@Tutus Ja, det brukar sägas så. Dock ibland så subtilt att man knappt själv är medveten om det. Man ger sig själv små öppningar i tankebanorna och vips är man där.

Dels det, dels så tänker jag att det ibland går till så att många har periodvisa svängningar i måendet och att man behöver ge akt på dem. Ibland kan man nästan läsa härinne i trådarna när någon är på väg att halka dit. Antingen genom att uttrycka att de nu mår helt fantastiskt toppen, eller genom att glänta lite på dörren till vinkällaren. Lyssnade på slkispodden där en av programledarna beskrev hur han noterade när hans tankar började kretsa runt honom själv och att han då behövde ”göra tjänst” (AA). Så min teori är kanske inte att man aktivt planerar återfallet, men att det finns små små saker som man kan iaktta och jobba med innan det blir ett återfall. Nykterhet är ett aktivt arbete tror jag om man har använt alkohol som medicin.

Absolut är det så. Jag har 4 månaders intervaller då jag ska vara extra vaksam. När d närmar sig undviker jag allt s kan trigga o är noga med AA möten. Att ha rutiner har räddat mig många gånger och tanken när suget kommer: En dag (1 min) i taget, d går över!