Idag har jag varit alkoholfri 9 dagar, det har inte varit lätt, en hårsmån ifrån : Äh det är bättre att börja imorgon.. Men igår kväll såg jag sista avsnittet av en serie, med full koncentration , det var så länge sedan att jag glömt hur det var, det blev en väldigt positiv aha upplevelse, så här kan det också vara. Normalt har jag ett vinglas på gång, tittar lite här och där, osv. Vilken positiv upplevelse

@Dimma Snyggt jobbat! Precis det upplevde jag också, att kunna följa med i serier. Minns att jag ”myste” med mitt vin, somnade ofta eller var tvungen att blunda med ena ögat för att jag såg dubbelt och hoppades att ingen skulle se det😂. Ibland drog jag en filt upp högt mot ögat så det inte skulle synas. Nu är det så skönt att kunna hänga med i allt och se klart utan att behöva blunda eller somna ifrån, kunna prata om det på jobbet eller hemma.

Ha en bra dag!🌺

@Dimma Hej och välkommen till forumet! Läste ett inlägg från dig i @Nydags tråd där du skriver om det som så många av oss tänkte. ”Jag sköter mitt jobb” har hus, barn och allt fungerande i mitt liv därför kan jag inte vara beroende!”
Men det vi kommer på sedan är att det som visar på att vi är beroende är just detta att vi har svårt att sluta dricka efter de där planerade två glasen, att vi tänker på alkohol flera dagar i veckan, planerandet, besvikelsen när vi vaknar dagen efter att vi inte höll oss till den mängden vi hade bestämt oss för. Beroendet är progressivt, efter ett tag börjar man ta ett glas extra när ingen ser, dricker i sin ensamhet, tar en återställare, man börjar sova sämre, man får ångest, man tappar självkänslan, man dricker inte längre bara fredag och lördag utan kan börja förlänga helgen med torsdagen sen söndagen, det går så sakta utför, det smyger sig på mer och mer.

Bra jobbat med dina första 11dagar! Kram

Bra jobbat och @Himmelellerhelvete så kloka ord. Precis så är det för mig med. En ”välfungerande” i sina bästa år som 8 av 10 gånger misslyckas med att dricka med måtta. Och med vetskapen att det smyger sig på vill man inte överraskas av att plötsligt inte kunna genomföra en dag utan att dricka alkohol. Där vill vi inte hamna! Vi kämpar på! Heja dig @Dimma! Vilka fördelar har du hittills märkt av ditt alkoholstopp? Håll fast vid det när tankarna börjar vackla 🙏

Jag känner igen det ni skriver om att alkoholberoende är något som smyger sig på och är progressivt. Har alltid tyckt om alkohol och kunnat hantera det, men sedan spårade det succesivt ur. Jag lyckades under alla jobbiga år arbeta varje dag, sköte hem och barn men behövde vin varje kväll för att orka. Blev dumpad helt oväntat efter 3,7 år och det var startskottet till att jag ökade jag drickandet. Varje dag några glas vin efter jobbet...har fått samtal med en alkoholrådgivare under ett års tid, gått hos AA i ca 6 månader och sökt läkarkontakt för att få Antabus. Min önskan har varit att kunna dricka måttligt, men det går inte. Gång efter gång dricker jag tills ölen eller vinet är slut. Har varit nykter sen efter nyårsafton 2023, men vet att jag kommer falla i fällan om jag slutar med Antabus. Jag blir oerhörd trött av Antabus, men vågar inte sluta. Min önskedröm är att kunna sluta med Antabus och inte dricka, men jag undrar om det någonsin blir möjligt. En sak jag inte tror på för min del är måttligt drickande. Det är för sent för det. Min alkoholismklocka kan inte vridas tillbaka hur gärna jag än vill - en öl eller ett glas vin leder till att jag vill ha mer.

@Mimmian bra kämpat som hållit upp sen nyår! Visst är det en sorg att inse att man inte kan dricka måttligt och därför måste sluta helt, men tänk så många positiva saker det för med sig! Jag funderar ofta på varför man ”måste” dricka öht? Varför vill man tillsätta ett kemiskt gift för att koppla av eller ha roligt? Och varför kan man inte ha det utan alkohol? Det är ju ganska konstigt egentligen 😀 alkoholnormen är väldigt stark vilket ju gör det än mer svårt. All reklam, allt som visas i sociala medier, allt ska firas med bubbel och det ska vara lillördag, aw och semester där man i princip marineras i rosévin. Det ÄR svårt att stå emot för man blir ju plötsligt den onormala eftersom man inte dricker… men vi kämpar på! En dag i taget! För min del blir det koffeinfri cola zero med is och citron till kvällens mello. Planerar att sitta parkerad i soffan pigg som en spigg med nybryggt kaffe till starten av Vasaloppet😀 fin kväll till er!

Det går att genomskåda alkoholromantiken. Jag tror det som hjälpt mig är dels detta forum och alla böcker och poddar jag lyssnat på i ämnet.
Jag var rädd att bli utanför, vara den konstiga som inte dricker, trodde livet skulle bli tråkigt och grått. Det är väldigt häftigt när man tillslut förstår att det bara var beroendedelen av hjärnan som sa att livet skulle bli grått och trist utan alkohol. Mitt liv och många andras har blivit innehållsrikt och så mycket mer än det var.