@Andrahalvlek hej!
Tack för svar. Min sambo har inte vetat om mitt supande. Hon vet däremot att jag har haft problem tidigare i livet och hade en total nykterhet på över 8 år.
Fick sedan problem igen, började med alkoholfri öl. Fick hyfsad ordning på det igen men i höstas gick det åt pipan. Många olika händelser sammanföll och gjorde stressen outhärdlig.
Jag hade dock bestämt att om hon frågar rätt ut om jag druckit så skulle jag inte ljuga. Att jag inte vågat berätta själv är pga skam och rädsla att hon skulle lämna mig.

Jag som gammal räv inom tolvsteg borde veta bättre. Anledningen till att jag slutade gå i möte var på grund av en schism inom gemenskapen där jag tröttnade på folket. Slutade gå i möten. Hade jag fortsatt hade jag troligen aldrig tagit den där alkoholfria ölen.

Idag kom frågan från henne och jag berättade hur det ligger till. Det är så skönt att den stenen är borta. Vi kramade om varandra och lovade återigen att stötta varandra i vått och torrt.

Jag mår inget vidare nu. Abstinent och dan. Någon tacksamhet har jag inte förmåga att känna just nu. Men det blir bättre.

@Livelytree Vad bra att du berättade hur det låg till när sambon frågade, att du har öppnat upp för ärlighet och sanningen. Skuld och skam tillhör osanningen. Ärlighet skapar närhet och tillit och det är bra att ha den stöttningen. Det är en tung börda att bära och förstår att det var skönt när den släppte.

Bra av dig att ta stöd och hjälp och att gå på AA och att du ger det en ny chans. Ta all hjälp du kan, även din sambo så du kommer på rätt kurs igen. Det kommer att rädda ditt/ert liv och det är så värt det!❤️

@vår2022
Mötet var väldigt bra och inte alls så stelt som jag minns AA från förr. Jag tillhörde NA i ganska många år.

Ja, exakt! Utan ärlighet kan man inte tillfriskna. Det var en tung sten som föll bort när jag berättade. Jag vill hålla mitt liv så rent som möjligt.

Jag har en annan syn på skuld och skam. Skuld, om den verkligen är skuld och inte förtäckt skam är äkta. Har man stulit något är man skyldig och ska känna skuld. Skulden löser man genom att tex lämna tillbaka det stulna och be om ursäkt.

Skam däremot är påhittade föreställningar. Tex att man skäms för att vara alkoholist. Eller för sin hårfärg. Skam för mig är produkter av föreställningar man fått genom livet som inte är baserade på fakta utan åsikter.

För egen del skäms jag för att jag, som haft så lång nykterhet, jobbat i stegen i åratal, är bildad kring det rent medicinska kring missbruk och hur man tar skada kunde hamna här igen. Intellektuellt vet jag att jag inte behöver skämmas. Det här tillhör sjukdomen. Och även med många års nykterhet är glaset så långt bort, men ändå så nära. Ett litet till synes obetydligt beslut förde mig hit. En alkoholfri öl var det som fick snöbollen att börja rulla, växa och bli en lavin.

Jag kan inte påstå att jag mår bra. Men visst känns det väldigt bra att jag gick på mötet och gjorde något för mig själv!

@Livelytree Heja dig! Fortsätt skriv här och fortsätt gå på möten. För mig har forumet nästan varit som terapi. När jag skriver tvingas jag sätta ord på vad jag tänker och känner. Kan tipsa om Craig Beck och SoberLeon på youtube. Nya infallsvinklar är viktigt.

Kram 🐘

@Livelytree Vad bra att mötet kändes så bra och antar att du fortsätter att gå dit. Det är intressant ändå med skuld och skam. Tänker också att skuld får man tex om man stulit något, man känner att man gjort något fel. Jag tänker också att skam kan man känna för att man gjort denna handling och skammen kan också göra så att man inte lämnar tillbaka det stulna och ber om ursäkt. Man är inte sann. Så jag tror att skuld och skam hör ihop och att det är bra att det finns en portion av det för att vi ska veta vad som är rätt och fel. Om man lämnar tillbaka det stulna och ber om ursäkt så mildras skammen för att man är sann.

Tänker också att samhället konstruerat att vi ska känna skam. Det är en skam att tex vara alkoholiserad, att gå utanför normer som samhället satt upp. Att man kan få en stämpel på sig. Man kan också växa upp i skam, att man blivit skammad för saker inom familjen och det kan vara svårt att både få syn på själv och att ta sig ur. Det kan vara ett stort jobb, att jobba med sig själv och synliggöra skammen man har med sig och göra sig av med. En skam som inte tillhör oss men som internaliserats. Tex att det är fel att vara eller uttrycka sig på ett visst sätt. Det är då jobbet med att skriva sin egna berättelse om sig själv är så viktigt, det här är jag, det här är mina behov och så här vill jag leva.

När jag drack kände jag mycket skam, det som framkallandes av alkoholen. När jag slutade dricka försvann den skammen, att jag begick denna handling mot mig själv. Att jag drack och blev så självdestruktiv. Den andra skammen som internaliserats inom mig har jag sedan kunnat ta itu med, som nykter och klartänkt. Jag har skrivit min egna berättelse om mig själv och nu har den skammen också försvunnit, när jag fick tag på den och kunde bearbeta den.

Kämpa på nu och fortsätt gå på AA. Ha en bra dag!🌺

@Andrahalvlek
Jag klarar mig inte utan en gemenskap. Jag fattar det nu. Att skriva här är bra, men för mig är det viktigt att träffa andra. Öppet dela känslor och tankar irl. Det är ett forum jag mår bra av. Även om jag i grund och botten är tolvstegare lägger jag ingen värdering i hur andra göra så länge det fungerar för dem.

@vår2022 jag mår förvånansvärt bra. Jag trodde att jag åtminstone skulle ha ett par veckor av jobbig akut abstinens. Men i stort sett inget sedan i måndag. Märkligt, men bara att tacks och ta emot!

Ja, jag kommer gå i möten minst två dagar i veckan framöver. Jag har genom åren gått i hundratals möten och väldigt mycket av tolvstegen sitter i ryggmärgen. Mitt beslut har fått mycket att komma tillbaka.

Man kan diskutera skuld och skam länge filosofiskt. Var och en får ha sin uppfattning. Men i min värld behöver ingen känna skam. Däremot skuld om man är skyldig. När skulden är betald är man fri. Oavsett vad andra tycker om det man gjort.

@Livelytree Härligt att du mår så bra och att du ska fortsätta gå på två möten i veckan. Beslutet verkar ha landat bra. Det finns mycket litteratur skrivet om skuld och skam och jag tycker att det är ett fascinerande område. Min upplevelse är att det är befriande när man får syn och får tag på sin skuld och skam, då finns det större möjligheter att både förstå, hantera och gör något åt det.

Ha en fin kväll!🌺

@vår2022 god kväll!
Jag har nu varit nykter i nästan fem veckor, vilket är det längsta på ca två år. Jag har nu bestämt att gå in i 12-stegsrörelsen igen och jag ska testa aa nu. Tidigare var det na som gällde.
Märker att jag trots allt byggt upp en grund genom alla år inom NA. Mycket kommer tillbaka och aa och na är rätt lika. Grunden är densamma. Och för mig är alkohol en drog bland andra egentligen. Känns riktigt bra och jag mår oftast bra. Märker att jag sakta får tillbaka skärpan och blir allt lugnare i mig själv.

@Livelytree Vad roligt att höra! Grattis till 5 veckor!🥳. Håller med, alkohol är en drog bland andra och kan lätt skapa ett beroende. Vad fint att höra att du också mår bra med bättre skärpa och lugn. Det är en sådan befrielse att komma ur alkoholens klor och lugnet som det för med sig. Man får vila, återhämtning, nya krafter och livsglädje.

Ha det så gott!💕