Ikväll klarade jag en utmaning, en situation jag innan identifierat som riskabel. En spontankväll med väninnor där meningen var att ta ett glas vin. Enligt mitt program är idag inte en dag för alkohol så jag funderade noga igenom situationen och bestämde innan vad jag skulle dricka istället. Funderade också igenom kring om jag skulle berätta eller inte. Det blev alkoholfri cider och berättade för sällskapet om hur läget är. Kändes mycket bra!

@Cloette Tack 🙏 så mycket och detsamma till dig! Känner igen mig en del i din berättelse. Samma ålder (jag är nog lite äldre), liknande sammanhang och också det där med ätandet. Jag har alltid varit en känsloätare samtidigt som jag i perioder blir besatt av att äta "rätt". Tänker att jag använder alkohol och mat lite på samma sätt.
Starkt jobbat med din tid här; gillar att följa dig. 🌻

Fyra veckor och ursäkta långt inlägg :)
Veckorapport till mig själv . Fyra veckor med alkoholprogrammet. Resultatet är 15 helvita dagar, därefter fem enheter fördelat på fem tillfällen under 13 dagar; allt enligt plan. Varje enhet har ägnats mycket tid och jag har ju då inte blivit vare sig onykter eller bakis. Så än så länge (peppar, peppar… och med vetskap om att det är långt ifrån över) så går det som tänkt och jag är glad. Inte minst eftersom jag haft semester hela tiden och det är för mig liksom för många andra förknippat med mycket alkohol annars, men jag har motstått alla idéer och tankar om ‘före maten, före grillen, efter badet, efter promenaden, till TVn’-drickande.

Som verktyg använder jag kalendern och programmet. Jag går igenom de olika delarna av programmet och repeterar dem samt reviderar eftersom. Jag sätter målen ett par veckor i taget. Jag berättar för sällskap (partner, barn, vänner) hur mycket jag får dricka vid varje tillfälle i förväg. Jag köper hem alkoholfria alternativ (finns ju så mycket gott!), jag går in här på Forumet flera gånger om dagen och läser och tar del av erfarenheter, tips, upplevelser. Det är verkligen enormt betydelsefullt! Jag tror kraften, kärleken och toleransen i detta forum skulle kunna förflytta berg! Jag är så oerhört glad att jag hittade hit och för all ärlighet, omtanke och allt resonerande och funderande och dividerande som äger rum här. Så fint med ‘nya’ och ‘gamla’ som blandas med olika men lika erfarenheter och olika men lika vägar ur beroende; så fint med alla som hänger kvar efter flera år trots att flera gått vidare och egentligen lyckats med sina egna mål. Önskar att jag hittat hit tidigare, men bättre sent än aldrig, såklart. Från hela mitt hjärta: Tack!

Jag registrerar i kalendern och i andra appar; jag antecknar i alkoholkalendern men har också börjat skriva dagbok och reflekterar över vad som triggat förut och varför jag druckit vid olika tillfällen. En tidigare gång när jag försökte sluta hade jag inte alls tillgång till alla dessa metoder, jag visste inte att de fanns och då funkade det inte efter den första månaden.

Det är också spännande och intressant med alla reflektioner och tankar inom en; det blir som en inre resa och jag upptäcker saker om mig själv som jag inte riktigt var medveten om eller visste att jag behövde jobba på. Många här vittnar ju om det; att ett sådant här beslut och en sådan här kamp blir till en del i ett större pussel. Jag går också till en terapeut med det uttalade syftet att hantera alkoholproblem och det bidrar också till att en massa saker kommer fram och upp till ytan, kring barndom, tidigare och nuvarande relationer, yrkesliv och annat. Missförstå mig rätt, men själva denna resan känns som en bonus, något jag inte tänkte mig skulle komma med på köpet, att så mycket jobbiga men också positiva processer och tankar skulle bubbla upp och det känns nästan som en lyx att faktiskt göra det på riktigt; att ta tag i olika känslor, vare sig det är tristess, skam, ångest, sorg, bristande självkänsla, glädje eller annat, möta dem och fundera över dem. Det gör i och för sig också att humöret pendlar lite från låg till nästan euforisk.

Jag har också börjat läsa boken ‘För mycket, för ofta’ med verktyg och metoder för måttlighet. Riktigt bra och upplägget är ungefär detsamma som Alkoholprogrammet, men lite mer utvecklade förklaringar och reflektioner och fördjupade tips. Andra boktips som förekommer här på forumet har lagts till läslistan och jag ska ta itu med dem efter nuvarande läsning. Jag planerar, utvärderar, hittar andra saker att göra, samt försöker hitta annan guldkant på vardag och helg. En liten pyttegrej är att ta en ruta mörk choklad till efterrätt varje dag samt att sätta upp tidpunkter för ‘belöningar’. Kort sagt, jag tar till mig av alla råd jag kan, även om jag inte tagit till mig av det som alla säger är det allra viktigaste, nämligen tre månader helvit. Det känns lite oansvarigt och kanske dumdristigt, men jag gör det med öppna ögon och kör det ihop sig ska jag definitivt erkänna mitt tilltag, krypa till korset och göra om.

Hur dessa veckor påverkat mitt mående:
Jag är alltid glasklar i huvudet
Jag mår inte dåligt, vaknar inte med hammarslag i huvudet, ångest från helvetet, darrande händer, instabila och tunga ben eller smak av gammal vinfylla i munnen
Jag ser inte en spegelbild av blanka ögon och plufsigt ansikte om morgnarna
Jag har alltid tränat mycket (även bakis), men nu är löpningen lättare, jag har scwung i stegen, och styrketräningen är mer fokuserad. Jag ser fram emot löprundan, inte bara emot känslan efteråt.
Hela jag, såväl kropp som psyke, själ och hjärta känns lättare; jag har bättre hållning och rakare rygg, jag känner mig friare
Jag har gått ned lite i vikt (inga mängder) och är mindre plufsig
Jag är mer närvarande, inte så lättstressad, utan stannar i stunden
Det finns heller ingen stress över att hitta tillfällen att smygdricka, att gömma flaskor eller klunka vin ur glas innan ser; det finns ett annat lugn
Jag koncentrerar mig bättre
Jag äter mer vettigt i form av att jag inte hetsäter chips, choklad, glass, ost som jag gärna gör när jag tagit några glas (alkohol ersätter inte utan triggar söt- och snasksug för mig); nu äter jag mig mätt, men stannar där.
Min självkänsla har stärkts och jag känner att jag kan bli den person jag vill vara och den person jag är när jag är nykter.
Jag känner ingen skam längre, det finns inga morgnar när jag undrar över hur jag egentligen betedde mig kvällen innan, om jag sagt något dumt eller gjort bort mig (jag känner ånger över mitt tidigare drickande och en sorg över det, men ingen skam; det är en stor skillnad!)
Detta gör (avsaknad av skam) att jag ser vissa saker (som tex min och min partners relation) i ett klarare ljus; min skam och mitt drickande står inte i vägen (vart det leder får tiden utvisa)
Jag inser att skammen efter drickandet och stressen innan drickandet dolt andra känslor som jag behöver hantera: det är både jobbigt och spännande
Suget minskar och det är egentligen (hittills) inte så svårt att vare sig avstå eller att bara stanna vid ett glas.
Jag sover mycket bättre och jag drömmer mycket lugnare, inte så skruvade och uppjagade drömmar som med alkohol
Life is good helt enkelt! (Så långt är det bäst att passa på att säga, så att jag inte får hybris eller inbillar mig att det kommer att fortsätta att vara enkelt hela vägen)

Heja alla kämpar!

@Eirene Så bra jobbat av dig - och inspirerande för mig!
Jag har långt kvar till att vara nöjd efter bara ett enda glas, det är tre-fyra som gäller för mig - annars struntar jag hellre helt i att dricka. Men efter sommarens excesser återgår jag fr o m denna vecka till max två tillfällen per vecka, det känns bra. Och nästa vecka drar mina vanliga gruppass på gymmet i gång igen. Gillar vardagar!
Känner så väl igen det där med att äta en massa onyttigheter till vinet, ytterligare ett skäl till att dra ner.
Heja dig!

@Abraxa hej 👋. Kul 🤩 att du tittade in. Jag trodde att jag inte skulle klara "bara ett" men det går riktigt bra. Fast jag behöver hålla fast vid att låta det glaset ta tid. Min plan var att vara avhållsam helt och hållet i två veckor, sedan ett glas per tillfälle, Max två tillfällen per vecka för att få in det som en möjlighet, i tre veckor. Långsiktigt är målet 2-3 glas per tillfälle, 2 Max 3 gånger per vecka och Max 7 glas i veckan med vissa undantag.
Håller med om att det är skönt med rutiner och vardag på sitt sätt, även om jag också blir melankolisk av att sommaren tar slut 😢.
Jag är glad att du finns här; känns som en själsfrände. Forumet hjälper mig jättemycket, men måttlighetsgruppen är inte lika stor. Det är ju bra 😅 men det blir desto skönare att hitta någon som liknar en själv. 😁
Heja dig!
🌻

@Eirene Grattis till 4 veckor!🥳 Vilket fint inlägg och så mycket fina effekter du fått av ett minskat intag av alkohol. Otroligt bra gjort av dig att endast kunna dricka ett glas och sedan sluta och att det går bra. Det viktigaste är att hitta en väg som funkar för en och att det är värt det. Man får prova sig fram och se om det blir hållbart och sedan utvärdera. Man får hitta sin väg, My Way!

Ha det gott!❤️

@vår2022 Hej 👋 och tack 🙏 för pepp! Du är en av de som är så otroligt imponerande med att vara så aktiv och engagerad i så mångas trådar. Det är fantastiskt att du/ni orkar att fortsätta engagera er, att peppa oss andra, att dela med er av er resa och era erfarenheter! Tänk vilka insatser ni därmed gör för hela samhället 🤩

@Eirene Men tack! Vilka fina ord❤️ Det känns väldigt meningsfullt att stödja och peppa andra så gott det går här på forumet. Jag fick det stödet när jag kom in här och det var guld värt😁. Det känns bra att dela med sig, få andra att känna att man inte är ensam och visa på en alternativ väg ur alkoholen, att det går att göra en förändring. Du är också bra på att peppa och är så positiv🥰

Hej @Eirene. Vilken bra lista du gjorde på hur allt detta har påverkat dig! Det är sånt som gör att viljan att vara nykter blir starkare och starkare. Läser att du också har träningen nära tillhands, härligt! Ett tag när jag tyckte det var tufft körde jag alltid ett träningspass efter jobbet innan "fredagsmyset" och tyckte det var mycket lättare när man hade alla de där må-bra hormonerna nära.
De finns de grymma som en dag bara bestämmer sig och dricker aldrig mer. Många, många fler som gjort som jag och du, börjat med viljan att dricka måttligt men de har en dag insett att nykterhet är det enda rätta. Alla som hittat det som vände deras liv förmedlar deras historia för att hjälpa andra.
Inners inne börjar nog nästan alla med önskan att kunna dricka normalt igen, och kanske, vare sig det lyckas eller ej, måste vissa ha de där åren för att kunna släppa drömmen och veta att det finns bara en utväg. Men alla har sin rätt att prova och det skall man aldrig skämmas för, ingenting är omöjligt, vissa hittar tillbaka till kontroll och mår bra igen. Sen tror jag också på att -när man är redo, gå igenom den där längre vita perioden oavsett vad man tänker längre fram. Lära känna sig själv på nytt och vem man är utan alkohol. Lära sig att trivas med vardagen utan alkohol.
Förlåt men kunde inte låta bli att le lite när jag läste din plan 😄 "ett glas per tillfälle, Max två tillfällen per vecka för att få in det som en möjlighet, i tre veckor. Långsiktigt är målet 2-3 glas per tillfälle, 2 Max 3 gånger per vecka och Max 7 glas i veckan med vissa undantag." Den lät kanske lite komplicerad ;) men du har en plan så bara kör 👍
I längden tror tyvärr jag personligen inte glas-räkning fungerar men det kan absolut vara en bra början. Senare måste man nog tillslut hitta det som långsiktigt gör att man klarar av att KÄNNA gränsen igen, den man förlorat. Men såklart-om det överhuvudtaget är möjligt, kommer det ta tid.

Keep it up! 💪

Haha 😂 @Pianisten, jag fattar vad du menar; det låter lite komplicerat. Jo, det verkar som om det där med 3 månader är något det finns mycket stöd för. Jag testar i alla fall så här. Och det är nog nödvändigt att hålla ordentlig koll på glasen till en början men jag håller med om att det blir svårt och kanske ohållbart i längden. Läser just nu "För mycket, för ofta" som jag tycker ger mig bra verktyg för strategin. Hur går det för dig?
🌻

Hej Eirene. Kom hit för att hälsa på lite och inspirerades av ditt "summeringsinlägg". Det peppar mig mycket att tänka på att jag vaknar pigg, kan köra bil när jag så vill, inte mår dåligt eller har ångest på morgonen, behandlar min fantastiska kropp med mer respekt. Heja oss, och härligt att följa din resa här❤️

@Påvägmothälsa Hej 👋. Kul att du hälsade på 😊. Eller hur, visst är det skönt att varje dag känna att kroppen och knoppen mår bra? Inte för att jag var bakis eller drack varje dag förut, men tillräckligt många dagar i veckan för att helhetskänslan skulle vara ganska rutten. Ja heja oss; det är fint att följa dig också. ❤️Det känns som att du och jag har lite liknande strategier och förhållningssätt.
Ha en finfin lördagskväll!
🌻

Boktips för måttlighet.
Jag är en sådan som gärna lyssnar till forskning och beprövad erfarenhet. Ett lästips för de med måttlighet är boken "För mycket, för ofta" författad av Anders Hammarberg och Karin Romberg. Hammarberg är också kopplad till Beroendecentrum i Stockholm och jag tror att dessa författare medverkat till att ta fram de metoder som finns i Alkoholprogrammet; vissa delar är identiska. Boken går dock mer på djupet med väldigt konkreta och handfasta exempel och metoder. Författarna slår också hål på en del myter om beroende och visar på variationer och att det inte finns en given form av alkoholberoende utan många. De visar också att över tid är metoder för måttlighet är ungefär lika framgångsrika som metoder för alkoholfrihet.
För min del var detta både intressant och matnyttig kunskap och jag känner mig stärkt i mitt beslut och min strävan. Mycket vet man ju redan, både av redan förvärvad kunskap, genom media, berättelser här på forumet, genom egna erfarenheter och intuitivt, men nyttig, saklig och pedagogiskt framställd kunskap blev en bra repetition och många för mig nya saker framkom också,
Säkert supermånga på forumet som redan läst, men rekommenderas för måttlighetssträvare.
🌻

@Eirene Håller med, väldigt matnyttig bok som träffade helt rätt hos mig. Läser om den då och då och stärks i min tro på att måttlighet visst kan fungera - för dem som inte hamnat för långt ner i missbruket.