Hej! Jag skapade en användare här för nåt år sen när jag bestämde mig för att sluta dricka då jag hade insett att jag hade börjat få problem... slutade dock inte att dricka. Jag är 24 år och de senaste åren har varit en berg och dalbana när det kommer till min relation till alkoholen. Jag dricker inte varje dag utan de senaste åren har det varit mellan 1-3 gånger per vecka. När jag dricker så dricker jag mycket. Det är mitt problem. Även om jag tänker att jag bara ska ta ett glas så blir det nästan alltid fler. De gånger som jag lyckas hålla mig till 1 glas lurar jag mig själv att jag faktiskt kan hantera alkoholen men sen kommer alltid ett bakslag med en dunderfylla där jag vaknar upp bakis med ångest och måste tänka igenom vad som har hänt kvällen innan. Jag har gjort bort mig totalt så många gånger på grund av alkoholen. Jag har skrivit och ringt till personer som jag annars knappt pratar med, åkt iväg själv på krogen, tappat bort mobiltelefoner, bankkort, och nycklar.
Idag vaknade jag upp efter en sån kväll. Jag skulle ta 1 glas men det slutade med flera... Jag gjorde bort mig totalt och vaknade upp på eftermiddagen med sån. Jävla. Ångest. Jag ringde till min mamma och berättade vad som hade hänt och bad henne att ta min legitimation så att jag inte kan gå till systembolaget och köpa alkohol.
Jag ska börja med 3 månader utan alkohol nu. Vet inte vad som händer sen men jag har hört att om man väl har utvecklat ett beroende så kan man aldrig dricka "normalt" igen. Jag vill inte vara ensam i detta och vänder mig därför hit. Allt stöd och pepp är välkommet.

@jojsan Hej och grattis till ett bra beslut att vara nykter 🙏 beroendesjukdomen är kronisk och progressiv men kan ju som tur är pausas/hejdas om man väljer bort alkoholen 😊 varit nykter i snart 5 månader det tillsammans med att jag jobbat på att lyfta upp min självkänsla har gjort underverk
och har idag ett innehållsrikt liv med massor av kärlek och värme
Så kan varmt rekommendera nykterheten 😀
HejaDig 🫶

Jag ser det inte som något kroniskt permanent. Istället tänker jag det som en frihet. Allt negativt med alkohol är plötsligt borta. Att sitta på middagar är väldigt trevligt även som nykter. När man märker att andra svävar ut pga alkoholeffekten är man själv i balans och säger det man vill säga och kan stå för dagen efter. Inga töntiga inlägg i sociala medier. Inga överdrivna kommentarer, inga latjo SMS. Plötsligt står andra för det istället...

@jojsan
Hej o varmt välkommen hit.
Helt rätt beslut.
Att prova 3 månader nykter är nog en bra sak. Själv höll jag mig nykter i flera månader med stöd av aa. Fungerade bra länge men saknade sedan barlivet och ville prova att dricka lite. Förstörde dock alltihop. Har man en kronisk beroendesjukdom så blir det värre om man inte gör något åt den.
Det gäller också att hitta något som ersätter alkoholen. Nu har jag velat fram o tillbaka i ca 6 månader. Nykter ett tag o börjat igen. Det finns ett bättre liv utan A.
Läs o skriv här o ta hjälp av aa.
Ta hand om dig

@jojsan Hej och välkommen hit! Du är verkligen inte ensam i detta. Bra beslut av dig att börja med tre nyktra månader och att du gör det i din unga ålder. Jag är mer än dubbelt så gammal som dig, men minns att jag drack på liknande sätt som du i din ålder. Det blev under åren allt oftare och till slut varje dag. Det är ett slags beroendeproblem att dricka sig packad och få minnesluckor, så du är verkligen klok som tar tag i detta nu. Livet blir så oerhört destruktivt och tar så mycket energi med all den ångest, oro och skam som alkoholen orsakar. Jag trodde det inte var möjligt, men livet som nykter (varit nykter 1 år och 8 månader) är så mycket härligare att leva😁. Slipper den skiten som kommer efteråt, man blir lugn, får bättre självförtroende och får bättre sociala kontakter med andra när man slipper känna skam.

Lycka till och berätta hur du känns och går för dig❤️