@Majblomman jag förstår verkligen hur du menar med tvärtomeffekt, jag kan känna detsamma. Just nu känner jag en sorg över att jag inte kan hantera alkoholen. Jag romantiserar två glas cava i solen med en vän. Men två glas existerar inte för mig. Ska jag vara krass så är det inte ofta, om ens en gång, det senaste året som jag har druckit på det sätt jag gjorde innan det blev komplicerat. Jag dricker mest ur min bib, hemma i soffan. Förut köpte jag goda fina viner som matchades till maten, nu köper jag billiga och lättdruckna. Somnar i soffan med glaset i handen och vaknar till slarvigt skrivna meddelanden till vänner på messenger. Träffar mina vänner gör jag mycket sällan eftersom jag hellre dricker för mig själv 🙄 Hur kan jag ens sörja detta destruktiva förhållande kan mitt intellekt undra. Mina känslor säger något annat tyvärr. Sammantaget känner jag en lättnad över att det faktiskt är JAG som bestämmer. Makten är min. Jag VÄLJER alkoholfri och jag vet att du kan göra detsamma 💪🏼

@Fjärilen81 igenkänning, tråkigt att man inte kan hantera alkoholen. Stannar väldigt sällan vid två glas även om det var min tanke från början. Är nog min beroendehjärna som tar över efter två glas…och fortsätter tills vinet tar slut eller jag somnar. Hela jag har blivit negativt påverkad av mitt drickande även om jag inte dricker (drack!) varje dag. Så nu måste jag sluta innan det är för sent. Känslan att det är skönt att inte dricka alkohol sitter i, och samtidigt en sorg och tomhetskänsla om du förstår. Tack för ditt stöd
Vi grejar det här💪🏻

@Majblomman jag förstår precis. Jag älskar ju alkoholen🫣 att kunna hantera den är väl min högsta önskan. Det kommer länge att kännas tomt för mig tror jag. Det är en god men destruktiv vän som vi försöker avsluta vår relation till samtidigt som vännen bönar och ber om att få en andra (eller tolfte…) chans

Dag tre idag, känner att jag vacklar lite i mitt beslut om nykterhet.
Tror det beror på att jag fått tid för hjälp med att hantera alkoholen först nästnästa vecka. Tankar som: då kan du ju fortsätta dricka vin fram tills dess(till helgen) De tankarna vill jag få bort, beroendehjärnan som är igång igen. Jäkla skit. Vill verkligen inte dricka massa vin, bli bakis och inte fungera som jag borde.
Hoppas och tror att det känns annorlunda i morgon efter en natts sömn.
Jag ska vinna över den där jä*la alkohol👿
Behövde få ur mig detta, nya tag imorgon👊🏻

@Majblomman
Hej!
Fastnade i din tråd och har läst om din resa ❤️
Känner igen mig otroligt mycket i det du skriver och i dina känslor som du beskriver kring tvärtom-effekten.
Men du har helt rätt i en sak, det ÄR skönt att slippa dricka alkohol! ❤️ Att djävulen som förpestat ens liv under så många år bleknar mer och mer för var dag som går är en otroligt befriande känsla. Han kommer förmodligen aldrig försvinna helt, men blekna tills han tillslut bara är ett ledsamt spök-lik.
Jag har om 3 dagar varit nykter i 2 år efter åratal av litervis med dricka varje dag. Det finns hopp, jag tror på dig! ❤️
Kram

@Majblomman jag har haft en liknande dag som du, märker att jag omedvetet köpslår med mig själv. Tex tänkte jag att något enstaka återfall kan jag ju kosta på mig under resan. Så sjukt!! Men även om jag känner hur störd tanken är så finns den känslan kvar längst bak i huvudet. Jag ska besöka AA imorgon. Är så nervös för det att jag inte kan sova 🫣 MEN jag behöver något mer än bara mitt egna sjuka huvud inser mitt friska huvud…

@Majblomman Kämpa på! Det är alkoholdjävulen som är i farten, en otålig jävel med noll uthållighet och som vill bli plakat nu som tycker att det är ett perfekt tillfälle att få en sista fylla innan tid för hjälp nästa vecka. Bra att du inte ger efter! Var aktiv och gör något för att distrahera tankarna. Läs på om hur beroende fungerar på nätet eller i poddar. Det gör att man hajar till lite och tydligare kan se vad som är på gång, när suget kommer. Skriv av dig här, det är hjälpsamt att sätta ord på sina tankar och känslor, det lättar på trycket och det blir också tydligare när man ser det mer utifrån, det man skrivit och responsen här ifrån forumet.

Hoppas det känns bättre idag och ge aldrig upp! Det blir bättre för var dag och du kommer längre ifrån brytpunkten. Kämpa! Vi är med dig!💪❤️

@CatLady @Fjärilen81 och @vår2022 tack för era reflektioner och stöd, betyder mycket.
Känns bättre idag tackochlov🙏🏻 börjat lyssna på ”Skål ta mig fan” känner igen mig i mycket där.
Tror att även om vi är olika individer så är sättet man tänker kring alkohol som alkoholberoende ganska likt, om ni förstår hur jag menar? Tex att inte kunna stoppa när man tagit första glaset, beroendehjärnan som försöker lura i en alkohol och så vidare.

Ha en fin kväll🤗

Fredag igen och ska inte dricka alkohol!
Ser fram emot att vara pigg och kunna köra i morgon förmiddag.
Känns lite konstigt, identitetskris? Vem är jag och vad ska jag göra. Inte bara positiva känslor ska jag erkänna. Men jag har en plan för kvällen.
Vill aldrig mer ha bakisångest, räcker gott med ångesten jag redan har🤷‍♀️
Kan det vara så att alkoholen även orsakar den? Kanske.
Blir mycket tankar i min process att hålla upp med alkoholen. Tänker på a, läser om a, lyssnar på ljudböcker om a och skriver här. Behövs antagligen men nu måste jag fokusera på något annat en stund annars blir jag nog knäpp. En promenad i solen får det bli😊
Ha en fin fredag🤗

@Majblomman kunde varit min text. A upptar allt nu, eller frånvaron av A kanske? Lyssnar på poddar om beroende och läser om detsamma. Känner igen mig i att ha identitetskris. Ska jag bli en sån där präktig en nu? Gud förbjude! Nåja, det blir film och chips ikväll och jag hoppas att gårdagens enorma sug inte gör sig påmind ikväll igen 😬

Godmorgon, helgen har gått bra. Mycket beroende på att jag varit sjuk kanske, men ändå. Ska vara ärlig och säga att jag tog ett och ett halvt glas vin igår kväll. Tänker jag på det nu så var jag inte ens sugen och det var till och med inte gott.
Tror att det är beroendehjärnan som kör igång mot slutet av veckan, köpte hem lite vin att ha ifallifall. Fast jag bestämt mig för att inte dricka, ni hör väl så korkat!
Känner trots det att jag är närmare mitt mål😀
Ger mig jättemycket stöttning att läsa i andras trådar, mycket i det ni skriver stämmer på mitt eget beteende med alkoholen. Tack för att ni delar med er.
Känner också att det är bra för mig att skriva ner lite tankar, känslor och hur jag hanterar alkoholen.
Det var lite om min helg. Sitter med morgonkaffet och njuter av att vara pigg idag.
Ha en fin söndag🤗

@Majblomman Klart att du ska vara ärlig. Lögner tillhör missbruket, ärlighet tillhör det nyktra livet. Bra ändå att du inte hade någon glädje alls av vinet. Nu måste du rannsaka dig själv - hur ska du undvika att göra likadant nästa helg? Sårbarheten uppstod då du köpte vinet. Kan du handla i andra affärer? Kan du gå en annan väg, så du inte ens råkar gå förbi Systembolaget?

Tillfället gör tjuven och alla gör misstag. Huvudsaken är att vi lär oss av misstagen. Tough love, jag hoppas att du inte tar illa upp. Jag skriver det här av omtanke.

Kram 🐘

@Andrahalvlek tack för din omtanke, tar inte illa upp utan tar gärna emot tankar och råd om det jag skriver😊
Får göra upp en bra plan inför helgen, har lite idéer. Trötthet, oro och ångest triggar igång suget. Bara det att sova ordentligt kan funka. Och att ta det lugnt och inte tänka för mycket.
Viktigast tror jag är att inte beroendehjärnan tar över, då vet jag att stegen går mot systembolaget även fast jag egentligen inte vill.

Ha en fin söndag🤗

@Majblomman För mig är det tex sårbart att gå i affärer på fredagar efter jobbet. Så jag ser till att ha en färdig matlåda som jag kan moffa i mig och innan kl är 22 är jag färdig för sängen. Sover som en liten gris till kl 8 lördag morgon och då studsar jag ur sängen. Pigg som en mört och glad som en lärka. Den taktiken funkar på socker, funkar nog lika bra på alkohol.

Kram 🐘

@Majblomman var inte hård mot dig själv ❤️ kom ihåg att även de mest trygga inbitna nykteristerna/alkisarna tar återfall. Så lurig är alkoholen. Och vi som fortfarande tänker på det där vinet dag ut och dag in. Bra gjort att inte dricka mer än 1,5 glas! Jag hade nog sugit i mig 1,5 flaska om jag hade börjat. Jag skulle vilja lämna en bild på mig till alla systembolag ”sälj inte till denna” 🫣

@Majblomman Tack att du delar! Det blev två glas för mej i lördags, fast jag inte skulle!!! Det blev en situation där det var enklare att tacka ja, än nej…. Så dumt! Ändå så glad att det stannade där. Kände att jag kom igång och hade lätt kunnat fortsätta och spåra ur!!!!
Mer motiverad än någonsin att köra noll alkohol! Inga minnesluckor efter helgen.
Väljer att inte ha ångest för två glas! Nu framåt! Önskar dej en fin vecka 😍

@TessanTuss vilken bra inställning! Jag tänker att det är viktigt att vi inte dömer oss själva för hårt om vi trillar dit på något glas. Orden återfall och känslan av misslyckande är så destruktivt och nedbrytande. Erfarenhet kan vara ett alternativ. Du tog två glas och med den erfarenheten så väljer du att fortsätta din nyktra bana då det inte kändes helt bra. Inte någon domedagsprofetia om att du är totalt maktlös inför alkoholen. Det är nog inte riktigt så svart eller vitt med alkohol heller liksom mycket annat som avancerar och problematiserar för oss i livet. Ha en fin dag!

@Andrahalvlek låter som en jättebra strategi, tänker att jag behöver se till att inte ha några ärenden åt det hållet Systembolaget ligger.
Pigg som en mört och glad som en lärka, låter härligt. Har insett att sömnen är viktig för måendet, trötthet gör att åtminstone jag lätt trillar dit.

Tack för att du delar, så här långt känns min vecka bra, hoppas din också gör det🤗

@Fjärilen81 ja, beroendehjärnan är listig, men min kloka del av hjärnan ska vinna till slut👊🏻
Tack❤️ var lätt att stoppa vid 1,5 glas… den här gången. Hade jag mått bra hade det nog kunnat bli fler.
Kul tanke,bild och varning på systembolagen. Hade behövts ibland🙈

Ha en fin vecka🤗

@TessanTuss jättebra gjort att stoppa vid två glas, är så lätt att bara fortsätta. Och sen sitter man där med ångest morgonen efter, inte värt det.
Vi kämpar vidare och hjälps åt, ha en fin vecka du med❤️