Har druckit sen jag var 13 men mindre då såklart. Senaste åren, 5 kanske, har det vart vitt vin ca 1-1.5 liter varje dag. Senaste tiden 1.1 liter om dagen. Måste verkligen sluta. Hur trappar jag ner? Hur länge måste nedtrappningen pågå. Är jätte rädd för såklallad dille som jag läst om. Dricker bara på kvällen

@lindislindis jag tycker du ska kontakta vården. Att trappa ner är inte så lätt och med tanke på hur mycket du har druckit kan abstinenssymtomen bli jobbiga.
Lycka till, och häng gärna med oss i forumet för stöttning ❤

@lindislindis
Att trappa ner är svårare än att sluta tvärt. Våra alkohol problem är kopplade att vi inte säger nej till oss själva. När man tar första glaset så är det kört tyvärr. Jag provade många ggr att trappa ner. I måndags morse när jag började dricka 3st 7,2 öl som återställare så fick jag sån ångest att jag bestämde mig för att sluta helt. Första 3dygnen var så jvla hemska. 0timmar sömn och flera lite svett och hjärnan/magen funkar ej. Jag har precis uppnått 6dygn och saker är lite bättre men det är en bit kvar. Jag provade att kontakta vården men fick ej någon hjälp. Sthlm har tyvärr viktigare saker för sig. Jag rekommenderar dig ändå att sluta tvärt och sen bara kämpa det hårdaste du kan!! Det blir bättre efter några dagar

@lindislindis Ring Alkohollinjen här under Stöd och fråga hur du ska gå till väga. Kanske behöver du hjälp första dagarna. Så tråkigt att inte Tonka fick det, men kanske otur?

Hej @lindislindis och varmt välkommen hit!

Du har tagit ett beslut nu att göra en förändring av dina alkoholvanor och vill göra den på bästa sätt. Klokt att vända dig utåt för stöd. Precis som du fått tips om här innan är det alltid bäst, vid oro för abstinens, att kontakta vården.

Fortsätt såklart gärna skriva och läsa här, hoppas du hittar något som blir hjälpsamt för dig!

Allt gott,
Rosette

Hej @lindislindis!
Håller helt med om att det är bäst att kontakta vården och sluta helt. Jag har själv druckit i väldigt många år och de senaste 10 åren på tok för mycket, typ 50cl wiskey varje kväll och på helgerna ibland mer. Har försökt ett flertal gånger att trappa ner, det gick fint ett tag men sen var man tillbaka igen. Jag har kontakt med vården och fått bra hjälp och har även haft ett par samtal med alkoholhjälpen. Har nu varit helt nykter i 32 dagar och det känns väldigt bra, visst var abstinenesen lite jobbig i början men den var ändå överkomlig så jag rekomenderar dig skarp att testa hel vitt. Själv har jag satt ett första mål på 3 månader.
Lycka till!!!

@lindislindis Ett mycket klokt beslut att du själv inser att du behöver trappa ner. Men som andra skrivit. ta hjälp av vården. Kroppen kan få abstinensattacker. jag har haft ett par st. Jag blev nykter när min konsumtion låg på 6 liter vin ca om dagen. Då orkade inte magen eller huvudet mer som tur var. annars hade jag inte skrivit detta nu. Detta fixar du och hjälp kan man aldrig få för mycket av!! Kämpa!

@tonka Folk måste lära sig att det är farligt att sluta tvärt om man druckit mycket en längre tid. Man behöver krampförebyggande till hands och övervakning av folk som kan detta. Jag slutade tvärt en gång och kvällen efter fick jag ett ep anfall sen ytterligare ett på väg ut från sjukhuset. Det resulterade i 29 stygn. Hade tur som vaknade efter det fallet. Trappa ner kan man göra och ta det i lagom ordning. Det är individuellt så hur fort går inte svara på. Men bara att kunna göra det är starkt!