Hej,jag är ny här och skall åter ta kontrollen över mitt drickande eftersom det efter 5 veckors vithet nu övergått från 2-3 glas två gånger i veckan till 4-5 dagar i rad och då pratar vi minst 4 glas per tillfälle.
Upplevde inga större problem med att avstå(förutom sug då förstås de första två veckorna)men när jag började igen gick det från kontrollerat till okontrollerat och jag blev som en svamp åter.
Vill inte sluta helt men vill få kontroll!Har någon lyckats med detta?
Upplever att suget snabbt kommer tillbaka och att man efter låt säga 2 glas vin får kämpa som en tok för att stå emot och att de följande dagarna också blir en kamp mot suget.
Är det så det kommer att vara?
Allt gott till er!

@Lu_ina Hej och välkommen hit! Det du beskriver känner jag väl igen. Jag har försökt så många gånger att hålla upp och sedan tro att jag kan dricka måttligt. Jag har aldrig lyckats, det gick från som du säger från kontrollerat till okontrollerat och sedan åter som en svamp eller till och med större mängder än innan. Slutligen så insåg jag att jag inte kan dricka alkohol. Jag orkade inte med det ständiga suget och kampen att motstå ytterligare ett glas. Hela mitt liv kretsade kring alkohol och när, var och hur mycket. Dessutom hade jag så mycket ångest och skam på det varje dag. Varje gång jag hade uppehåll så räknade jag ned tills jag skulle få dricka igen, men nu när jag valt att inte dricka mer räknar jag dagarna ifrån att jag senast drack. Så jag slutade helt och har idag varit nykter i över 14 månader. Jag mår så himla bra och behöver överhuvudtaget inte planera kring alkohol. Mitt liv kretsar sig inte kring alkohol längre. Jag känner mig fri och levnadsglad igen😄.

Det man förordar är att börja med en tremånaders nykter period. Då hinner hjärnan återhämta sig från drickandet. Då kan tankarna kring alkohol också vara annorlunda. Anmäl dig på självhjälpsprogrammet på denna sida så kan du få stöd i hur du kan gå tillväga, dricka måttligt eller sluta helt. Boken ”Tänka klart” med Annie Grace är väldigt bra och handlar om hjärnans påverkan kring alkohol. Att skriva här har hjälpt mig mycket och man får bra stöd av andra här på forumet.

Ha en fin dag!💕

Hej,
Min erfarenhet är att måttligt drickande bara funkar om man verkligen ställer om sitt tänkande så att alkoholen inte längre är viktig. Man måste hitta andra sätt att njuta av livet. Och för att den ska fortsätta vara oviktig får den inte inte förekomma för ofta. Min version av måttlighet är ett glas vin med en månad eller mer mellan gångerna. Jag har tränat och vant mig vid att välja alkoholfritt 19 gånger av 20 när andra dricker alkohol. Det har tagit tid, men nu känns det som det självklara valet. Mycket fokus på det som är bra med nykterhet, mycket fakta, och en lång helvit period har gjort att detta funkar för mig. Så börja med tre månader nyktert, och utvärdera sedan.

@Lu_ina Hej och välkommen. Jag är också ganska ny här och mitt mål just nu är måttlighet. De helt vita dagarna är lättare än de måttliga och jag tycker att Kennie har en så klok kommentar i det att vänja om sig så att alkoholen inte längre är viktig.

@vår2022
Tack för ditt svar,och grattis till nykterheten👌🙂Bra jobbat!Vet att även jag liksom du inte kan dricka måttligt efter många försök men för varje gång hoppas man för att man inte vill slita sig från ”nappflaskan”.
Tar till mig dina tips🌷

@Kennie
Du har så rätt.Känner igen det du skriver och beskriver.Ångrar att jag tog det första glaset efter fem veckor för suger var som sagt helt borta men jag hade sagt till mig själv att jag skulle få dricka på jul och nyår måttligt.Bra det gick...
Hoppas kunna starta på nytt och hålla tre månader som du råder.Just nu är suget stort igen men rätt som det är vet jag att chansen kommer till en ny början.
Viktigt att ersätta alkohol med andra saker/är inte där än.
🌷🌟

@Se klart
Tack,jag hoppas,tror och önskar att kunna klara det.Måste hitta en ersättning för den först med meningsfulla aktiviteter för att inte halka dit.Håller på och spånar,letar och börjat dra i trådar.🤗🌷

@Påvägmothälsa
Hej och tack!
Ja,de vita dagarna är lättare än måttlighet vilket jag förstår nu betyder att jag nog inte KAN hålla en måttlighet.Försöker trixa hit och dit men drycken är för viktig 😳🌷

Man måste inte ”hitta annat” innan man slutar dricka- det är alldeles för komplicerat att tänka i så många steg. Att inte dricka skapar tid och möjlighet att känna efter vad man egentligen vill. Lycka till.