Jag tänkte att vi i den här tråden kan peppa varandra att prioritera oss själva i sommar.
Idag är det första dagen på semestern för min del! När min sambos alkoholproblem började för ca. 2 år sen har jag hanterat mycket av den osäkerhet som uppstod genom att ångestreglera med mat. Detta har inneburit att jag gått upp hela 15 kg! Jag kände inte igen mig själv i spegeln och alla kläder har vuxit ur. Jag har tänkt mycket på maten det senaste månaderna och nu ligger jag på minus 7 kg! 💪🏼 jag känner mig stolt! Dels för jag lyckats gå ned en bit av vad jag gått upp, men också för att jag konstigt konsekvent prioriterat mig själv istället för min alkoholist i flera månader. Jag har gått ut och gått långa promenader istället för att stanna hem och se till att hon inte ringer upp en avlägsen släkting och skämmer ut sig.

I sommar tänkte jag iallafall prioritera mig själv genom att skaffa ett gymkort, läsa minst fem böcker och resa till min hemstad för att umgås med en barndomsvän i några dagar. Hur tänkte du prioritera dig själv?

Jag har varit tvungen att prioritera mig själv sedan i början av maj pga sjukdom. Det har varit väldigt nyttigt för mig. Alkoholistens problem vill jag inte längre lägga energi på, den behöver jag för mig själv. (Insikt: jag har väl alltid behövt lägga energin på mig själv egentligen, men först nu ställdes saken på sin spets.)

Bra jobbat @Letlive!💪🏼

Jag har också funderat mycket runt det här senaste tiden. Och jag har insett att jag ofta läcker energi i flera relationer, inte bara kopplat till alkoholism.

Jag har ofta många och goda intentioner i hur jag ska ta hand om mig själv, så dyker något annat (läs någon annans behov) upp och vips så är jag av banan igen.

Min plan är att bli mer observant på vad som händer för att kunna göra annorlunda. Det är mitt prio 1 i sommar. Och att tillåta mig själv vara människa, tillåta mig själv bara vara som jag är. Tillåta mig själv göra fel, säga fel och se att det faktiskt är ok även för mig. Jag vill börja slappna av och inte försöka vara så duktig hela tiden.

Uppdatera oss gärna under sommaren - jättebra påminnelse om vart vårt fokus behöver vara: på oss själva❤️

Tack för ett bra initiativ till tråd!
👍
Något att träna på känner jag...
Lägga om fokus.
Tycker iofs att jag prioriterar en del för mig själv redan.

. Springer regelbundet ute i skogen o tankar energi.
.
.
?

Trodde jag hade en lista men kommer inte på fler saker.
Som sagt... Något att träna på! 😅

Kom på att det gått alldeles för länge sen jag läste en bok. Älskar ju böcker! Men kan inte koncentrera mig nu för tiden o blir bara stressad när jag försöker.
Har annat, 'viktigare', att göra säger olusten i min kropp.
Ska försöka hitta tillbaka till den glädjen o lugnet som läsning gen kan ge.

Lycka till med prioriteringen alla!

Hej! Fint att se att alla har planer! 🤗 Det har gått segt för mig. Varit sjuk och då blir det lätt att man fastnar hemma och får lyssna på alkoholistens monologer. Inte roligt. Nu blir det iallafall en lång promenad. Under promenaden ska jag ringa en gammal vän, vilket känns roligt!
Kände också igen mig väldigt mycket i din spaning om att läcka energi @has. Jag tenderar också att alltid prioritera andras behov. För min del är det nog kopplat till vad jag tänker manlighet är och den bild av manlighet jag fick under min uppväxt. Typ att vara man är att finnas där för nära och kära och hjälpa till med otacksamma uppgifter, typ som att flytta eller köra grejer till återvinningscentralen med släp. Denna bild har också gjort att jag räddar sambon från problemen som hennes alkoholism orsakar. Nu försöker jag iallafall sluta med det. Och nu när jag börjat prioritera mig själv och (var jag tror är) mina behov känner jag mig nästan som en tonåring. Det är lustigt. Har du reflekterat kring detta?

Hur går det för er? @Tröttiz @Åsa M @Kameleont nyfiken att höra 😊

Superbra tråd! Jag skall åka iväg lite ensam, först på en festival jag velat åka till i några år och senare på min semester har jag lite tankar på att kanske sticka iväg på en sista minuten eller hyra en stuga. Känner att JAG behöver tid ifrån, att få hitta tillbaka till min livslust, glädje och MIG :)

@Letlive
Krya på dig!
🌺
Men den träning jag tänkte från början har det inte gått så bra. Går dock promenader i skogen och cyklar rätt mycket så för tillfället får det räcka. 🙂

Har bokat in en kortare resa jag länge tänkt på, och den ser jag så fram emot. 🙏😊

@Letlive jag kämpar med min obotliga sjukdom och det nya liv den medför. Exets problem känns långt borta nu. Jag hjälper gärna andra anhöriga att ta sig ur skiten och prioritera sig själva men exets problem är de minsta för mig nu. Så skönt att slippa dem! 😊

Bra idé med en sån här tråd!
Jag har just gått på semester och nästa vecka ska jag flyttar till egen lägenhet. Jag och min man sen 34 år tillbaka ska separera. Så under min semester och resten av sommaren kommer jag försöka hitta rätt i det nya livet och fokusera på mig själv och barnen. Läskigt men också spännande.

@Anie Önskar dig lycka till med nya livet. 34 år är en väldigt lång tid. Du har mycket spännande att se fram mot. Det tar ett tag för alla att landa i det nya vet jag av egen erfarenhet. Det blir bra till slut ska du se😊

Tack Tombor! Det har varit en lång och jobbig process och jag trodde inte att jag skulle våga ta steget men nu är bollen i rullning. Skönt att hitta stöd i det här forumet:)

@Tröttiz jaha ja du det kanske inte ens är flörta , men skojar och grejar med män 😅 Känner mej ringrostig med så dom kanske inte ens uppfattar det 😅
Är ändå roligt då jag nyss inte ens såg andra män. ❤️

Fin idé, denna tråd. Så härligt och inspirerande att läsa inläggen. Tänk att vi är så många som glömt och gömt våra egna behov så länge!
Talade med min son en timme i telefon igår. Han är en pragmatisk person, men jag vet att han fått kämpa med sig själv för att nå dit.
Jag hulkade och grät (givetvis), men efteråt kändes det som att jag är väldigt färdig med det nu. Nu ska jag:
# Säja nej när jag inte känner mig bekväm
# Fokusera på mitt "lilla" liv, dvs mig själv, min hund och mitt egna lilla hem
# Sluta vara sambandscentral för en familj som faktiskt inte existerar längre. Alla får sköta sina relationer själva, eller avsluta dem
# Laga god mat, sån mat som JAG gillar. (Frossar i recept på vegetarisk mat 😊)
Ja det här borde väl vara en bagatell att klara, eller vad tror ni 😜🙈