Förändrad

Profile picture for user Maja73

Är så ledsen på mej själv. Jag bevisar gång på gång att jag INTE kan hantera alkohol och att jag VARJE gång har samvetskval och ångest av drickandet. Hade bestämt mej för att avstå sen pågår det inre pratet och jag faller och köper hem, sitter i min ensamhet och dricker mitt så goda vin. För visst dricker jag för att det är gott? Eller......

Hela min livsstil kantas av detta eviga drickande. Jag står i ett vägskäl på riktigt och jag behöver verkligen hjälp men vågar faktiskt inte ta hjälp på orten. Skammen är för stor och min yrkesroll här skulle verkligen bli sargad om detta kom ut. Så groteskt hemskt är det.

Så nu idag sitter jag här ensam och funderar på livet igen. HELVETESJÄVLASKIT att jag föll dit igen igår. Jag pratar om mitt sjuka beteende med min syster, med en nära vän. Är öppen med dom om hur jag själv anser att mitt drickande är ett problem. Kanske de bagatelliserar för att de själva har samma beteende. Vinkärringar deluxe.

Kan någon tala om för mej hur jag ska göra nu.....hur går jag tillväga? Är inte första steget insikten? Att viljan finns eller är jag knäpp? Har jag förstorat det hela eller är jag verkligen så illa däran att jag måste ha hjälp?

Hur gör du?

Profile picture for user Charlie70

Jo, första steget är insikten och nej, du bagatelliserar inte det hela. Vi är många "vinkärringar" här som har beslutat oss för att sluta. Jag är en av dem. Känner du att du har ett problem, då har du ett problem. Dags att ta dig själv på allvar? Jag har mycket hjälp av forumet. Vissa klarar sig med det, andra tar också hjälp av beroendeklinik (det har jag gjort). Internetbehandling finns ju också.

Profile picture for user Yzfr1

Det kommer bara bli samma ångest gång på gång om du fortsätter på denna bana. Hade alltid ångest delux, bytte jobb pga pinsamheter på fyllan, sjukanmälde mig pga bakfylla etc och ändå funderade jag på om ”är det verkligdn ett problem”.

Ja, det är det. Mitt bästa tips är nolltolerans. Lite grann finns inte, blir bara fel då.

Livet är fortfarande roligt utan alkohol, det är mycket mycket roligare. De där festerna och att sitta dyngrak själv i soffan saknar man inte.

Däremot börjar man uppskatta hälsan, förbättrade sinnet, energin etc som kommer när man slutar med alkohol.

Jag känner så väl igen mig i din text och hoppas jag kan peppa dig till en förändring, för det är du värd. Du behöver inte alkoholen, tro mig!

Profile picture for user Andrahalvlek

Vinkärring alltså. Som nu har varit nykter i 104 dagar, tjoho! Utan behandling och AA. Jag har haft vännerna på det här forumet att hålla i handen när det har skakat.

Mitt råd är att skriva och läsa här flera gånger varje dag. Funkar som självterapi med ”bollplank”, perfekt! Det ger dig dessutom möjlighet att planera och analysera, för att korrigera färdriktningen.

I övrigt gäller fakta, fakta, fakta. Hjärntvätt bokstavligt talat. Kan rekommendera boken ”Tänka klart” av Annie Grace och ljudboken ”Skål, ta mig fan!” av Torbjörn Åberg.

Kan också rekommendera Alkispodden och Craig Beck på Yotube.

Sök på ”alkohol och hjärnan” på Yotube så finns en massa andra bra filmer. Bland annat en föreläsning med Marcus Heilig som är svinbra.

Hjärntvätt som sagt!

Kram ?

PS. Din syrra och din kompis bör du hålla kort ett tag. Säg att du gärna tar en promenad eller fikar, men inte vill dricka vin. Punkt.

Profile picture for user Charlie70

Jo, jag går på beroendeklinik på hemorten, som iofs är Stockholm. Men, jag drog mig länge för att ta kontakten eftersom det finns kopplingar mellan ett av mina barns kompisar till förälder som arbetar där. Sjukt pinsamt ju! Eller? I stället tänker jag att jag är en person som tar mig själv och mina problem på allvar innan det rakar käpprätt åt h-e. Inget att skämmas för. Det är alldeles för många som inte tar den hjälpen. Hur pinsamt är inte det? Numera går jag dit med väldigt rak rygg kan jag säga.

Kram!

Profile picture for user Maja73

Som svar på av Andrahalvlek

Idag är det lördag...var faktiskt på middag hos vänner igår...."vill du ha en öl?"...."nej tack jag måste avstå för min kropp mår inte bra av alkohol just nu...."......känns skönt idag...MEN mår apskit psykiskt. Får hantera det med....ska nog ta och åka och fika en sväng....unna mej nått gott och fira att det är helg på annat sätt än med vino....måste inse att jag har en jobbig tid framför mej främst utifrån det sociala som kommer kännas så hårt och jag kommer känna mej så ensam så ensam....har pratat med min syster....inte hon bara lyssnar men har inte ett ord att säga som svar. Jag bli ledsen för det med men inser samtidigt att det inte handlar om mej....jag ska inte ta det personligt....det är HON som vet med sej att hon själv är likadan....vi har blivit våran mamma båda två.

Profile picture for user Andrahalvlek

Det är en process, låt det ta den tid det tar. Undermedvetet bär du med dig tanken om nolltolerans, och plötsligt en dag kommer du till skott.

Enda sättet att lyckas, tror jag, är att repetera, repetera, repetera orsakerna till att man vill vara nykter. Göra, tänka, andas, leva nykterhet 24/7 de första månaderna.

Precis som du skriver - gå all in och göra det på ett positivt sätt.

Kram ?

PS. ”Vi har blivit våran mamma båda två.” SÅ smärtsam och sorglig insikt ?

Profile picture for user Maja73

Som svar på av Andrahalvlek

Usch vad jag skäms av att det blivit så....har HATAT min mamma....avstått kontakt med henne pga vinet. Som vuxen till och med. Men se vad som hände....passerade 40 och vips vad jag i en ny fas....mötte en man med svåra problem som jag HATADE pga sitt drickande. Jag är likadan själv...patetiskt. Men det är aldrig försent att ändra på sig. Undrar var jag är om ett åt från nu....maj 2021. Har jag fallit tillbaka eller firar jag ett års nykterhet? Hoppas jag håller i för nu är sommaren här inom kort. Får tacka nej till umgänge med rosédrickarna....får avstå kvällshäng på altanerna....jag ska klara detta. Så är det.....

Profile picture for user Maja73

Känns skönt att ha kommit hit...söndag är bra för helgen är över och risk att mötas av erbjudanden, inbjudningar mm minskar radikalt. Precis som det varit problemet....nej snarare sällskapet med mej själv....

Oavsett har insikten som slog mej hårt i skallen i torsdags burit med sej en hoper ångest och skam. Men försöker vända på det....det har jag ju oavsett fast av andra anledningar när jag dricker så....får bära och hantera detta nu.

Ska kicka igång måndagen i morgon med lite sundhet....morgonpromenad, ev kortare löptur när hunden är halt....jobba och träna lite mentalt som paus i arbetsdagen. Fokus på att få ner grundspänningen i kroppen. Ska ha träningspass på kvällen och köra hårt utomhus är det tänkt. Ska fokusera på sockerfritt i veckan....ska försöka avstå att ersätta ett sug med ett annat. Bolla mellan dessa två = blä! Så äta regelbundet och bra är väl målsättningen... Och sova GOTT i natt har jag bestämt med.

Profile picture for user Maja73

Jag har varit lite fokuserad på att träna denna veckan. Allt gråt i förra veckan sopar jag bort och kör ett annat spår....trött ja....lite förvirrad ja....mest förvirrad...men sjukt taggad på att hålla denna nya linje. Har faktiskt påbörjat programmet här med stöd oxå för att jag VET att jag kommer vackla när allt känns bra i livet. Då tänker jag nog att jag kan igen...Ska försöka hålla mej på den här sidan nu.....tror det är det bästa för livet framåt. Ska försöka skapa mej det liv jag drömmer om...ja lite från mej :)

Profile picture for user Andrahalvlek

Det är tyvärr väldigt vanligt att man faller tillbaka när man börjar må bättre igen. Därför är det viktigt att påminna sig om det som varit, vart man aldrig vill igen.

Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset.

Kram ?

Profile picture for user Maja73

Det går förvånansvärt bra MEN litar inte ett dugg på att det håller dagen därpå. Får onekligen leva en dag i taget. hade jag inte fattat beslutet där på torsdagen efter Kristihimmelfärd hade jag druckit vin i helgen och idag för idag är jag trött, mår lite sådär, har ångest och är ensam inuti igen. Nej det är en trasig tjej idag. Men håller i. Ska gå och lägga mej och vakna till en ny dag istället. Det stör mej att jag är så skör. Stark på ett sätt sen extremt trasig på ett annat. Less som fan idag. Varmt och skönt och sommar och mys....fast jag får avstå det mesta nu för att JAG är ett spektakel mot mej själv. Sitta här solo och göra en sommar HELT annorlunda än vad jag någonsin gjort känns bara så tragiskt. VARFÖR ÄR JAG INTE NORMAAAAAAL!!!! Vill ju vara normal. Herregud vad jag önskar det. Måste bevisa för mej själv att jag kan. Tyckte jag varit så duktig som avstått sååå länge...men herregud det är ju bara 12 dagar!!!!!! Alltså jag är sugen idag och det har gått 12 dagar. Nä nu går jag istäng. Hunden åt precis ett par av mina FAVORITSKOR till råga på allt. Så är rätt less!

Profile picture for user Andrahalvlek

Tålamod är inte problemdrickarens bästa gren precis ?

Tolv dagar är jättemycket! Men du har många dåliga dagar - och bra dagar - framför dig. Vägen fram är minst sagt guppig.

På sikt kommer de bra dagarna att dominera, men alla problem försvinner förstås inte bara för att man blir nykter.

Vi får dock bättre förutsättningar att hantera problemen som nyktra. Att dricka är ingen lösning på någonting, det är bara att sticka huvudet i sanden.

Bra kämpat!

Kram ?

Profile picture for user Maja73

Som svar på av Andrahalvlek

Tålamod är ju något man får tampas med ett kasst ett. Vill säga ”nykter ett år”! Men får ta varje dag som en nu dag och samla strategier för varje dag runt årshjulet känns det som. ???

Profile picture for user Andrahalvlek

Bra dagar varvas med dåliga, och efter ett tag dominerar de bra dagarna ?

Pulshöjande träning är svinbra ”medicin” mot ångest, irritation och rastlöshet. Fortsätt så!

Kram ?

Profile picture for user Maja73

Känns magiskt att ha avverkat min 4:e helg utan alkohol....hade ju en dipp där med en afton där jag bröt min egen överenskommelse....hade dock ett par veckor före det med....så totalt har jag fasen vart grym. Visst är jag samma person med dippar hit och dit....det svajar för Maja....men inte så att jag faller för alkohol. Varje helg som kommer är ju en utmaning så till vida att vanan talar med mej...att det smäller till och blir såhär sjukt varmt och gott gör ju oxå något med en....men jag har avstått och tackat nej till den och den och den....förklarar att jag behöver vara körbar....måste kunna åka in till centrum om sonen ringer etc. Så skönt att kunna vara just körbar....inte låst där jag bor på vischan mer utan kan njuta av både vischan och city. Men avstår sammanhang där det pimplas vin...jag tror inte jag fixar att vara i sånna sammanhang då jag verkligen inte gillar fulla människor. Ironisk va?

Har ni oxå svårt för det? Att känna sej som en alien.....

Profile picture for user höstlöven

Läst igenom din tråd och så impad. Känner din energi hela vägen hit. Heja dig! Är på dag 1 idag så hänger på dig. Detta kommer bli bra!

Profile picture for user Maja73

Som svar på av höstlöven

Varje dag har sina sidor....det gäller för mej att inse att det inte är perfekt hela tiden. Men att skapa förståelsen kring vad jag kan göra är ju en stor det i resan. Jag tränar, jag håller mej ifrån forum där det bjuds för mkt, jag skapar nya rutiner baserat på mitt liv...det nya! De dagar jag är frustrerad över att jag agerat så radikalt står jag emot och tänker att jo men nu har du bestämt dej och då är det så det ska bli. Hade ångest igår på förmiddagen....gick och tänkte att så kände jag mest jämt när jag drack....alkoholen förstärkte min ångest....kontraproduktivt som fasen....det var ju tvärtom det skulle va eller????

Nä mot frisk, vältränad, stark, snygg, aktiv, energisk, glad, klarsynt......och massa mer! Nu kör vi!

Profile picture for user höstlöven

Vad härligt. Blir glad i hela kroppen..Känner så igen att alkoholen verkligen förstärker ångest. Hjärnan är lurig att man tror den lindrar men pang tjong så är det värre än innan.
Motion och återhämtning är grejen. Inga trista bieffekter... om man inte får träningsvärk förstås :-)

Profile picture for user Maja73

Strövar med min nykterhet idag. Det inre pratet pågår och jag resonerar med mej själv. Men ska hålla mej nykter. Punkt! Sprang idag....övningskör med sonen.....ska köra han senare ikväll. Kör alkoholfri Mariestad och bubbelvatten+ funlight! Går bra det med!!!!!

Hur går det för er? Stå ut snart är midsommar 2020 över!!!!!

Profile picture for user Maja73

Har en vän vars man är väldigt i skiten kring alkoholen. Storhelgerna innebär återfall på återfall men flera dygns drickande innan avgiftning och åter nykterhet en period. Midsommar såklart oro för vännen och misstankar om fyllan bekräftades dagen före midsommar och hon flydde med det lilla barnet för att skona det från faderns fylla.

Varför skriver jag detta? Jo för jag känner suget när sommaren kommer. Midsommar = vin från tidig em och massor med bilder i sociala medier med bilder på bubblande drinkar och vackra människor. Jag har varit spiknykter sedan 21/5! Klarade helgen med bravur. Köpte alkoholfria Mariestad som jag njöt av i solen. Har fallit djupt för Fun light och bubbelvatten. 3 favoriter som även min syster och en väninna gladeligen tog av istället för det vita vinet: Mojito, Lenonade och Elderflower♥️♥️♥️♥️♥️♥️

Har det varit lätt? Ja lättare än jag trodde!!! Men sugen jajamen. Speciellt midsommaraftonen då min syster promt var tvungen att tippa i vin i sitt glas när hon vet min sits. Surade på insidan men släppte det snabbt! Hennes val och mitt val.

Jag har tränat en del i helgen. Värmen begränsade men raska promenader och cykelturer funkade!

Hörni....kommer till nya utmaningar.....dejtande......hur i 17 håller man sej från att mysdricka ett glas vin med en dejt? Jag har tyckt att det känts tråkigt med någon som valt bort alkohol när jag själv druckit. Men när jag synar mej själv tror jag det stått för skam att göra bort mej för en nykter människa. Jag får skylla på att min kropp inte klarar alkohol just nu.

Jag undrar om denna nykterhet kommer bestå eller om den kommer passera? Kan jag ta ett glas vin utan att ta ett till? Kan jag det? Kanske i början men när väl locket öppnats så förbrukas allt däri......allt eller inget. Önskar dock förmågan att mysdricka ett glas och aldrig pimpla solo, festa och gå bananas. Funderar mycket kring sen....hur ska jag dricka senare i livet? Ska jag dricka senare i livet? Tror nog att jag kommer tycka om nykterheten för mycket för att bryta den faktiskt!

Jaja...måndag morgon, semester idag och ska kravla mej ut och ner på en brygga och ha ett träningspass kl 8 med en grupp. Sen ut och aktivera mej under dagen i kajak! Det ljuva livet ????

Profile picture for user Andrahalvlek

Du har klarat helgen grymt bra! Sträck på dig och var riktigt stolt.

Tänk inte på framtiden just nu. Ta en nykter dag i taget och sikta på en månad i taget. Ditt tänk förändras efterhand som tiden går.

Kram ?

Profile picture for user Maja73

Är det fler än jag som påtagligt känner att umgänget trattas ner till obefintlighet i processen (starten i alla fall)? Jag upplever att jag valt bort men känner tydligt hur man väljer bort mej med. Är det så påtagligt med min förändring? Skrämmer jag skiten ur fyllona när jag är nykter? Min teori är att jag valt bort, isolerat mej på kammaren en smula. Min syster är väl egentligen den som jag känner mej mest provocerad av. Mest lik mej gissar jag. Dricker som mej. Beter sej som mej. Pallar inte se henne ibland. Skitjobbigt. Måste ändra min egen inställning annars blir jag jäkligt ensam alltså.

Alkoholfritt går dock fortsatt bra! Drack sista gången 20/5 och innan det hade jag två veckors nykterhet med. Upplever dock att jag äter mer skit! Lixom ska unna mej saker på ett nytt sätt. Lite som när jag var gravid och inte kunde röka el festa. Ska ta itu med det med men ingen brådis. Tränar dock mycket och håller en hög aktivitetsnivå. Sätter larmet vid 5-6 även när jag är ledig. Springer/går eller kör styrka. Varje dag. Bra start för mej. Lockas av det kvällen före så jag känner ingen lust att utsätta mej för rus då.

Ångest...jo men det ligger nog mest i den sociala förlusten. Är jävligt ensam faktiskt. Drar mej undan med och lixom grottar in mej. Lyckosamt nog är sociala medier inte lika fullsmetad med festbilder iom Corona! Har ni tänkt på det? Det är mer naturbilder el strandbilder och mindre vinglas. Ingen är mer tacksam än jag.

Strävar vidare mot juli och total avhållsamhet. Tar med min alkoholfria drycker och åker på lite altanhäng hos en väninna.

Jag kan!!!!

Profile picture for user Maja73

Är det fler än jag som påtagligt känner att umgänget trattas ner till obefintlighet i processen (starten i alla fall)? Jag upplever att jag valt bort men känner tydligt hur man väljer bort mej med. Är det så påtagligt med min förändring? Skrämmer jag skiten ur fyllona när jag är nykter? Min teori är att jag valt bort, isolerat mej på kammaren en smula. Min syster är väl egentligen den som jag känner mej mest provocerad av. Mest lik mej gissar jag. Dricker som mej. Beter sej som mej. Pallar inte se henne ibland. Skitjobbigt. Måste ändra min egen inställning annars blir jag jäkligt ensam alltså.

Alkoholfritt går dock fortsatt bra! Drack sista gången 20/5 och innan det hade jag två veckors nykterhet med. Upplever dock att jag äter mer skit! Lixom ska unna mej saker på ett nytt sätt. Lite som när jag var gravid och inte kunde röka el festa. Ska ta itu med det med men ingen brådis. Tränar dock mycket och håller en hög aktivitetsnivå. Sätter larmet vid 5-6 även när jag är ledig. Springer/går eller kör styrka. Varje dag. Bra start för mej. Lockas av det kvällen före så jag känner ingen lust att utsätta mej för rus då.

Ångest...jo men det ligger nog mest i den sociala förlusten. Är jävligt ensam faktiskt. Drar mej undan med och lixom grottar in mej. Lyckosamt nog är sociala medier inte lika fullsmetad med festbilder iom Corona! Har ni tänkt på det? Det är mer naturbilder el strandbilder och mindre vinglas. Ingen är mer tacksam än jag.

Strävar vidare mot juli och total avhållsamhet. Tar med min alkoholfria drycker och åker på lite altanhäng hos en väninna.

Jag kan!!!!

Profile picture for user Maja73

Nu kommer nog en tuff period för mej. Semester i ensamhet. Skönt på ett sätt då jag kan hålla mej från det jag önskar ha lite av i mitt liv men fan vad jag är ensam. Usch. Har inte haft ont av ensamheten när vinet var där. Nu ser jag. Nu lider jag helt plötsligt av ensamheten. Förr har den väl hjälpt mej dricka.

Köpte ett flak jordgubbar...travade förbi bolaget och tänkte att ja....här bär jag 4 flaskor vin! Sjukt mycket bättre för mej att mumsa på dem än att sörpla i mej 4 flarror vin.

Nä ska sova nu. En arbetsdag till sen vankas 4 veckors ledigt ensam. Håll tummarna för mej

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag är också oftast ensam. Lika ensam var jag när jag drack, men jag dämpade de känslorna med alkohol då.

Alkoholuppehållet gör dig nedstämd, eftersom serotoninet går ner, och du är trött och sliten inför semestern. Då känns ensamheten ännu värre.

Jag känner likadant, men jag får inte ont i magen av ensamheten längre. Jag trivs som nykter bättre i mitt eget sällskap. Jag tänker att jag ska göra saker som jag vill göra, utan att behöva ta hänsyn till andras önskemål.

Jag gillar naturen i alla former, att cykla, lyssna på poddar och ljudböcker, läsa böcker, skriva på fejjan och andra forum, som här.

Nästa tisdag ska jag på stadsvandring här i stan. Bestämde mig direkt - det ska jag göra. Jag gillar historia. Delade på fejjan och skrev ”Någon som vill hänga på?” Fick napp nästan direkt av en tjej som jag bara är bekant med via kören. Kan bli en bekantskap att odla vidare kanske.

Tänk inte så mycket - tänk på dig själv och var snäll mot dig själv. Ju längre nykter du är desto piggare blir du och orken kommer tillbaka.

Alkohol är inte socialt, det enda man har gemensamt är att supa och göra bort sig och skämmas nästa dag.

Kram ?

Profile picture for user AmandaL

Maja73 jag är också ensam, men det blir inte bättre av att dricka. Jag mår så mycket bättre även om jag fortfarande är ensam nykter så känner jag mig iaf lite stoltare över mig själv. Jag behöver inte ligga bakis och kräkas, jag vågar se folk i ögonen, jag orkar träna, jag äter bättre mat. Jag är forfarande ensam och det är såklart inte roligt för mig heller och känner igen mig i att förut när man var full kände man sig mindre ensam just för stunden, men hur kul är alla bieffekter?! Är man inte hellre ensam men stark och tycker om sig själv än ensam och svag och känner sig värdelös. Vi kämpar tillsammans och kom ihåg att här inne är du aldrig ensam, vi finns här dag ut och dag in och vill göra allt vi kan för att försöka hjälpa dig att orka vara nykter ?????

Profile picture for user Maja73

Skönt att läsa era reflektioner och känna att det är så det är! Dock kommer en känsla över mej där jag bara blir så sjukt less. Känns som jag blir arg för att behöver välja mellan att dricka eller inte. Normalt efter en tid i det nya? Jämför med när jag varit i en annan förändringsresa kring ex kosten...då dippar det någonstans efter nån månad eller så. Känns meningslöst. Då gäller det att hålla fast vid målet.

Men såklart vinner att inte dricka för har egentligen aldrig känt mej mer stolt över mej själv än senaste månaden. Där jag vecka efter vecka checkar in på ännu en nykter vecka. Har satt 3-månaders mål för mej själv. 21/8 ska jag besluta nästa mål. Då har jag avverkat min första hela sommar som alkoholfri sedan innan tonåren och min graviditet så klart. Det är crazy good. Att tänka på målet gör mej glad konstigt nog. Det är faktiskt en bra idé för mej än att ta en dag i taget...en dag i taget ger mej inte tillräcklig motivation att sträva. Behöver ett högre greppbart mål som känns rimligt. Snart är jag ju halvvägs dit. Börjar redan se nästa 3 månader och hur mörka hösten ska bli det målet. Lite ojämnt sådär med 21:á varje månad men det symboliserar oxå att livet är lite så...ojämt!

Profile picture for user Maja73

Sjukt skönt att ha semester. Och vet ni det går riktigt bra för mej. Har nu hållit upp helt från alkohol sedan 21/5. Det är länge inte sant? Har gått in i min sommarledighet och normalt hade det inneburit slattande i dunken. Men icke i år.

Det är ett nytt sätt som frodas. Var faktiskt ute på lokal igår. Träffade en vän och strålande samman med ett annat par. De drack flaska efter flaska vin. Såsigare och såsigare blev dom med. Har oerhört svårt för fulla människor märker jag. Lika som att känna röklukt när jag slutat röka. Sinnena blir känsligare.

Jag har funnit alkoholfri öl som såååå smarrigt. Det är heller ingen som reflekterar över att jag inte dricker med ett glas öl framför mej.
( Dricker även mina funlight med soda streamat vatten hemma! Sjukt gott.)

Det jag känner mest av allt nu är att det är som att mitt inre reparerar sej. Utan att ta sinnesstimurerande medel så måste jag känna fullt ut. Utan omsvep. Känner jag ångest så är det äkta och jag får söka grunden till det. Tidigare var det ångest för att jag druckit som var tolkningen. Skönt att vara äkta.

Min plan att nå målet 21/8 alkoholfri kommer fortsätta tror jag. 3 månaders-cykler får det bli.

Njuter vidare av semestern!

Profile picture for user Kennie

Härligt med många nyktra dagar, grattis! Har just haft tre veckor nykter semester och inser att man blir så mycket mer utvilad när man inte dricker. Ännu en fördel att lägga till listan!

Profile picture for user Maja73

Jag märker att jag lixom skiftar från att snutta i flaskan till att mumsa i skåpen. Sockret! Är nog vanligt att man har lite blandad problematik. När det ena är väck tar nästa över osv. Har snöat in på att äta fritt vilket inte håller. Jag satte som mål att köra sockerfritt fram till nästa brytpunkt kring alkoholfriheten 21/8. Sen går de två följa varandra! Sjukt onödigt att kasta mej in i tröst genom sötsaker.

Hur gör ni andra för att fylla livet med glitter? En fredagkväll tex? Berätta hur era liv är utan fokus på dryck och sötsaker?

Profile picture for user Maja73

Har helt lagt bort tankarna på alkohol....det är som magi. Det var svårast i början men nu är det det nya naturliga. Helt magiskt. Jag mår väldigt bra och tror jag kommer hålla detta under lång tid på detta sätt. Helt avhållsam.

Jag känner att jag inte riktigt finner kontakten här i forumet så kommer nog inte vara så aktiv här. Önskar er alla gott :D

Profile picture for user Maja73

Fortfarande inget sug....ingen önskan om att dricka. Börjat prata mer öppet om mitt beslut och det är inget konstigt med det. Märker snarare att andra känner lika. Har dock fortfarande ett ganska sparsamt socialt liv vilket börjar gå mej på nerverna. Är mkt ensam. Bortvald av de jag tidigare umgåtts med (är min upplevelse.....kanske inte är sant) för blir inte inbjuden och medräknad. Foton på sammankomsterna flödar i sociala medier och då kommer ett sting av smärta. Jag står ensam här på min väg och märker att jag kommit en bit i processen och börjar uppmärksamma vissa saker hos mej som liksom kommer upp på ytan nu när jag ej dövar med alkohol. Ångesten har börjat picka på hos mej igen. Mer kraftigt än förr då jag ju dövade med vin (tror jag). Nu måste jag möta monstret på riktigt och klarsynt. SKITJOBBIGT!!!!! Har sökt kontakt på vårdcentralen hos en samtalsterapeut för behöver verkligen hjälp.

Jag tror det kommer bli en tuff höst och behöver ha lite positivt i fokus....har börjat med ett ganska inrutat träningsprogram som kommer piska mej att ha fokus på det....det är samtidigt kul att göra något nytt som ger synbara resultat. Ensamheten får jag nog brottas med en tid.....nya människor kommer med all sannolikhet dyka upp men tills dess....kommer slita med min ångest. Det vet jag....måste få redskap för detta. SKITSVÅRT! Orkar inte med det känner jag spontant. Haft det så här så många år att jag börjar lacka ur.

håller mej väl här en stund och tar gärna pepp och feedback från er andra....KRAM

Profile picture for user Andrahalvlek

Du jobbar på bra med nykterheten, heja dig! Skönt att det känns självklart, det går lättare då.

Det är så tydligt att alkoholen bara lagt en våt filt över våra känslor. När den filten rycks bort kommer grundproblemen i dagen.

Bra att du ska få samtalshjälp, en sådan kan hjälpa dig att formulera både problem och lösningar.

Sluta med sociala medier ett tag om det får dig att må dåligt. Det som syns där är bara den putsade ytan, men ibland kan det vara svårt att se ändå. Avfölj åtminstone dem som du mår dåligt av att se. Följ bara sådant som ger dig energi, träningsmänniskor tex.

Försök att inte se för långt framåt. Ta en dag i taget och lär dig känna dig bekväm självsam. Det är grunden för allt. Att trivas i sitt eget sällskap.

Kram ?

Profile picture for user Maja73

Som svar på av Andrahalvlek

Jag vet inte hur jag ska förklara det men det känns verkligen så tydligt att JAG kommer fram mer nu och i takt med att jag inte dövar med något så kommer JAG fram mer och därmed även känslor och tankar som bara stuvats undan i ruset utan att jag fattat det genom åren. Men som i all förändring är det ju vissa saker som är BRA....jag mår mycket bättre utan alkohol...är INTE beroende av just alkohol i sej....det är jag säker på..Det trodde jag men nej det är jag inte. Hade ett riskbruk som jag tog tag i och är glad för det.

Det som träder fram nu när det gått en tid är att jag i takt med att jag tänker klart hela tiden får mer ångest igen och jag står "naken" kvar och ser att jag behöver ändra andra saker i andra änden. Brutalt. Det är som att jag ser saker tydligare nu....låter som jag dövat mej med alkohol varje dag men så är det ju inte. Kanske mot slutet mer men inte innan. Jag har MASSOR av flyktvägar....jag tränar och jag äter.....det är mina stora nu...har varit där parallellt med drickandet men nu....... Träningen är ju bra så den är inte något jag ruckar på....men detta ätande. Hu vad jag mår illa av det. Kan inte säga att det är bättre att äta än att dricka för min del....ångesten är ju lika stark. Jag har fan problem på riktigt....SUCK!

Jaja ....ut och ruska av mej söndagsångesten i det fria med en underbar promenad....vända tankarna och må lite bättre.

Kram alla ni därute som kämpar med ert!

Profile picture for user Andrahalvlek

När vi rycker undan den våta filten alkohol, som vi har lagt över alla våra känslor, så kommer en massa känslor ut i dagsljuset.

Känslor som väcker tankar och insikter. Aha-upplevelser. Att alkoholen bara har varit ett symtom på andra grundproblem. En flyktväg. Ett sätt att slippa hantera svåra situationer.

I början är det svåraste att låta bli att dricka. Senare är det svårare att bryta invanda gamla vanor, lära sig hantera de starkare känslorna, och ta itu med surdegar som legat dolda under den våta filten alkohol.

Skynda långsamt, var sak har sin tid. Svinbra jobbat både med nykterheten och nikotinfriheten!

Kram ?

Profile picture for user Maja73

Jag undviker människor som dricker som pesten....framförallt de jag känner väl. Ytliga bryr jag mej inte om men familj...jag kastas tillbaka till min barndom/ungdom där jag kände skam rädsla och skam runt min mamma främst men även min pappa de få tillfällen han tappade kontrollen och blev uttalat annorlunda. Jag inser att jag har MASSOR med människor runt mej som faktiskt inte behöver dricka. Har inte förstått det. Har inte sett. Men nu ser jag och väljer systematiskt. Vill undvika vinpimplandet till varje pris.

Men frågan jag har till er andra.....har det kommit en känsla av tomhet och brist på glädje efter alkoholstoppet? I början var det ångest för att jag inte visst hur jag skulle klara att bryta vanan. Det gick snabbt över faktiskt....men nu ca 3,5 månad senare utan en droppe alkohol är jag inte glad alls. Känner mej så tom. Kanske står för att jag ska fylla med annat som är mer värt. Ja jag väljer att tänka så....nr man röjer ut skit hemma blir det ju oxå tomt....men sen fyller man ju ut tomrummet med något som matchar stilen. Omdesign av min insida delux.

Profile picture for user Andrahalvlek

Du måste fylla tomheten med nya nyktra vanor och aktiviteter. Uppleva den genuina glädjen i att göra saker med alla sinnen påkopplade.

Jag har inte umgåtts med fulla personer sen jag blev nykter. Visst har några druckit, men de har blivit som mest högljudda och påstridiga, med selektiv hörsel. Inte fulla i bemärkelsen ragla och sluddra. Tack och lov.

Minns att min alkoholiserade ex-sambo kunde bli asplakat här hemma. Och hur förfärad jag blev över hur full han kunde bli. Jag var också full, men långt ifrån ragla och sluddra.

I hans värld var det helt okej, så länge vi höll oss på hemmaplan. I min värld var det INTE okej. Jag påmindes direkt om hur full jag sett min pappa några gånger. Så obehagligt ? Ont-i-magen-obehagligt.

Kram ?

Profile picture for user Maja73

Helt magiskt! Att ha nått punkten av nya vanor och tankebanor. Wow! Inte en enda droppe alkohol sedan 20/5 - en hel sommar utan, hösten utan...ska komma till julen utan med. Ett liv i förändring och inser att min resa innefattar så sjukt mycket mer såhär när jag valt alkoholfriheten. Ringar på vattnet. Känns som 2020 är året jag aldrig kommer glömma ut flera aspekter!!!! Året som skakat om mej rejält! Jag fattar ner nu än någonsin!!!!! Wow!

Profile picture for user Kaye

När jag läser din tråd tänker jag "Kan du så kan jag"
Också vinkärring, ensamhet och vindrickande mamma här.
Din resa är fantastisk.
Jag har 2 månader bakom mig idag
Stort grattis?????
Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

Det är verkligen magiskt. Att livet utan alkohol kan bli så förändrat. Att det handlar om så mycket mer än att sluta dricka alkohol. Att livet aldrig mer blir sig likt, på ett positivt sätt.

Stort grattis till snart fem nyktra månader!

Kram ?

Profile picture for user Maja73

Som svar på av Kaye

Jag gjorde så att jag satte delmålet 3 månader först. Nej fasen en månad första gången men insåg att det var för lite så lade till 2! Då innebar det hela sommaren vilket då var skrämmande! Men det gick! Satte 3 månader till men nu känns det som jag kan bara ticka på såhär! Men 21/11 har det gått ett halvår!

Igår satt vi några vänner och spelade spel. En av 4 drack vin själv. Typiskt beteenden som jag bara avskyr....aggressiv och otrevlig. En annan berättade att hon och hennes man haft ett megagräl under gårdagen. Som urartat i alkoholens sken. Den tredje berättar om sitt ex, superalkoholiserad man som inte har en nykter dag sedan de träffades som 15-åringar! Som fortfarande super sej redlös!

Jag insåg att jag avskyr alkohol mer är jag förstått! Hela mitt system går igång. Och jag är samtidigt så lättad att JAG haft styrkan att kliva av det skenande tåget.

All lycka till dej! Klart du fixar det ♥️

Profile picture for user Maja73

Om en vecka firar jag nykterheten! Firar nykterheten nykter. Kommer fortsätta resan och finna formen av mej på ett nytt sätt! Är inte riktigt där än men på väg..... nästa delmål 21/2....sen 21/5-2021 då har det gått ett år! Nykterhet under en pandemi som kanske vanligtvis skulle medföra en vinfylla på några månader ? Stolt över mej och min prestation!

Profile picture for user Maja73

Om en vecka firar jag nykterheten! Firar nykterheten nykter. Kommer fortsätta resan och finna formen av mej på ett nytt sätt! Är inte riktigt där än men på väg..... nästa delmål 21/2....sen 21/5-2021 då har det gått ett år! Nykterhet under en pandemi som kanske vanligtvis skulle medföra en vinfylla på några månader ? Stolt över mej och min prestation!

Profile picture for user Andrahalvlek

Grattis till snart 6 nyktra månader! Skönt att du känner dig så trygg och nöjd med beslutet att du fortsätter. Du har fler fördelar att checka in tror jag. Jag känner mig mycket mer chill som nykter, och sover gott och mycket. Det är grunden till allt!

Kram ?

Profile picture for user Jullan65

Ja stolt ska du verkligen vara. Vilken bra uppläggning på nykterheten. Precis så där man vill liksom, att det knatar på och blir mer och mer nykter tid, som man under tiden utvecklas och känner livet. Och vilket skit a är egentligen, förstör liv och fina medmänniskor. Kram