314 dagar....
Det känns ju som det är den här gången det fungerar på riktigt, haft ganska många försök tidigare där det gått i olika långa perioder, men aldrig så länge som nu.

@Vjlo Härligt med 314 dagar, snart ett år! För mig var det också annorlunda denna gång och för min del handlade det om min annorlunda inställning till att vara nykter. Inställningen var att jag var positiv till att leva nykter, planera mitt liv som nykter, en ny livsstil helt enkelt. Jag sörjer inte för att jag inte längre dricker alkohol. Denna gång har pusselbitarna ramlat på plats, att det är alkohol som är orsaken till att jag inte kan må bra. Det jag kunde få av alkohol var ett lustfyllt rus, en kort stund, men aldrig ett välmående. Det är en stor skillnad. Nykterheten ger välmående och livslust och såklart med- och motgångar som livet består av, men som nykter går det att hantera på ett bättre sätt. Och ju längre jag varit nykter desto mer träder detta fram och stabiliseras inom mig.

Ha en fin dag och bra jobbat!❤️

En vecka till, fyra kvar till ett år!

Vinsten att dricka är - enligt mig som gjort det tidigare att man kan fly från jobbiga saker. Förlusten är att det man flyr från finns kvar efteråt, och massa tomma flaskor och tommare plånbok. Vinsten att dricka verkar också vara att man sitter och surrar socialt mycket längre, förlusten är ju att surret efter något glas blir trams och oviktigt. Man kan surra ganska kul saker över en kopp kaffe, te eller en promenad :)

@Vjlo Man kan surra mycket bättre utan alkohol, men kanske inte lika länge. När de andra börjar upprepa sig och alla pratar men ingen lyssnar så är det dags att gå hem. Fyra veckor kvar till ett år!? Wow 🤩

Kram 🐘

När du firar 1 år vill jag höra allt om varför det gick så bra att sluta dricka och förbli nykter den sista gången. Vad skiljde den gången från tidigare gånger? Det tror jag många nya behöver läsa.

Kram 🐘

@Andrahalvlek
Jag skriver något redan nu...
Har inte gjort ett år än, men det var nog att jag försökt några gånger och kände att nä jag vill inte falla en gång till. Jag hade ju klarat mig ganska långa perioder utan tidigare, men aldrig så här länge.
Vet faktiskt inte om det är mer än just det - kombinationen av att jag förstod det går leva utan + att det bara blir samma visa igen om jag börjar.

Vinsten utan är ju egentligen: Livet håller ihop mycket bättre. Inte en jakt på nästa tillfälle, inte en flykt undan det som nyss varit.

Får väl uppdatera mer sen :)

Hej!

Ett år alltså! Ett år är stort! Grattis i förskott!

Jag kommer nog aldrig klara det "hel-nykter" tyvärr...men har lyckats begränsa mig ganska mycket. Ramlar hårt ibland,men har perioder jag klarar det bra...så livet funkar liksom. Men skulle gärna fixat det som du gör...Imponerande!

Hursomhelst. Vi har funnit våra vägar att överleva och LEVA. Bra så!

Önskar Dig allt GOTT!

/Mic /Kompisen från förr :)

@Mic Tja Mic!
"Long time no see"

Jag vet inte, du kommer kanske klara det... Kikar jag in i min historik här på Alkohjälpen - eller "ännu värre", i min dagbok och egna tankar bakåt så har jag ju trasslat i omgångar ganska länge...

Idag står det 330 dagar, så har en "bra bit kvar" till 365, så. vem vet... kanske går det inte, även om jag i princip är 100% säker på det då jag inte har för lång tid utan att vara nära att falla. Det kan hända tanken kommer en kort stund (belöning efter lång arbetsvecka / mår skräp) men hittils har det inte varit mer än en kortvarig tanke som varit lätt se flyga förbi och låta bli bygga ett drömslott av...

Att du klarar det i perioder och fortfarande vill försöka i perioder kanske är gott nog för dig? Även om du kanske slår ner hårt i korta eller långa perioder, så är det kanske viktigare att se på de perioder det gick bra, leva gott där, och inte slå på dig för hårt när du trillat.

Allt gott tebaks! :)

Det här är en väldigt ensidig dialog numera, jag är bara inne här och skriver kort i tråden - läser inget av det ni andra kämpar med eller lyckas med.... så småningom kanske jag slutar skriva så ofta, men kör vidare ett tag.

Idag blir det 336 dagar, 29 dagar kvar till ett år... Är det under en sådan här månad det kommer frestelser jag inte kunde se... Eller kommer sådant några dagar efteråt "det gick, nu ska jag fira?" Alltså det känns inte alls så, och kommer det sådana tankar eller situationer har jag bestämt mig för att bekämpa dem till 100%.

"har det gått bra och bättre så många dagar går det oavsett vad för tankar som kommer"

Jag söker inte tröst eller flyktväg i ruset längre.
Jag umgås lite med folk som dricker men är rejält nöjd slippa vara en del av deras "förplanering", "prat under tiden", "skränande om hur full X blev".

De "finkulturella" som dricker för det är gott, för att det passar god mat eller "bara för avkoppling", ja även de kan jag vara i närheten av, men jag lovar, mat smakar bra ändå... det måste inte bli explosion i huvudet av hur saker gifter ihop sig bara för man ska njuta av god middag och gott sällskap ;)

Ha en bra fredag alla!

@Vjlo Grattis 🥳! Vilken inspiration du är! Jag blir så glad över alla som lyckas!!! Av hela mitt hjärta för det inger hopp för mig själv. Att plötsligt så går det.
Jag umgås mycket med finkulturella betr vin. Dricker ju själv inte tillsammans med andra längre utan de tror att jag slutat dricka. Detta med mat som gifter sig med maten…. Jäkla blaj egentligen, alkohol bedövar smaklökarna… Smakexposioner får jag i maten som jag nu verkligen kan njuta av. Var nyligen på en finkrog med avsmakningsmeny och tillhörande generöst vinpaket. Vem kunde känna smakexplosioner i munnen vid det fjärde glaset egentligen????? (De hade också ett alkoholfritt dito som jag drack så jag fick explosioner) jag tyckte det var intressant att fråga om matupplevelsen efteråt men sade till maken att det nog inte var många som kunde annat än minnas de finfina upplägget. Jag tycker en kall afri öl är supergott till viss mat, till annan passar vatten allra bäst. Ha det gott på dag 336🥰

@Vjlo Jag njuter mycket mer av mat sen jag blev nykter.

Det märks att du jobbar på för fullt med punkt tre i Annie Graces framgångsrecept: Identifiera dig som en person som inte dricker alkohol. Keep up the good work!

Kram 🐘

@Vjlo Kul att se att du slutade vid ungefär samma tid och har så positiva upplevelser av att vara nykter. Jag fyller ett år om tre dagar och håller just på att summera allt som hänt senaste året. Känns som det är så väldigt mycket som förändrats att det är svårt att ringa in det viktigaste…
Men kommer att göra ett försök…
Ha en fin söndag!

Nu på lördagmorgon står det 343 dagar i min app i telefonen, dvs 49 veckor.

Funderade lite snabbt på det här med ekonomi, och hur mycket jag sparat rent ekonomiskt på att inte dricka, för några år sedan gick jag igenom alla inköp jag gjort på bolaget, lite avrundat upp för inflation och ökat beroende (?) så borde det bli ungefär en tusenlapp i månaden (!). Jag är ingen superbra ekonomisk snubbe så pengarna har nog runnit iväg ändå, till mer vettiga saker.

Stora vinsten är inte ekonomisk, den är ju livsstilsmässigt....

Nåväl, vidare in mot dag 344, ha en fin lördag!

@Vjlo 12000 per år, det blir ngt jättebra på två år. Elcykel? Vecka på spa? Utrustning av ngt slag?
Just nu skänker jag nog lika mycket per månad till Ukraina, men nån gång ska väl kriget ta slut och då ska jag skaffa en nasse och bara spara kontanter i den :)

Inatt hade jag en så underlig dröm. Kanske för att jag skrivit mer här och tänkt på att jag varit alkoholfri ett helt år...
Jag drömde att jag varit på någon tillställning med min dotter (kanske flera dagar) och för hennes skull (!) hade jag druckit.
Nu gick jag och kände efter. Naturligtvis hade jag inget minne av om det varit kul eller bra, och jag undrade samtidigt också vad jag skulle skriva här. Kände ett kallt drag av ångest.
Tänkte samtidigt att det gått bra att dricka "bara en sällsynt gång". (Samtidigt som jag hade ett minne av att jag provat just det förut, och att det inte alls funkat någon längre tid.)
Något suddig dröm alltså, men så väckte min man mig och det var sååå skönt att det verkligen bara var en dröm! Tänk att Alkoholdjävulen kan attackera en när man sover till och med.Hu!

@Amanda L Ja, drömmar kan vara så märkliga och kännas så verkliga i stunden. Så skönt att vakna upp då! Är säker rester från det som händer omkring en och även det undermedvetna som kommer upp i drömmen. Hade också en läskig dröm härom natten, att jag blivit döv. Jag var mellan dröm och vakenhet tror jag och tänkte att vad tufft det skulle vara att helt plötsligt inte kunna höra vad kollegorna på jobbet säger. Jag kunde verkligen känna känslan. Min man fick skriva lappar till mig för att kunna kommunicera! Jag kände lite ångest också. Tror det kanske var rester av min ”svacka” förra veckan av att inte tillhöra. Så skönt att vakna!

Ha en fin lördag!❤️

@vår2022 Ja, drömmar behöver ju inte betyda något. Oftast är det nog hjärnan som bearbetar något. Men jag har aldrig drömt att jag blivit döv eller blind!
Snacka om mardröm…
Skönt att det bara var det. ❤️🙏🏻

@Vjlo Snart ett år nykter!! Vad roligt att höra. Jag har varit nykter i två månader. Det går bra, men utan att ha läst hela din tråd så undrar jag om du kan dela med dig hur du gjorde? Och vad som var svårt?
Tacksam för svar och trevlig helg!