Hej!
Jag har efter många års drickande med i stort sett kvällsdrickande varje vardag och ytterligare drickande på helg bestämt mig för att sluta.

Jag gjorde ett försök efter semestern och hade ett par dagar efter stopp ett fullständigt helvete. Förvirring, ingen sömn, megaångest med panik och skenande hjärta. Efter 4-5 dagar så började det lätta lite. Då var man glad och trodde det var över och firade med ett par dar i dimman.

Jag har sen sommaren haft 3-4 såna episoder. De dagar jag är nykter fungerar ok men det känns som hjärnan och tankarna är helt "fucked up". De tankarna och ångesten har ökat inemot dag 4-5. Jag har också sovit väldigt dåligt och mött nästa dag med ännu mer uppgivenhet.

Nu i söndags efter att ha druckit fredag, lördag och söndag förmiddag så kom en gigantisk panikattack på söndag kväll. Jag var tvungen att ringa ambulans och fick hjälp.

Jag träffade läkare dagen efter och fick ångestdämpande. Jag mår ok men tankarna har en tendens att rusa iväg och jag tror jag tappar det vilket föder ny ångest.

Det jobbigaste är att trots att jag är väldigt trött så har jag svårt att somna samt vaknar hela tiden och är i nån sorts sömnparalys. Jag är orolig att alkoholen "slått ut" sömnfunktionen och att jag kommer bli galen.

Någon med erfarenheter av just utvecklingen av sömnen och ångesten i samband med alkoholstopp?

Hej. Det låter jättejobbigt, det som du är med om. Absolut kan sömnen påverkas när man slutar dricka. Även om det är övergående, kan det vara bra att vara förberedd med hjälp att sova. Vad som absolut inte funkar är sluta plötsligt, börja igen, sluta igen osv. Då går hela systemet överstyr. Planera ditt stopp, sök hjälp, särskilt för att komma över den första tiden. Det är jobbigt, men den enda vägen är att hålla ut och vara stenhård i beslutet. I gruppen Vara alkoholfri finns flera som är i liknande situation som du. Sök hjälp! Det finns beroendemottagningar. Önskar dig lycka till!