnen, familjen och på jobbet. Godis åt jag också mer av i början, men det är ok, en sak i taget sen kan man minska ned på det.

Vad det gäller jul och nyår, skulle du kunna säga att du har tagit ett uppehåll från alkohol tex 3 månader och väljer att dricka alkoholfritt. Att du mår mycket bättre av det och vill fullfölja din plan, trots jul och nyår. Ta stöd av din man som vet och gör upp en bra plan. Låt honom backa upp dig och han kan säga till övriga att han är så stolt över dig och tycker du är så stark som gör detta. Börja inte dricka för att andra tycker du du ska göra det, de mår inte dåligt av att du dricker, det är du som måste stå för konsekvenserna, de bryr sig inte.

Jag hade varit nykter drygt 8 veckor förra året, innan jul och nyår och var nykter för första gången på hur många år som helst. Det var magiskt att slippa smussla, smyga, gömma och att vara bakis. Hur skönt som helst. Att dricka ett glas eller fler, är en så oerhörd kort tid, men förödelsen efteråt varar oändligt lång tid.

Och härligt att det gått så oväntat bra för dig😁. Det blir bara bättre och bättre ju längre tid du är nykter. Hjärnan återhämtar sig och får balans igen som gör att man mår bättre både fysiskt och psykiskt. Ha det gott!❤️