Hej, jag vet inte vad jag ska göra. Jag känner att min man dricker mer och mer…. Skulle säga att ”risk” bruket började när jag var gravid med vår första 2018. Han erbjöd sig att också vara nykter genom graviditeten. Jag svarade att det verkligen inte var nödvändigt. Skulle kännas jättekonstigt att han ska sitta nykter på restaurang t ex bara för att jag inte kan dricka. Ångrar detta beslut så. Det var nämligen då han släppte på spärren att dricka ”själv”. Nu har han inga hämningar i att dricka själv och gör det relativt ofta (och då alltid minst en flaska vin). Jag är inte heller den som spottar i glaset, men sitter inte och dricker själv. Vi pratade förra veckan om att våra ”sommarvanor” split över lite i hösten och vi bör skärpa oss. T ex att vi tagit ett glas eller två i tv soffan flera ggr i veckan efter barnen somnat. Vi bestämde tillsammans att vi skulle ta en vit månad. I måndags var jag och handlade på kvällen och när jag kom hem satt han i soffan med en drink. Han hävdade att han läst på och att han nog inte bör sluta rakt av pga abstinens mm. Jag var helt i chock, har han druckit på nivån att han kommer få abstinens?!? Jag fattar ingenting. Nog för att jag oftast går och lägger mig först, men har han då suttit uppe och pimplat själv halva natten? Jag blev arg och förvånad men släppte det.
Igår när jag kom hem från jobbet så ville han ”fira” med bubbel att han lyckades med en bra grej på jobbet. Jag sa att jag inte ville. Senare bråkade vi om en annan sak, och efter det tog han en drink (eftersom vi hade bråkat, då var det mitt fel). Har han ett mycket större problem än vad jag fattat? Vi har som sagt alltid haft ett liv där vin och god mat tagit plats, men att han hamnat i detta, hur gick det till? Vad ska jag göra? Och det värsta egentligen är väl att jag inte vill att vi slutar dricka helt. Jag gillar att dricka lite vin tillsammans en fredag/lördagkväll. Hur själviskt är inte det?
Han är i övrigt en väldigt bra pappa och jag har iaf aldrig märkt att barnen skulle ta skada av detta. Hur ser jag det? Vad ska man leta efter för tecken på det?
Jag är chockad och förvirrad och vet inte alls hur jag ska gå vidare i detta. Överreagerar jag? Överreagerar han? Hur mycket ska man ha druckit för att få besvär med abstinens?

@orolig_fru
Hej, så bra att du hittat hit. Jag är ingen expert men jag tycker det verkar som om din reaktion är helt normal.
Absintens får man inte av att ta ett glas så där någongång ibland utan då har det nog druckits ganska jämt en längre tid.
Lita och lyssna på din känsla, det är så vanligt att man slutar lyssna på den och dras med i missbrukets manipulativa beteenden.
Jag tänkte på en sak du skrev om att du ångrar att du sa att han inte behövde vara nykter under graviditeten och det är ju också så vanligt att man på något sätt tror att man kan vara med och påverka, han hade förmodligen släppt spärrarna för eller senare ändå.
Det är tufft att erkänna för sig själv att man faktiskt är maktlös över den andra personens missbruk, men du är inte maktlös över dig själv.
Välkommen iallafall och hoppas du fortsätter skriva här..
💐

@orolig_fru
Vi är många som beskriver likt dig.. alla dessa tankar som kommer. Överdriver jag? Har han problem? Vad har jag missat? Om jag bara hade gjort.. osv osv för inte tala om att man börjar söka bevis, bekräftelse på sina misstankar och liknande.

Saker som fastnat hos mig är att 1.lita på din magkänsla 2. Om du upplever det som ett problem bör han vid en sund relation och vid sunt tänkande kunna agera och respektera din oro.

Angående dina själviska tankar som du själv beskriver det.. så tänker jag personligen. Är det värt det just nu? Ger de verkligen den trevliga och mysiga känslan nu när oron gnager där? Bara en tanke..

@orolig_fru
Välkommen hit! Med min erfarenhet så upplever jag den här meningen "Han erbjöd sig att också vara nykter genom graviditeten." att det fanns ett problem redan då.

Jag har arbetat en del i mansdominerande miljöer. Och varit nära både VD och andra i maktpositioner i ett mindre bolag, där det flödade pengar. De hyrde även ut kontorsplatser, i ett öppet landskap till andra män med stora kapitaltillgångar. Bubbel flödade. Inte på kontoret. Men på restaurangerna. Eftersom jag såg det där hemma, ville jag inte se mer av det på jobbet, så jag gjorde klart för dem. Att jag inte var intresserad av att träffa kunder och mingla.

Det accepterades. Jag hade dessutom blivit erbjuden jobbet och kände mig i position att forma min tjänst själv. Idag är jag övertygad om att en av mina gamla chefer är en av dem som har en karaktär i serien EXIT. Det var den sjukaste arbetsplatsen jag har varit på. Det är så mycket vi inte känner till, bakom kulisserna.

Hur våra partners har det när de är på konferenser, när de jobbar på "kontoret", när de går hemifrån. Jag fick mitt ex att berätta mycket om sitt drickande. Eller så ville han berätta själv.

Han satt mycket på hotellbarer och arbetade. Där var hans "kontor". Med sina kompanjoner som lekte affärsmän. Jag hörde en historia en gång om en fd elitidrottare som var polis. Han kom till mötet och under mötet så kom en leverans av ett paket via bartendern. Mitt ex förstod vad det var. Och jag blev förbannad. Jag accepterar inte droger, alls. Från den dagen separerade jag från mitt ex känslomässigt. Han ville inte flytta ut. Jag kämpade i flera år, så att han flyttade ut självmant.

Han och jag fastnade i ett trauma tidigt i vårt förhållande. Och det tog jag hjälp av när han äntligen var ute ur bilden. Jag har ett bra liv idag. Jag är inte lika rik, men ändå är jag rikare, i min hälsa och i erfarenhet.

Och jag trodde att vi skulle bilda familj. Det är både en sorg att jag inte fick barn, men också skönt att jag inte fick det med honom. För han var en mästare i manipulation. Jag behövde vara på den arbetsplatsen för att förstå hur det kan se ut. Min chef var bekant med mitt ex. Och det ändå målet dessa män hade var att tjäna ännu mer pengar på sina verksamheter. De blev aldrig nöjda. Och de kunde göra allt. Även mitt ex, men han drack upp alla sina pengar på ett par år. Det var förstås en del påkostade resor till platser som var magiska. Men att resa med honom var aldrig magiskt. Han drack konstant.