Hejsan!
Har efter en tid av ohälsosamt drickande nu bestämt mig för att leva nyktert en väldigt lång tid, om inte för alltid. Klarat mig en månad än så länge och det har gått rätt bra. Jag känner dock mig inte säker alls och är rädd för när jag börjar slappna av och börjar förhandla med mig själv. Därför tänkte jag höra av er som varit nyktra en längre tid vad ni har för tips och vilka fallgropar som kanske väntar framöver. Super tacksam för detta härliga forum där det verkar krylla av människor som vill dela med sig av sina erfarenheter, egenskaper och kunskaper.

@Indiana Jag funderar lite över samma sak. Jag är inne på dag 6 sedan 2 timmar. Nu känner jag mig stark och tänker ja såklart jag kommer att stå emot alkoholen framöver med. MEN ... alkoholen är en listig djäveln i min värld. I alla fall bra jobbat av dig. En månad! Grattis.

@Indiana Hej och välkommen hit! Grattis till en månad nykter!🥳. Jag har varit nykter i snart 1,5 år och ska försöka komma med lite goda tips som hjälpt mig. Det finns ett självhjälpsprogram här på forumet på 10 veckor som är ett bra stöd med råd och strategier och som kan hjälpa dig att sätta en plan. Jag var så bestämd i att sluta dricka helt så min plan var for life, men vi är lite olika där. Jag satte ändå mål på 3, 6, 9 och 12 månader nykter. Börja med 3 månader och sätt ett nytt mål efter det. Jag har läst mycket om hur hjärnan påverkas av alkohol, i böcker, googlat, youtube och artiklar. Det har fått mig att förstå hur ett beroende fungerar och hur det förstör hjärnan. En bok är Annie Grace, tänka klart, som många här på forumet tycker är bra. Anders Hansen, Depphjärnan är också lättförståelig om hjärnan. Kika i @Andrahalvlek första tråd, där finns också mycket tips.

Jag har även gått på samtal hos en psykolog för att lära känna mig själv bättre och bollat sådant som tryckt mig. Som nykter har jag fått tag på mina äkta känslor, de som ofta trycktes bort med vin. Det har gett mig så mycket bättre självkänsla och självförtroende. Sedan jobbar jag med att ha positiva tankar om att vara nykter. Tankar om hur jag vill att mitt liv som nykter ska se ut och vad det ska innehålla. Hur härligt det är att varje dag vakna nykter, utan ångest, skuld och skam. Planera min dag och min framtid som nykter. Mitt fokus på positiva tankar kör över de negativa tankarna, som tex att vad tråkigt att inte få dricka eller det är synd om mig som inte får dricka. Då får jag inget sug. Nu när jag varit nykter så lång tid, är det positiva tankarna automatiska hos mig, då jag tränat på detta länge. Sedan tränar jag kontinuerligt varje vecka, löpning och styrka. Det ger endorfiner och välmående såväl psykiskt som fysiskt. En kick men utan alkohol.

Så en plan på tre månader åt gången (eller det som passar dig), fokus på positiva tankar, kontinuerlig träning, kunskap om beroende och psykologsamtal har varit mitt koncept för att lyckas. Och även att skriva här, bolla tankar och funderingar med andra har varit ett stort stöd för mig. Man ta och ger och blir lite klokare😁

Ha det gott och en fin lördag🌞❤️

@Indiana Jag har bara varit nykter i 46 dagar, men eftersom jag försökt många ggr tidigare utan att kyckas så gjorde jag en plan denna gång. Jag startade programmet här och gick igenom det snabbt, men ändå så att jag hann fundera över varje steg. Jag läste också boken Tänka klart som förklarade mycket som jag behövde veta. Exempelvis hur man kan bestämma en sak, men senare göra tvärtom. Jag har trott det handlar om svaghet eller omoral. Nu förstår jag att det handlar om hur hjärnan fungerar och reagerar . Då blir det lättare att skapa motstrategier. Alltså viktigt att skapa förståelse för hur beroende fungerar och en plan, var viktigt för mig. Likaså att läsa och skriva här. Lycka till 🥰🙏🏻