Vågen visade +0,8 idag. Helt okej efter julbord och hamburgare med sötpotatischips ute på restaurang. Minst tre gånger senaste veckan har jag känt mig osunt proppmätt.

Och jag har gått ner 10,2 kg totalt sen den 17/10 så jag kan utan problem plana ut lite. Planera och utvärdera och ha koll på portionernas storlek är viktigt att jag tar mig tid till. Det är när tillvaron blir för stressig som jag äter för mycket. Av onyttigheter.

Nu kör vi så det ryker mot jul allihop!

Kram 🐘

Du är otrolig, 10 kilo är ingen liten minskning. Jag kör min 5:2 sen i januari, brukar funka bra med buljongdagar efter helgerna.
Å andra sidan måste man ju inte äta ”upp sig” för att det är jul… jag brukar å tredje sidan pinna runt som en iller när det är helgdagar så det kan gå på ett ut framåt trettonhelgen.
I år ska jag innovera julbordet med lite grönt-som inte är rå sallad, min erfarenhet är att typ ingen äter den… men endiver i ugnen, kanske en grönsakspate ska testas!
Kram 🎄

@Se klart Jag har provat 5:2 innan och nästan dött av hunger de ynka dagarna per vecka. Nu med 2,4 liter buljong i magen fördelat över dagen känns det plättlätt. Lite hunger då och då, men det stillar buljongen. Och det är ju bara en dag i taget, nästa dag får jag äta.

Så jag tänker att jag kör på tills jag känner mig hyfsat nöjd - just därför att jag behöver framgångar för att bibehålla motivationen. Och sen måste jag fortsätta ha stenkoll för att inte öka i vikt igen. Jag måste ta mig tiden att planera och utvärdera. Varje dag. Punkt.

Kram 🐘

@Andrahalvlek grattis till minskning! Bra att du tänker kaloriberäkna sen. Proppmätt är helt onödigt. Kul att det går så bra! Hundpromenader säkert också bra. Min erfarenhet är att inte stressa med intensiv träning. Går mycket bra att viktminska med vardagsmotion. 👍🏻👍🏻👍🏻

@Geggan Tack ❤️ Det är sant. Allra viktigast vid viktminskning är maten. Eftersom jag gör kaloriberäknade recept per portion fortlöpande blir det bara enklare med tiden att logga in allt jag äter. Den stunden ger mig den tiden för planering/utvärdering som jag behöver dagligen. Sen de få gånger jag äter ute eller bjuds på mat kan det kvitta, för det är undantagen.

Kram 🐘

@Andrahalvlek jisses vad du har jobbat på bra med vikten! Impad. Själv gick jag ned drygt 10 kg sedan har det inte blivit mer trots inledningsvis högre ambition. Viktigast är att inte gå upp igen och det tycks jag inte göra. Man behöver finna sin egen stabila nivå så man slipper leva i en bantningskur resten av livet liksom.

Kram!

@Charlie70 Eller hur!? Det är tiden efter som man måste vara vaksam, då kroppen vill återgå till sin gamla ”trivselvikt”. Minst ett år bör man ligga kvar på den nya vikten.

Men det känns bra, jag kör på, även om jag naturligt pausar lite just under helgdagarna. Men jag ska välja med omsorg! Inga rågade tallrikar. Äta långsamt.

Kram 🐘

Idag visade vågen -12 kg, tjoho! Nu tar jag paus över jul, så får vi se vad den visar på onsdag.

En väldigt intensiv jobbvecka avslutades med en megaintensiv fredag. Men nu är jag ledig tio dagar och som jag ska njuta av det. Firade med glass, för första gången sen mitten av oktober då jag började dieta.

Inför jul är jag mest orolig för hur svårt det ska vara att låta bli att svulla. Min äldsta dotter har bakat och tillagat allt möjligt godis. Frestelserna blir stora.

Men jag tänker att om jag 1) inte rågar några tallrikar, 2) väljer noga och 3) är vaksam på mersuget, så ska det nog gå bra. Annars får jag fly hem - här är det soprent på godsaker.

Lillprinsen är numer 8 månader och han lyfter på benet och kissar ibland. Han ser nästan förvånad ut själv, och ofta kissar han på sina framben för att han inte riktar strålen rätt. Men allt man övar på blir man bättre på!

God julkram 🐘 kära forumvänner ❤️

@Andrahalvlek Wow! Grattis! Så himla bra jobbat!
Ett tips till nu över jul med allt gott som serveras är att tänka på att äta långsamt så man känner mättnaden och dricka mycket vatten så man vet att törsten inte är den som gör att man äter i onödan. Stor kram och jag önskar dig en riktigt god jul❤️

@Andrahalvlek Wow! Superbra jobbat! 12 kg är mycket att släpa på som du nu slipper bära😁. Att ta lagom och att välja är bra. Just julmat är ju så bedrägligt om man ska smaka av allt, det blir många portioner på tallriken och allt sött på det. Det är lite speciellt när valpen börjar lyfta på benet vid kissandet, det ser så roligt ut i början. Nu kan de sprida sin doft på helt andra höjder😁. Ha en riktigt fin jul och kram❤️

@vår2022 Ja, hormoner är häftiga grejer. Det är testosteronet som gör att de lyfter på benet och syftet är att sprida urinen på så stor yta som möjligt. Markera revir. Han ser verkligen lite förvånad ut själv 🤣

God julkram 🐘

Hej! @Andrahalvlek,
Tittade bara in för att önska dig God Jul! Ser att du jobbar på bra med din viktminskning. Du är duktigt och imponerande. Minns för många år sen när jag drabbades av högt blodtryck och att en läkare ogillade min övervikt som nu är 10 kilo värre... Fick då tala med nån sjuksköterska eller dietist som trodde allt berodde på felaktig kosthållning, vilket det ju bland annat också var...

Hon som jag fick tala med en stund var visst ett hälsofreak och egentligen känd för att själv äta som en lite mygga hörde man där på mottagningen. Men vad hon sade var ändå att man kan äta i stort sett allt bara man tar lite grann och inte äter sig mätt på sånt som man vet är onyttigt för vikten. Det var även nåt om att man skulle tugga länge på varje tugga och verkligen känna smaken.

Men på jul så ska man väl helst tänka på att främst ha det lugnt, trevligt och fint och inte oroa sig för sin vikt hela tiden. För då blir det rätt lite trist och det är inget man bör utsätta sig för om man värnar om sitt eget välmående. För bara det att man har valt bort alkohol är något stort. Du kan vara stolt, jag själv försöker nu att fokusera mest på nykterheten. Hälsosam kost och motion får komma lite senare känns det som liksom. Fast visst tänker även jag en del på kalorier ibland.

Ha en trevlig jul kompis!

@Flarran God jul på dig ! Jag tänkte på dig idag. Att du oroade dig för juletiden. Men snart är den över. Nya traditioner är satta. Jag önskar dig en frid idag och alla andra dagar. Att din styrka ska inspirera fler. Jag vet den inspirerat mig. Många kramar !

God Jul! @Mormor2023,
Det kul att du hör av dig. Det är lätt att gå vilse i trådar ibland, det har man väl själv gjort nån gång.
Förresten, har nyss tränat lite på motionscykeln som jag skriver om på min sida.
Kämpa på och ha det gott!

@Flarran Helt rätt rätt. Viktigast först - vara nykter! Ät allt som gör dig god och glad och nöjd 🥰 Jag frossade i både choklad och glass periodvis. Jag närmar mig min nyktra 4-årsdag, så det var ändå på tiden att ta itu med sockerberoendet. Att mina artrosknän lider och kvider fick mig att bestämma mig för att komma till skott. Varje minskat kilo avlastar knäna oerhört mycket.

Kram 🐘

Jag var helt slut igår. Först uppesittarkväll med sällskapsspel, kul men intensivt. Sen sova över i min yngsta dotters smala, stenhårda, gamla barnsäng med en stissig hund som skällde så snart någon annan i huset rörde sig. Rejäla skall. Så fort jag somnat till väcktes jag av skall. Stackars lillprinsen ❤️

Efter julfrukost hem och mellanlanda en kort stund, packa bilen på nytt, hämta upp min mamma och sen julfirade vi hemma hos ex-svärisarna från kl 14 till 20 och då var jag så proppmätt och trött så jag nästan kräktes. ”Nu åker vi hem” sa jag till min mamma och hon protesterade inte. Klockan 23-8.30 sov jag och lillprinsen som små grisar. Nu är vi piggare, men idag gör vi minsta möjliga.

Och jag åt, trots mina intentioner, alldeles för mycket av allting. Jag är ju van vid mindre portioner numer, så nivån av proppmätt blev abnorm. Men det var ju så gott! Det blev bröd och det blev godis, kakor och mat, mat, mat. Vågen visade +2 kg i morse jämfört med i torsdags 🤣 Men jag vet att det är mest vätska - varje gram kolhydrat (bröd, bakverk tex) binder 4 g vätska. Inte fan lägger man på sig 2 kg fett på två frossadagar. Idag blir det buljong, som ett stopp på frossafasen. Imorgon ska vi träffas igen, men då blir det vanlig mat och bakverk efteråt kan jag avstå.

Så här i juletider fylls jag av tacksamhet ❤️ Tacksamhet över att jag har så god relation till mina barns pappa och hans föräldrar att jag fortfarande räknas som släkt och en given gäst. Tacksam över att min yngsta dotter, som är världens största julfantast, verkar nöjd och glad. Huvudsaken för henne är vi träffas och umgås, men paket är en trevlig bonus.

Tacksam över att min äldsta dotter och hennes sambo så ofta kommer hem och tar alla chanser att umgås med familjen så mycket de bara kan. Tacksam över att min mamma bor nära mig sen åtta år tillbaka och att även hon är en given gäst på alla typer av familjekalas. Att hon får uppleva fina, trevliga sammankomster utan gräl och för mycket fylla, som det var i min barndom.

Jag struntar fullständigt i prylar och pengar är praktiskt för att betala sina räkningar, men i övrigt bryr jag mig inte om pengar heller. Jag bryr mig om relationer. Fina, nära relationer där det är självklart att man umgås, man behöver inte ens fråga. Samtidigt vet jag att väldigt många saknar den typen av relationer och det gör mig så oerhört ledsen - att många lever sina liv ensamma och då blir julen än mer ensam. Och när jag tänker så blir jag ännu mer tacksam över att vi har varandra i våra liv ❤️ För alltid, så länge vi lever.

I år är det 34 år sedan jag träffade barnens pappa. Då var jag 20 år och valde rätt abrupt bort min barndomsfamilj, flyttade 30 mil till honom och hans släkt. Flydde från det destruktiva familjelivet som min mamma och pappa levde i. Också väldigt ensamma. Det brukar bli så när ena partners beteende inte är rumsrent, då drar man sig undan från umgänge.

Kram 🐘