Hjälp

Hej @Troja77 och välkommen till Alkoholhjälpens forum! Det kan väcka många känslor när man upptäcker att ens parter dricker i smyg, besvikelse och oro inför vad som kommer att hända nu. Vad bra att du skriver och söker stöd! Du har hamnat rätt, här finns många som kan bidra med sina tankar om hur du kan prata om situationen med din man. Vill du berätta lite mer om hur den här situationen är för dig och vad du känner dig orolig för? Vad skulle du vilja säga till din man?

Hej.
Tack så mycket. Jag fick en smärre chock när jag såg honom stå o halsa ut en burk ute vid soptunnan en kväll när jag bara av en slump tittade ut. Kunde sen knappt sova på natten för jag ville ut till soptunnan och kolla vad det var han druckit. Såg då att där låg en 50cl ölburk😔har sen dess börjat smygkolla honom och soptunnan och då upptäckt fler burkar. Har sen tittat i hans mobil på kortköp och sett att han är på Systembolaget var och varenda dag. Droppen blev sen när jag märkte att han ”skulle hämta ett paket på posten” 10 min innan Systemet stängde, en måndag…och att jag såg att han handlat för nästan 300:-!! Då förstod jag att det inte bara var 1-3 öl som han brukar handla…har sen inlett en intensiv jakt på att hitta hans gömma och hittade den till sist och där stod en 70cl whiskey 😔
Jag känner en orolig skam och besvikelse. Framförallt för att jag smyger på honom och att han försöker gömma allt för mig, häller även vatten i en whiskey som vi har framme så det ser ut som den är orörd men jag har haft stenkoll på den så jag vet att där är mindre ibland och sen plötsligt är där lika mycket igen…
Jag bröt dock ihop i förrgår så jag har sagt att jag märkt att han dricker när jag inte ser, dock har jag inte kunnat konfrontera honom med exakt allt vad jag sett och vet så han säger (erkänner) bara att han ska sluta dricka på torsdagarna till hockeyn på tvn och mindre i övrigt…erkände dock inte att han dricker typ varje dag och det är det som är det jobbiga, jag klarar inte av att säga att jag vet det heller😔 Han lova mig dyrt och heligt att han tar en HELT vit månad direkt, han har gjort det förr, fast nu vet jag ju inte om den var HELT vit då heller…och ändå upptäckte jag ändå nyss att han druckit av sin gömma i garaget😔jag klarar inte av att konfrontera han med det och det är det som tynger mig, jag gör ju inget annat än funderar o funderar o funderar. Till saken hör att vi är i 50 års åldern, har varit tillsammans sen vi gick på högstadiet, har fyra barn och fyra barnbarn.

Kan tillägga att han hela tiden säger att det inte är så farligt som jag tror…men var drar man den gränsen?? Inte vet jag men det jag reagerar på mest är att han gömmer och dricker i smyg, såklart inte så mycket så han blir berusad för det hade jag ju märkt direkt för jag känner honom så väl men det måste ju ändå finnas ett begär när man klunkar ur en whiskeyflaska i smyg eller?

Hej!
Din situation är så lik min! Men jag har konfronterat min man många gånger, men möts enbart av förnekelse. Det är så frustrerande! Jag har lämnat (med barnen) en gång. Han kom efter oss och erkände i liten skala att det hade blivit nån öl för mycket på vardagar ibland, men såklart var det mest jag som överdrev… Men för barnens skull ville jag så gärna att det skulle funka. Men nu går det åt fel håll igen och han kommer hem sent från jobbet var och varannan kväll. Jag märker att han har druckit i smyg, men han förnekar det så klart. Det värsta är att han kör bil i jobbet, så han måste ju dricka och köra… Det gör mig så ARG att han är så dum!

@Troja77
Välkommen hit! Här fick jag den hjälp som jag behövde. Jag hade lärt mig sätta gränser hos en psykolog och mitt ex hade flyttat ut när jag hittade hit. Men jag var kvar i ett medberoende i ett par år trots att han flyttade ut. Det var i det här forumet som jag förstod att jag dansade jävulsdansen. Det är färdigdansat nu, sedan 2 år. Jag visste att mitt ex drack. Men jag visste inte i vilka mänger förrän några år senare. Jag slet själv med en psykisk ohälsa förr och jag åt mediciner som inte gjorde mig uppmärksam, då.
Visst är det en chock att plötsligt se och observera att ens partner dricker alkohol i smyg! Och när man börjar förstå vilka summor det handlar om.
Jag lät det gå så långt att min egen tidigare goda ekonomi var i botten. Utan mina föräldrar hade jag inte överlevt. Jag hade sålt aktier och tömde sparkontot för att ge mitt ex veckopeng i flera år. Han lekte affärsman och hade gått i personlig konkurs. Trots det, så trodde jag att jag kunde få honom att sluta dricka och en dag att vi skulle bli föräldrar. Jag var övertygad om att han var rätt. Jag fastnade i ett oerhört medberoende.
Idag lever jag mitt eget liv. Nytt jobb, nytt sparkontot är öppnat. Jag vågade träffa en man som jag kände sedan tidigare. Jag trodde inte att jag var hans typ och han trodde inte att jag var intresserad. Vi hade båda fel. Då vi passar varandra väldigt bra. Vi tränar och lagar god mat. Han har ett sunt förhållande till alkohol, annars skulle jag inte vilja vara med honom. Jag dricker inget själv, men jag tog ett par glas då jag träffade mitt ex. Om du har sett Exit så var min verklighet bland förmögna män och deras fruar under en tid. Skillnaden var att mitt ex lekte affärsman, men utan stora pengar. Han var dock ekonomiskt oberoende ur mina mått, men livet han levde och pengarna som han investerade bland människor som inte var att lita på gjorde att han blev fattig.
Och jag gav honom allt jag hade.
Det var då jag kunde börja om från början.
Jag har tidigare varit sjuk i en bipolaritet, så jag har varit van att spendera både stort och slut på pengar jag haft. Men jag överlevde och förstod hur jag skulle leda mig själv till ett friskt liv och jag är oerhört vaksam på människor.
Jag har sett mycket och erfarit en del.
En gång åkte jag med en av hans vänner från en hytte på fjället när vi skulle hem efter ett nyårsfirande. Jag sa att jag ville köra, eftersom jag var nykter. Men det var en hyrbil och han som körde skulle hem till sitt barns kalas. Alla utom jag hade festat med alkohol långt in på morgontimmarna.
Efter det åkte jag aldrig mer med någon som jag inte litar på. Jag följde inte längre med, om inte jag fick köra bilen. Har ingen egen bil, men kört många andras.
Har varit på begravning där en ung man körde ihjäl sig. Jag var själv ung då. Har reflekterat över det där i åratal. Hur det är. Hur var och en måste sätta gränser.
Till slut skrev jag till mig själv. Hur vill jag leva mitt liv? Jag utbildade mig inom mindfulness och ställde mig frågan, hur vill jag leva mitt liv. Och jag visste svaret hela tiden. Men det tog mig flera år att få det så. Det tog mig flera år att lära mig sätta gränser, så att han ville flytta ut. Mitt ex fyller 50 år snart och jag kommer inte gratulera honom. Jag minns våra, eller hans planer för hans 50 års dag för många år sedan. Allt han ville var att hyllas som en artist eller någon framgångsrik person. Idag är han glad om han överlever. Jag fick ett mejl i somras där han tackade mig för mycket. Och berättade om sin hälsa. Att han inte kommer bli frisk. Och jag antar att det beror på att han har supit i 30 år. Det visade sig att det var varje dag. Jag tänker på skådespelare Matthew Perry som dog så sorgligt. Och ensam. Nu skriver jag bara och drar iväg.
Jag ville säga till dig, hur vill du ha det i ditt liv? Den frågan ställde jag mig varje dag och jag skrev i mina skrivböcker, hur jag ville ha det. Jag formulerade mitt liv genom att skriva mig till det.
Skriv här. Ta in det du vill och kan. Gör det som du behöver.
Ditt liv är värdefullt!
Jag lärde mig att en människa som inte vill förändra sitt liv kommer inte heller att göra det. Jag är en människa som la om hela min livsstil för att leva ett liv utan mediciner. Det är inte alla som gör det.
Men jag trodde att mitt ex skulle göra det, då han var imponerad över min resa under den tid som vi levde tillsammans. Man är så "uppe" i sig själv, sin sorg och förtvivlan och vilja hjälpa och att allt ska bli bra enligt egna mått. Och då är det så svårt att förstå vilket grepp alkoholism gör med en människa. Det är som att den kidnappar hjärnan och tar bort förmågan. Att förändra. Om man inte är starkare än en oxe och har en vilja som är ännu starkare. Det är en väldigt farligt drog som inte borde få finnas.